Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Chov mladat sklipkanu

 

NápovědaFórum » Bezobratlí » Chov 

+ přidat příspěvek
Chov mladat sklipkanu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2013 13:11 Muž pokora [7] - Hadi
Tak jsem zvědav, dnes jsem dodělal několik terárií pro malé a docela se obávám, že třeba P. irminia dost dlouho nepotkám.
V průběhu dne dodám fotky, jen co vše umístím na svá místa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2013 22:28 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: PapaShango
No určitě se mrkni na www.arachnomania.cz a jejich odkazy ;-)
Jinak k těm krabičkám (mluvíš mi z duše) - před pár lety prezentoval jeden klučina na jistém kvalitním webu (bohužel si už nevzpomenu adresu/název - bylo to něco jako akvarko.cz anebo tak nějak), svůj chov mladinké aviny - udělal jí nádrž z třetinkové pivní sklenice, na jejíž "zadní stěně" vytvořil zajmavý reliéf z jakéhosi netoxického lepidla a oplácal jej kokosovou drtí. To samé dal na dno a doprostřed zapíchl pokroucenou rozsochatou větvičku z uschlé borovice opírající se o stěny. Vypadalo to úžasně. Sice netuším jak čistil dno, fungovalo mu to ale docela dlouho ;-)
No a já sám jsem si v devadesátých letech vyřízl, zabrousil a slepil nekolik piditerek z tenoučkého skla, dokonce o maličko menších než ty cvrlikové krabičky. Větrání bylo z nastřihaných kousků perforovaného hliníkového plechu z jednoho (kocourem) rozbitého zverimexového pavoučího terka... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2013 16:33 PapaShango Re: fajfmen
Ano jsem si toho vedom, ale nesnasim male a nevzhledne krabicky. Presto v nich mladata chovam a jen v tomto pripade sem udelal vyjimku a chovam je ve vetsim. Stromaci maji ve zvyku delat jsi hnizda tvaru ponozky coz v male krabicce nevypada tak dobre a neni mozne delat je ve stejnem rozmeru jako ve vetsim terarium coz sem se sam presvedcil. Hnizdo je ted dvojnasobne oproti male krabicce. A co se tice potravy poradil jsem si s tim tak ze jim cvrcky davam primo pod nos a zatim to funguje a v prvni den po presunu sem dokonce nechal dva cvrcky behat po terarku volne a presto jsi je jeden z pavouku nasel. Zkratka zatim to jde a nevypada to ze by pavouci nejak stradali, ale rozhodne to nebude na trvalo pocitam tak dva tri svleky a kazdy pujde do sveho. Todle beru jako zkoumani jak bude vypadat jejich souziti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2013 20:48 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: PapaShango
V nádržích rozměry podobných Tebou zadaných 25x25x25 cm chovám dospělé brachypelmy (14-15 cm v rozpětí) a samičku Phormictopus c. cancerides (štíhlejší, ovšem s asi o jeden až dva cm větším rozpětím než ony). V devadesátých letech jsem pro ně ještě dělal na pohled činaná terka dlouhá 30 cm a víc, v nich ale krmní cvrčci nezřídka umírali sešlostí věkem zašití někde pod kusem kůry nebo ve špatně přístupné skulině 3D pozadí kde vytvářeli super výživu plísním. Pavouci je totiž obvykle nepronásledovali, v "příliš velké" nádrži měli spíš tendenci schovávat se a i při lovu nevylézat celým tělem z úkrytu (tzn. protilehlou stranu terka jen dvarát delšího než sklípkanovo rozpětí téměř žádná z pavoučic za XY let nenavštívila). Jsou to agorafobové! Ideální terárium pro většinu běžně chovaných sklípkanů by mělo mít parametry nory či zapředené rozsochy větví keře, co by si ten tvor vytvořil jako osobní obydlí. Pokud si na dva kroky libovolným směrem může otlapkat pevné stěny (nevleze jí tam žádný predátor), cítí se pavoučice v bezpečí a na to konto se Ti bude (možná) časem potulovat terkem i za bílého dne ;-) .
Čtvrté svleky jsou ale tak mrňavé, že i zverimexová krabička od cvrčků je pro ně obrovské území... Navzdory německým příručkám silně nadhodnocujícím jakýkoli prostor pro cokoli (byť je to u některých zvířat lepší), u sklípkanů obvykle platí opak: menší = lepší ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2013 10:54 Muž pokora [7] - HadiRe: pokora
Tak problém mrně vyřešilo za mě, když jsem si ji vytáhl z filmovky abych se podíval jak to přesně vypadá jednou sebou škublo a dvě nožky v trapu. Nicméně pokud můžu soudit je zdravé, nikde žádná stopa po výtoku takže by to mohlo i přežít...doufám.
Každopádně díky za radu!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2013 08:53 Muž pokora [7] - HadiRe: PapaShango
Počítám, že u takhle mladého pavouka by se měla regenerovat maximálně do toho 2 svleku.
Takže říkás amputace, to jsem si zhruba říkal také protože takhle toho moc neulovi.
Uvidím až se vrátím z práce, ale asi mi nezbývá jiná volba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2013 08:25 PapaShango Re: pokora
Mno nejsem sice znalejsi,ale presto se pokusim odpovedet. Svlekani u mladat probiha rozhodne kratsi dobu nez tech 12 hodin takze pokud se z toho pavouk nedostal a ani pokus ho setrne z toho dostat nepomohl je na case mu ji uriznout u mladat se po nekolika svlecich noha z regeneruje uplne narozdil od starsich jedincu kde uz dojde jen k castecne obnove. Sam jsem jeste k amputaci nikdy neprikrocil takze presny popis jak na to ti nepovim, ale nedelal bych z toho vedu snad jen dat pozor aby rez byl veden mezi klouby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2013 07:14 Muž pokora [7] - Hadi – mladá B smithi
Fotka k příspěvku Mám dotaz na znalejší, mám tu malou smithku ve 2 svleku která se teď snaží dostat do 3 a moc jí to nejde. Na zadečku má nalepený kousek předešlého, což by se snad dalo mechanicky odstranit, ale vypadá to, že asi nedokáže vyndat zadní nožku. Už s tím zápasí déle jak 12 hodin a zatím je výsledek stále stejný.
Mám do toho nějak zasahovat nebo si mám počkat jak to celé dopadne?
Přikládám foto, omluvte jeho kvalitu telefonem víc nezvládnu.
Díky za odpověď
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2013 17:20 Muž pokora [7] - HadiRe: PapaShango
Ale jo palec nahoru vypadá to dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.05.2013 17:13 PapaShango Re: PapaShango
Fotka k příspěvku Tak a jsou uz spolu v jednom terarku. Prubezne je sleduji cely den a jeste se nepotkali. Jeste sem na netu brouzdal a spolecny souziti by mozna nemel byt u mladych takovy problem jak uz psal fajfmen. Kazdopadne u dospelich jedincu uz se to vylucuje a tak to vydim na maximalne pul roku pokud se nestane nic neocekavaneho a pujdou od sebe.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2013 13:01 PapaShango Re: pokora
Mno vzhledem k tomu ze jsou teprv po 4 svleku si myslim ze 25x25x25 by jim zatim mohlo stacit. Pavouci tehle rozmeru jsou vetsinou v kelimkach a tak si myslim ze todle bude pro ne az luxus. Poradne tam nacpu dekorace a mozna se ani nepotkaji ))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2013 08:57 Muž pokora [7] - HadiRe: PapaShango
Jen jedna drobnost, co to znamená malé terárko? Zase je celkem zbytečné těmi tvory jen tak plýtvat. Jak z toho co píše Fajmen tak z toho co jsem četl porůznu jinde vyplývá, že terárium musí mít rozměry právě větší než obvyklé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2013 23:08 PapaShango Re: fajfmen
Ja mam dva mlady oba jsou 4.svlek a cim dal vic premyslim ze to zkusim a dohromady je dam. Mam jedno maly terarko ktery by pro ne zatim bylo akorat ,ale kdyz slysim jak vetsina pokusu byla neuspesnych jeste vaham i kdyz takhle mlady by se snad meli snaset lip. Kazdopadne jestly to udelam urcite budu informovat jak to probiha.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.05.2013 20:07 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: pokora
... jinak ale - pomenší podobná společenstva vytváří v přírodě i řada druhů rodu Avicularia. Zejména mláďata jsou prý vzájemně snášenlivá až pospolně žijící, jejich životní styl a prostor který obsazují se ovšem velice liší od nároků dospělých. I když u nich i v adultu obývá společnou pavučinu stabilně několik sester plus několik (putujících) samečků, kdy tito nebývají samicemi napadáni, v terku se na to nedá rozhodně sázet (mmch. modrá A. metalica je v tomto směru údajně tolerantnější než zrzka A. versicollor). Rovněž chovatelé atraktivního, ovšem o poznání jedovatějšího a útočnějšího r. Poecilotheria z indického subkontinentu, blízkých ostrovů a přilehlých asijských zemí, tvrdí, že samice není vůči samci útočná, u některých druhů údajně páření předchází až několikaměsíční (!) soužití, jenže i tak po spáření samička samce občas náhle napadne a sežere...
Jistou nápovědu pro příp. soužití alespoň na dobu určitou by mohly poskytnout tibiální háky adultních samců - čím jsou menší, nebo se nevyskytují vůbec, tím méně kanibalské samičky jsou. Bohužel je zde ale určitá opačná paralela vůči chovateli - čím tolerantnější mezi sebou, tím jedovatější a útočnější vůči chovateli :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2013 19:40 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: pokora
Mě to taky ohromně lákalo ;-), po převážně negativních zkušenostech nejrůznějších chovatelů jsem od toho ale raději upustil. Netvrdím ale, že to vyjít nemůže - v rámci průzkumu na dané téma jsem se před pár lety náhodou doklikal na stránku jedné americké chovatelky, která se na toto přímo zaměřila a má vynikající výsledky (zejména se zmíněnými H. incei). Bohužel jsem si tenkrát jen stáhnul pár fotek nádrží (pro inspiraci - jak ona to dělá, že jí to tak skvěle jde) a kvůli vlastní tématické katalogizaci je neprozřetelně hned přejmenoval. Papír, na který jsem si adresu poznamenal, se pochopitelně velice brzy zašantročil neznámo kam, takže jsem ten web už nikdy zpětně nedohledal :-O
Každopádně šlo ale o terka s u nás obvyklými rozměry pro chov skupiny vousatek či pomenšího varana a dík zapřádání nijak pěkná na pohled ;-). Nadto preventivně "překrmovala" vpouštěním velkého množství cvrků všech velikostí, díky čemuž následně řešila i krmení těch z nich co se nenechali sežrat a sami by mohli pavouky srovnatelné velikosti ohrozit... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2013 15:27 Muž pokora [7] - HadiRe: fajfmen
No zaručeně bych v takovém případě čekal velké terárko aby byla možnost vycouvat a také bude podstatný dostatek potravy.
Je pravda, že já nějaký takový pokus v plánu zatím nemám, ale už jsem o tom také uvažoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.05.2013 23:30 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: PapaShango
Když to zevšeobecním - vykašli se na vyčtené o společném chovu jakýchkoli sklípkanů. Něco jiného je situace v přírodě, kde si v rámci prostorové dispozice a úživnosti prostředí vytvoří každý jedinec ostatními respektované území (takto jsou známy i kolonie v tera chovech vyloženě vzájemně nesnášenlivých až kanibalských r. Aphonopelma a Brachypelma), a něco jiného skleněná krabice, z níž slabší jedinec v případě konfliktu nemá nejmenší šanci vycouvat!
Před asi osmi lety jsem na jiném webu se zájmem sledoval vývoj prezentace jednoho hodně fundovaného pavoučkáře, který se v terku o délce 1 m pokusil o společný chov deseti jedinců Holothele incei. Jde o jedny z mála společensky žijících sklípkanů někde napůl cesty mezi zemními a stromovými. Navíc jsou to prťata, ne větší než tuzemský křižák. V přírodě jich i několik set obývá obrovskou společnou pavučinu a při lovu vzájemně spolupracují, schopni se dokonce o kořist multigeneračně bez problémů podělit. Jemu ovšem v terku (po více než roce) ze dne na den jedné samici "ruplo v bedně" a přes noc povraždila všechny ostatní!
Pokud nechceš o pavouky přijít, chovej raději každého zvlášť ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2013 17:11 Muž pokora [7] - HadiRe: PapaShango
Četl jsem, že někteří chovatelé tvrdí, že tento chov je možný ovšem osobně vyzkoušene to nemám.
Ale pokud budou mít dost prostoru a potravy snad by to mělo i fungovat.
Pokud to vyzkoušíš tak rozhodně dej vědět jak jsi dopadl, samotného me to zajímá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2013 11:35 PapaShango
Mam jeste jeden dotaz. Vim ze nektere druhy stromovych se muzou chovat v jednom terarku a potrebuji vedet jestly to plati i u Psalmopoeus irminia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2013 08:30 PapaShango Re: pokora
Uz sem sehnal i maly cvrcky takze cervi uz nepouzivam stejne je nechteli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2013 22:32 Muž pokora [7] - HadiRe: PapaShango
jo tak to naprosto jasně, ten by jí neprospěl. Jsem operoval s tím, že krmíš ty moučné červy, proto jsem ani neříkal ať odebereš živou potravu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2013 21:06 PapaShango Re: pokora
Diky moc myslim ze je to ono ted honem vyndat toho cvrcka co sem tam rano dal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2013 20:53 Muž pokora [7] - HadiRe: PapaShango
Tak mám doma mimo jiné i malé Lasiodory a ty byly před svlekem takové krémové.
Nepovím ti to na 100% toto jsou mé první zkušenosti s těmito zvěřátky, nicméně tím svlekem bych si byl skoro jistý.
Sice úplně jiný pavouk než o jakého jde, nicméně tipuji principem by to mělo vypovědět dost
www.youtube.com/…
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2013 17:36 PapaShango Re: pokora
To ze se bude svlekat me taky napadlo ,ale abdomen ma velmi svetly nikde naznaky tmave ktera pred svlekem prichazi tedy aspon myslim ze by tmavy mel byt stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2013 14:23 Muž pokora [7] - HadiRe: PapaShango
A nemá cenu házet flintu do žita, do te doby než ma nějak výrazně splaskly zadecek by neměl pavouk trpět žádným nedostkem. Jednou za týden ci dva mu zkus potravu nabídnout a on si v pravý čas vezme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2013 14:19 Muž pokora [7] - HadiRe: PapaShango
Buď úplně v klidu pavoucek se ti právě chystá ke svleku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2013 08:46 PapaShango Re: fajfmen
Tak auratum 4.sv. uz je v pohode zere vsechno ale annitha 2.sv. vubec nic uz to sni pomalu vzdavam.

Ale ted mam jiny zajimavy problem predevcirem rano koukam auratum ma skoro cely zadecek oholenej coze vypadalo to na vycesavani ,ale nechapu co by to mohlo pres noc zpusobit neni tam nic co by ho mohlo vyrusovat.
Druhou noc sem nabehl o pulnoci a koukam jak stoji v prapodivny pozici a vycesava vydrzel sem tam pul hodiny a za tu dobu neprestal vycesavat nebylo to ovsem primo to vycesavani chloupku na obranu na jaky sem zvykli. Nohou prejizdel porad pres cely abdomen a pak nekolikrat pres snovaci bradavky a tak porad dokola. Abdomen uz je holej a lesknese jak zrcadlo. Nevite nekdo co ma todle chovani znamenat? Upozornuji ze neni zadny duvod ktery by ho nutil se branit pokoj je prazdny nikdo a nic ho nerusi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2013 21:59 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: PapaShango
Prubnul jsi nelétavé octomilky? Zveráče je sice mívají sporadicky, na burzách jsou ale obvyklým sortimentem. Za pár korun (30-40 Kč za krabičku) a násada se na kousku banánu anebo šlupek množí rychle a po dlouhý čas ;-). Akorát si musíš ohlídat vniknutí divokých mušek stejného druhu. Mě se to stalo, když měla naše B. vagans Černá mrňata: stačil (patrně) jen jediný divoký sameček který pronikl dovnitř a napářil šlechtěné samičky - a obratem se mi "nelétavé mušky octomilky" rojily po pokoji při každém otevření jejich odchovny jak jepice nad jezem :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2013 19:04 PapaShango
Diky za rady ja teda budu trpelivej spim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.05.2013 21:20 Muž pokora [7] - HadiRe: PapaShango
Co do velikosti bych je větší než oni, to už záleží na porovnání s velikostí pavoucka. Každopádně cerv s uříznoutou hlavičkou je ok
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2013 20:21 PapaShango
Mno me jde spis o to jestly nedelam neco spatne s potravou. Jak sem psal nic jineho nez cervi nemam a podavam je s odriznutou hlavou staci to? Nemam je treba jeste nejak porcovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2013 18:23 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníciRe: PapaShango
Tak to buď úplně v klidu, protože přirozeně hladoví. Zadeček nemá nafukovací. Já jsem v těchto svlecích odchoval 95% svých chovanců. A bez problému. Dej mu čas, jakmile mu trochu splaskne tak mu zkus podat nějakého toho červíka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2013 22:29 Muž pokora [7] - HadiRe: PapaShango
Byl bych celkem v klidu, občas nebasti dost dlouho. Mám doma také několik mladých pavouk a řeším to tak, že když nereagují nechám potravu přes noc kdy je jejich největší aktivita a ráno odeberu.
Když si nedají, dej jim pár dní klid a zkus to zas, většinou jim nechávám tak týden.
Osobně se mi osvědčili i krajeni zofobarasove, ale ty dávám tak od toho 4 svleku.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2013 04:57 PapaShango Re: poltergeist
Zadecek je stejnej jako kaparax a ja vlastne ani nevim jak dlouho nezrali. Pres tyden je mam a kdy naposled byli krmeny predtim jsem nebyl informovan. Meli by mit vetsi apetit ve svym veku, Kdyby jeden nechtel ,ale ze oba?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2013 22:48 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníciRe: PapaShango
Jak velký mají zadeček? Co si mám představit pod pojmem "delší doba"? Zase bych tak nepanikařil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2013 20:19 PapaShango – Chov mladat sklipkanu
Zdravim.
Mam problem s chovem mladat Brachypelmy auratum 4.sv. a anitha 2.sv.
Snazim se je krmit usmrcenymi moucnymi cervi ale vubec na ne nereagují a jelikoz uz je to delsi dobu zacinam trochu panikarit u nas se v zadnem obchode jina strava sehnat neda a tak potrebuji poradit jestli cervi jsou to pravy nebo prosim poradte jinou alternativu cim krmit.


+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Bezobratlí • Zobrazeno 330x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1042-chov-mladat-sklipkanu