Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Jak jsem k "Eublíkovi" přišel...

 

Články » Jak jsem k "Eublíkovi" přišel... 

Jak jsem k "Eublíkovi" přišel...

Publikováno: 13.11.2012 • Autor: © Jiri_99 • Rubrika: Ještěři

Jak jsem k Eublíkovi přišel…

 

F

 


Jako slepý k houslím, tak jsem k němu přišel. Jeden známý jej neurčitou dobu měl doma, chovem se bohužel moc nezabýval. Když se jej chtěl zbavit, nabídnul jsem se, že se o toho tvorečka postarám. Naneštěstí se o tomto problému se zvířátkem zmínil někdy nad ránem, kdy jsme zrovna něco vesele a divoce oslavovali..

Já druhý den samozřejmě o ničem nevěděl. Ovšem dotyčný, pač se jej asi opravdu chtěl zbavit, si dobře vybavil naši chvilku, kdy došlo k domluvě, že se o nebohého tvorečka postarám.. Druhý den to pro mě znamenalo probuzení nepříjemným a nekonečným crčením domovního zvonku. Když jsem přišel ke dveřím, stál tam právě onen známý, prakticky beze slov mi do náruče vrazil menší cca čtyřicetilitrové akvárko, ve kterém se uvnitř kokosové skořápky krčila malinkatá ještěrka.

 

 

F

 

 

Položil jsem tedy akvárko na stolek uprostřed obýváku a šel si dát spršku. Abych se zase trochu proměnil v člověka. :) Když se tak stalo, koukám na to, co to mám vlastně doma. Jak už jsem napsal, malé akvárko, cca tři centimetry stavebního písku ztvrdlého na nejtvrdší kámen a k tomu jedna skořápka od kokosu jako domeček. Po chvilce zírání si říkám, že o tom sice nic nevím, ale tohle mi jako terárium moc nepřijde. Zkusil jsem dovnitř strčit ruku, abych zjistil, s kým že mám tu čest. Ještěrka okamžitě zaujala výstražný postoj a poté vyčkávala, co bude dál. Stejně jako já. Pokusil jsem se tedy ruku přiblížit. Gekončík už na nic nečekal, začal šíleným způsobem syčet a dořážet na mě. V úleku jsem ruku radši vytáhnul. Opět na to koukám a hlavou mi probýhaly myšlenky typu: potvora jedna agresivní..

Nechal jsem dráčka dráčkem, zapnul PC a využil starého dobrého strejdu gůgla. Zjistil jsem, že podmínky, ve kterých se nyní nachází, jsou absolutně nevyhovující. Celé hodiny jsem zjišťoval, co to vůbec je ten Gekončík noční, co žere, jak má bydlet a jak se o takové zvíře má člověk tak nějak vůbec postarat.. Ten den jsem měl o zábavu postarané. A mnoho dalších taky..

F

 

Druhý den jsem teda zvedl zadek a navštívil menší specializovaný obchůdek. Nakoupil jsem písek, domečky, mističky, topný kámen, cvrčky, umělé kytky /aby to trochu vypadalo/ a nějaké vitaminy. Po příchodu domů, jsem se netrpělivě ihned dal do díla. Byl sice trošičku problém dostat eublíka ven, pač se rozhodl zarputile nespolupracovat, ale s troškou trpělivosti jsme to za chvilku zvládli. Další problém byl, jak dostat starý písek ven a nerozbít při tom sklo akvária. Něco tak zatvrdlého jsem dlouho neviděl. Po výměně písku jsem nové terárko začal osazovat domečky, kytkami..

Měl jsem sám ze sebe radost, s minulým vzhledem a snad i praktičností se to nedalo srovnat. Přišlo na řadu krmení. Pač jsem se ze začátku cvrčků docela štítil, přišli mi jako nechutný hmyz, musel jsem s nimi manipulovat jen ve vaně. Z cvrčků měla i má přítelkyně obrovskou radost.. Ovšem brzy jsme si zvykli.

F

 

Dráček zpočátku nechtěl vůbec žrát, tak nějak jsem vůbec nevěděl, co s ním. Už jsem byl docela nešťastný, protože při hledání na netu jsem zjistil, jak má zdravé zvíře vypadat. A zdravě ten náš nový přírůstek rozhodně nevypadal. Ocásek měl jako párátko, chudáček. Při svém bloumání na síti jsem na štěstí narazil na pána, chovatele, jménem Jakub Doležel. Tímto bych mu i moc rád poděkoval. Poradil mi co a jak do začátku, čeho se vyvarovat, na co si dát pozor.. Během krátkého času jsem eublíka přesvědčil, aby začal papat. Dokonce si na mě zvykl tak, že mi sám od sebe vlezl do dlaně. Ten pocit tenkrát byl úžasný, velmi silný a nezapomenutelný. Abych se přiznal, měl jsem takovou radost z jeho získané důvěry, že mi málem slza ukápla. Z plachého a agresivně bránícího se zvířátka se pomalu stávala "kamarádská" ještěrka.. V té době už i začal krásně nabírat na váze a vzhledově připomínat krásného a zdravého samce.

F

 

Radost z terário–akvária mi ale nevydržela moc dlouho. Po pár měsících jsem přišel k názoru, že dráček potřebuje nějaké "normálnější" bydlení.. Na chodbě se mi válel starý botník, který jsem měl původně v plánu vyhodit. Po rozhodnutí vytvořit nové terko ale nebylo co řešit. Přenesl jsem jej do sklepa a začal tvořit. Jak to dopadlo se můžete podívat v mé prezentaci "Eublíci", ve které dráček bydlí do dneška.

Časem jsem eublíkovi taky pořídil dvě samičky, aby nebyl pořád tak sám. Zpočátku se na sebe zvířátka moc netvářila, sameček se předváděl a jakoby obhajoval své teritorium a zároveň ukazoval svou sílu. Naštěstí samičky nijak nenapadal a během pár dní si na sebe zvykli. Dnes spolu vegetí naprosto bez problémů a užívají si života..

Momentálně opět přemýšlím nad realizací a vlastně už realizuji terárium nové. Po takové době, kdy mi přinášejí radost, si zaslouží větší a pro život praktičtější domov. Snad se dráčkům bude líbit.

Aspoň teda doufám :)

F

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 9x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 13.11.2012 Upraveno: 13.11.2012 Přečteno: 177x

Schválili: Pogona *** 13.11.12 • Rex *** 14.11.12

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ještěři
18.09.2009*****Jak uchovat "čerstvé" cvrčky4071x
09.06.2010*****Správná inkubace vajec a následná péče.1844x
21.06.2012*****Výstavba ubikace pro chameleona217x
02.04.2010*****UVB osvětlení3252x
07.11.2011*****Návštěva MiniZoo1413x
15.03.2009*****Nemoci ještěrů2494x
22.06.2009*****Chameleon jemenský - správná životospráva4774x
15.03.2011*****Časté otázky začínajících teraristů I.díl1512x
31.08.2010*****UVB záření - potřebují jej někteří ještěři vůbec ? Aneb rozšířený mýtus...2272x
28.02.2012*****Výroba bazénku1905x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/142-jak-jsem-k-eublikovi-prisel