Natálku jsem nějakou dobu měl, bohužel mi to kapánek zrušil kočičák který se chtěl pobavit a kápnul na to jak se jí dostat do terka.
Každopádně samec libovolného sklípkana bude žít nesrovnatelně kratší dobu než samice, nikdy ale nevíš nakolik. To je individuální. Měl jsem např. od mimina 1,0 Aphonopelma seemanni který uhynul pouhé tři týdny po prvním přečerpání, ale taky bombarďáka "Kostěje nesmrtelného" Brachypelma albopilosum který po dospělostním svleku žil tři a půl roku, přečerpával dohromady sedmkrát! (ve videích mám jedno jeho kde baští cvrčka přímo při výrobě spermatické pavučiny - on se cpal jak nezavřený imrvere), dvakrát krátce po svleku, pak rok pauza a "náhle lapil druhý dych", tehdy se poprvé, podruhé a potřetí pářil... přežil to... splodil hromadu potomků a finálko umřel sešlostí věkem i když ještě zdaleka ne coby rekordman. Tím je (pokud vím) sameček B. emilia který se dožil víc jak 6-ti dospělých let
S tím nekrmením je to tématicky otázka - Asi to v některých případech funguje (podobně jako např. snížení teploty), pokud se ale náš Bobík cpal jak nezavřený (přitom by se v inkriminované době měl soustředit na reprodukci na úkor vlastního žaludku) a plodný byl až cupoval na hadry veškeré moudré knihy a poučky (on je nikdy nečetl
), bude nejlepší nechat vše na zvířeti samotném. Dokáže to ovlivnit zda bude žít déle nebo krátce? Kdo ví. Každopádně to nejspíš odhadne líp než Ty a Ty jen musíš rozppoznat co zrovna potřebuje včas (Bobíkovi např. chutnaly ryby - v inkriminované době mi v akvárku vypukla mezi drobnými hejnovkami epidemie - a možná mu zrovna tato dieta prodloužila život. Možná...
)