Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Zariadenie si gekončíka nočného

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Zariadenie si gekončíka nočného
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2015 08:29 Muž alterationx [82] Re: Bari
Po skúsenosti s parazitmi u gekonov by som si ja 3D stenu urobil až potom, čo by som vedel, že mámn zdravú skupinu jedincov. Lebo ak si všetko pripravíš, kúpiš zvieratá a náhodou budú niečo mať, tak si budeš potom búchať za hlavu, keď bude treba všetok substrát vyhodiť a dezinfikovať celú 3D stenu. Samozrejme ti týmto neprajem, aby sa ti to stalo, ale človek si nikdy nemôže byť istý, čo od koho kúpi, ak druhá strana nerobí kontroly chovu a takých čo žiadne kontroly nerobia je dosť a gekončíkov sa predáva na mraky. Alebo si urob všetko dopredu, zvieratá daj do karanténnej nádrže a ak budú ok a prejdú fekálnymi testami, tak ich daj do pripraveného tera aj s 3D stenou.

Ja som takto musel vyhádzať celé terárium 70x35cm, všetko dezinfikovať, vypiecť korene atď... nepoteší to človeka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2015 17:53 Muž Pasyok [37] Re: Bari
Podľa zložitosti a spôsobu výroby, ak odrátam schnutie dlaždicového lepidla a ostatných vrstiev, tak čistého času rozhodne pár dlhých hodín... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2015 15:20 Bari
Ja neviem, asi by som to skôr robila keď budeme mať čas, alebo, ako dlho trvá urobiť pozadie? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2015 14:14 Muž Pasyok [37] Re: Bari
Asi to je jedno...Ak spravíš teraz, nebudeš mať potom starosti s tým, kde ich umiestniť počas výroby, na druhú stranu, ak spravíš neskôr možno budeš mať lepšiu predstavu, ako tvarované pozadie zvoliť. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2015 08:53 Bari
Veď dobre, ešte ich budem dlhšiu dobu len samičky, nech si zvyknú ony a až neskôr prípadné dokúpenie samčeka, teším sa, cez vianočné prázdniny ich z ocom budeme riešiť hop. Mám otázočku, keď si teraz založím gekončíkov, mám to pozadie urobiť teraz alebo potom keď na to budeme mať chuť a čqs? Neviem poraďte mi čo podľa vás tak lepšie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2015 18:27 Muž alterationx [82] Re: Bari
Hlavne sa najprv naučiť chovať, zabezpečiť zdravú skupinu bez prípadných chorôb a parazitov a až potom množiť a pravidelne kontrolovať skupinu, aby chov bol čistý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2015 15:26 Bari
Super, to som rada, veď vieš, ja som začiatočník čo sa raz možno rozhodne že chce aj gekončíkov rozmnožovať, skúsiť nové kafé :-D .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2015 15:14 Muž maty [15] - JeštěřiRe: Bari
Já si myslím, že ano. Sám chovám skupinku 1,2 ve stejně velkém terárku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2015 14:58 Muž alterationx [82] Re: Bari
pre skupinu 1,2 alebo 1,3 dospelých gekončíkov nočných by som ja osobne asi volil väčšie terárium, tak povedzme s podstavou 100x50cm, ale verím tomu, že sa nájdu aj takí, čo chovajú v takomto tera. Treba si uvedomiť, že ak tam chceš aj zadnú stenu, tak ten priestor sa zmenší. V tom čo máš teraz budú dve samičky v pohode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2015 14:48 Bari
Myslíš si že tam môžu ísť 2 samičky, a poprípadne pre budúcnosť keby som sa rozhodla dokúpiť samčeka tam bude miesto?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2015 13:48 Muž alterationx [82] Re: Bari
Do takého terária by ti mohla stačiť cca 25 - 40W žiarovka. Žiarovka by mala byť normálna nie žiarivka. Lebo ty potrebuješ aby produkovala teplo, nejde ani tak o svetlo. Žiarivka produkuje pri nižšej cene el. energie viac svetla ale produkuje výrazne menej tepla. Žiarovku s objímkou dáš do obráteného kvetináča a bude to visieť z horného krytu do terária. Popozeraj na nete, je veľa obrázkov ako na to. Ja používam väčšinou spot žiarovky, niekde pri žiarovke mám teplý úkryt a ďalej od nej studenší úkryt. Prípadne moje členité terárium čo mám v prezentácii mám inak riešené, ale tam si gekončík vie sám nájsť čo potrebuje, lebo sa tam môže skrývať a presúvať do sýtosti, ale je už trochu až moc členité.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2015 13:32 Bari Re: alterationx
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku To kde ich chcem chovať? Ešte že som v mojej izbe, mám tu terárko aj zápisník kde mám zapísané koľko meria :) . Terárko meria 60d*40v*40h, pošlem aj foto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2015 12:30 Muž alterationx [82] Re: Bari
Nie dlho, viem strojopis. Kúpiš taký jednoduchý digitálny teplomer s káblom, ktorý ma na konci teplotené čidlo, celé to stojí tak do 1O eur. Kúpiš žiarovku, osadíš a zmeráš po po pár hodínách zapnutej žiarovky teploty v teráriu, pod žiarovkou a mimo nej. Aké je veľké to akvárium?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2015 12:25 Bari Re: alterationx
Hovoril si tam niečo o thermometri, ako mám podľa neho vybrať správnu žiarovku? A ako sa dá urobiť regulácia podľa požadovanej teploty? Alebo to není tak dôležité? Ďakujem ti za tento stručný text :-D .
Ako slho si to písql? Je to teda riadne dlhé. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.12.2015 12:01 Muž alterationx [82] Re: Bari
Ja chovám gekona madagaskarského v akváriu, lebo je dosť veľké a nechcel som ho vyhodiť, nestálo málo. Pokiaľ to akvárium má dostatočné rozmery, tak sa dá použiť, no určitý problém s cirkuláciou vzduchu/vetraním tam budú. Dá sa to riešiť nuteným vetraním tak, že poklop na akva sa urobí z dreva alebo niečoho iného a urobia sa tam otvory na ľavej a pravej strane. Jeden otvor na jednej strane použiješ na osadenie malého ventilátora napr. takého ako sa dáva do počítača a ten zabezpečuje nasávanie vzduchu, treba vybrať ventilátor taký, aby nerobil veľký prievan resp. otáčky ventilátora sa dajú regulovať tým koľko voltov pustíš na ten ventilátor, existujú také adaptéry alebo ako sa to volá do zásuvky, kde môžeš regulovať výstupnú voltáž napr od 3V do 12V po nejakých krokoch. Ja mám na terárium 115x35x30 na ľavej strane jeden otvor priemeru 6cm a tam mám ventilátor, na opačnom rohu mám tri otvory priemeru 6cm so sieťkou a nejaké problémy s vetraním som nezaznamenal, ale je pravda, že horný kryt mám vyrobený z dreva a tiež nie je úplne tesný, takže vetranie je aj cez tieto netesnosti. Týmto som len chcel povedať, akvárko sa dá použiť aj bez toho aby sa muselo do neho rezať alebo robiť niečo zo sklom ale treba urobiť vetranie. Keď nedáš ventilátor a urobíš diery, zviera to prežije, ale cirkulácia vzduchu tam bude slabá. To že sa zviera bojí keď ideš na neho zhora je síce fakt, aj keď je to na diskusiu, ale ja v tom nevidím vôbec žiadny problém, lebo ja zvieratá nechytám, iba pokiaľ by som ho chcel kontrolovať, že nežerie alebo nekadí alebo niečo, takže so zvieratami manipulujem minimálne a to že im hádže zhora cvrčkov alebo vymeníš vodu atď je zvieraťu jedno, lebo keď tam úkryty aj tak je zalezené, teda keď sa bavíme o nočných gekonoch. Gekončík nočný tiež nie je denným gekonom. To že vyleze aj za dňa je iná vec. Napr. gekon madagaskarský za dňa nevylezie vôbec, pokiaľ na to nemá vážny dôvod. Ako svetlo a teplo ti stačí žiarovka, kvetináč a elektický kábel s vidlicou do el. zásuvky. Je ale pravda, že ak si to chceš spraviť sama treba byť kúsok technický zdatná aj manuálne. Keď by ti to nešlo, možno nejak priateľ, otec alebo tak by to zvládol. A ešte treba kúpiť thermometer, aby si vedela pre svoje terárium vybrať správnu žiarovku, aby dávala do terária vhodnú teplotu pre gekončíka. Neskôr sa dá urobiť regulácia podľa požadovanej teploty atď...
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2015 10:18 Bari Re: Pasyok
Musísvetlo robiť eletrikár? Aj nám dal rárko známy, lenže on je akvarista a není to terárko ale akvário a nemá tie vysúvacie dvierka ale hore nemá sklo ako každé akvárko čo robil, takže neviem či to je problém alebo nie. Ja tam hore určite dám nejaké sklo a dorobím vetranie ale len som čítala že keď by som ich kŕmiť tak sa môžu z toho stresovať ako sa tam hore neustále každý deň dáva ruka :-O. A máš veľmi pekné prezentácie a pozadia, veď ty na tie pozadia tam máš celí návod ako si ich robil :-D, vidím že sa zaujímaš skôr o hadov. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 14:53 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Presne, pri terestriálnych by to bez úpravy bolo nepoužiteľné a s úpravou stratilo zmysel. Možno keby bola úprava typu, že prechod by sa otváral, aby gekón vliezol dnu a potom, aby sa dostal von...odstráni sa manipulácia, ale človek bude pri terárku sedieť hodiny. :-D Najlepšie riešenie je urobiť povrchovú úpravu pozadia zo živice a poriadne utesniť s každej strany, potom aj cvrčkovia budú mať problém ho poškodiť. A kŕmiť klasiky v teráriu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 14:20 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
No, len toto riešenie asi nebude veľmi dobre využiteľné pre terestriálnych gekonov. To by tam musela byť nejaká vetva alebo niečo, po ktorej by mohli vyliezť aj cvrčkovia. Aj keď je pravda, žeby to mohlo fungovať aj takto, ale to by chcelo vyskúšať, či by sa cvrčkovia po tom štverali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 14:04 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Možno to súviselo aj s tým, že gekónom "dôchodcom" sa už po skle nelezie tak dobre ako mladým. Ťažko povedať. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 13:23 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
To som si práve kládol otázku, že či tie gekony budú stále chodiť do toho druhého terária, lebo som zistil u môjho dospelého samca, že keď som ho dlho kŕmil z pinzety, tak už potom sám ani nechcel loviť, musel som ho nechať hladovať, aby začal. Preto už väčších z pinzety nekŕmim, lebo si pekne zháňajú sami a je to pre nich dobré, lebo majú aj pohyb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 13:13 Muž Pasyok [37] Re: Bari
Mám suseda elektrikára, takže svetlo robil on. Terárium samotné robil známy. Ostatok som robil postupne a bola to viac zábava ako práca. Výrobu pozadí nájdeš v mojich prezentáciach. Nie je na tom nič zložité. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 12:53 Bari
TaVážne zaujímavýspôsob krmenia. Bolo by fajn si to tak urobiť, no čo, uvidíme ako to pôjde. Mám takú rýchlu otázku, keď si robil (môže odpovedať aj niekto iný, nech tu je viac odpovedí a to nie len na túto otázku) svoje terárium, robilo sa ti tak ľahko teda okrem pozadia, to je trochu iné, že si nasipal piesok+nejaké tie kamienky potom si na to dával úkryty, dekorácie a tak? Alebo skôr tažšie napr. ja neviem z montovaním svetiel, ale ako hovorím povedzte vlastné. : ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 12:28 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Z prednej strany druhé terárium ani nie je vidieť a prechod (cca 10x10cm) bol tiež v pozadí umiestnený v "jaskynke", tak ako sa skrývajú otvory na vetranie a pod. :-) Neviem ako bolo riešené prípadné uzatváranie prechodu, kedže zadné sklo bolo pre terária spoločné. :-) Na výrobu som sa nepýtal, predpokladám, že len oddelil zadnú časť terária kusom skla a vyrezal sklo hore nad druhou časťou, aby tam mohol urobiť prístup. :-) Staré gekóny vraj už do druhého loviť prestávali, tie musel kŕmiť s pinzetou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 12:25 Bari Re: Pasyok
Z tým terárkom čo si hovoril není zlý nápad, ale ako to urobiť. Inač, na akom fóre ste o tom hovorili? :-) A ano máš pravdu s tým prenášaním, to ma teda ešte nenapadlo.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 12:11 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
To s tým druhým teráriom na cvrčky je celkom zaujímavá vychytávka, určite to môže byť zaujímavé na odskúšanie. Gekon sa musí na to ale asi naučiť, lebo oni potrebujú svoju potravu vidieť, ale je jasné, že keď je hladný a prehladáva terárium kvôli potrave, tak časom to nájde a zvykne si. Pokiaľ človek zvieratá neprekrmuje, tak nie je problém hádzať cvrčky do téraria, gekon si ich vychytá a ráno v teráriu nepobehujú. Dobré je dať do terária na nejakú plytkú myštičku kus jablka alebo niečoho a keď tam nejaký hladný nezožratý cvrčok pobehuje, tak sa naje jablka a nebude ožierať gekona a gekon si ho chytí pri nasledujúcom žraní.

Ale tá vychytávka s tým druhým tera na cvrčky je zaujímavá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 11:53 Muž Pasyok [37] Re: Bari
To samozrejme áno, ale prekladať ich takto často asi dlhodobo nie je najlepšie, nejde práve o kontaktné zvieratá a mohlo by ich to stresovať. :-) Akurát sme sa o tom bavili tu na fóre, že dobrým riešením je hlbšia plastová nádoba, ktorú vložiš do terária. Taká, že potrava z nej nevyskočí, ale gekón si k nej vlezie a vylezie. :-) Videl som už dokonca aj terárium, kde sa v hornej polovici pozadia nachádzal otvor, ktorým sa zviera dostalo do druhého úzkeho terária k cvrčkom, ktorí sa do takejto výšky dostať nevedeli. Otváranie toho druhého kŕmneho terária bolo riešené zvrchu. :-)
Tým som chcel len povedať, že kŕmenie by som sa snažil riešiť tak, aby som nemusel zakaždým s gekónom manipulovať. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.12.2015 11:49 Muž alterationx [82] Re: Bari
Ako ti napísal Pasyok, kŕmiť ich budeš priamo v teráriu, netreba ich kŕmiť na inom mieste, to by im robilo iba zbytočný stres. Normálne nahádžeš cvrčky do terária alebo môžeš kŕmiť z pinzety, ja som menšiu samicu kŕmil pinzetou a keď podrástla, tak už jej tam cvrčky hádžem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 11:42 Bari Re: alterationx
alterationx napsal: otázke č.11 moc nechápem, ty ich chceš chovať v tom akváriu po mlokovi? aké veľké je to akvárium?
Nie nie, tam by som ich len kŕmila. A cvrčkov by som tiež chovala niekde inde.
Len si nepamätám rozmery toho akvária a nemôžem ho ísť zmerať lebo som chorá, možno ich tu napíšem o také 2-3 dni, a terárko kde ich chcem chovať tiež vyfotím. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 11:34 Bari Re: Pasyok
Ja som len myslela že by to bolo bezpečnejšie ohľadom pozadia a cvrčkov. Vieš, keby som ich kŕmila v tom malom akvárku tak by nemali čo zničiť. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.12.2015 10:00 Muž Pasyok [37] Re: Bari
Nemusíš ich kvôli kŕmeniu presúvať. :-) A výmenu piesku treba robiť podľa potreby, záleží to od vrstvy piesku, typu piesku, ako rýchlo sa ti znečistí. Niekto mení raz ročne a niekto 10x. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 09:26 Muž alterationx [82] Re: Bari
otázke č.11 moc nechápem, ty ich chceš chovať v tom akváriu po mlokovi? aké veľké je to akvárium?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 09:17 Bari Re: alterationx
Nevedel by si odpovedať aj na 11. otázku?
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 09:15 Bari
Ďakujem za odpoveď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.12.2015 21:44 Muž alterationx [82] Re: Bari
Prenos salmonely na človeka je možný, ale čo som tak pozeral na internete tak nie je tých prípadov strašne veľa. Aj iné zvieratá môžu mať salmonelu. Pokiaľ ich máš v teráriu a udržuješ terárium čisté, nepúšťaš zvieratá aby behali po byte a po chytaní zvierat a udržbe terária si umývaš ruky antibakteriálnym mydlom tak salmonelu len tak nechytíš. Samozrejme keď chytáš zvieratá alebo robíš niečo v teráriu je dobré si nechytať oči, nos ústa, tvár, oblizovať ruky atď..., ale to by sa malo dodržiavať aj pri ostatných zvieratách. Vždy keď doma chováš nejaké zviera, tak existuje určité riziko prenosu niektorých chorôb alebo parazitov aj na človeka, ale zas netreba mať z toho paranoju, ale hygienu treba dodržiavať.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2015 18:16 Bari
A keď náhodou majú napríklad salmonelózu a chcem ich mať v izbe kde spím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2015 17:44 Muž alterationx [82] Re: Bari
Odpoviem na otázku č.10. Ak si kúpiš viac gekončíkov od nejakého chovateľa a boli spolu, tak ich môžeš dať spolu, tam nemá zmysel niečo karnténovať, lebo ak niečo majú, tak to majú obaja alebo aj viac ak boli spolu. Ak kúpiš jeden kus od jedného chovateľa a druhý od iného, tak ma zmysel ich oddeliť vlastne dať akože do karantény, lebo jeden môže byť čistý a druhý nie. Potom zbierať výkaly a dať na rozbor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2015 13:37 Bari
Pasyok, takže ho mám vymieňať ale nie často?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2015 13:34 Bari
Napadly má ďalšie otázky:
10. Ak si kúpim gekončíkov a sú PRVÝ treba ich dávať do karantény?
11. Môžem gekončíkov kŕmiť v menšiom akvárku čo má moja sestra po chove mloka? Kŕmila by som ich tam po jednom a pre cvrčkov by som tam dala aj nejaké ľahké úkryty aby mali aapoň najmenšiu šancu. :-)

Viem že ich je tých otázok veľa a bude sa na nich dlho odpovedať, ale prosím, odpovedzte mi. ;-)
Ďakujem vopred.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.12.2015 13:25 Muž Pasyok [37] Re: Bari
Ahoj :) na niečo ti odpoviem, opravia ma a doplnia skúsenejší.
1. Ak sa jedná o zdravého jedinca, sfarbenie nemá vplyv na starostlivosť.
2. Áno.
3. Min. 2-3 vrstvy dlaždicového lepdila. Posledná vrstva duvilax bd20+piesok alebo farba s atestom na styk s pitnou vodou a potravinami. Nakoniec potrieť živicou alebo lakom, ale aj samotný piesok je zvyčajne postačujúci, no nie tak odolný.
4. Stačí obyčajná, niekto nedáva žiarovku vôbec.
5. Čokoľvek z vymenovaného, dôležité je dosiahnuť vhodné tepelné prostredie v teráriu. Výhrevnú žiarovku by som, ale rozhodne doporučoval.
6. Piesok, drobné kamienky,...možností je viac.
7. Môžeš.
8. Samozrejme môžeš aj vyrobiť.
9. Áno, ale piesok netreba meniť veľmi často.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2015 12:51 Bari – Zariadenie si gekončíka nočného
Dobrý deň,
mám pár otázok ohľadom chovu tohto zvieraťa. Prosím, ospovedzte na všetky, a nech vám nebude čudné keď dám nejakú hlupu otázku, neovládam niektoré pojmy a tak.

1. Není náročnejší chov gekončíka keď má nejaké sfarbenie?
2. Môžem urobiť zadnú 3D stenu len čisto z montážnej peny?
3. Čo mám použiť ako farbu a čím mám urobiť to aby to bolo na dotyk ako kameň?
4. Musím ako ziarovku použiť ako tu špeciálnu do terárka alebo postačí aj obyčajná?
5. Musím používať na tpenie ten topný kameň/kábel alebo postačí žiarovka?
6. Ten spodok myslím tým piesok, postačí len čisto piesok alebo potrebujem ešt niečo ďalšie?
7. Móžem použiť tento piesok? Nedá sa mi skopírovať obrázok tak napíšem adresu. m.heureka.sk/…/
8. Musím si tie jaskynky a iné úkryty kúpiť alebo si ich môžem aj vyrobiť?
9.Ak budem čistiť terárko musím vymeniť aj všetok piesok?

Vopred ďakujem za odpovede ;-)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 247x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1354-zariadenie-si-gekoncika-nocneho