Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Agamka Trapelus savignyi

 

Články » Agamka Trapelus savignyi 

Agamka Trapelus savignyi

Publikováno: 26.09.2009 • Autor: © Felix • Rubrika: Ještěři

Trapelus savignyi

(syn. Agama savignyi, A. sanignii, Phrynopsis savignyi ad.)

Taxonom: (Duméril & Bibron, 1837)

Čeleď: Agamidae

Podčeleď: Agaminae

Velikost: 20 - 25 cm, z toho polovina připadá na ocásek

Teplota: 22 - 35 °C s lokálním ohřevem, UV nutností, v noci pokles na 15 - 20 °C. Doporučeno je jedno až čtyřměsíční zimování (dle individuálních potřeb konkrétního jedince, což patrně souvisí s odlišnými podmínkami na jednotlivých odchytových lokalitách) při 15 - 20 °C

Výskyt: Egypt (východní delta Nilu) a Negevská poušť na Sinajském poloostrově. Introdukován údajně i na některé řecké ostrovy (nepodložená informace)

Popis: Základní zbarvení je písčitě žlutohnědé s pravidelnými hnědými skvrnami a žlutým "úhořím pruhem" na hřbetě. Samečci jsou větší a poněkud robustnější, s tmavšími modravými boky a výrazně modrým hrkélkem, dole (pouze na spodní části krku) odděleným od okolní pigmentace výrazným černým "obojkem". Bříško je světlé. Vzhledem ke schopnosti barvoměny, ale nemusí být tyto znaky vždy patrné, vše závisí na náladě zvířátka. Skvrny samiček mívají červenavé zbarvení, pruhovaný ocásek je u nich v době gravidity vybarvený do žluta.

K páření dochází krátce po ukončení zimního spánku. Po cca čtyřtýdenní březosti klade samička 7 - 12 vajíček. Ta je doporučeno inkubovat po dobu zhruba 60 dnů ve vlhkém vermikulitu či perlitu při teplotě 28 - 29 °C, čertvě vylíhlá mláďata měří 7 - 8 cm.

Naprostou nezbytností pro zdárný chov je UV-B záření a vydatné přídavky vitamínů a vápníku do potravy, tvořené převážně hmyzem. Důležité je i přikrmování listovou zeleninou, např. nadrobno nasekanými listy salátu (ovoce a květy ponechají zpravidla bez povšimnutí).

Oproti jiným terarijním živočichům, těmto agamkám přímo prospívají silné teplotní výkyvy, a to jak v průběhu roku, tak i mezi dnem a nocí. To (více méně) napodobuje podmínky v jejich přirozeném prostředí. Ačkoli možná působí tento údaj trochu "strašidelně", docílíme daného efektu snadno, prostým otevřením okna v teplejších měsících roku + vypnutím či zapojením některého ze zdrojů ohřevu...

T. savignyi jsou vcelku nenáročná mírumilovná a společenská (i když poněkud plachá) zvířátka s převážně monogamním způsobem života, v dobrých podmínkách se dožívající okolo 15-ti let. V prostorném teráriu lze chovat i více generací pohromadě, ani nejmenší mláďata nejsou dospělými ohrožena. Veškeré případné spory samečků se omezují na občasné kývání hlavičkou a nafukování hrdélka, nedospělí samečci se svým vybarvením podobají samičkám. S oblibou šplhají a skáčou (až překvapivě daleko), vhodné jsou pro ně i koupele, podobně jako u agam rodu Pogona. Rychle se ochočí a brzy začnou pozornost ze strany chovatele přímo vyžadovat.

Doporučená velikost nádrže pro jeden chovný pár anebo menší skupinku je 120X40X40 cm a větší. Terárium menších rozměrů lze použít v případě, kdy mají agamky častou možnost výběhu, nebo jsou chovány jednotlivě (což pro ně sice není nejvhodnější, vzhledem ale k malé četnosti importů a tč. neexistujícím odchovům v ČR, dost pravděpodobné). Výše uvedený údaj o velikosti nádrže tedy neberte jako nějaké dogma, ale skutečně jen doporučení. Vycházím v něm ze zkušeností německé chovatelky, která, pokud vím, zatím jako jediná ve střední a západní Evropě tyto agamky úspěšně rozmnožila. Prakticky všechna tato zvířátka pocházejí z odchytů a i díky tomu jsou poměrně náchylná ke stresu. To sice časem, jakmile ve Vás získají důvěru, odezní, větší terárium jim ovšem umožní vyrovnat se se změněnými životními podmínkami daleko snáz, než malé, které jim v této počáteční fázi neumožňuje "utéct" anebo se schovat. Lze do něj rovněž umístit kladiště, aniž bychom nějak narušili jeho vnitřní uspořádání, jednotlivým ještěrkám (zvláště, je-li chováno více samečků pohromadě) navíc poskytuje i určité soukromí.

pozn.: S největší pravděpodobností narazíte na agamky rodu Trapelus na některé z teraristických burz. Pokud se rozhodnete pro jejich zakoupení, vemte jich pro jistotu alespoň pět či šest, připravte se ovšem na nutnost jejich důkladného odčervení, zbavení vnějších parazitů a nasaďte vydatné příkrmy vitamíny a mineráliemi plus UV-B 10. Je bohužel možné, že i tak o některá ze zvířátek přijdete. S větším počtem ovšem zvyšujete šanci na přežití více kusů ve Vašem chovu, takže se (snad) vyhnete problému, že třeba pro jedinou přeživší ještěrku neseženete v budoucnu partnera. Jestliže ale nechcete toto riziko podstoupit, raději se jim vyhněte a kupte zvířata jiná, z osvědčených tuzemských odchovů...

F

F

F

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 5x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 26.09.2009 Upraveno: 26.09.2009 Přečteno: 3431x

Schválili: Rexik ***** 21.11.13 • Rex ***** 21.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ještěři
04.04.2011*****Časté otázky začínajících teraristů II.díl870x
22.06.2009*****Chameleon jemenský - správná životospráva4774x
09.03.2012*****Noční osvětlení terária. Ano či ne?247x
18.05.2011*****Výroba Automatického rozprašovače394x
03.07.2009*****Chameleon jemenský - jak, kde a u koho správně koupit7608x
22.09.2010*****Zimování ještěrů a vše kolem...1614x
02.06.2023*****Jak vybrat správné terárium?8x
09.06.2010*****Mouční červi a mýty o jejich výživové hodnotě - PODLOŽENÝ POKUS2679x
27.03.2023*****Co nevíme o chameleonech10x
25.05.2011*****Laudakia stellio ( Linnaeus 1758 ) - agama hardún136x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
12.10.2009*****Něco málo o odborném názvosloví931x
24.08.2009*****Stručný slovníček sklípkaní morfologie1876x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/7-agamka-trapelus-savignyi