Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Axanthic vs Het Axanthic

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Axanthic vs Het Axanthic
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 20:55 Muž alterationx [82]
Takže je to tak, ako som to napísal. Pri spárení Xanthic s Normal, čiže xx + XX vznikajú iba het Xanthic a pri spárení Xanthic a het Xanthic, čiže xx + xX vznikajú Xanthic xx aj het Xanthic xX, čiže het je vlastne stále het či vznikne z xx + XX alebo z xx + xX.

Toto to potvrdzuje:
Kahl albino x 100% het Kahl albino

Kahl albino female has two copies of the albino gene
Het albino male has one copy of the albino gene and one copy of the normal gene

Each parent gives one of it's two genes to each offspring.

Female only has 'albino' to give so ALL offspring get an albino version of the gene from the female.

Male has one of each so ~half of the offspring get an albino (which pairs with an albino from the female and makes albino offspring) and ~half get a normal version (that pairs with an albino from the female and makes het albinos).

Therefore

albino x het albino = 50% albino and 50% het albino
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 18:58 Muž alterationx [82]
Alebo dochádza pri tom spojení xx s xX k nejakej expresii x a zviera xX, ktoré vznikol so spojenia xx a xX nesie nejaký expresovaný gén alebo novú mutáciu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 18:45 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
Takže podľa toho linku, ak si označím, že vloha Xanthic je x, tak keď skrížim true Xanthic (xx) s normal (XX), dostanem het Xanthic (xX), het Xanthic bude vyzerať vizuálne ako normálne zviera, ale bude niesť gén Xanthic, ak skrížim true Xanthic (xx) s het Xanthic (xX, toto ziera vzniklo spárením xx s XX), tak dostanem buď true Xanthic (xx) alebo het Xanthic (xX). Čiže vlastne zviera het Xanthic (xX) zo spojenia xx a XX je rovnaké ako zviera het Xanthic (xX, ktoré by vlastne asi nemalo byť označované ako double het Xanthic ale stále iba het Xanthic) zo spojenia xx a xX alebo to túto dobre nechápem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 17:58 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Tu je to pekne popísané na užovkách červených. :-) Princíp je rovnaký. :-) www.uzovka-cervena.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 17:52 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
Dobre, nechajme tak, ešte jedna vec. Aký je rozdiel medzi napr. het Xanthic a double het Xanthic. Podľa netu het Xanthic vznikne keď sa spári true Xanthic s normal. Double het Xanthic by mal ževraj byť true Xanthic x het Xanthic. Aký je rozdiel medzi het Xanthic a double Het Xanthic? Mi to príde ako trochu blbosť, lebo v tomto prípade je to stále het iba na Xanthic nie na nejakú inú mutáciu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 16:51 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Úprimne, už sa v tom strácam, chcelo by to nájsť overený zdroj, ktorá mutácia je voči ktorej dominantná/recesívna a potom si to na papier pekne rozpísať, aby si mal aj % zastúpenie foriem potomkov. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 09:48 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
Ja som našiel, že axanthic je recessive mutation, takže potom pri párení true axanthic s normal by bolo potomstvo normal, ale s génom axanthic = het axanthic. Keby som mal iba jedno zviera het axanthic, tak nato aby som dostal true axanthic, tak by som musel spáriť to het axanthic s normal, z potomkov nájsť het axanthic jedinca v potrebnom pohlaví a potom spáriť samca het axanthic so samicou het axanthic, aby som dostal nejaké true axanthic. Dobre hovorím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 00:37 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Podľa toho, čo som teraz našiel je práve axanthic dominantný nad normal. :-) Ale aj tak je ťažké odhadnúť potomstvo lebo stále sa bavíme len o type Aa/AA/aa, ale reálne môže jedinec mať v sebe aj X ďalších napr. môže byť Aabbcc, teda navonok je axanthic. V praxi teda buď musíš poznať aspoň generáciu dozadu alebo po zopár kríženiach sa to dá odhadnúť na základe vonkajších znakov potomstva. Takže teoreticky sa dá maximalizovať šanca o farebnú formu, ktorú chceme, ale stále nás môže výsledok prekvapiť. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 00:24 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
takže ak to chápem správne, ak je Axanthic recesívny gén a spárim Axanthic s Normal, tak dostanem normal ale s génom Axanthic = het Axanthic, aby som mohol vyprodukovať Axanthic, tak musím spáriť medzi sebou dvoch jedincov het Axanthic
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 00:18 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Presne tak, všetko záleží od dominancie, recesivity... :) Ak poznáš genetickú výbavu rodičov príp. aj predošlé generácie, potom už podľa genetiky ľahko určiť štiepne genotypové pomery. Napr. spáriš het axanthic (Aa) a het axanthic (Aa), tak budeš mať pomer 1:2:1 (= AA:Aa:aa), čo znamená, že potomkovia budú: 1x axanthic (homozygot), 2x het axanthic, 1x forma normal (homozygot).
Fenotypovo sa u každého jedinca prejaví znak nesený dominantným génom.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2016 23:54 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
Práve som ale nepochopil, že axanthic má nejaký fenotyp, čiže vzhľad, iný ako normal a keď sa spári axanthic s normal, tak potomstvo bude axanthic alebo normal s génom axanthic (het axanthic)? Alebo to záleží od toho, či axanthic je recesive, dominant alebo co-dominant?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2016 23:29 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
To je základná genetika, het= heterozygot(dvojtypový genotyp, skríženie dvoch rôznych homozygotov). :-) Takže presne ako píšeš- axanthic (homozygot- jednotypový genotyp) vzniká skrížením axanthic s axanthic. Het axanthic vzniká skrížením axanthic (dominantný homozygot, preto vonkajšie znaky tejto formy) a inej formy (recesívny homozygot). :-) Teda odpoveď je, že medzi formami tohto sfarbenia nie je absolútne žiadny rozdiel, ale pri rozmnožovaní a snahe dosiahnuť určité sfarbenie potomstva je to dôležitá informácia. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2016 23:10 Muž alterationx [82] Re: alterationx
Ja som to pochopil tak, že keď sa spári Axanthic x Normal vznikne het Axanthic, čiže vizuálne bude normálny jedinec, ale buď mať v sebe gén Axanthic alebo to je inak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2016 22:57 Muž alterationx [82] – Axanthic vs Het Axanthic
Prosím Vás, mohol by mi niekto vysvetliť rozdiel medzi Axanthic a Het Axanthic formou sfarbenia?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 106x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1366-axanthic-vs-het-axanthic