Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

agama vousatá - drápky

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
agama vousatá - drápky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 19:34 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Nikola
Fotka k příspěvku Takhle vypadá správná délka ještěřích drápků (vousatka Alice) - umožňují snadné šplhání a zároveň nevadí pohodlnému pobíhání po rovných pevných plochách ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 19:24 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Pogona
Fotka k příspěvku Pokud jsou drápky až takto přerostlé, je zastřižení nutné (zde čukvala Beruška)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 19:10 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Nikola
Fotka k příspěvku Sice plně chápu Tomův kategorický postoj - neodborně provedené zastřižení zpravidla nadělá víc škody než užitku, pokud má ale zvíře drápky skutečně přerostlé (v terárku si je nikdy neobrousí tak kvalitně jako v přírodě) je takový zákrok na místě. Postupuje se při něm stejně jako např. u papoušků - ve správném úhlu a za žádných okolností nesmíš trefit nerv. Na partnerských "ptaccich" jistě najdeš návodů jak na to hromadu ;-)
Co ale musíš nutně vzít před touto procedurou v potaz jako první je znalost reakcí konkrétního zvířete: to, nakolik Ti důvěřuje a dokáže-li v klidu posedět. Někteří jedinci jsou plaší a začnou zmatkovat, pak může snadno dojít k poranění (pokoušet se je fixovat ať už přidržením silou za pomoci další osoby či přímo svázáním jejich stres jen znásobí, v podstatě jim to vytvoří velice negativní paměťovou stopu, čili už tak budou reagovat vždy), jiní jsou zas důvěřiví, v pohodě, a velice rychle zjistí že se jim pak bude chodit líp. Taková zvířátka stačí posadit si na klín a ona si manikůru nechají udělat v naprostém klídku (osobní zkušenost - čukvalám jsem drápky zastřihoval jednou do roka, vousáč Rudolf to má přibližně jednou za dva roky - jako teritoriální samec obývá téměř výhradně jen terko, takže si je adekvátně nebrousí, jeho samičky které pro změnu běhají většinu roku na volno a v teplých měsících skoro každý den venku naopak vůbec stříhat nemusím. Akorát mladé Týnce jsem je o třetinu zastřihl nedlouho po jejím zakoupení ve zveráči kde vyrostla (v tu dobu už byla pohlavně dospělá) od "miminka" - za celý první rok jejího života u ní nikdo délku drápů pochopitelně neřešil :-)

Na fotce je zachyceno stříhání drápků pouštního leguána čukvaly Bublíska (toho času bydlí u kolegy vitase) :-). Snímek je ale poněkud nepřesný, nesedí tam úhel provedení - skoro půlmetrový ještěr sedící mi na noze, kleštičky přiložené pro dokumentaci jakž takž... a v druhé ruce foťák. Lépe se to prostě nedalo :-D . Teprv po jeho odložení jsem ještírkovi šteloval pacičky do správné polohy ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 18:05 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Nikola
Nestříhat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 16:36 Muž laco77 [0] Re: Nikola
Podla mojej skusenosti, ak agamu nesilis do ziadnej neprirodzenej polohy nemyka sa a neskrabe. Ak ti len sedi na ruke alebo cez teba prejde nijako bolestivo ta poskriabat nemoze.
Neviem ci jej ostrihanie pazurikov vadi alebo nie, ale pokial sa jej nezarezavaju nespekuluj zbytocne. Tie pazuriky jej na nieco narastli tak jej ich nechaj :)
Strihat jasterovi pazuriky je ako obliekat psa do ruzovej vesticky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 16:30 Nikola – agama vousatá - drápky
Chci se zeptat, můžu agamce přistřihovat drápky? Protože je má docela dost dlouhé a hlavně ostré :/ a sem neustále od ní poškrábaná :/ Děkuji za jakoukoliv odpověď.
Reklama

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 53x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1245-agama-vousata-drapky