Nutně potřebuji poradit: v pátek se mi začala svlékat krajta královská (stáří asi jeden rok, 80 cm, já ji mám 5 měsíců), ale svlékla si jen po cárech břicho, hřbet a hlava jí zůstala. Když jsem ji v neděli prohlížela, všimla jsem si, že nad okem a na krku má klíšťě. Navíc má kousek hřbetu rozedřený, asi jak lozí pod kámen. Klíšťata jsem odstranila, starou kůži svlékla, odřený hřbet zdesinfikovala hypermanganem. Vyhodila jsem substrát (mulčovací kůra), obrousili jsme hrany na kameni a prozatím ji nechali bez podestýlky, jen na skle. Při dnešní kontrole jsem objevila na krku další klíště, které jsem vytáhla (a zůstala po něm slušná díra). Hlavu ještě nemá celou svlečenou, na očích má jakoby mramorování, takže zřejmě nemá svlečené i oko.
A teď: chtěla bych terárko i hada zdesinfikovat Neostomosanem, poradíte mi, jak na to? Mám představu, že stěny (polystyrém obalený pískem), kámen i větev postříkám důkladně rozprašovačem, hada jemně vykoupu. Je to tak správně? Za jak dlouho můžu hada vrátit do terárka?
Ještě si lámu hlavu, jak se na ni klíšťata dostala - je možné, že je měla už od chovatele a projevila se až po 5 měsících? Nebo ze substrátu?
Jinak tuto krajtu jsem řešila už tady:
terarka.net/forum/979-krajta-kralovska-nezere tehdy to dopadlo tak, že nežrala skoro tři měsíce, na konci března se svlékla (po cárech, ale celá během pár hodin), po svleku sežrala myš, celkem za tu dobu, co ji mám, sežrala 3 myši po 14 dnech, teď by měla dostat zase, ale nevím, zda ji krmit teď nebo až po "odklíštění".
A ještě jedna otázka: jaký byte doporučili substrát? Chci něco, co dobře drží vlhkost, ale neplesniví a neucpává to hadovi při žraní tlamu. Zatím jsem četla dobré reference na piniovou kůru, ta prý parametry splňuje.
Za všechny rady a tipy předem moc děkuju.