Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Co zvážit před pořízením želvy: Jak se správně připravit

 

Články » Co zvážit před pořízením želvy: Jak se správně připravit 

Co zvážit před pořízením želvy: Jak se správně připravit

16.09.2024 • Autor: © Rex • Rubrika: Želvy

Zvažujete pořízení želvy jako domácího mazlíčka? Želvy jsou fascinující zvířata, ale jejich chov se výrazně liší od péče o běžnější domácí mazlíčky, jako jsou psi či kočky. Před tím, než si želvu pořídíte, je důležité vědět, jaké nároky tento plaz má, a zvážit několik klíčových faktorů, které vám pomohou rozhodnout, zda je želva pro vás tím správným společníkem. Níže uvádím hlavní aspekty, které byste měli zvážit.

1. Dlouhověkost a závazek

Želvy se dožívají neuvěřitelně dlouhého věku. Zatímco někteří psi a kočky žijí 10 až 20 let, mnohé druhy želv mohou žít až 50 a více let. Některé suchozemské želvy dokonce mohou překonat i 100 let. Pokud si tedy pořídíte želvu, měli byste být připraveni na dlouhodobý závazek. To také znamená, že byste měli zvážit, co se stane s želvou, pokud již nebudete schopni se o ni starat.

2. Prostorové nároky

Želvy potřebují dostatek prostoru pro svůj pohyb a růst. To platí zejména pro suchozemské druhy, které potřebují prostorné terárium nebo venkovní výběh. Vodní želvy zase potřebují velká akvária s dostatečným množstvím vody a místem na vylézání na souš. Velikost prostoru závisí na druhu želvy, který si pořídíte. Například suchozemská želva stepní potřebuje terárium o minimální velikosti 120x60 cm, zatímco vodní želva může vyžadovat akvárium s kapacitou 200 litrů a více. Předem se ujistěte, že máte doma dostatek místa.

3. Druhy želv

Existuje mnoho druhů želv, a každá z nich má specifické požadavky na péči. Mezi nejčastější druhy chované jako domácí mazlíčci patří želva zelenavá (suchozemská) a želva nádherná (vodní). Suchozemské a vodní želvy mají různé nároky na prostředí, potravu a péči. Některé druhy jsou náročnější na chov, vyžadují specifickou teplotu, vlhkost či složení potravy. Je důležité vybrat si druh želvy, který bude odpovídat vašim možnostem a podmínkám, které jí můžete poskytnout.

4. Potřeby prostředí

Každá želva potřebuje specifické prostředí, které se co nejvíce podobá jejímu přirozenému prostředí. To zahrnuje teplotu, vlhkost a světlo. Pro většinu želv je klíčová teplota kolem 25-30 °C, což vyžaduje instalaci výhřevných lamp a UVB osvětlení, které napomáhá syntéze vitamínu D3 a vstřebávání vápníku. Nedostatečné osvětlení nebo teplo může způsobit vážné zdravotní problémy, jako je měknutí krunýře. Vodní želvy kromě toho potřebují filtraci vody, aby se udržovala čistá a zdravotně nezávadná.

5. Strava a výživa

Strava želv se liší podle jejich druhu. Suchozemské želvy jsou většinou býložravé a potřebují pestrou rostlinnou stravu s dostatkem vlákniny, vitamínů a minerálů, přičemž vápník je pro ně zásadní. Mohou jíst například listovou zeleninu, byliny, květiny, ale také ovoce ve velmi omezeném množství. Vodní želvy jsou často všežravé, takže kromě rostlinné potravy potřebují i živočišné bílkoviny, například v podobě ryb, hmyzu nebo speciálních granulí pro želvy. Důležité je také dbát na to, aby želvy měly pravidelný přísun čisté vody.

6. Zdravotní péče

Želvy mohou být náchylné k různým zdravotním problémům, jako jsou infekce dýchacích cest, paraziti nebo problémy s krunýřem. Pravidelná kontrola jejich zdravotního stavu je proto klíčová. Měli byste mít v dosahu veterináře, který se specializuje na plazy, protože želvy mají specifické potřeby, které běžný veterinář nemusí znát. Prevence je vždy lepší než léčba, takže je důležité zajistit vhodné podmínky a kvalitní stravu pro minimalizaci zdravotních problémů.

7. Náklady na chov

Chov želvy může být finančně náročný. Kromě pořízení samotné želvy budete muset investovat do správného vybavení, jako je terárium nebo akvárium, výhřevné a UVB lampy, filtry a další potřebné doplňky. Pravidelně budete také vydávat peníze za krmení, výměnu žárovek a případně veterinární péči. Tyto náklady mohou v průběhu let narůstat, takže je dobré si předem spočítat, kolik budete muset do chovu investovat.

8. Zákonné předpisy

V některých zemích a regionech existují zákony, které regulují chov želv. Například některé druhy želv jsou chráněné a jejich prodej nebo držení může být zakázáno nebo omezeno. Je důležité si zjistit, jaké předpisy platí ve vaší lokalitě a zda budete potřebovat speciální povolení nebo dokumentaci.

Závěr

Pořízení želvy není rozhodnutí, které byste měli učinit impulzivně. Želvy jsou dlouhověcí tvorové s náročnými potřebami na prostředí, stravu a péči. Před pořízením želvy se ujistěte, že máte dostatek prostoru, času, financí a znalostí pro to, abyste se o ni mohli dlouhodobě starat. Zodpovědný přístup zajistí, že vaše želva bude žít zdravý a šťastný život, a vy si užijete radost z tohoto fascinujícího mazlíčka.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 0x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 16.09.2024 Upraveno: 16.09.2024 Přečteno: 2x

Schválili: Rex **** 16.09.24

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Želvy
01.05.2014*****Výroba 3D pozadí do akvaterária427x
03.05.2009*****Důvěra želvy921x
06.08.2009*****Anatómia1016x
17.07.2024*****Jak správně chovat želvy4x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
04.09.2024*****Zdravé pamlsky pro morčata5x
29.08.2024*****Chameleon jako domácí mazlíček2x
27.08.2024*****Jak chovat morče: Kompletní průvodce pro začátečníky2x
12.08.2024*****Exotičtí mazlíčci: Co potřebujete vědět, než si jednoho přivedete domů1x
17.07.2024*****Jak správně chovat želvy4x
02.06.2023*****Jak vybrat správné terárium?9x
27.03.2023*****Co nevíme o chameleonech10x
28.01.2022*****Staňte se součástí teraristického světa a získejte pasivní příjem10x
24.09.2018*****Jak založit paludárium68x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/211-co-zvazit-pred-porizenim-zelvy-jak-se-spravne-pripravit-na-noveho-mazlicka