Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Myš laboratorní

 

Články » Myš laboratorní 

Myš laboratorní

Publikováno: 02.12.2009 • Autor: © Biky • Rubrika: Hlodavci

Myslím, že myšky známe všichni. Někdo je má rád, někdo je nemá rád, někdo je nenávidí, někdo by je láskou sežral a v neposlední řadě někdo je chová, aby je s láskou sežrali jiní jeho chovanci. Já bych se raději zabývala chovem myšek pro ty, kteří je mají rádi jako domácí mazlíčky.

F

Svou první myšku jsem získala kuriózním způsobem-u babičky v prádelně spadla do vany, protože se neudržela na stropě, a nemohla ven. Byla to myš domácí a žila se mnou přibližně půl roku-z čehož jsem si mohla udělat poměrně přesný obrázek jejího života, o kterém bych ráda také napsala pár slov a porovnala je s nově nabytými zkušenosti ze stránek o chovu šlechtěných laboratorních myší.

F

Moje myš domácí bydlela v akváriu přikrytém hustým pletivovým rámem. Laboratorní myši by se také měly chovat v dobře odvětrávané skleněné nádrži, tedy akváriu (pochopitelně bez vody), protože to alespoň z části brání unikání pachů do okolí, menší riziko přenosu infekce kapénkou (chováte-li více myší v několika akváriích) a nepopřitelnou výhodou je, že myšky nevyháží vše, co vidí, mezi mřížkami ven.

Své myši jsem podestýlala hoblinami (ne pilinami) a měnila je asi jednou týdně. Laboratorní myši mohou mít také hobliny-pozor na piliny. Podestýlka nesmí být prašná, obzvláště u tzv. nunu myší (bezsrstých), které nemají řasy a prach může vést k oslepnutí a u všech myší k alergiím. Ze zkušeností své kamarádky mohu poradit jako podestýlku volit i kočičí podestýlku-nemyslím písek, jde o jakési papírové granule pohlcující pachy. Kamarádka testovala na křečcích, evidentně zabírá. Jinak podestýlka by se měla měnit asi každý druhý den, pokud možno tak, aby myš ani nestihla začít páchnout. Nevím proč, ale moje nepáchla ani po týdnu ve stejné podestýlce.

 

Moje myška se živila směsí pro hlodavce-což odpovídá.

Laboratorní myšky se většinou naučí pít z napáječky, ta má to neuměla. Proto měla velmi masivní těžkou misku na vodu, aby ji nepřevrhla. Vodu měníme každý den.

F

 

Při vybavování klece si dáváme pozor na pasty, které myši s oblibou okusují. Dřevo brzy nasákne močí a je obtížné se klasické "myšiny" zbavit. Plánujeme-li látkové hamaky či jiné, počítejme s tím, že je myšky nejspíše brzy zničí a budeme je muset často prát.

 

Naprosto nevhodné jsou kolotoče pro křečky a běhací koule. Obzvlášť v mladém věku myšky, kdy se formuje postava, způsobují zahnutí ocásku u kořene nahoru. Navíc se do "šprušlových" kolotočů může myšce zaplést nožka či ocásek a to většinou nekončí dobře.

 

A ještě malý soukromý tip: je-li myška březí, nerušíme ji u porodu ani v prvních dnech života jejích mladých. Mohla by je sežrat.

 

Doufám, že vám chov myšek přinese potěšení, stejně jako přineslo mě. Aby myš domácí nebyla sama, pořídila jsem jí tenkrát kamarádku ze zverimexu-obyčejnou bílou laboratorní. Po tom, co ona domácí úspěšně prolezla droboučkým pletivem a začala páchat další potomky u nás ve sklepě, jsem nosila onu laboratorní myšku všude s sebou. Byla naprosto zvyklá a každé ráno čekala s vystrčeným čumáčkem, kam dnes půjdeme. Kapsa mého podzimního kabátku doteď jde trošku cítit myším štěstím všedních dní.

F

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 2x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 02.12.2009 Upraveno: 02.12.2009 Přečteno: 3679x

Schválili: Rexik * 20.11.13 • Rex * 20.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Hlodavci
17.07.2009*****Laboratorní myšky3049x
23.02.2009*****Druhy podestýlek pro morčata2661x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
10.06.2009*****Chováme achatiny2985x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/50-mys-laboratorni