Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Stavba terária pro chameleony

 

Články » Stavba terária pro chameleony 

Stavba terária pro chameleony

Publikováno: 03.11.2009 • Autor: © connic • Rubrika: Ještěři

Protože jsme se rozhodli chovat chameleony jemenské, tak jsme se rozhodovali, jaké terárko pořídit. Jako předem neakceptovatelné jsme shledali průmyslově vyráběné teraristické sety. Celoskleněné by byly finančně nákladnější. Rozhodli jsme se tedy. Postavíme si terárium z OSB desek. Jednak OSB desky jsou za příznivou cenu a druhak zbude více peněz z rozpočtu na vybavení terária. Protože jsem přes pracovní část týdne v Praze a terárko máme postavené v Jihlavě, tak jsem na budoucím chameleončím doupěti pracovat přes víkendy a v Praze maximálně sháněl potřebné vybavení a vymýšlel, co a jak ještě udělat. Celou stavbu jsem udělal za cca 2,5 víkendu.
V hospodě u piva jsem nakreslil hrubý montážní plán, který jsem poté ještě několikrát překresloval. Podmínka byla taková, že terárko musí být dostatečně velké pro párek chameleonů jemenských.  Na výkrese mi vyšlo krásně velké terárko 120x60x80. Jel jsem se podívat na možnosti, které jsou schopni poskytnout v Jihlavském baumaxu. Po zjištění, že bych musel koupit o jednu OSB desku víc díky šířce 80 cm, jsem celý plán předělal na rozměry 120x60x60. Desky jsem si nechal přímo v obchodě nařezat na přesné rozměry. Nebylo to zadarmo, ale bylo to pěkně rovné a pravé úhly měly opravdu 90°. K nařezaným OSB deskám jsem vzal vruty, polystyrénové desky a lepidlo na dřevo.
Začali jsem stavět „dřevěnou“ bednu. Každou styčnou plochu jsem namáznul lepidlem na dřevo a prošrouboval několika vruty. Šlo to jak po másle a za cca 1,5 hodiny jsme měli krabici hotovou.  Vyříznul jsem větrací otvory a přidělal kovové pletivo.

 

F

F F

 


Pozadí jsme navrhli udělat známou metodou – polystyrén, lepidlo na obklady, opískování a nátěr. Na zadní a boční stěny jsme nalepili silikonem polystyrenové desky, do nichž jsme nožem a holýma rukama vytvarovali pozadí. Kde jsme chtěli udělat vyvýšené místo, tak jsme na polystyrenovou desku nalepili vytvarovaný kus silnějšího polystyrénu. Tyto výstupky jsme do zaschnutí silikonu zafixovali špendlíčky. Polystyrenové desky jsme poté natřeli hodně zředěným lepidlem na obklady, aby se další hustší vrstva lepidla lépe chytla. Na následující vrstvu jsme připravili směs lepidla na obklady s pískem a tónovací barvou do primalexu. Hmotu jsme zkoušeli nanášet čím se dá, ale nám se nejvíce osvědčily vlastní ruce v chirurgických rukavicích. Nejlepšího vzhledu se dá docílit oplácáváním, vzniknou tak zvláštní nerovnosti. V žádném případě nedoporučuji hlazení. Povrch pak vypadá příiš uměle.  Na tuto vrstvu jsme naházeli klasický říční písek. Píske jsme opravdu házeli proti stěnám aby se lépe uchytil. Terárko jsme nechali týden, aby pořádně vyschlo. Jako urychlovač schnutí je vhodný fén nebo žárovka pověšená uvnitř.

 

F F

 

F F

 

F F

 

 


Ve všech návodech natírají lepidlo různými barvami. Já jsem se rozhodl použít jiné řešení.  Použil jsem roztok vytvořený smícháním penetračního nátěru s tónovací barvou primalex (žluté a broskvové barvy). Vzniklý roztok jsem naředil, aby se dal rozstřikovat a vlastní aplikaci jsem poté 2x udělal rozprašovačem na rosení rostlin. Tím jsem docílil zpevnění stěn a lehké zabarvení, které není  rovnoměrné, jak když se jakákoli barva aplikuje štětcem. Stěny po aplikaci postřiku vyschnou zhruba do 3 hodin. Schnutí se dá urychlit lepší výměnou vzduchu například fénem. Penetrace je neutrální a vlhkost jí nenarušuje.
Po těchto operacích jsme skoro u cíle. Ještě než jsem pořídili a umístili skla, tak jsem udělal držáky na květináče. Ty jsem udělal ze zbytků OSB desek. Tvar je na následujícím obrázku. Aby vypadaly přirozeněji, tak jsme je opískovali (Lepidlo a na něj nasypaný písek). Možná by bylo lepší udělat přímo v polystyrénu kapsy, ale já jsem se rozhodl pro toto řešení. Pak stačilo vzít ostrý nůž např. kobercák a do míst, kam jsme chtěli umístit držáky, vyříznout do 3D stěny obrys držáku. Vyvrtat do stěny díry a držáky přišroubovat.
Protože jsem programátor, tudíž od přírody lenivý tvor, tak jsem řešil, jak nejlépe zvlhčovat terárko. Jako nejlepší řešení jsem použil vyvíječ mlhy a hned mě napadlo, že by bylo dobré umístit mlhovač ke stropu, aby vzniklá mlha padala dolů a rosila listy rostlin. Našel jsem vhodnou plastovou krabičku. Podle její velikosti jsem udělal z posledních kousků OSB desek držák, který je z přední strany otevřený. Na boky držáku jsem přilepil kus polystyrénu, který jsem pouze opískoval a nastříkal roztokem penetrace a barvy.  Přední stěna je také z polystyrénu, který je ze zadní stěny zpevněný síťovinou do oken proti hmyzu. Síťovina je nalepená epoxidem. Tento díl je pouze zavěšený a spodní část odkloněná, aby mohla mlha odcházet z krabičky. Plnění nádržky vodou je řešeno dírou ve stropě, do které je vsazen trychtýř. Při dolévání vody se nám však stávalo, že se nalilo moc vody a voda z nádržky přetíkala. Napadlo mě, že by se mohla udělat signalizace plné nádržky. Nejrychlejší bylo ve stropě nad nádržkou udělat další otvor do kterého jsem přilepil brčko na pití nápojů jako vodítko klasického měděného drátu s izolací a na spodní konec přidělaný kousek polystyrénu jako plovák. Drát jsem zastřihl tak, že když je plná nádržka, tak vykoukne ze stropu.

 

F

 


Na dno térária jsem ze starého lina vytvořil vaničku a přilepil silikonem. Silikonem jsem zamázl přechod mezi vaničkou a 3D stěnou, aby se nedostala vlhkost mezi vaničku a stěny. Tam by to určitě začalo velice rychle plesnivět.
Na řadu se dostala elektroinstalace. Ta je řešená standardně, objímky visí na napájecích kabelech skrz strop. Kabely nejsou nijak fixovány. Jen je potřeba vyvrtat těsnější otvor skrz, který prochází stropní deskou. Osvětlení i mlhovač se spouští spínacími hodinami.
Umístili jsme větve, které jsme od počátku stavby sušily na půdě.
Jako poslední fází bylo vsazení skel a nalepení úchytů, pro pohodlnější otvírání pomocí epoxidu. Tím byly veškeré práce dokončeny a někdy v budoucnu mě čeká ještě polepení vnějších stěn nějakou vhodnou tapetou imitující dřevo.

 

F

 


Myslím si, že se mi moje první postavené terárko povedlo a budu rád, když tento postup pomůže při budování Vašich.

Seznam materiálu:
2 x OSB deska nařezaná na požadované rozměry
30 x vrut na smontování desek
4x polystyrénová deska tloušťky cca 20mm
1x polystyrénová deska tloušťky 50mm
2x kolejničky na sklo
2x skleněná tabule tloušťky 8mm se zabroušenými hranami
2x úchyt udělaný ze zbytku dřevěné lišty
2x neutrální silikon
3m kabelu
2x objímka na žárovku
1x mlhovač
1x UVB kompaktní zářivka
1x bodová žárovka na vytápění
Kousek plastového a kovového pletiva
Trochu lepidla na obklady, lepidla na dřevo, epoxidového lepidla, písku, penetračního roztoku a tónovací barvy do primalexu.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 5x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 03.11.2009 Upraveno: 03.11.2009 Přečteno: 8831x

Schválili: Rexik ***** 21.11.13 • Rex ***** 21.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ještěři
16.03.2013*****Snadná domácí výroba inkubátoru438x
02.06.2023*****Jak vybrat správné terárium?8x
28.10.2012*****Gekončík noční, užitečné poznatky a informace277x
22.09.2010*****Zimování ještěrů a vše kolem...1615x
26.03.2009*****Chameleon jemenský - Chamaeleo calyptratus4502x
15.03.2011*****Časté otázky začínajících teraristů I.díl1514x
07.02.2009*****Zavlažování terária3602x
21.07.2009*****Agama vousatá - jak, kde a u koho správně koupit4530x
04.05.2009*****Leguán Zelený - Iguana Iguana4560x
12.07.2009*****Agama vousatá - správná životospráva4606x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
20.07.2010*****Řezání skla1964x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/47-stavba-teraria-pro-chameleony