Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Teraburza - nazor

 

NápovědaFórum » Ještěři  

+ přidat příspěvek
Teraburza - nazor
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 19:31 elegans1 Re: alterationx
Každou burzu musí schválit veterinární správa,občas tam jsou i nějaké kontroly.Třeba v Hammu dostaneš 2 hustě popsané A4 strany s tím co musíš a nesmíš.Nikdo se s tebou nebaví,pokud to tak není,končíš.
Pro mě burza v Hammu znamená ve čtvrtek odpoledne zvířata sbalit,v pátek cesta,v sobotu někdy v 8 dám zvířata na stůl,někdy v 16:00 balím a domů dojedu v neděli v 6-7 ráno.Jsem zbitý jako kůň,takže zvířata vracím do terárek tak ve dvě,až se vyspím.Nikdy žádný problém,za celou dobu mi chcípla jedna felsuma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 19:25 Muž alterationx [82] Re: elegans1
niekedy to možno skúsim, ale ja nemám nejakú predstavu o tom, že by som choval veľa zvierat doma a predával ich vo väčšom, preto asi môj pohľad môže byť iný, pre teba neprijateľný. Ešte raz chcem povedať, že ja proti burzám nemám nič, nie je ani ľahké zvieratá chovať, ani ich predávať, ani chodiť na burzy. Keby neboli burzy, bola by to samozrejme škoda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 19:22 Muž alterationx [82] Re: elegans1
Ja s tebou súhlasím, to som napísal hneď v prvom príspevku, že treba zaplatiť stôl, cestu atď... a zrovna ísť do Hammu predávať, tak to fakt nie je zadara. Je jasné, že ty ako predajca s veľkým počtom zvierat sa na to pozeráš cestou zisku a nejdeš tam zarobiť 20 eur. Samozrejme nič proti tebe, veď je prirodzené, že predajca chce zarobiť a nebude to robiť zadarmo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 19:15 elegans1 Re: alterationx
Je úplně jedno jestli v Hammu nebo Ostravě,princip je pořád stejný.Musíš mít všechno na stole,protože lidi nakupujou očima.Nějaké tablety,fotky nikoho nezajímají.Už i v té Praze je hromada Maďarů,Švédů,Němců,kteří české inzertní weby nečtou a nakupují až na burze.
Nicméně můžeš svůj styl zkusit,obávám se,že povezeš všechno domů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 19:04 elegans1 Re: alterationx
Až pojedeš do Hammu nebo jen do blbé Prahy a zaplatíš cestu,stůl,parkovné,v Hammu hotel,tak ti sakra na výdělku záležet bude.Nemluvím o celém víkendu na cestě.Třeba ta cesta do Hammu je za cca 4000.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 19:02 Muž alterationx [82] Re: elegans1
Burza v Hamme je ale aj trocha iná burza ako tie tunajšie, ale ja ti neprotirečím, určite máš s tým viac skúseností a tá forma, aká je teraz je určite jednoduchšia a možno aj praktickejšia a spomenul som už v mojom príspevku, že možno s inou formou by človek toho moc nepredal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 19:00 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Ešte doplním. To, čo vravíš v podstate je nahradené internetom. Človek si na internete nájde, vyberie, zviera a na burzu si ho len príde prevziať. Burza je práve o tom, že vidíš zviera živé a nie na fotke, takže takáto digitalizácia by aj z toho pohľadu znížila počet ľudí na burze. Veľa ľudí chodí pravidelne na burzu len pozrieť a ani neplánujú nič kúpiť, príp. nevedia čo idú kúpiť. A padol by aj aspekt porovnávania, takže nakoniec by všetko bolo na stole, keby prišiel zákazník a povedal- dajte všetky gekóny na stôl, chcem si ich porovnať a vybrať. Na tablete či veľkej obrazovke, by to trvalo veľmi dlho. Myslíš to dobre, chceš ideálne podmienky pre zviera, ale toto by burzu bohužiaľ nevylepšilo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 18:50 elegans1 Re: Pasyok
Asi tak nějak.Neumím si představit hrabat se v bednách a něco hledat a pak to zase vracet.To je jako přijít do prázdného obchodu a nechat si ukázat prčivo nebo jogurt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.01.2016 18:47 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Istým spôsobom by sa to možno dalo, ale na veľkých burzách je to nereálne. Kým by si ľudia zvykli, tak by stôl bez vystavených zvierat obišli a ani sa nezastavili a keby to fungovalo, mohol by si stále vyberať len jeden človek. A v konečnom dôsledku by si bol len stále pod stolom a hľadal správne zviera a vyberal a odkladal, čo by spôsobilo zvieraťu rozhodne väčší stres. Takže by to bolo nepraktické aj pre predajcu, zviera, kupujúceho a aj z časového hľadiska. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 18:45 elegans1 Re: alterationx
Hm,v Hammu je pokaždé 10-15 tisíc návštěvníků.Jestli každému zpod stolu vytáhneš zvířata,tak to chci vidět.Nehledě na to,že asi těžko bude někdo vědět,co pod stolem máš.S takovým přístupem prodáš kulové.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 18:41 Muž alterationx [82] Re: elegans1
Trebars, zvieratá tam môžeš mať, no nemusia byť 4 hodiny vkuse vystavené na stole. Japonec alebo laponec si môže vybrať a zviera mu môžeš ukázať. Nehovorím, že to musí byť zrovna tablet, ale keby aj tablet dnes stojí pár korún.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 18:40 elegans1 Re: elegans1
Zajistit zvířatům dobré podmínky během přrpravy i na velkou vzdálenost není žádný problém.Polystyrenový box,v zimě heatpack,občas porosit a dovezu bez sebemenší ztráty zvíře na druhý konrc Evropy,nemluvě o pár hodinách na burze v Česku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 18:39 Muž Pasyok [37] Re: elegans1
Presne tak. Ja s burzami problém nemám, len s nesprávnymi predajcami, ktorí sa nájdu všade. Ale aj pri nich je zvyčajne problém inde a nie v krabičkách a ich počtoch ako bolo povedané v prvom príspevku. Predajca nie som, takže detaily neviem, to čo som písal je môj laický pohľad na celú vec. Pri správnom prístupe sa zvieratá zle nemajú.:-)
alterationx- príjemné pocity nemá, súhlas, ale tých pár hodín aj takýto gekón rozhodne zvládne a nie je to trýznenie zvieraťa. Niekedy sa musí nájsť kompromis a takto je to podľa mňa pre predajcu, kupujúcich, ale i zvieratá v poriadku. :-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 18:38 Muž alterationx [82] Re: Nessy
Ja s tebou súhlasím, že nemožno nosiť nejaké veľké bedne alebo tak, to je fakt nemožné. Gekončík nočný je síce nočný gekon, proti tomu nemožno protirečiť, ale má pohyblivé viečka a vie zavrieť oči. Pozri niekedy aké oči má taká Paroedura oproti gekončíkovi nočnému, viečka nemá, oči samozrejme vedia ovládať množstvo svetla, ale takýto gekon je výrazne citlivejší na svetlo ako gekončík nočný.

Môj gekončík nočný v pohode vylezie za svetla žiarovky do tera a rochní si tam, väčšinou nie priamo pod žiarovkou, ale v pohode pri svetle. Paroedura vylezie za svela žiarovky, iba keď ide o potravu a to ešte väčšinou zaútočí iba na potravu, ktorú má hneď pri úkryte, že skočí na potravu a hneď sa stiahne nazad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 18:31 elegans1 Re: elegans1
Ty si budeš zvířata vybírat třeba na tabletu?Nebo v tom Hammu ukážeš tablet a Japonec přijede k tobě domů?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.01.2016 18:29 elegans1 Re: elegans1
Co se velikosti krabiček týče.Hromada zvířat se cítí líp v malém prostoru,viz hadi narvaní v přírodě v nějaké dutině.Jiné zvířata jsou zase schopná ve velkém prostoru umlátit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 18:28 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: alterationx
Stůl na burze stojí docela prachy.
Je o ně velký zájem, takže dva stoly vedle sebe, abys měl místo, těžko seženeš.
Jak píše Pasyok - na přepravu větších krabic už bys opravdu musel jezdit dodávkou a neumím si představit udržet tepelný komfort...
Nějak jsem si podle názvu představovala, že gekončík noční bude noční druh gekona :)
Měla jsem po krabičkách pagekony a nijak to neprožívali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 18:27 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
Vo veľa veciach samozrejme treba s tebou súhlasiť, terária na burzu nie je možné ťahať, ani zvieratám poskytnúť dostatočný komfort čo sa týka teploty, to je jasné aj kvôli elektrike priestorom atď... Zvieratá samozrejme je potrebné vziať na burzu, lebo kupujúci si ich chce odniesť, môžu byť aj vopred oddelené v nádobách rozumenej veľkosti, no ja osobne si v dnešnej dobe rôznej techniky viem predstaviť predostrenie ponuky zvierat aj inou formou ako vystavené v krabičke 4 hodiny na stole. Ako som už napísal, som presvedčený o tom, že napr. taký gekončík nočný, to asi zvláda celkom dobre keď je toľko na svetle, zavrie viečka a možno aj spí v tej krabičke, ale nejaký čisto nočný gekon, ktorý ma mimochodom 300krát lepší zrak ako človek určite nebude pociťovať žiadne príjemné pocity, keď má byť 4 hodiny zavretý v priehľadnej plastovej krabičke na svetle a ešte ho furt "obdivujú" zvedaví ľudia. Na burzách sa predávajú aj takí. No flame, môj názor, nemám nič proti tomu, aby burzy fungovali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.01.2016 18:24 elegans1 Re: Pasyok
Přesně tyhle hloupé názory způsobily,že v Rakousku už žádné burzy nebudou.Všichni,kteří na burzávh prodávají,mají logicky zájem na tom,aby se neprodané zvířata v pořádku vrátily domů.Jezdím na birzu do Hammu,cesta tam a zpět je více než 2000 km,kupujou ode mě lidi z Japonska,z USA a odjinud a všechny zvířata vždy dorazila v pořádku.Jde jen to,jak se o zvířata člověk postará.
Kolik toho kdo má na stolu,vůbec o ničem nevypovídá.Chovám 50 druhů gekonů,ročně mám stovky mladých.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 17:57 Muž Pasyok [37] Re: risak
Možno to pôsobí zle, ale podobne to funguje aj vo svete. Ak nepredávaš z domu, inak to v podstate ani nejde. Ak je pre niekoho chov živobytie, logicky musí predávať buď drahé zvieratá alebo veľa lacnejších. A bolo by nezmyselné brať ich na burzu v teráriách v akých sa chovajú, to by sa museli prenajímať kamióny. Ďalšia vec by bolo zabezpečenie tepla a priestorov. Lepšie teplo zabezpečíš pre isté množstvo malých krabičiek ako keby každý musel tie veľké nádoby vyhrievať žiarovkami, neviem si predstaviť sieť v tých priestoroch, ktorá by to zvládla. A už teraz musia byť tie priestory obrovské. S väčšími nádobami by sa dostatočný priestor v mnohých miestach ani nenašiel. A kupujúci majú mať vlastné terária, takže sa nemôže automaticky každá zviera predávať s teráriom, prekladať zvieratá z terárií do menších nádob na mieste je tiež nezmysel, nakoľko sa tým zviera stresuje a mnoho zvierat nie je ideálnych na prekladanie v otvorenom priestore, kde môžu ujsť. Takže reálne by každé zviera po zaplatení aj tak šlo do boxu a lepšie je to urobiť pred burzou ako na nej. Zviera možno nie je najspokojnejšie, ale tých pár hodín, ak je zdravé a chovateľ zodpovedný, zvládne v pohode. Druhy, ktorým by to reálne uškodilo sa na burzách ani nezvyknú predávať. V skratke: nevyzerá to dobre na pohľad, ale zo všetkých hľadísk je box primeranej veľkosti lepší ako ostatné možnosti. Nezodpovední predajca sa samozrejme nájde, v tom prípade zviera môže trpieť, ale to už nie je chyba systému búrz, ale toho konkrétneho chovateľa. A mimo burzu samozrejme musia byť v primeraných podmienkach a nie v maličkých nádobkách, inak by ani chov nebol úspešný. A počas prepravy, sú už zvieratá zvyčajne v pokoji. Snáď som to trošku objasnil. Aj keď naďalej som názoru, že kúpu zvieraťa je lepšie si vopred dohodnúť ako ísť naslepo vyberať na burzu. :-)
+ áno, sú aj priekupníci, preto si treba zisťovať od koho niečo ideš kupovať a prípadne si vhodné mená zistiť a overiť ešte pred burzou, aby si nepodporil nesprávneho človeka.
++ niekedy aj keď sa ti zdá, že je toho na jednom stole veľa, tak to nepatrí jednému chovateľovi, ale má stôl spoločný aj s inými. Resp. mnoho druhov má mnohopočetné potomstvo, ktoré kým dospeje, tak je v spoločnom teráriu/akváriu/klietke...no na burze sa väčšina druhov separuje, lebo ľudia nekupujú celé potomstvo, ale zvyčajne len jedného jedinca. Takže napr. pakobylky nebudú v boxe po 20, ale po 1...to už je hneď 20 krabičiek.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 16:50 Muž alterationx [82] Re: Nessy
Tak zverimex určite nebude lepší, to je pravda. Ja tera burzu nevidím ako niečo hrozné, ale naozaj si viem predstaviť, že by sa zvieratá na burze ponúkali inak ako spôsobom, že sú vystrčené v malej krabičke 4 hodiny v kuse a nemajú sa ani kde hnúť ani skryť (samozrejme sú aj predajcovia, ktorí zvieratám dávajú väčšie krabičky alebo ich majú vo väčšom boxe). Taký gekončík nočný to aj vcelku prežije, ale verím tomu, že vyslovene nočné druhy gekonov, ktoré som tiež takto videl na predaj musia mať z toho vcelku značný stres.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 16:43 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: risak
Tak kup zvíře ve zveráku, to bude určitě mnohem lepší smich

A jen tak mimochodem - teď bydlím v garsonce a mám odchov pagekonů, kudlanek a užovek. Letos budu odchovávat ještě pogony. Až budu ve větším, přibudou mi na stole (když někam pojedu) bazilišci, leguánci, další druhy užovek, krajty, nějaké malé pouštní ještěrky v několika druzích a bůh ví, co ještě - podle toho, co se mi vleze do baráku... A co jako?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 14:48 Muž alterationx [82] Re: risak
Nebude to náhodou tým, že si bol na teraburze prvýkrát? :-) No, ale teraz vážne. Ja som bol zatiaľ na troch teraburzách a poviem na to iba toľko, že vitaj v realite teraburz. Na prvej teraburze som sa cítil trochu ako ty, našťastie to bola relatívne malá burza, ale zažil som potom aj hodne veľkú. Treba si uvedomiť, že veľká väčšina predávajúcich na burze, ktorí predávajú žive zvieratá, sú na burze, lebo chcú niečo predať za účelom zarobenia peňazí. Za stôl musia zaplatiť, musia sa tam dopraviť atď... a medzi nimi sú samozrejme aj takí, ktorí zvieratá naozaj odchovávajú doma hlavne za účelom zisku. Tí čo tam chcú predať nejaké prebytky chovu "pre zábavu" sa tam občas vyskytujú, ale skôr na burze, ktorá im je blízko a netlačia sa veľmi na burzy, radšej to ponúkajú na internete. Keď sa na to pozrieš zo strany predajcu na burze, tak ľudia bohužiaľ chcú vidieť tie zvieratá naživo, rôzne farbičkové formy v krabičke atď..., to že sú v malej krabičke, kde sa nemôže schovať do úkrytu atď je druhá vec a stres zvierat atď..., proste je to dané tým, že ľudia chcú vidieť čo kupujú a za čo platia a veľmi ich nezaujíma ako sa majú tie zvieratá v krabičke, často ani netušia, lebo nikdy nič také nechovali, samozrejme, že tomuto stavu sú na vine aj samotní predajcovia, ale ten zase chce využiť plochu stola na čo najväčšiu ponuku, samozrejme nie všetci predajcovia sú rovnakí. Osobne tiež nie som moc zástancom toho, ako to na tera burze vyzerá, ale bohužiaľ ide to hlavne o biznis predajcov. Pokiaľ by som niekedy choval zvieratá a mal by som niečo predávať na burze, asi by som to chcel skúsiť urobiť inak, ale otázka je, či by som vôbec na tom niečo zarobil, keby som tam išiel s vidinou zárobku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2016 14:16 risak – Teraburza - nazor
Cau,

tak jsem dnes zasel do Brna na teraburzu. Nesel jsem tam s jakymkoli nazorem a ocekavanim, ale vratil jsem se naprosto znechucen. Popravde se me chtelo trochu i brecet. Ale mozna, ze jsem jen precitlivelej.
Zvirata zavreny v plastovych krabickach do kterych se sotva vlezly coze
Nektere mely dokonce i necko jako kalisek s vodou.

Co me take zarazilo, byl pocet druhu plazu, jesteru, hmyzu na jednom stole. Nepocitam, ze by je vsechny choval ten pan co tam byl.
Asi jsem naivni, ale netusil jsem, ze i tomhle oboru se vyskytuji prekupnici coze

Vsude na netu ctete, ze by se zvirata nemely stresovat cestovanim, zmenou prostredi atd.
Pocitam, ze ti pani jsou pravdepodobne na kazde teraburze co se kona... takze tento tyden v Brne, dalsi tyden v Olmiku...

Toto vse me presvedcilo o tom, ze tam vzivote zadne zvire nekoupim :-(

PS. pokud to admin uzna jako neco mimo tema tak at to kliden smaze, potreboval jsem si jen ulevit...

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 185x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1363-teraburza-nazor