Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Smíšené terárium

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Smíšené terárium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.12.2014 23:38 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Domin
Mohl by tam být se dvěma či třemi leguánkami stejného druhu a adekvátního věku/vzrůstu, obzvlášť v období páření. To by se mu jistě líbilo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.12.2014 21:21 Muž Flutter [27] Re: Domin
Větev. Ideálně víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2014 20:05 Domin – Leguan
A je něco s čím by mohl být leguán v tak velkem výběhu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2014 19:56 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Domin
Určitě, leguáni je krásně prožeou a alespoň se zabaví jejich napadáním a lovem....
Teď ale vážně, určitě nee...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2014 19:52 Domin – Bazilišek a Leguán zelený
Ahoj, mohl bych mít v jednom velkem výběhu Bazilišky a leguány zelene? Rozměry výběhu 300x250x200 (delkaXšířkaXvýška)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   17.10.2013 16:25 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Mykci
No,...pro trio je optimální terárium tak 150-150-100cm ( 100cm je hloubka ) .

Pro pět bych osobně zvolil terárium tak 200 - 200 - 150cm, s pořádným bazénkem - chovají se i v akvateráriích, když jim tam šoupneš rybičky, dokáží si na nich občas i pochutnat.
V teráriu je důležité mít hooodně silných větví - bazilišci šplhají a tráví 90% na větvích
a 5 bazilišků se o dvě větve dokáže pěkne poprat ;-)

Jukni ke mě do prezentace, mám tam terárium s Bazilišky štíhlími, jsou trochu menší, ale chov a zařízení terária je velmi podobný ;-) V galerii mám pár fotek i tohoto terária a bazilišky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2013 07:36 Mykci
Děkuji za odpověď...právě proto jsem se ptal...nechci mít zvířátka vystresované, to raději žádné.
A dá se s baziliškem něco ještě chovat? Respektive co by bylo vhodné :-)

Tak změna - baziliškové budou žít sami. Jeden samec a tak pět samic? Je to dobrý poměr? A jak velké terárium bych jim měl nechat postavit? Všude čtu, že má mít jezírko ale nikde nemohu dohledat jak by mělo být velké...hluboké a tak...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.10.2013 22:47 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Mykci
Mnooo, radši ne. Jednak oba druhy obývají odlišná prostředí i v rámci klimatických pásem dost daleko od sebe, jednak se bazilišci přirozeně bojí hadů jako svých hlavních predátorů.
Texasko/amazonský "biotop" nevytvoříš ani náhodou, to se prostě nedá... No no a vo vo vo tom to je ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2013 10:35 Mykci – společný chov baziliška a užovky
Ahoj,
asi mám hloupý dotaz ale přesto bych se rád zeptal.
Za nedlouho se budeme stěhovat do rodinného domu, kde jsem si vybojoval svojí trucovnu a tak už plánuji nové terárium (zatím mám jen gekony :) ) rozměr může být libovolná, dle potřeby - třeba až tři metry krát dva metry na výšku - ale to moc předcházím.
Můj dotaz je, zda by bylo možné chovat Bazilišky zelené společně s užovkou červenou. Nejsem žádný znalec ani odborní ale podle načtených článků si myslím, že by to teoreticky mělo jít - ale nejsem si na sto procent jistý a tak se raději zeptám, než aby zvířátka strádala...

Díky moc. M.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2013 19:52 Neytiri
OK:-) Zůstanu u jednodruhového. Jinak nám budou dělat asi na zakázku kolem dvou metrů, tak se mají zlatíčka na co těšit :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.07.2013 23:52 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Pogona
Napsals to trefně, jen bych si dovolil malinkou korekci (aby se někdo nevrátil hádat, mrkne-li se na mou prezentaci) - nejde o dva druhy agam ale o agamy vousaté a pouštní leguány čukvala :-)

Neytiri - jak už kolega níže poznamenal, nechávám v létě ještěrkám srovnatelného vzrůstu, chování a potřeb přes léto relativní volnost pohybu. Dík tomu před pár lety prostě došlo ke spontánímu sblížení leguána čukvaly Bublíse (tehdy ještě v rámci druhu solitérně chovaného, což pro něj jako společenského tvora muselo být psychicky ubíjející) s partičkou zhruba stejně velkých a (pozor, to je docela důležité) podobně komunikujících vousatek. Fousáčům se jeho terko zalíbilo víc než vlastní a čukvalík si oblíbil je. A tak jsem jejich volbu respektoval ;-)
Vousatky jsou aktivní lovci spestřující si jídelníček něčím zeleným, čukvaly zas vegetariáni občas uzobnuvší hmyz. Potravně si nekonkurují, nejsou příbuzní (čili ani v teráriu nehrozí křížení) a vzájemně si nejsou ani predátory. Žijí přitom v podobných společestvech, harémových rodinách, a nezávisle na sobě si vyvinuli prakticky stejnou "řeč" těla, takže si docela dobře rozumí.
Nadto zde lze pozorovat vzácnou shodu okolností v preferenci přirozeně obsazovaných míst - jsou dostatečně odlišná, zároveň ale dostatečně blízko k sobě, aby spontáně namísto rivality vznikl systém včasného varování a pro oba dospělé samce výhodná obrana společně sdíleného území. V přírodě mezi mnoha tvory nic neobvyklého, mezi ještěrkami ze dvou vzdálených kontinentů ale celkem překvapivá věc. Doplňují se ovšem naprosto dokonale. Nevzniklo to ale záměrným sesazením, jde jen o šťastnou náhodu! Rozhodně se o nic takového nepokoušej uměle ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2013 06:32 Neytiri Re: Pogona
Přesně tak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.07.2013 21:42 R Muž Pogona [762] - Ještěři
To chápu, v tom se mi líbí slogan pana Junka : " Na želvách zásadně nešetřím a vždy jim dopřeji to možná nejlepší ". Když vím, že si dané zvíře nemůžu dovolit pořídit, tak si ho prostě nepořizuju, je to velmi jednoduchá věc. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2013 21:22 Neytiri Re: Pogona
Záleží na důvodu, proč si zvíře koupíš. My s manželem milujeme zvířata od dětství. Máme doma dost zvířátek, sledujeme přírodopisné dokumenty a to pravidelně. Přispíváme na zvířata.. Holt je to člověk od člověka. Pro nás nejsou zvířata otázkou peněz. Radši si sami nekoupíme, než aby chybělo něco jim. Pokud se někdo snaží ušetřit - absence UVB, malá terária a bůh ví co ještě, tak by dotyčný zvířata chovat neměl. Ale dost lidí bohužel ke zvířatům přistupuje jako k věci:-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.07.2013 20:59 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Neytiri
Kdyby si každý nechal poradit, rozplýval bych se blahem :-D ale věř, že občas je to ( a tyhle stránky jsou zlomkem ) o nervy :-(
Holt (ne) každý dobrý skutek, musí být opravdu po zásluze potrestán.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2013 20:52 Neytiri Re: Pogona
Jasně, to potom chápu. Já ale určitě nejsem typ člověka co by si nenechal poradit. Agamky jsou členové rodiny, stejně tak jako kdokoli jiný a chceme pro ně to nejlepší:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2013 10:40 R Muž Pogona [762] - Ještěři
V pohodě ;-) nejsem žádný tyran. Jen mi z některých dotazů prostě naskočí husí kůže, je fajn, že si necháš poradit. Většina ostatních se totiž zeptá na nějakou volovinu a když mu to pak napíšu holý fakt,že to volovina je, urazí se a stejně si to udělá po svém. A já jsem pak za bezcitného tyrana. Holt píšu věci jak je vidím, někomu se to líbí, jinému ne. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2013 18:54 Neytiri Re: Pogona
Já se ale nepokouším spojit dva biotopy. Jednak a to především - se jen snažím zjistit, co lze a co ne. V knihách jsem konkrétní informace nenašla. Takže mi prosím nepodsouvej takové nesmysly, že chci k sobě dávat zvířata z odlišných kontinentů a ještě navíc za každou cenu. Zvířata chovám roky, poradila jsem si se vším, co jsem si kdy pořídila a nikdy u mě zvířata netrpěla !! Myslím si ale, že forum je snad od toho, že se člověk může zeptat a očekávat alespoň trošku přátelskou radu. Možná jsi zkušený terarista, ale zkušeného člověka dělá taky pokora a touha poradit a pomoct ostatním. Jenže z Tvých příspěvků, ať jsou myšleny třeba i jinak jde především arogance a to zdaleka nemyslím jen u sebe. Chápu, že chceš pro zvířata to nejlepší, ale to spousta lidí tady. To proto se ptáme a rovnou to neuděláme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2013 16:54 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Jasně, existují vyjímky potvrzující pravidlo. Nicméně fajfmen má pospolu alespoň příbuzné agamy s podobnými "pouštními" nároky, v podstatě ze stejného/velmi podobného podnebného pásma. Navíc je jim teráriem v podstatě celý Sašův byt, kdy má většinu zvířat "navolno", takže spolu dva rozdílné druhy netráví veškerý čas uzavřený ve skleněné krabici - další důvod, proč nedochází k potyčkám a problémům.

Tazatel se pokouší zkloubit biotop Evropský a Australské pouště,....to je holý nesmysl a zákonitě budou zvížata trpět. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2013 11:54 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: Pogona
fajfmen nemá viac sruhov po kope ?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2013 10:47 Neytiri Re: Verčák
Ahoj ano je jsou to Agamy vousaté neboli australské. Děkuju moc za názor:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2013 21:33 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Neytiri
Přesně, jak píše kolegyně. Naž se ptát, stačí si o daných zvířatech něco přečíst ( to snad tak těžké není ).Chovat agamu voustaou spolu s nejčastěji chovanými druhy such. želv je blbost. Nebude to dělat dobře nikomu.

terarka.net/hadi/clanek/28-vicedruhova-teraria


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2013 21:08 Žena Verčák [112] - JeštěřiRe: Neytiri
agama australská je vousatka? ;-) Nejde to.. alespoň né se suchozemskou želvou, ta potřebuje vlhký koutek atd. což pouštní vousatka rozhodně mít nemůže ;-) s jiným druhem jeeštěrů bych to taky neriskovala myslím že ta samička bude ideální ;-)
ale počkej ještě na další názory ; )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2013 19:15 Neytiri – Smíšené terárium
Zdravím všechny. Ráda bych poprosila o radu zkušené chovatelé. Mám doma dvě agamy australské a s manželem na podzim plánujeme výstavbu terária o rozměrech minimálně 120x100x100 - s tím, že bychom do terárka rádi přikoupili ještě jednu agamku ( samičku samozřejmě ) ale napadlo mě smíšené terárko. Například s nějakým dalším druhem ještěra nebo suchozemskou želvou. Má někdo zkušenosti? Lze to ? Děkuju moc

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 317x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1073-smisene-terarium