Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Samostatný chov samičky eublíka

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Samostatný chov samičky eublíka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2015 00:12 foxik270 Re: fajfmen
Opět děkuji, prozatím nemam další otázky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.03.2015 00:05 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: foxik270
No je to ještěrka původem z Kazachtánu (na asijské poměry středně velký stát, na evropské by ovšem zhltnul celou EU jako nevýznamnou provicii ;-)), čili zde figuruje hodně velké teplotní rozmezí... Protože určo nechováš otužilé zvířátko z odchytu, adaptované na extrémní výkyvy teplot den/noc od +40 po -15 °C v těch "příjemnějších" měsících, o tamní zimě, kdy na jejich poušť funí větry ze Sibiře ;-) ani nemluvě, ale nejspíš nějakým stylem šlechtěného, vymazlovaného ještěráčka, počítej s běžnou pokojovou teplotou jako optimem ;-)
A že nejde v terku pod lampu? Bodejť by jo - vždyť v přírodě vyleze z nory teprv při měsíčku a hvězdičkách... Noční zvíře! Jakákoli lampa je prostě OPAK toho, co se mu líbí a přirozeně vyhledá... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2015 23:36 foxik270 Re: fajfmen
Vřele děkuji za reakci. Tvorečkovi jsem zajistil vlhké místo které rosim ráno a večer takže vajíčka může případně nechat tam. Ohledně svleku jsem si nebyl jist ale logicky dle tebe, pokud roste tak se svléká v pořádku. Ještě k těm teplotám.. je normální že se odmítá vyhřejvat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.03.2015 23:14 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: foxik270
Ahoj, eublík klidně může být sólo a při kvalitní péči mu to nijak extra nevadí (solitérně chovaná holka se alespoň dožije věku, o jakém se např. v neustálé společnosti sexuálně náruživého samce jen jediné samici, strhané permanentní graviditou, může leda zdát ;-))

Vykladení neoplozených vajec je čas od času normálka - jde o ještěří verzi menstruace - každé vajíčko má jen omezenou životnost ;-), jakmile přezraje, musí přirozeně z těla ven a uvolnit místo právě zrajícím, schopným pojmout spermii. Výhodou je, že přitom nejspíš nebudeš muset zřizovat kladiště: samička pozná, že ta vejce nejsou k ničemu a tak je zpravidla jen ledabyle vytrousí...

4 měsíce bez svleku u mladého ještěráka je celkem blbost. Protože je eublík tvor s noční aktivitou a gekoni své svlečky obvykle okamžitě požírají - že to obchodník neviděl, neznamená vůbec nic. Pokud zvířátko roste jak má, patrně se svléká (podle věku) klidně i dvakrát za měsíc (a nejspíš v noci) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2015 17:10 foxik270 – Samostatný chov samičky eublíka
Dobrý den, před týdnem jsem si zakoupil sedmi měsíčního gekončíka nočního. Zdá se že to je samička, já vůl se zapoměl prodejce zeptat ale o to až tak nejde. Chci se zeptat zda mohu chovat samičku (tedy za předpokladu že to je samička) samostatně? někde jsem vyčetl že samička klade "prázdná vajíčka" což se mi nezdá ale budiž, proto se ptám. Další dotaz směřuje ke svleku. Prodejce mi sdělil že za poslední 4 měsíce ke svleku nedošlo. 4 měsíce bez svleku mi přijde dost a zvažuji možnost že si toho prostě nevšiml. V bytě je ve dne 27° a v noci kolem 20°, eublík se nevyhřívá ani pod žárovkou, ani na šutru, je možný že mu těch pokojovejch 27° prostě stačí? Eublík má zhruba 20cm, tělíčko přiměřeně buclatý (55g), ocásek též, je čilej a aktivní jak ve dne tak i v noci, potravu přijimá i vylučuje bezproblémově a na žádnou nemoc to nevypadá. Nemoc ať už jakákoliv je nepřípustná, eublík byl chován společně v teráriu s prodejcovo eublíky. Předem děkuji všem za odpovědi.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 64x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1291-samostatny-chov-samicky-eublika