Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

nevyprázdňovanie gekona

 

NápovědaFórum » Bezobratlí » Chov 

+ přidat příspěvek
nevyprázdňovanie gekona
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 21:34 Muž alterationx [82]
Takže dnes som dal robiť rozbor trusu na parazity a vyšiel negatívne, je to cca dva týždne po poslednej dávke odčervenia. Je tu však jedna vec, ktorá má určitým spôsobom trápi. Ak zoberiem, že robor vyšiel negatívne a budem brať, že gekony sú teda čisté, prečo sa jedna samica vyprázdňuje pravidelne každý deň a druhá sa vyprázdňuje po niekoľkých dňoch a ešte to nie je pravidelné a obe sú kŕmené každý deň rovnakými cvrčkami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.11.2015 14:20 Muž alterationx [82]
Samica sa mi zvliekla, zvliekanie prebehlo v poriadku. V deň zvliekania som radšej viac porosil terárium. Dal som jej večer jedného cvrčka namočeného v slnečnicovom oleji a na to dvoch cvrčkov poriadne namočených vo vode a dnes ráno som našiel výkal, bol dosť veľký. Podľa vykálu sa ale dá povedať, že je dosť možné, že paraziti sú stále prítomní. Budem dávať robiť kontrólny test a potom budem múdrejší. Ak tam budú po dávke flubendazolu a 2 dávkach albendazolu, tak to bude nie moc príjemné. To už potom asi naozaj urobiť odčervenie štýlom, že dávať dávku 3 dni po sebe a potom opakovať v rovnakom režime ak tam stále budú. Okrem toho, som čítal viacero článkov, kde sa píše, že vo viacerých krajinách u rôznych typov zvierat existuje značné percento rezistencie parazitov voči imidazolom a nie len ním, ale celkovo antiparazitiká už nemajú také účinky ako kedysi a nové antiparazitiká neprichádzajú na trh, takže paraziti sa zdokonaľujú a sú odolnejší, lebo sa naučili na tieto látky. To máme ako s antibiotikami u ľudí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2015 19:41 Muž alterationx [82]
Dnes som ešte premeral pre istotu teploty, teplota na strane zdroja dosahuje 30-31 stupňov. Teplota v byte 23-24 stupňov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2015 17:48 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
Volal som poobede na veterinu, kde sa špecializujú aj na plazy a gekony, hovoril som s človekom, čo tam práve rieši tieto zvieratá a vravel mi, že pokiaľ zviera žerie, tak by ešte asi počkal. Kúpele môžem dávať a mám ho sledovať, ak by prestal mať záujem o potravu, tak prísť. Ževraj by vedeli spraviť klystír, ale že ani ten nemusí vždy pomôcť a je to pre zviera určitý stres, takže zatiaľ to mám skúsiť pravidelnými kúpeľmi a ešte počkať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2015 14:50 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Kým nie je zmena v správaní alebo viditeľne veľmi nafúknuté brucho prípadne žiaden ďalší príznak veterina asi nutná nebude. Snáď tie kúpele zaberú. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2015 12:25 Muž alterationx [82]
Nateraz som skúsil kamilkový kúpeľ, dával som jej to aj na nos, nech sa hydratuje. Počkám do zajtra, že čo sa udeje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2015 12:10 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
Lebo existuje totižto možnosť že by ich mohla mať, lebo u predošlého chovateľa bola určitú dobu so samcom, on ich potom oddelil, ale bohvie, či nie už neskoro.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2015 12:09 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Pri nepatologickej gravidite výkaly sú prítomné. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2015 12:05 Muž alterationx [82]
Napadla ma ešte jedna vec: Bolo by možné, že keby mala potenciálne v sebe vajcia, že žerie, ale nerobí výkaly?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2015 07:32 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
Diky za rady. Skúsim dávať ešte kúpele. Dávam tak do 15min, skúsim dať nejakých 20min a trošku vyššiu teplotu. Ja začínam nadobúdať dojem, že to súvisí s parazitmi a možno aj s chovom u predošlého majiteľa. On ich kŕmil iba dubiami a občas zoophobasy, cvrčky takmer nevideli, čo nie som úplne presvedčený, že je úplne najlepšie, ale možno sa mýlim. Keď som ich kupoval boli také dosť nafúknuté, už vtedy sa mi to zdalo divné, ale neskúsenosť robí svoje. Bojím sa, že tieto zvieratá budú asi problémové a možno sú už nejak "chytené". Ešte sa chcem spýtať, či neexistuje pre nich niečo na naštartovanie trávenia trebárs ako probiotiká pre ľudí? alebo či by kamilkový kúpeľ nepomohol? kamilky sú dobré na trávenie.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2015 00:36 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Kúpeľ dávaš ako dlho? :-) Pokojne aj 15-25min denne môžeš a jemne masírovať bruško aj spodnú časť chrbtovej strany. Prípadne ozaj ísť na veterinu, môžu spraviť RTG a klystír, ak to bude nutné. Je možné, že je v čreve nejaká obštrukcia (napr. nádor= bude potrebný chir. zásah) alebo zlyhala peristaltika čriev a potrebujú stimuláciu na rozhýbanie- masáž bruška v lepšom prípade alebo klystír. Takisto to môže súvisieť s predchádzajúcou liečbou alebo parazitmi. Nemám prehľad o tom, koľko dní zápchy gekóna ohrozí na živote, takže neviem poradiť ako dlho čakať, kým sa obrátiť na veterinára. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2015 23:31 Muž alterationx [82]
No tak s tým vyprázdňovaním zatiaľ bez úspechu, asi budem musieť dávať kúpele každý deň, ale začína to byť nejaké divné. Dnes som samicu radšej nekŕmil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 20:14 Muž alterationx [82]
Ahojte, vyzerá to tak, že zápcha alebo tráviace problémy pretrvávajú. Gekon však v pohode žerie, no žiadne výkaly. Môžno to má súvis s odčervovaním. Existuje nejaký dôvod, že gekon žerie ale neprodukuje výkaly? Zápcha je jasná, ak by sme vylúčili zápchu mohlo by sa jednať o stále existujúce červy, ktoré spôsobujú zápchu alebo problémy s trávením? Môže existovať ešte nejaký iný dôvod, ktorý by spôsoboval neprodukovanie výkalov? Dehydratáciu si viem predstaviť, ale nemyslím si, že to bude ono, tá by mohla v konečnom dôsledku spôsobiť zápchu. Substrát vylučujem, zviera je na utierkach a teploty tiež vylučujem, určite nie sú nízke ani prehnané. Vďaka za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2015 16:06 Muž alterationx [82]
Ahojte, čo si myslíte o dlhodobom kŕmení gekona len švábmi? Je to vyhovujúca strava pre gekona, keď nedostáva takmer žiadne cvrčky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2015 09:15 Muž alterationx [82]
Tak malé množstvo oleja zabralo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.11.2015 21:13 Muž alterationx [82]
Jedného cvrčka som jemne namočil do slnečnicového oleja a druhého som jej dal na to namočeného vo vode, tak som zvedavý, či to bude mať nejaký efekt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2015 17:36 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
Uvažoval som ešte zobrať jedného cvrčka a kvapnúť na neho kvapku dve slnečnicového oleja a nechať jej ho zožrať. Olej ževraj pomáha pri prípadnej zápche.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2015 16:18 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Ak už to trvá pár dní a je žravá a nevyzerá choro šiel by som radšej k veterinárovi alebo dal aspoň deň diétu. Môže to byť viacero vecí, ale ak ide dnu a von nie, netreba riskovať, aby si to hľadalo cestu von iným spôsobom. Možno by som skúsil jemne palpačne vyšetriť bruško a pátral po abnormalitách. Pre porovnanie si najprv prehmataj zdravého jedinca. Prípadne, ak máš doma fonendoskop skús popočúvať tráviaci trak. Pre porovnanie opäť použiť zdravého jedinca. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2015 15:43 Muž alterationx [82] – nevyprázdňovanie gekona
Ahojte, prosím Vás mohli by ste mi poradiť. U samice gekona madagaskarského sa mi po liečbe na parazity začala prejavovať zápcha alebo nejaké problémy s trávením. Niekoľko dní nemala výkaly, tak som jej dal dva dni po sebe kúpeľ v teplej vode a pustila do vody dosť veľký výkal. Predpokladal som, že sa to pohlo a že všetko bude ok, ale zase niekoľko dní žiadne výkaly aj keď chodí na "záchod". Záujem o cvrčky má a kŕmim ju striedmejšie každý deň aj je aktívna, no je to už asi tri alebo štyri dni, čo žiadne výkaly ani koncentrovaný moč. Je možné žeby z nejakého dôvodu nemala výkaly, samozrejme okrem zápchy? Dal som jej teraz opäť dva dni za sebou aj kúpeľ, ale nič, olej na čumák som nedával. Ako dlho ju môžem kŕmiť a nechať bez výkalov. Kedy sa už strachovať? Keby to bola zápcha a začala by sa zhoršovať prestala by žrať? Diky.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Bezobratlí • Zobrazeno 229x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1339-nevyprazdnovanie-gekona