Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Želva - Zazimovat či ne?

 

NápovědaFórum » Želvy » Chov 

+ přidat příspěvek
Želva - Zazimovat či ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 22:03 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Raeda
K testům žárovek ad., co tu nikdy nikdo zjevně netestoval a tak k tomu nemůže vznést objektivní kririku - zrovna Pogona zde asi před rokem a něco vyvěsil odkaz na výsledky spektrálních analýz prakticky všech na trhu dostupných tera svítidel. Dohledat to lze... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 18:51 Raeda
Jasně, nejsem blbec, tomu rozumím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 18:49 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Raeda
O tvrdohlavosti mi povídej :-D Nicméně, nevěř všemu co kde píší na nějakých krabičách a zkus zapojit rozum a logiku ;-)
Ono toho je na kdovíjakých "udělátorech" pro teraristy napsáno spousta, bohužel, u poloviny výrobků jsou to kecy a nesmysly...

Viz. předražený nutriRep a NutriMix pro nosnice, viz "super-duper" předražené stínítko žárovky oad exoterry, "noční" žárovky, apod....
Mnohdy se stačí jen zamslet. Např. kdo želvě v jejích podmínkách přes noc topí ( kabelem, žárovkou,..... ).
Želvy prostě potřebujínoční pokles teploty, stejně jako cokoli živého, to si buď tvrdohlavý jak chceš, ale máš-li kouska rozumu, dojde Ti to.
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 15:26 Raeda
Jak jsem pochopil, tak nikdo z Vás letitých chovatelů tu žárovku netestoval, aby k ní mohl přinést konstruktivní kritiku. Okay, pro svou vlastní odpověď jsem si přišel a teď odcházím tone :)

Každopádně teď želvu zazimovat nebudu, i když doma netopím, tak želva po stěhování dovnitř ožila a zazimování zde nepřichází v úvahu. X-)

I tak děkuji za názory, pomohli mi se rozhodnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 10:27 Muž Flutter [27]
No tak nekompromisní pravda reklamního popisku na obalu komerčního produktu mě dost pobavila smich
Když nechceš naslouchat zkušenostem letitých chovatelů, tak se zajdi zeptat do zverimexu a neptej se tady.

Někdo se holt přijde poradit a někdo si přijde jen pro tu svojí správnou odpověď hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 08:43 invalida
Přímo na obale žárovky se píše: "Infračervená bodová žárovka vhodná pro pouštní a tropická terária. Výborný zdroj tepla po celých 24 hodin, zvyšuje okolní teplotu vzduchu v teráriu, nenaruší přirozené životní cykly, podporuje trávení.
Tahle věta mi trochu připomíná hnusný sušenky popsaný nápisem o výborný chuti. A nebo triko na který kdejakej vietnamec napíše das ády stydim Nečerti se ale přemejšlej a studuj. A neber na netu každou informaci za dobrou...každej kecá do všeho bez znalostí. A hlavně to neber ve zlým. jinak mě napadá proč otázka nepadla ještě za tepla? stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 07:13 Raeda
No jasně, že se obhajuju! Má to co dělat, jak s mou tvrdohlavostí, tak s tím, že jsem zvyklý na lidi, kteří nevěří věcem, které neznají. Přímo na obale žárovky se píše: "Infračervená bodová žárovka vhodná pro pouštní a tropická terária. Výborný zdroj tepla po celých 24 hodin, zvyšuje okolní teplotu vzduchu v teráriu, nenaruší přirozené životní cykly, podporuje trávení." Tudíž, kdo má teď pravdu? hmm

Nevím, jaké jsou přesně teploty na balkóně, ale brzo tam bude pod nulou a topení jsem nezvolil proto, že na balkóně není standart ho mít, takže by to určitě nešlo. ;-)

Klidně tu dál o této věci polemizujme, ale teď mě napadlo nechat želvu zazimovat doma. Nehodlám ji strkat do lednice, nebo tak, ale co kdybych ji nechal jen bez žárovek? Rozhodně se mi to zdá lepší, než ji testovat venku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 04:34 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Raeda
želvy se zimují při teplotách,které mohou kolísat v rozmezí cca 0 - 10C. Takže pokud na balkoně nemáš trvala a často teploty pod nulu, může tam pohodlně přezimovat.
A neboj na 110% zimování "nezapoměla" ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 00:38 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Raeda
No a já Ti to zas beru. Nic ve smyslu impertinence, jde o zdraví tvorů co do toho nemůžou kecat a přitom jde právě o ně!
Svítíčko půl metru od nějakého tvora, klidně zašitého pod peřinou, listím nebo čímkoli... zjištěno od lidí - je fuk čím si zakryješ oči a tím si vytvoříš tmu, Tvoje kůže stále vnímá světlo okolo. K určitým podstatným chemickým reakcím v těle prostě nedojde. Šmitec. Tak to prostě je.
Když už je řeč o topení aby želva neumrzla - co takhle např. obyčejné pokojové topení? A "budliky" že by to nešlo! A vím o čem mluvím, jednu z našich šesti želv jsem před cca šesti lety doslova ukradl hrobníkovi z lopaty...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.12.2014 23:52 invalida Re: Raeda
Obhajuješ svou chybu nebo neznalost ale to neprospěje ani stránkám ani tvojí želvě. Krom toho kolísání teplot např v Ostravě a v Belemu je trošku dost jiný. Neumrznutí není plnohodnotnej život. A želva bohužel o sobě nerozhoduje sama takže se snaž to vylepšit. Představ si že se zavřeš do místnosti velikosti hajzlíku a budeš tam měsíc v kuse. Přežiješ to ale duševně asi utrpíš...a každej živej tvor má i to svoje duševno. stydim
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 22:03 Raeda
Jasně to ti neberu. Ale odpověď je níže. 24H jsem jí svítil, aby v noci neumrzla, ale musím podotknout, že ta žárovka neosvítila celý prostor, tudíž želva chodila spát o kus dál, a přitom jí nebyla taková zima. Takže v tomto způsobu nevidím problém.

Koneckonců teď mám želvu doma a zazimování nejspíš dál praktikovat nebudu. Ale myslíte si, že kdybych zvolil druhou variantu, tak by venku na balkóně přežila úplně bez zdroje tepla? Navíc, když na to není zvyklá a teploty venku se dne ode dne mění v závislosti na počasí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 21:56 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Raeda
Ono je to asi tak - přirozené kolísání teplot noc/den je nutné (ve dvě ráno jsou polední teploty úplně špatně!), jen to zkrátka nemá být přes limit podmínek toho druhu v jeho domovině, dál se to musí i řídit tamními hodnotami v rámci ročních období. Osvit 24 hod. denně je pak pro metabolismus jakéhokoli organismu naprostý průšvih - např. melatonin, "hormon mládí a svěžesti, noční forma serotoninu" se dík tomu nemůže vytvářet (spouštěčem jeho tvorby v těle je tma - stačí noční lampička a už k ní nedojde!), melatonin se přitom "stará" (mj.) o prevenci vzniku rakoviny a "denní" serotonin o "dobrou náladu", což sice vypadá jako sranda, ale jenom dokud nezačne chybět - okamžitě vzniknou depresivní stavy, mizí pud sebezáchovy... záhy následuje autodestrukce. U lidí to obvykle končí oběšením anebo skokem z mostu, u zvířat prostě pozvolným odúmtím bez zjevných patologických příčin.
Empiricky ověřeno - prostinká hormonální nerovnováha vyvolaná absencí přirozených period vnějšího postředí vyplívajícího z rotace planety. Jakože třeba někdo zvířeti prodlouží den z průměrných 12-ti hodin na 24, a noc zkrátí z 12-ti hodin na nulu!
Bohužel si mnozí takoví ani nepoloží základní otázku: Proč?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 21:18 Raeda
Proč by se nemohlo svítit 24h? Byla to speciální žárovka na 24h svícení, která svítila rudě, a tak nedráždila ani v noci. V noci venku poklesli teploty, tak jako tak, takže to neškodilo vůbec. hmm Kromě toho žárovka nezahřála celý prostor terária, takže je tvá námitka mylná. Nemyslím si, že by měl platit nějaký celosvětový zákaz svícení 24H.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 21:06 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Raeda
Želvám, ani ostatně ničemu živému ať zvířeti či rostlině se 24h denně nesvítí... hmm
na tos přišel kde. Noc je důležitá právě kvůli poklesu teplot a s tím spojenými procesy, které uvnitř těla želvy dobře probíhají... "Dorovnávání" noční teploty topením či svícením je totálni volovina.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 21:01 Raeda
Vím, že teplota nesmí vykyvovat, proto jsem přemýšlel o vytápění v noci, která je chladnější, abych to víceméně dorovnal. (předtím jsem ji svítil 24h) Ale momentálně jsem vzal želvu domů... Jestli má někdo lepší nápad, tak nechť napíše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.12.2014 20:53 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Raeda
Tím co popisuješ jí zajistíš to nejhorší....Výkyvy teplot, přes noc přitápění, ..... nesmysl.
Buďto dej želvu domů a najeď na normální letní režim, nebo ji zazimuj odpovídajícím způsobem.
Takhle ji akorát přivodíš potíže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2014 21:11 Raeda – Želva - Zazimovat či ne?
Zdravím.

Bude to brzy deset let, co vlastním suchozemskou želvu (Žlutohnědá se myslím jmenuje) a po celou tu dobu jsem ji nezazimoval. Nedávno jsem ji pořídil větší terátko, a protože na to nebylo nikde v bytě místo, tak jsem ho dal na balkón. Je sice krytý a tepelná žárovka má 75W, přesto to nestačí a želva poslední dny prospí (pokud se nejde najíst). Takže mi vrtá hlavou, jestli ji nemám přes zimu vzít zpět do bytu (Mám teď volné akvárko, kam bych ji mohl umístit.) Druhá možnost je jí nechat venku (Možná bych i tu tepelnou žárovku vypnul). Jenže na to není vůbec zvyklá a bojím se toho, jak by to mohlo skončit. Teplota na balkóně se s dnem a večerem mění a to ještě nezačalo mrznout. (Možná bych tedy tu tepelnou žárovku načasoval jen na noc). Brzy mi také přijde nová UVB žárovka, takže nevím, jestli ji zima + UVB zdroj něčím přispěje, nebo ji to naprosto zmate. Každopádně hlavní otázka je: Jak želvě bezpečně zajistit to nejlepší?

Díky za případné odpovědi.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Želvy • Zobrazeno 168x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1262-zelva-zazimovat-ci-ne