Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Krmení Grammostola rosea

 

NápovědaFórum » Bezobratlí » Chov 

+ přidat příspěvek
Krmení Grammostola rosea
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2017 12:02 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Marie
No, vypadá to podezřele.
Když jsem před léty dostal naši vagansku, měla plísní postiženou větší část těla (mělo to sice poněkud odlišný, spíš jakoby sametový vzhled, mykóz je ale celá řada a já s tím měl co dočinění jenom jednou, proto si netroufám určovat diagnózu s jistotou). Samotný přesun do sucha tehdy moc nepomohl, takže jsem improvizoval s Mykoseptinem - to byla mastička na nohy kterou jsem koupil v lékárně za přibližně 30 Kč (dnes bych cenu odhadl tak na dvojnásobek, pokud se ještě vyrábí). Namotal jsem kousek vaty na špejli, na ni nanesl mast a opatrně potřel nejlépe dostupné zasažené místo. O zbytek se postarala pavoučice sama. Jak se pokoušela očistit, opatlala se tím pomalu celá. Většina viditelné plísně zmizela v řádech hodin, zanedlouho navíc došlo ke svleku a pak už byl klid.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2017 00:09 Marie – Brachypelma vagans - nemoc
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý večer, včera jsem si přivezla domů sklípkana (nejspíše adultní samici B. vagans) od paní co o sklípkanovi vůbec nic nevěděla (sklípkan byl dědictví) inzerát byl vložen 9.3.2017 sklípkana jsem tedy koupila už jen proto že jsem chtěla aby alespoň u mě měla hezké bydlení koupila jsem ji i s teráriem ve kterém byl substrát seno kusy plat od vajec (jako se dávají cvrčkům a červům) dále byla v teráriu miska (hluboká skleněná miska bez vody jen s pískem míseným s mrtvýma cvrčkama stejně jako substrát přeschlý a mísený s mrtvýma cvrčkama) dále jsem v teráriu objevila "něco" co vypadalo trochu jako kámen ovšem po bližším zkoumání mi to přišlo jako vysušená žába a měla jsem pravdu po chvíli jsem ucítila zápach (paní mi dále řekla že na zahradě chytla ještěrku a protože nevěděla co takový sklípkan žere hodila nebohou ještěrku k sklípkanovi sklípkan ovšem ještěrku nezkonzumoval a tak měl spolubydlící) zakoupila jsem tedy sklípkana v teráriu v děsném stavu (viz foto) a ještěrku kterou jsem ještě ten den vypustila na zahradu (ještěrka obecná samice) můj dotaz spočívá v tom že se mi nezdá zadeček sklípkana přijde mi to jako plíseň ale nejsem si jistá proto se ptám Vás jako co Vám to přijde ? (Sklípkanů mám více ale ti jsou od chovatele a jsou v pořádku) přikládám foto terária před desinfekcí a po vyklizení a zařízení + foto zadečku.
P.S v případě že by to plíseň byla dala jsem sklípkana jen na suchou kůru (zatím nemá úkryt)
Předem děkuji za odpověď.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2016 14:56 Karlos – Rosea
Zdravim muj pavouk ma asinzlomenou nohu co mužu dělat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2015 00:59 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Enita
Na téma ze 17. 3. - řada chovatelů ani neví co doma má (ne vždy vlastní vinou) a řada zverimexů už je přímo mimo soutěž - před min. rokem jsem ve zveráči Na Rozcestí upozornil, že pavoučisko prodávané jako Brachypelma smithi je Acanthoscurria geniculata (pro ranec sklípkanů sice potřebuješ k určení mikroskop, tyhle dva si ale rozhodně nespleteš... a já léta choval oba druhy ;-)). Odpovědí bylo: "Pod tím názvem jsme ho dostali, takže je to správně! smich"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2015 23:08 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Enita
Určitě mrkni na www.arachnomania.cz ;-)
Asi nejlepší stránky o sklípkanech u nás. Určo projdi i jejich odkazy a neméně pěknou slovenskou Lasiodoru - www.lasiodora.sk
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2015 08:24 Enita Re: VaJzi
Jojo, tak děkuju za rady. Ještě si teda různě pozjišťuju další důležité věci a pak začnu shánět nějakou osminohou potvůrku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.03.2015 21:21 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: Enita
Jak už jsem napsal - záleží na velikosti zadečku...
Dále také na žravosti daného jedince (potažmo celého druhu/rodu). Někteří sklípkani skočí po nabídnuté potravě okamžitě (např.: Acanthoscurria geniculata) a jiní si dávají na čas a raději loví třeba v noci (např.: Avicularie). Nechávat potravu v teráriu více dní může být nebezpečné - nejvíce v období svleku.
Po svleku se zadeček vždy zmenší (sklípkan použije jeho obsah na celkové zvětšení těla). Takže je pak pavouk žravější, ale pozor aby před podáním potravy stačil "ztvrdnout" - tzn. první potravu podáváme od svleku nejdříve za tři dny.
V podávání potravy se nebojte MENŠÍCH experimentů - hladovění je pro sklípkana rutina (jen pozor na příliš malou velikost zmiňovaného zadečku)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2015 19:43 Enita Re: VaJzi
Takže třeba dospělému sklípkanovi by saranče stačilo tak na dva tři týdny a v případě cvrčků mám dát jednoho a ještě v tom samém týdnu dalšího nebo rovnou třeba dva naráz?

Stromové sklípkany jsem zavrhla hned právě kvůli té rychlosti... a když k tomu ještě skáčou, to asi už vůbec ne. :-D Navíc, ráda bych měla terárko, ve kterém bude bydlet pavouk a bude to zřejmé. Ne terárko, kde bude cosi bydlet, ale bude se o tom dát jen dohadovat, protože to nikdo nikdy neviděl. :-D Nehledě na to, že tu často mívám nezvané a hlavně neohlášené (místy i otravné) návštěvy příbuzenstva, které by si ještě mohlo myslet, že jsou tam nějaké nové strašilky a v nepozorované chvíli tam začít hrabat. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.03.2015 00:03 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: Enita
Krmí se podle velikosti abdomenu (zadečku), který by měl být zhruba stejně velký, jako karapax (hlavohruď). Záleží i na stáří/velikosti pavouka - mláďata se krmí třeba dvakrát týdně... Od subadultních po adulty pak krmím, když si zrovna vzpomenu :-) Jednou týdně, po čtrnácti dnech nebo klidně až po měsíci ;-) Čím menší je pravidelnost, tím lépe. Důležitější je rosení = udržování potřebné vlhkosti.
Další na čem záleží, je velikost potravy. U mladších sklípkanů by celková velikost těla potravy neměla +/- přesahovat velikost karapaxu pavouka.
U samců pak můžeme záměrně podávat menší množství potravy - dožívají se pak delšíbo věku, protože se jim prodlouží cyklus mezi svlečkami.

Stromáci mají své vlastní kouzlo a řekl bych, že to nejsou takoví exhibicionisti, jako zemáci (většinu dne tráví skrytě). Na druhou stranu nevyčesávají žahavé chloupky (ty se jim uvolňují pouze dotykem). Jsou také rychlejší a více nevypočitatelní v pohybu + skáčou :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2015 20:04 Enita Re: VaJzi
Mě právě stromoví sklípkani moc nezaujali, takže bych asi radši nějakého zemního. Z nich se mi i ta rosea nějak zalíbila nejvíc, ale ještě se pořádně rozmyslím.
Prezentace určitě projdu a porozhlédnu se tady víc.

Jinak, ještě k tomu krmení. I když to tady už určitě muselo zaznít tak tisíckrát, když už jsem to tu nakousla, tak je nejvhodnější přibližně kolik a jak často krmit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.03.2015 10:07 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: Enita
Možná ti pomůže můj článek: terarka.net/bezobratli/clanek/149-jedovatost-toxicita-sklipkanu

Přesto co napsal fajfmen, tak bych roseu doporučil (sklípkani z vyšších oblastí se do našich chovů moc často nedostávají...). Ale je pravda, že existují i další alternativy. Obecně doporučuji zástupce rodů Aphonopelma, Brachypelma a Grammostola - ze zemních. Dále Avicularia a Psalmopoeus - ze stromových.

Projdi si i místní prezentace. Zvláště doporučuji poltergeistovu a fajfmenovu ...no ale mrknout můžeš i na tu mou smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2015 08:35 Enita Re: fajfmen
Díky moc za radu.
Takže ani chovatel by mi nebyl schopen s jistotou říct, který přesně druh to je? Do zverimexu rozhodně jít nehodlám. Tady u nás mají na štítku většinou jen "sklípkan" nebo párkrát jsem viděla cedulku označenou jen "pavouk". Někdy mi nejde do hlavy, co to v těch obchodech dělá za experty. :-D

Pozjišťuju si teda něco o tom druhu, co jste mi doporučil a kouknu po nějaké odborné literatuře, ať nejdřív nepořídím zvíře a pak neblbnu, co jsem zase zvorala. Nemáte nějaký tip? S příručkami pro chovatele mám docela špatné zkušenosti. Většinou to bývají bláboly, které stejně moc nepomohou (ale to se týká hlavně těch hlodavčích, nevím, jak je to s pavouky).

Věřím tomu, že dospělé myši a potkani jsou pro pavouka spíš hrozbou než naopak, ale hodně lidí mi psalo, že krmí holaty, tak jsem se radši musela zeptat. Co se těch potkanů týče, tak těm svým musím v době své nepřítomnosti zadělávat dvířka drátem, jelikož se nějak naučili je otvírat. Pak stačilo mít vylovené rybičky v akvárku bez krytu při čištění nádrže a během pár minut jsem už jen viděla, jak mi potkaní parta, o které jsem myslela, že je zavřená v kleci, zdárně rybaří...

Tak ještě jednou díky. Aspoň jsem se zase někam posunula a můžu konečně začít pro to pořízení něco dělat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.03.2015 20:32 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Enita
S tím, co je jako roska běžně k dostání, bych byl osobně krapet opatrný - jde o nejmíň tři čtyři kryptické druhy, které bez pitvy a mikroskopu nerozliší ani Pánbůh ;-). Všechny jsou sice odolné, "nenáročné" a dík zanedbatelné toxicitě, nekousavosti a nevyčesávání žahavých (silně alergeních) abdomenálních chloupků vhodné pro začátečníky, rozdíl mezi jedinci ze subtropických až tropických nížin je ale proti dalším z klimatu And při hranici věčného sněhu přeci jen odlišný (někteří mají potřebu zimovat, klidně v lednici, přes léto je pro ně běžná pokojová teplota na hraně přežití v pro ně příšerném vedru, zatímco jiné by takové vymrznutí zabilo...)

Osobně bych pro úplný začátek doporučil spíš s ničím nezaměnitelnou a dost pohodovou Brachypelma albopilosum, kudrnatého sklípkana ;-)

Holata se samozřejmě podávat nemusí žádnému sklípkanovi - pavoučí samice si vykutá noru kterou po zbytek života neopustí nad 30-40 cm vzdálenosti při výpadu na kořist (dospělého putujícího samce prozměnu nezajímá žrádlo ale výhradně jen nalezení partnerky)... Jak by se v přírodě vůbec mohla sklípkanice dostat do nory neporovnatelně inteligentnějších a v jimi nastavených podmínkách solidně obranyschopných naštvaných hlodavců? A vybrat jim hnízdo? Nijak. Na lidi sice působí strašidelně, pro partičku divokých myší je to ale jen vítaná snadná kořist ;-) (před lety jsem četl pozorování chovatelky které utekl asijský sklípkan, schopný hryznutím zadělat dospělému člověku na pár neděl zdravotních obtíží - bohužel pro babouce ho zahlédl dřív než ona její na volno pobíhající laboratorní potkan, kterého by takové kousnutí okamžitě usmrtilo - pohotově zaútočil přes celou místnost, zahryzl se a pak skvěle nabaštil :-D . Skoro stejně velký sklípkan měl šanci asi jak slepice vůči kuně. Pro většinu obratlovců je to jen velký kus flákoty... možná i proto se drží v těch děrách ;-) )

Lepší než holátko bude dostatečně velký šváb anebo stěhovavé saranče. Nebo několik cvrčků podávaných kapánek častěji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.03.2015 19:07 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: Enita
Při krmení výhradně hmyzem nic nezkazíte, spíš naopak. Mnoho chovatelů myši vyloženě nedoporučuje... Ve volné přírodě je pavouci také nebaští ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2015 07:51 Enita – Krmení Grammostola rosea
Přemýšlím o pořízení sklípkana. Jako úplný začátečník ale nejdříve zjišťuji informace. Byla mi doporučena už odrostlá samička Grammostola rosea, jelikož je prý jako první pavouk nejvhodnější. Moje otázka ale spočívá v tom, jestli je možné krmit pouze hmyzem nebo je krmení holaty nezbytné.
Sice už od malička sním o sklípkanovi, jenže mám i velice vřelý vztah k hlodavcům a vím, že by přes krmení malýma myšima a potkany prostě nejel vlak, jelikož je sama chovám, prostě by to nešlo. Až budu vědět, jak to je, začnu teprve opravdu na vážno přemýšlet o pořízení a kdyby to nebylo možné, samozřejmě, že si nechám na pavouka zajít chuť. Chov zvířat beru zodpovědně a rozhodně se snažím dělat nejlépe, jak umím. :)
Reklama

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Bezobratlí • Zobrazeno 160x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1290-krmeni-grammostola-rosea