Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Výstavba ubikace pro chameleona

 

Články » Výstavba ubikace pro chameleona 

Výstavba ubikace pro chameleona

Publikováno: 21.06.2012 • Autor: © TBed • Rubrika: Ještěři

Vzhledem k nedostatku místa v panelovém bytě a časové vytíženosti ze strany práce, jsem toto terárium stavěl skoro 3 měsíce. Toto je tedy stručný popis výstavby pro inspirací dalších nadšenců, jako jsem já.

 

Nějaký ten materiál a pomůcky potřebné k výstavbě. Samozřejmě to je jen zlomek....

F

 

Z OSB desek zakoupených v Baumaxu, které jsem si nechal i tam namíru nařezat, jsem pomocí vrutů a lepidla Pattex vytvořil zadní a spodní stěnu s dolním olemováním 20cm, kde později příjdou připevnit kolejničky pro sklo.

F

 

 

Sestavený základ byl přemístěn na komodu, kde pokračovaly další práce až do dokončení. Horní olemování je taktéž lepené pattexem a sešroubované vruty. Překližky a zadní boční vystužení je jen lepené.

F

 

 

Spodní část je natřená Barakrylem s označením a testem na dětské hračky. Nátěry byly 3 v rozmezí 24 hodin, kvůli důkladnému zaschnutí. Následovalo olepení polystyrenem, zatim jen desky, opět použit pattex.

F

 

 

Dalším krokem bylo dolepení vodního spádu z levé strany až do pravé, tedy jen polystyrenový základ a samozřejmě dalších výběžků a různých vrstev tak, aby vypadaly jako kus skaliska. Tady zapracuje každého fantazie. Vložením polystyrenových desek mezi překližky se celé terárium rozdělilo na 3 boxy. V levé části jsem pak již pomocí lepidla na kachličky připevnil dutou plastovou hadičku pro vodní výtlak do horního jezírka.

F

 

 

Dalším krokem bylo celkové natření stěn lepidlem na kachličky. První nátěr je lepší udělat řidší, následující hmota by měla být hustší. Na nanášení hmoty jsem použil jemné štětečky na lakování, šly velmi dobře vymýt a byly levné - sada 6ks za cca 60Kč. Dohromady jsem dělal 3 vrstvy, při té poslední jsem s pomocí drobných kaminků a oblazků vytvořil lepší vizuální vzhled. Po zaschnutí, samozřejmě 24h i mezi vrstvami lepidla, jsem sprejovou barvou docilil efektivního dizajnu. Zelený podklad a odstín žluté a oranžové barvy. Toho otvoru mezi středem a levou částí si nevšímejte, v plánu byl tzv. propojovací úsek nakonec jsem jej zazdil. Po nasprejování je nutné, aby se barva nesmývala a byla odolná vůči vlhkosti, proto je dobé provést několik, nejlépe 3-5 nátěrů Lazurou. Je ředitelná vodou, ale po zaschnutí vytvoři velmi vodě odolný povlak. Je důležité, aby měla též označeni "Nátěr vhodný pro dětské hračky", aby se vam případně budoucí nájemník neotrávil.

F

 

 

Dokončení levé strany, 3.vrstva lepidla a samozřejmě nespočet kaminků vsazených do hustší hmoty lepidla na kachličky. Také jsem zhotovil vrchní větrání. Vvzhledem k tomu, že terárium nemá spodní nádechy, rozhodl jsem, že vrchní část bude z 90% odkrytá.

F F

Pomocí 3 druhů pletiva - hrubšího ocelového, nejjemnějšího kovového a sklovláknového byl tedy zhotoven vršek. Kovové bylo použito v místech, kde budou umístěny lampy a světla, sklovláknove by se mohlo roztavit a seškvařit. Zhotovil jsem překližku ze zbytku OSB desky, kam jsem silikonem připevnil jemnejší pletiva, vše pak přišlo položit na pletivo hrubší, přidělané vruty v každém rohu. Celé jsem to po stranách přilepil lepidlem na kachličky, jak je vidět na předešlých obrazcích.

Na olemování jsem přilepil "Pattex" kolejničky, na horní přijde větší protikus, to aby se dala skla vysadit.

 

F

 

 

Zde je vidět sklon vodního spádu ze středu do pravé strany, kde je ukončen vodopádem, pod kterým bude jezírko.

F

 

V pravé dolní části je vidět zhotovené jezírko a vlevo hlubší nádrž na vodu, to je opatřené jemnou sítkou na povrchu kvůli nepořádku a i bezpečnosti chameleonů před utonutím. Jezírko je s nádrží propojeno plastovou trubičkou v cca 30° sklonu. Z kartonu jsem si vyrobil formu kterou jsem vyplnil montážní pěnou do 2/3, po vytvrdnutí následovalo ořezání a vydlabání požadované hloubky. Vše je opět natřeno lepidlem na kachličky, navrchu jsou kamínky (vše potřeno již zmiňovanou Lazurou).

F

 

 

V konečné fázi je obsaženo přidělání osvětlení a zasazeni rostlin do substrátu. V Baumaxu byl zakoupen substrát "hlina" pro pokojove rostliny a několik rostlin:). Následovalo zasazení a udusání zeminy. Na dno byl přidán pisek pro lepší udržitelnosti vlhkosti. Na písku pak klasická rašelina do terária pro efekt!!

FFF

 

 

Osvětlení jsem dával skoro až na konec, a to kvůli rozmístění rostlin a větví, aby chameleoni měli svá vyhřívací místečka.

Doufám, že jsem alespoň někoho inspiroval, či někomu poradil.

Vodopádek ješte funkční není, koupil jsem slabou pumpu. Nemá dostatečný výtlak.

 

F

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 8x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 21.06.2012 Upraveno: 21.06.2012 Přečteno: 218x

Schválili: Rexik *** 16.11.13 • Rex *** 16.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ještěři
24.09.2018*****Jak založit paludárium68x
30.03.2012*****Výroba větrání do špatně větraného terária280x
22.06.2009*****Chameleon jemenský - správná životospráva4774x
26.09.2009*****Agamka Trapelus savignyi3430x
03.11.2009*****Stavba terária pro chameleony8826x
02.06.2023*****Jak vybrat správné terárium?8x
09.03.2012*****Noční osvětlení terária. Ano či ne?247x
03.07.2009*****Chameleon jemenský - jak, kde a u koho správně koupit7607x
16.03.2013*****Snadná domácí výroba inkubátoru438x
13.11.2012*****Jak jsem k "Eublíkovi" přišel...176x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/132-vystavba-ubikace-pro-chameleona