Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Agama vousatá - zrak

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Agama vousatá - zrak
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 16:10 Muž laco77 [0]
:) toto mozem potvrdit, u mna sa vzdy snazi vysplhat na holu bielu stenu a skusa to vzdy velmi dlho a neodbytne. Nastastie mam bielu stenu iba jednu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2013 21:31 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Radek
Vousatky mají vynikající barevné vidění, nejlépe přitom reagují na žlutou. Nemají ale příliš kvalitní binokulární vidění. Dík očím umístěným více do stran (za účelem pokrytí co největšího prostoru kolem - systém včasného varování před blížícímise predátory) se jim zorná pole pravého a levého oka nepřekrývají tak jako např. u nás, čili nevidí si přímo před čumák a odhad vzdálenosti se zpřesňuje až osobními zkušenostmi. V prvé řadě ji zvíře odhaduje podle pro ně dobře zaměřitelných orientačních bodů v okolí.
Bílá stěna místnosti je pro takového drobka zkrátka příliš veliká a rovná podlaha kolem neposkytuje dost záchytných bodů. Ona se prostě rozběhne a běží dokud to jde. V určité fázi si sice uvědomí blížící se debakl, dík setrvačnosti s tím ale už nemůže nic dělat ;-), takže nabourá. Časem se to ale naučí rozpoznat, v jistém smyslu si vzdálenosti odkrokuje. Vousatky jsou neuvěřitelně učenlivá zvířátka s vynikající pamětí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2013 14:57 Radek – Agama vousatá - zrak
Zdravim.
Mám ročního samečka a zajímalo by mě, jestli někdo nevíte, jak agamy vnímají bílou barvu. Když ho nechám občas se vyběhat po bytě, tak vždycky vrazí do stěny, dveří a dalších věcí bílé barvy.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 56x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1044-agama-vousata-zrak