Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Čištění želvária

 

NápovědaFórum » Želvy » Chov 

+ přidat příspěvek
Čištění želvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 10:00 Muž MomoMMC [15] - Tachemis Scripta ScriptaRe: zihac
Ahoj, takze moje skusenosti s udrzbou zelvarka su take, ze mi to zaberie cca hodinku tyzdenne pricom vacsinou upratujem len bordel po ancikoch lebo sa mi nepacia cierne bobky na piesku :-), zvysky jedla nemam, lebo neprekrmujem a hovienka po sebe korky rozcupuju a jemne ciastocky vcucne filter. Raz za mesiac az dva je udrzba ocosi dlhsia cca 2-3 hodky ked precistim filtracnu komoru ale nakolko mam cerpacie hlavy tak tie sa cistia rychlo a molitany preperiem raz dva ale na striedacku. Riasu mam tiez a to zelenu na pozadi, kde ju cistia anciky a co je na urovni hladiny raz za cas odstranim jemnou kefkou. Kamene som necistil a nevyvaral od zalozenia a ani nemienim jedine co som cistil tak koren od rias ale ten uz ma cosi za sebou.

Ak sa ti robi hneda riasa tak to indikuje nadbytok zivin vo vode a este nie uplne nabehnutu filtraciu a odburavanie amonia a NO2 a to je najskor z vykalov koriek ale hlavne sa to stava pri novozalozenych nadrziach co znaci, ze ked robis udrzbu menis cely objem vody???. Odporucam menit 1/4 vody tyzdenne a na riasu ancikov. Filter zdvojit a vzdy robit udrzbu len na jednom.

Co sa tyka zeleniny a ovocia mojim korkam to vobec nechuti a maximalne raz zakusnu a daju tomu pokoj. Skor preferuju ako pises krevetky, ryby, kuracie...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2016 23:32 Muž zihac [0] - Želvy – Čištění želvária
ahoj, chci vás požádat o sdílení vašich zkušeností a praxe při čištění želvárka. Mnoho z vás zde má velmi bohatá želvárka (písek, rostliny, kořeny atd), jakým způsobem to udržujete a s jakou frekvencí?

1) mám cca 10 velkých kamenů a valounky. když vyčistím jen filtr a vyměním cca 1/2 vody (použiji zvonový odkalovač), není to pro mě úplně oku lahodící efekt - jsou tam stejně zřejmé kusy zbytků stravy, výkalů atd, odkalovač je možná fajn pro akvárka, ale mám pocit, že želva by potřebovala něco hodně silnějšího.

2) po takovém čištění je na kamenech i stěně želvárka místy vrstva řas (většinou hnědých).

3) velká UVB mi kopíruje denní světlo, svítí tedy cca od půl 8 do 21h, vyhřívání jak kdy, vždy ale min. 5h denně. teplota vody cca 26°

4) ve výsledku to znamená, že to vydržím cca měsíc, měsíc a půl a sobotu pak věnuji komplet čištění - vyčistit celé želvárko, vyvařit valounky i velké kameny, očistit vše od řas a nánosů, důkladné vyčištění trubek a filtru, prostě zábava na půl dne...

nechce se mi věřit, že u chovatelů, co mají komplikované podmínky - písek, kořeny atd, to probíhá stejně, neuměl bych si to představit.

pokud vás napadá jak to optimalizovat či příp. kde dělám chyby, budu velmi rád.

PS - je řešeno i jinde, ale kvůli ucelenosti dotazu mi to nedá nezeptat se - setkali jste se s tím, že želva odmítá jakoukoliv zeleninu/ovoce (běžně používanou v domácnosti, nějaké pampeliškové listy atd nesháním)? želvák má rád sušené i čerstvé rybičky, krevetky ale úplně nejraději maso - krůtí, kuřecí, hovězí. kvůli tomu by u krmení snad i vyskočil z želvárka. co doporučujete?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Želvy • Zobrazeno 26x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1367-cisteni-zelvaria