Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

LEGUÁN ZELENÝ - Dospělý a v novém prostředí

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
LEGUÁN ZELENÝ - Dospělý a v novém prostředí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2015 23:18 Žena Nadka [214] Re: Nadka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Takto se mi nejlíp přenáší ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.07.2015 22:08 Žena Nadka [214] Re: BlackRose
Fotka k příspěvku Kdysi jsem dostala šestiletou holčičku.Byla opravdu ochočená a padly jsme si do oka.Já s ní jednala klidně a v podstatě s posvátnou úctou-bylo to moje vysněné zvířátko.Nikdy jsem s ní nedělala nic proti její vůli.Ze začátku jsem ji nechala v klidu.Když jsem viděla,že nereaguje podrážděně,hladila jsem ji po zádíčkách.Časem poznáš z pohledu,kdy je napružený.Má takový zlý pohled.Na svou prezentaci jsem teď přidala foto,jak ho držím (chameleoni nebo agamy?Leguán).Podeberu ho pod bříškem,musím mu pomalu oddělat packy od podkladu,protože je většinou přichycený drápky.Přední packy obejmou ruku a zadní předloktí.Hladím ji po hřbetě.Pozor na ocas,je dlouhý,abys ho někde nezlomila nebo nepřivřela.Všechno musíš pomalu,aby zvíře stíhalo vnímat,co se děje.Jednou jsem spěchala a byl zmatený a pak divočel a snažil se utéct.Při přenášení ho přidržuji druhou rukou u kořene ocasu.Jdu pomalu,aby si stihlo vše prohlédnout.Pokud ho budeš mít v místnosti,kde jsi i ty,můžeš, až si zvykne,otevřít terárko a nechat to na něm ,aby vylezl.Časem přijde i za tebou.Jenom pozor,poškrábe tě ,i když se jenom drží.Mají dost ostré drápky.Vždycky si to pořádně umyji i stříknu třeba kysličníkem.Jsou to škrábanečky jako by sis hrála s rozdivočelým kotětem.Podívej se do mých prezentací,třeba ti tam něco pomůže v začátcích.Ať se vám daří najít společnou řeč. palec
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.07.2015 12:58 Muž Pasyok [37] Re: BlackRose
Podľa toho aký je veľký. Mne sa väčšinou zachytil o tričko. Hlavu mal pri mojom ramene a chvost mal zahnutý pomedzi moje nohy. Alebo som ležal na chrbte pri telke a on bol natiahnutý na mne. Ale všetky tie polohy si vyberal on. Ja som mu len preložil nohu a pod. ak ma s pazúrikmi veľmi škrabal (ale škrabancom sa pravdepodobne úplne vyhnúť nedá a niekoho to môže aj odradiť od brávania leguána na ruky), resp. menil som polohu tak, aby som ho vedel lepšie pridržať a strážiť. Môže sa stať, že v novom prostredí zbadá niečo zaujímave a rozhodne sa k tomu skočiť- treba ho strážiť. Môj sa prvé dni pokúšal preskočiť z gauču na stôl. Po čase som ho mohol nechávať aj bez sústavného dozoru voľne pusteného v dome a vedel som presné miesta, kde ho nájdem (samozrejme občas som ho chodil kontrolovať).
Pri vyberaní z terária je to individuálne a treba sa riadiť sedliackym rozumom. Mal som to uľahčené tým, že na mňa stále vyliezol sám, len som sa postavil k dvierkam. Rukami to je horšie, lebo kým, nemá oporu pod nohami, tak sa nimi naťahuje a pri prichycovaní na vaše telo môže viac poškrabať. Na techniku pri svojom určite prídete, ak ste začiatočník odporúčam nedvíhať ho do vysokej výšky, keby vás náhodou jeho správanie zaskočilo a mohol by vám vypadnúť/skočiť na zem a ublížiť si. :-) A veľa závisí aj od veľkosti leguána. Ak je ešte mladý a menší, je manipulácia horšia a leguán aktívnejší, takže je potrebné ho pozornejšie pridržiavať + u neho čakať väčšiu pravdepodobnosť rýchlej zmeny správania (napr. zo spánku je zrazu skok alebo beh). A hladkať ho môžete po celom tele, kým vám svojimi prejavmi(odchod, odťahovanie, syčanie...) nedá najavo, že mu to niekde vadí. A samozrejme, ako pri každom zvierati, si po jeho uložení do terária nezabudnite umyť ruky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2015 12:15 BlackRose Re: Pasyok
Moc vám děkuji za rady a určitě se podle nich budu řídit. Mohla bych se ještě zeptat, jak ho například mám brát nebo chovat, abych neublížila omylem já jemu, nebo naopak on mě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.07.2015 12:09 Muž Pasyok [37] Re: BlackRose
Mal som leguána od staršieho páru, ktorý sa už nevládal o neho postarať. Stačilo ho dosť často zobrať na ruky a zvykol si. Z terária na mňa vyliezal už automaticky, keď sa otvorili dvierka. Kŕmil sa aj z ruky. Pár dní mu daj na aklimatizovanie a potom ho začínaj vyberať von na ruky. Po chvíli zvyknú zaspať a ostať na rukách úplne pokojní. Dávaj si pozor na chvost, ktorým viem pekne švihnúť. Hrýzť podľa mňa nebude, keď je zvyknutý na ľudí. Ak sa bojíš, môžeš si na prvé vyberania dať pevné rukavice. Na cudzích bol aj môj obozretný a postavil sa voči ním do obranného postoju (ak bol v teráriu alebo pustený v dome). Ale keď som ho ma na rukách alebo ležal pri mne, nevadil mu kontakt s nikým. Držím prsty, je to len otázka času, kým si zvykne.
PS: Hrášok a podobnú stravu mu radšej popuč, lebo sa môže stať, že by to pri kŕmení vdýchol a zadusil sa.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2015 11:56 BlackRose – LEGUÁN ZELENÝ - Dospělý a v novém prostředí
Zdravím.
Dnes jsem dostala do péče leguána zeleného. Bývalá majitelka tvrdí, že je zvyklý na hlazení, pouštění ven, braní na zahrádku a podobně, ale nejsem si zcela jista tím, zda bude tak hodný i na cizí. Nemám s chovem leguána žádné zkušenosti, jelikož ho mám doma poprvé a chtěla bych poprosit o radu, jak s ním začít vycházet. Upřímně... mám strach se ho i dotknout.
Předem děkuji.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 72x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1313-leguan-zeleny-dospely-a-v-novem-prostredi