Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Klíšťata u krajty královské - akutní

 

NápovědaFórum » Hadi » Nemoci 

+ přidat příspěvek
Klíšťata u krajty královské - akutní
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2018 17:49 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: Irena
Ahoj Irčo, pokud jste je vytáhli celý, neměl by být problém po pár svlekách nebude ani poznat, že je měla....
Můžeš ranky i vydezinfikovat:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2018 17:03 Irena – Klíšťata
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, já jsem včera u své krajty našla skutečně 7 klíšťat a ne malá. Překvapilo mě to a mám je i vyfocená. Myslím, že jsem to přinesla s dubovou kůrou, kterou jsem zakoupila v ZOO centru. Nenapadlo mě jí vypéct v troubě. Doufám, že to neodnese na zdraví, protože se budeme svlékat. Jsem začátečník a svého hada zbožňuji. Snad to bude ok. Irena
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2016 18:01 tomvrabel – krajta tmavá
Dobrý den koupil jsem si krajtu ale po tejdnu sem zjistil že má klíšťata má ji asi milion potřebuju poradit jak se jich zbavit až do posledního dekuju moc za radu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2013 09:41 Joker
Tak se po čase hlásím s aktuálním stavem: nakonec to dopadlo tak, že po vytažení těch tří klíšťat se už další neobjevila, hada jsem nějakou dobu nechala bez substrátu (jen na novinách), terárko vyčistila. Neostomosan jsem nepoužila. Momentálně je had na této podestýlce: na dně terárka je asi 1 cm silná vrstva lignocelu (kvůli lepšímu držení vlhkosti) a na něm je silná vrstva piniové kůry. Jsem spokojená - neplesniví to, nepráší ani nešpiní myš. Dvakrát denně důkladně rosím. Asi za dva měsíce po předchozím svleku se had svlékl znovu - bez problémů celý (svlečka sice nebyla vcelku, ale svléká se vždy v nějaké štěrbině a svlečka je potrhaná).
Ale teď řeším další "problém": had má apetit výborný, krmím jednou týdně myš, loví okamžitě. A pokaždé se tváří, že by si dal ještě jednu (čeká v útočné pozici, jestli se ještě neobjeví). Ale co jsem ji koupila, vůbec neroste - má pořád 80 cm, myslíte, že už zůstane tak malá?
Moc děkuji za odpovědi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2013 16:41 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: Joker
Prohlédni hada pořádně - když bude obtočený kolem ruky, nahlédni pod šupiny. Nenasátí parazité nemají tmavou barvu, takže hledej cokoliv malinkého, co tam nepatří ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2013 16:30 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Joker
Dle mého to budou paraziti, žádné "speciální hadí klíště" neexistuje a to naše by po napití mělo i několik cm, určitě né 2mm. CHce to sledovat příp. poslat fotky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2013 07:21 Joker Re: Pogona
Bohužel si netroufám s jistotou říct, co to bylo. Klasické české klíště to nebylo, ale bylo to velmi podobné, rozdíl byl v tom, že bříško (napité) bylo ploché a šedivé, vypadalo to jako šupina, proto usuzuju, že to bylo speciální hadí. A kusadla a nohy to mělo světlé. Vytáhnout to šlo pinzetou stejně jako klasické klíště. Na internetu jsem hledala fotky, bohužel jsem nic nenašla, ale pár lidí popisovalo stejného parazita u svých regiusek taky.
Jinak hada jsem v nádržce s vodou neviděla ani jednou od té doby, co ho máme, a to jsem doma a nakouknu tam i přes den. Ani v době před svlekem tam nebyl (možná i proto se tak špatně svléká?). Netuším, jak tohle řešit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2013 05:28 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Joker
Přesně tak, pokud to bylo opravdu klíště, nic desinfikovat nemusíš, já si však stále myslím, že jse o parazity ( netráví teďko had spoustu šasu stočený v misce s vodou? ).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2013 21:09 Joker Re: Pogona
Moc děkuji za reakci. Fotky bohužel nemám, nějak mě to nenapadlo:-( Myslím, že klíště to bylo, ale ne to naše obecné, spíš nějaké speciální, ale vypadalo to podobně, jen bříško to mělo šedé a ploché, zřejmě naplněné krví, o průměru cca 2 mm, vypadalo to jako větší šupina - neodstávalo. A kusadla to mělo rezavé.
Mám tomu rozumět tak, že pokud to bylo klíště, nemusím terárko desinfikovat? Zatím jsem nic nedělala, nerada bych se unáhlila. Hlavně by mě zajímalo, jak se to tam dostalo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2013 20:31 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Joker
Pokud to bylo klíště, vše už jsi udělala, není nutné "desinfikovat" hada, jen mu ublížíš.
Nejde ale spíš o parazity? Máš fotky?...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2013 11:54 Joker – Klíšťata u krajty královské - akutní
Nutně potřebuji poradit: v pátek se mi začala svlékat krajta královská (stáří asi jeden rok, 80 cm, já ji mám 5 měsíců), ale svlékla si jen po cárech břicho, hřbet a hlava jí zůstala. Když jsem ji v neděli prohlížela, všimla jsem si, že nad okem a na krku má klíšťě. Navíc má kousek hřbetu rozedřený, asi jak lozí pod kámen. Klíšťata jsem odstranila, starou kůži svlékla, odřený hřbet zdesinfikovala hypermanganem. Vyhodila jsem substrát (mulčovací kůra), obrousili jsme hrany na kameni a prozatím ji nechali bez podestýlky, jen na skle. Při dnešní kontrole jsem objevila na krku další klíště, které jsem vytáhla (a zůstala po něm slušná díra). Hlavu ještě nemá celou svlečenou, na očích má jakoby mramorování, takže zřejmě nemá svlečené i oko.
A teď: chtěla bych terárko i hada zdesinfikovat Neostomosanem, poradíte mi, jak na to? Mám představu, že stěny (polystyrém obalený pískem), kámen i větev postříkám důkladně rozprašovačem, hada jemně vykoupu. Je to tak správně? Za jak dlouho můžu hada vrátit do terárka?
Ještě si lámu hlavu, jak se na ni klíšťata dostala - je možné, že je měla už od chovatele a projevila se až po 5 měsících? Nebo ze substrátu?
Jinak tuto krajtu jsem řešila už tady: terarka.net/forum/979-krajta-kralovska-nezere tehdy to dopadlo tak, že nežrala skoro tři měsíce, na konci března se svlékla (po cárech, ale celá během pár hodin), po svleku sežrala myš, celkem za tu dobu, co ji mám, sežrala 3 myši po 14 dnech, teď by měla dostat zase, ale nevím, zda ji krmit teď nebo až po "odklíštění".
A ještě jedna otázka: jaký byte doporučili substrát? Chci něco, co dobře drží vlhkost, ale neplesniví a neucpává to hadovi při žraní tlamu. Zatím jsem četla dobré reference na piniovou kůru, ta prý parametry splňuje.
Za všechny rady a tipy předem moc děkuju.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Hadi • Zobrazeno 119x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1059-klistata-u-krajty-kralovske-akutni