Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Brachypelma Smithi dotaz

 

NápovědaFórum » Bezobratlí » Chov 

+ přidat příspěvek
Brachypelma Smithi dotaz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2018 21:06 Šimon – Vůbec nejí, je to normální ?
Dobrý den, mám malou B.smithi nevím přesně po kolikátém svleku a chtěl bych se zeptat jestli je normální že zhruba po 3 týdnech po svleku stále nejí, ani červy, ani cvrčky. Vodu pije a je docela pohyblivý. Předem děkuji za odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2016 17:10 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: Zuza
Uvádí se po dvou až třech letech... Osobně si myslím, že pokud v něm nemáte nečistoty (zbytky potravy, výkaly, atd.) nebo plísně, tak stačí měnit jednou za 5 až 6 let coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2016 13:42 Zuza Re: VaJzi
děkuji sem teď mnohem klidnější.Chodím ho několikrát za den kontrolovat a bojím se ,že ho najdu,nožičkama pod tělem :-( Ještě jednu otázku mám jak často se vlasně musí měnit substrát v terárku???

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2016 13:37 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: Zuza
Ahoj Zuzo, některé druhy jsou žravější než jiné a výpadky v přijímání potravy pak nejsou neobvyklé... Cvrčky zkoušejte podávat dále. Nebezpečí by hrozilo, kdyby byl zadeček výrazně menší, než hlavohruď (po svleku je ale vždy menší, protože jeho obsah využije pro zvětšení zbytku těla) nebo byl dokonce svraštělý no
Nicméně, dva a půl měsíce ještě není tragédie :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2016 13:11 Zuza
Dobrý den,měla bych dotaz.Už sem tu někde psala ale nemůžu svůj dotaz dohledat tak nanovo;o) Před půl rokem jsme si pořídili mládě brachypelma smithi, může mít 9-10 měsíců.Nevíme teda zda máme samici či samce. Je dva týdny po svleku před svlekem dva měsíce nežral(a) ,ne proto,že by neměl (a) co žrát ale nechtěl(a). Včera jsme mu hodili cvrčka a pavouček vesele na domečku odpočívá a cvrček se nadále prohání po terárku.Tak je to možné ,že tady dva a půl měsíce nemá hlad? Terárko pravidelně rosíme.Pavouk je pohyblivý a my ho necháváme v klidu ,nebereme na ruce,nešťoucháme ho nic. Prosím o radu ,může být pavouk tak dlouho bez jídla a nebo mu něco chybí i když na to nevypadá.Předem děkuji za odpověď
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2016 18:54 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: Jakub
Sklípkan není rybička, na atletické prvky jsou u něj lístky v předprodeji fuč :-)
Každopádně ros i substrát - nemusí mu to tam plavat, ale například si můžeš vybrat nějaký roh terária, který budeš rosit více. Po čase ho vystřídej za jiný, kvůli plísním.

Tak ať se daří ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2016 21:51 Jakub Re: VaJzi
Ďakujem.
Cvrčka som dal preč. Sklo orosil :-)
teplotu má 25°C

No za celý deň sa nepohol ani zamak. Nieže by som si potrpel na nejakú pohybovú šou, len dúfam že je to normálne :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2016 18:26 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: Jakub
Ahoj, cvrčka odstraň (je to kvalitní základ pro plíseň). Vzhledem k popsanému chování, by se mohlo jednat o přípravu na svlékání. Každopádně kvalitně poros, ať má dostatek vláhy (napomáhá svlékání a odstraníš tím i problém s dehydratací; ale pozor na plísně).
Jinak jí můžeš koupit i menší saranče (potrava by neměla být větší než karapax). Abdomen má velikostně v pořádku (takže byla dostatečně živena), ale po svleku se jí rapidně zmenší. Abdomen tedy udržuj o něco větší než karapax.
Dokud nezačne se samotným svlékáním (otočí se na záda), tak se vyrušení neboj. Jakmile ale začne, může být vyrušení loterií...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2016 13:06 Jakub
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím,
včera sa ku mne dostala po rôznych okolnostiach mladšia Brachypelma Smithi. Vzhľadom na to, že je to môj prvý vtáčkar v živote, a chcel by som aby nič nestrádal a prežil mu mňa fajn život, obraciam sa na vás z nejakými radami ohľadom jeho chovu.
Viem, že na nete je inštruktáží nadmieru (až z toho mám trošku guláš:/)no veľmi sa v tom nedopátram, ako identifikovať jeho aktuálne správanie.

Pripájam foto terárka. Je tam rašelinový substrát, kokosový úkryt, napájacia miska, a cvrčok (cestou mi uhynul:/, no dal som ho tam aj tak,ale zatiaľ sa ho nedotkla:/, v týždni kúpim ďalšieho)

Včera bola veľmi živá, no dnes sa skoro vôbec nehýbe. Misky z vodou sa zatiaľ nedotkla(a trošku ťažšie sa drží na skle, čo som čítal môže byť znakom dehydratácie???)
Trochu som ju dnes vyrušil, a pod sebou mala jemný povlak z pavučín, čo vraj môže byť znakom prípravy na zvliekanie?? Tak už sa jej radšej vôbec nedotýkam, dúfam že sa jej tým vyrušením nemohlo niečo stať???:/, pokiaľ sa naozaj ide zvliekať.

Ďakujem za akékoľvek rady,a pardon za ustráchané otázky typu "mamička prvorodička" stydim
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2015 12:49 Muž Pasyok [37] Re: Michal Kunášek
Podľa veku ide o samicu, samec sa dožíva cca 5 rokov. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2015 11:54 Michal Kunášek – Dotaz
Fotka k příspěvku Dobry den mam doma jednoho B.smithi uz asi 6-7 let a nevim jestli je to samec nebo samice a dost by me to zajimalo poznáte to nekdo podle teto fotky? Predem moc dekuji
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2014 19:57 Žena Lea123 [0] Re: poltergeist
Dekuji tak to vypada na samici :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.10.2014 19:24 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníci
Fotka k příspěvku když máš svlečku zaměř se na prostor mezi prvními plicními vaky (vyznačeno na obrázku) pokud tam uvidíš takovou odstávající několik mm velkou kapsičku (spermatéku) máš samici. Aby jsi věděla co hledat, příkládám odkaz na fotku spermatéky u B. smithi www.herpetology.cz/…

Takto zjistíš pohlaví mnohem dříve, než sklípkan doroste do dospělosti.

Za mě se přikláním k samici, podle tvé fotky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.10.2014 21:06 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Lea123
Čili zatím nevíme a poznáme až po delší době ;-)
Ono ani s krátkověkostí dopělých samečků to není úplně jisté - náš Bobík (albina) žijící jako dospělec tři roky a sedm měsíců (plus minus autobus) je toho důkazem. Ten přitom nebyl ani ve slosování mezi rekordmany - u emilek a smithek se prý našli i nějací 5-6 letí frajeři ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2014 17:00 Žena Lea123 [0] Re: fajfmen
Ok merim 172 no to me nenapadlo prilozit pravitko no rano papal nechcipl tak snad je to samicka me by samec nevadil jen ze umiraji brzy a tento je zrovna nadhernej po svleku i zlomeny zub mu pri svleku narostl je mensi ale ma
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2014 21:23 Muž Felix [754] - Ještěři
OK. Mrkni kdyžtak tady do článků k atlasu bezobratlých, do jednoho jsem před lety základní na pohled patrné znaky pohlavní dvoutvárnosti běžně chovaných sklípkanů nafotil.
Podle fotky exuvie na Tvé dlani odhaduji že by to mohla být samice, jenže je to stylem "podle sebe soudím Tebe" - já měřím skoro dva metry a jako chlap mám v průměru poněkud hrubší stavbu kostry než žena, jinými slovy - pokud Ty sama měříš dejme tomu metr šedesát (odlišnosti by zde byly i při přibližně stejné výšce), působila by tato konkrétní svlečka na mé dlani možná až o polovinu menším dojmem (!) nežli na Tvé, za vzrostlého jedince bych dík tomu mohl považovat babouce i dva tři svleky před tím dospělostním. Ideální k poměření by bylo přiložené pravítko, není-li k dispozici, pak alespoň mince rozpoznatelné měny a hodnoty ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2014 18:26 Žena Lea123 [0] Re: Lea123
ahoj nevim od kolikátého svleku koupila jsem ho ve zverimexu 26.6 letos a svlikl se 19.9.letos háčky nevydím žádné natož ty bulby nebo co ;-) fakt nevím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 21:46 Muž Felix [754] - Ještěři
První fotka - subadultní pavouk ve svleku. Druhá a třetí - fotky svlečky subadultního jedince. Podle nich se pozná tak akorát že jde o mexického sklípkana těsně před dosažením plné dospělosti a jinak nic víc.
Má to zvíře TEĎ tibiální háky na předních kráčivých končetinách a bulby na pedipalpách? Bulby vypadají to jako bodátko na konci štířího zadečku, akorát že zde jde o párové reprodukční orgány na prvním článku těch o půlku kratších předních paciček co mají babouci před čumákem (a z nějakého mě nepochopitelného důvodu jsou označovány jako končetiny nekráčivé, přestože je k pohybu používají stejně jako všechny další čtyři páry...).
Jak dlouho to zvíře máš (od jakého svleku)? Délka vývoje do dospělosti je sama o sobě nápovědou - samičky dospívají o rok až dva později než jejich bráchové... a nevytváří si po dospělostním svleku žádné novotvary, prostě se jen zvětšují :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2014 20:02 Žena Lea123 [0]
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2014 20:01 Žena Lea123 [0]
Fotka k příspěvku Jeste ze svlecky snad poznáte
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2014 19:58 Žena Lea123 [0] – Brachypelma Smithi dotaz
Fotka k příspěvku Prosim nevite jestli je to samice cili samec? Dnes se vysvlikl/a/ coze
 

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Bezobratlí • Zobrazeno 232x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1242--brachypelma-smithi-dotaz