Podľa toho aký je veľký. Mne sa väčšinou zachytil o tričko. Hlavu mal pri mojom ramene a chvost mal zahnutý pomedzi moje nohy. Alebo som ležal na chrbte pri telke a on bol natiahnutý na mne. Ale všetky tie polohy si vyberal on. Ja som mu len preložil nohu a pod. ak ma s pazúrikmi veľmi škrabal (ale škrabancom sa pravdepodobne úplne vyhnúť nedá a niekoho to môže aj odradiť od brávania leguána na ruky), resp. menil som polohu tak, aby som ho vedel lepšie pridržať a strážiť. Môže sa stať, že v novom prostredí zbadá niečo zaujímave a rozhodne sa k tomu skočiť- treba ho strážiť. Môj sa prvé dni pokúšal preskočiť z gauču na stôl. Po čase som ho mohol nechávať aj bez sústavného dozoru voľne pusteného v dome a vedel som presné miesta, kde ho nájdem (samozrejme občas som ho chodil kontrolovať).
Pri vyberaní z terária je to individuálne a treba sa riadiť sedliackym rozumom. Mal som to uľahčené tým, že na mňa stále vyliezol sám, len som sa postavil k dvierkam. Rukami to je horšie, lebo kým, nemá oporu pod nohami, tak sa nimi naťahuje a pri prichycovaní na vaše telo môže viac poškrabať. Na techniku pri svojom určite prídete, ak ste začiatočník odporúčam nedvíhať ho do vysokej výšky, keby vás náhodou jeho správanie zaskočilo a mohol by vám vypadnúť/skočiť na zem a ublížiť si.
A veľa závisí aj od veľkosti leguána. Ak je ešte mladý a menší, je manipulácia horšia a leguán aktívnejší, takže je potrebné ho pozornejšie pridržiavať + u neho čakať väčšiu pravdepodobnosť rýchlej zmeny správania (napr. zo spánku je zrazu skok alebo beh). A hladkať ho môžete po celom tele, kým vám svojimi prejavmi(odchod, odťahovanie, syčanie...) nedá najavo, že mu to niekde vadí. A samozrejme, ako pri každom zvierati, si po jeho uložení do terária nezabudnite umyť ruky.