Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Gekončík noční, užitečné poznatky a informace

 

Články » Gekončík noční, užitečné poznatky a informace 

Gekončík noční, užitečné poznatky a informace

Publikováno: 28.10.2012 • Autor: © *Radek37* • Rubrika: Ještěři

KOLIK MŮŽU MÍT GEKONČÍKŮ POHROMADĚ ?

 

Nejprve musím znovu zdůraznit, že gekončíky NIKDY nechováme s jinými druhy plazů ! Další pravidlo zní, že ve skupince může být vždy jen jeden samec. Samci spolu navzájem bojují o teritorium a o samice, takovéto boje končí zpravidla smrtí nebo velmi vážným poraněním. Proto nikdy nechovejte více jak jednoho pohlavně dospělého samce. (Samečci dospívají velmi brzo - někdy již v šesti měsících.) Co se týká samiček, můžete se rozhodnout pro pořízení libovolného množství samic, když na ně máte prostor a podmínky. Samičky jsou vůči sobě velmi snášenlivé, proto není problém jich chovat více. Pokud stojíte pouze o jednoho gekončíka, pak je volba pohlaví pouze na Vás. (Samci i samice bývají stejně milí.) Pokud nemáte zájem odchovávat malé gekončíky, pořiďte si skupinku složenou pouze ze samých samiček. A když chcete mít leopardí potomstvo, volba padá na pořízení chovné skupiny jednoho samce + několika samic. (Vždy je lepší, když sameček svou pozornost rovnoměrně rozdělí mezi několik samic, ty pak nebudou tolik pronásledovány.) Ideální chovná skupinka je 1,3-4. (Číslem 1,0 se značí samec, číslem 0,1 samice a kombinací těchto dvou čísel dostáváme skupinu několika zvířat obou pohlaví.) Takže když bude mít sameček k dispozici tři nebo čtyři samičky, bude soužití jistě harmonické. To by bylo k pohlaví a jejich kombinaci, je zde však ještě jedna důležitá věc, kterou nemůžu opomenout. Vždy musíme chovat pouze zvířata stejné velikosti ! Malé rozdíly ve velikosti by vadit neměly, ale když by jsme chtěli přidat do skupinky dospělých zvířat nějaké mládě, lehce by se mohlo stát, že jej dospělci začnou považovat za potravu a sežerou ho. (Nepoznají, že je to jejich "menší verze".)Proto nechte mládě vždy dorůst samotné v jiné chovné nádrži (např. v plastovém boxu, přenosce nebo malém teráriu) dokud nedoroste ostatní větší gekončíky. Teprve pak jej můžeme přidat k již stávající skupině. Když dodržíte i tato pravidla, problémy v soužití gekončíků by Vám nastat neměly.

Jak poznat samce Gekončíka nočního od samice ??

Tak tohle je velmi zapeklitá otázka pro začátečníka; jednoduchá pro znalce. Když si kupujeme mládě od chovatele, musíme se zeptat na inkubační teplotu. Při teplotě 26-28(29)°C se totiž líhnou převážně samice, při teplotě 30-32°C se líhnou převážně samci. Tak budeme mít zhruba představu o jaké pohlaví se jedná. Když tyto informace z nějakého důvodu nemáme, je určení pohlaví u některých mláďat gekončíků snadné, u jiných složité (samci mohou dlouhou dobu vypadat jako samice, někdy jsou však poznat již na první pohled). Doporučuji vyhledat odborníka, který Vám správnou palpací zjistí, jestli je mládě sameček nebo samička. (Pokud nejsme znalí v tomto oboru, nikdy nezkoušíme nic takového sami! Mohlo by to totiž gekončíkovi ublížit !) Sameček má dva hemipenisy, které jdou v případě neviditelnosti dimorfismu správnou palpací vystrčit. Jinak u dospělých zvířat je pohlavní dimorfismus zřetelně patrný. Samečci jsou zřetelně k rozeznání někdy již od 3 měsíců věku, Dospělí samci jsou celkově větší a zavalitější a mají aktivní preanální póry, které produkují maz a jsou dobře viditelné již pouhým okem. (Jejich vnější pohlavní znaky jsou jakoby zduřelé..) Samice sice mají také tyto póry, nejsou však aktivní a nejsou tak zřetelné jako u samce. Nejlépe uděláte, když se ještě podíváte na fotky dole :)) Samečci jsou také silně teritoriální a vše si ve svém teritoriu značí (- otírají se o všemožné předměty).

JAKÉ OSVĚTLENÍ A VYTÁPĚNÍ DO TERÁRIA GEKONČÍKŮ NOČNÍCH ??

Osvětlení a vytápění používáme z důvodu udržení teplotních podmínek v teráriu. Můžeme se rozhodnout pro různé kombinace a typy. Jestliže se nám dostává do terária přirozené denní světlo, nemusíme si lámat hlavu, jak gekončíkům uděláme denní světelný režim. Když to štěstí nemáme, doporučuji do terária umístit zářivku s denním světlem (zářivka vydává pouze světlo, ne teplo), která nám (připojená přes časový spínač) správný světelný režim zajistí. UVB záření je zbytečné používat, řekla bych i nežádoucí, protože gekončíci toto záření neumí využívat. Teď musíme přemýšlet nad samotným vytápěním terária. Máme hned několik možností. (Musíme uvažovat o tom, jak velké terárium máme a která z možností nám vyhovuje nejvíce.) První je použití bodové tepelné žárovky. Žárovku umístíme nejlépe do keramického květináče a spustíme do terária tak, aby se gekončíci nespálili ani jinak neporanili. Kolika watovou žárovku použijeme závisí rovněž na velikosti terária. Případně můžeme umístit do velkého i dvě. Podmínkou však je, aby pod žárovkou na zemi, kde gekončíci žijí, byla teplota opět okolo 30°C. Další možností je použití topného kabelu nebo topné rohože na dně terária. Zajistí nám to stabilní teplotu na celé ploše, kterou jimi pokryjeme. Anebo můžeme volit variantu topného kamene. Tu však doporučuji např. v případě, že máme velké terárium vytápěné z části žárovkou a z části právě topným kamenem. Tím zajistíme ideální pokles teploty v noci, kdy je žárovka vypnutá. Noční pokles teplot může být i k 12C.

F

 

ČÍM SE GEKONČÍK NOČNÍ ŽIVÍ ??

Gekončík noční je tvor, který loví především ŽIVÝ hmyz. Slovo "živý" jsem zdůraznila proto, že gekončíkovi musíme předkládat pouze potravu živou, dobře nutričně vyváženou. Proč ? Eublíci loví "očima", tzn. co se nehýbe nevidí. Takže nemá cenu podávat gekončíkům jakékoli mrtvé krmení. (Nehledě na to, že živá potrava je vždy výživnější.) Nejčastěji krmíme gekončíka cvrčky (cvrček banánový, domácí, dvouskvrnný...), sarančaty, dále jednou za čas živými holými myšaty (nejlépe těmi právě narozenými) a jako doplněk můžeme přidávat i larvy potemníka Zophobas morio a šváby. (Larvy potemníka moučného - Tenebrio molitor - tzv. moučný červ - zkrmovat nedoporučuji. Pro gekončíky jsou málo výživné.) Se cvrčky uspějete vždy, ty přímo milují. Ne všem gekončíkům však chutnají myšata, jsou ale velmi výživná a musí se dávat pouze dospělým zvířatům, kterým již nehrozí zadušení. (Nejvhodnějším obdobím pro občasné přidání myšete je období rozmnožování - na jaře a v létě.) Někteří gekončíci mají také rádi různé sladkosti (med, ovocné přesnídávky), ale ty jsou pro ně pouze zpestřením jídelníčku. KAŽDÉ krmné zvíře (kromě myšat, ty jsou sama o sobě "kalorickou bombou") obalujeme ve vitamínově-minerálních doplňcích pro plazy. (Mě se nejvíc osvědčil NutriMix pro plazy.) Těchto doplňků je na trhu spousta a to jak ve formě suché (stejnoměrná práškovitá jemná směs), ve které cvrčky snadno obalíme, tak i ve formě kapek (ty se nakapou na jednotlivý kus krmného hmyzu). Používání těchto doplňků JE NUTNÉ. Můžeme přidávat také rozdrcené sépiové kosti v misce (zdroj vápníku). Krmná zvířata však sama musí být nakrmená a napojená, jinak by se mohlo stát, že např. hladoví cvrčci začnou ožírat samotné gekončíky, a to jistě nechceme! Navíc čím kvalitnější stravou budeme krmit krmný hmyz, tím bude jeho nutriční hodnota vyšší. A kolik toho gekončíci sežerou ? Krmíme navečer, kdy jsou již vypnuté všechny světelné zdroje, a to 2-4 cvrčků na jedno dospělé zvíře, cca 6 cvrčků pak na mládě (cvrček by měl mít velikost poloviny gekončíkovy hlavičky, aby se nám mláďátko nezadusilo). Toto jsou pouze obecné informace, krmíme prostě takovým počtem cvrčků, jaký jsou gekončíci schopni sežrat cca do dvou hodin. Za nějakou dobu již pak sami jistě odhadnete správné množství cvrčků nebo jiného krmného hmyzu. Když podáváme holátko, tak na každého dospělce pouze jedno až dvě denně. Gekončíky krmíme ideálně jen pět dnů v týdnu.Každý gekončík má jiný apetit, někteří jsou přímo žraví, jiným musíme potravu doplňovat sami (např. podáním z pinzety). Měli by však být přiměřeně baculatí (ani ne hubení, ani ne vyloženě tlustí).

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 5x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 28.10.2012 Upraveno: 28.10.2012 Přečteno: 278x

Schválili: Rexik *** 16.11.13 • Rex *** 16.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ještěři
02.06.2023*****Jak vybrat správné terárium?8x
03.07.2009*****Chameleon jemenský - jak, kde a u koho správně koupit7607x
07.07.2009*****Agama vousatá - zařizujeme terárium11859x
04.05.2009*****Leguán Zelený - Iguana Iguana4560x
25.05.2011*****Laudakia stellio ( Linnaeus 1758 ) - agama hardún136x
28.02.2012*****Výroba bazénku1905x
27.03.2023*****Co nevíme o chameleonech9x
31.08.2010*****Terárium a 3D pozadí - návod jak na zalezlé cvrčky.2262x
09.02.2010*****Jak předělat akvárium na terárium4106x
12.07.2009*****Agama vousatá - správná životospráva4606x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
16.03.2013*****Snadná domácí výroba inkubátoru438x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/136-gekoncik-nocni-uzitecne-poznatky-a-informace