Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Želva nádherná x želva žlutolící

 

NápovědaFórum » Želvy  

+ přidat příspěvek
Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Želva nádherná x želva žlutolící
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2018 21:44 Muž Marffy [4] - ŽelvyRe: Nadka
To si nemyslím.. nebo dělá to i když přes to dám třeba ručník a zakryji to..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2018 14:24 Žena Nadka [214] Re: Marffy
Nemohla by se vidět v odraze.Někdy je to sklo jako zrcadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2018 19:07 Muž Marffy [4] - Želvy – Prosím o radu.
Fotka k příspěvku Má želva mě poslední dobou začala neustále kousat do skla.. Dělá to snad pořád i ted při psaní tohohle příspěvku :-D neví někdo co tím naznačuje ? jsem z toho už na nervy jak pořád do krytu mlátí tone
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2018 21:37 Muž Marffy [4] - ŽelvyRe: DenisaK
Někdo to tu už taky řešil něco podobného.. Podle popisu je jasné , že musí co nejdříve ven ze společného akva... než ublíží moc té druhé želvě. Pokud útočí a kouše do krku tak je jen otázka času kdy se něco stane.. Nemusíš se jí hned zbavovat uplně.. první bych se pokusil dát tu želvu co je agresivní na chvíli bokem do samostatné provizorní nádrže.. a později ji pokusit dát na zpátky.. až potom řešil jestli ji poslat dál..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2018 11:45 DenisaK – kousání za krk
Dobrý den,
o víkendu jsme si s manželem jeli pro tři želvy nádherné, cca 4 roky,(k soukr.chovateli, který je už nechtěl) a přivezli jsme si domů 2 želvy žlutolící a jednu zřejmě mississippskou.
Bohužel ta missis.doráží na jednu želvu žlutolící. A to tak, že se k ní zezadu pomalu přiblíží a následně ji rafne zezadu za krk. Hlavně je divné, že to dělá téměř pořád.
Zajímavé je, že druhá želva žlutolící tu první napadanou brání. Dokonce před ní dělá i takové zvláštní tanečky (jak při námluvách). Natahuje před sebe přední nožky a třepe s nimi. Nebo je roztahuje hodně do široka.
Co je to za rituál? Nejsou to skutečně námluvy?
Tak si říkám, jestli jsme si nepřivezli jednu samičku a dva samce. Přičemž jeden ji kouše a druhý ji brání a ještě se jí dvoří. Vypadá to tak, ale realita je možná jiná. Včera jsem pořídila hejno rybek, s myšlenkou, že třeba odlákají trochu pozornost, ale vůbec to nepomohlo. Myslíte, že bude nutné se mississippské zbavit (myslím tím darovat někomu)?
Děkuji předem za odpovědi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.11.2017 06:08 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: petr
Ahoj, v první řadě nevíme nic o chovu, o stáří želv a vybavení chovné nádrže. Máš určitě samce a samici? A v neposlední řadě želvy opravdu mladé nevrhají, ale kladou vejce a ty se pak v případě, že je chceš odchovat, musejí inkubovat. Ať se daří... ahoj
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2017 17:12 petr – vrh v zajetí
Chtěl bych se zeptat, zda může želva nádherná v zajetí vrhnout mladé a případně jak tomu zabránit, jestliže mám pohromadě samce i samici. nerad bych rozšiřoval chov. díky ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2017 12:23 Mr.HahaHihi Re: fajfmen
Paráda palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 11:36 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Mr.HahaHihi
Je vynikající palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2017 19:44 Mr.HahaHihi
Zdarec lidi, chtěl bych se zeptat jak moc je vhodný/nevhodný šváb jakožto zpestření jídelníčku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2017 21:50 Muž Felix [754] - Ještěři
Ono takhle: každý chovatel by si to měl v prvé řadě vychytat dle vlastní intuice, čili Ti do detailů nemám co kecat. Ale - poté co jsem zrušil vodní topná tělíska i u mrňat, začaly být želvy vitálnější, silnější a s lepšími přírůstky ;-)
Vlající cáry jsou normálním projevem růstu, nemusíš si toho všímat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2017 19:47 Poweres
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2017 19:47 Poweres
Jakpak je to s loupáním kůže.hodne ji teď vlaje takový průhledný cáry ...Čím to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2017 19:31 Poweres Re: fajfmen
Je to ještě mrně.a přes den m hodně pospavala...Teď co jsem zvýšil teplotu vody tak je aktivní skoro celý den.chovatel mi tvrdil že 20 st.ji stačí.ale jak sem už psal...Je aktivní a nechápe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2017 01:07 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Poweres
Holé dno je určitě lepší kvůli údržbě, na stranu druhou zase trocha písku dokáže želvy zabavit - celkem rády se v něm přehrabují při hledání zapomenutých kousků potravy (svinčík co z něj tím uvolní pak snadno stáhne filtr), ale funguje to jenom v menších nádržích které svou aktivitou kompletně pokryjí mnohokrát za den. Ve velkých už jsem od něj ustoupil, tam ho obvykle nahrnuly někam do rohu kde začal brzy odspodu rychle zahnívat. Aktuálně ho mám jenom u prťat :-)

Teplota vody u Tvé želvičky mi ale přijde zbytečně vysoká - optimálně by měla být tak o 2 - 3 °C nižší než je teplota okolního vzduchu. Obvyklá pokojová teplota se pohybuje v rozmezí mezi 19 - 22 °C což je pro tenhle druh vyhovující (samozřejmě s možností lokálního výhřevu pod lampou), takže jí vodu vlastně ani přihřívat nemusíš ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2016 20:01 Poweres Re: fajfmen
Ještě sem koukal na tvé želvárium.mas na dně písek...Já mám hole dno.jaky má význam?Není na údržbu lepší mít hole dno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2016 14:37 Poweres
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2016 14:36 Poweres Re: fajfmen
Ahoj...Moje žere dobře...Jen přes den hodně spí.i když vodu pritapim na 28 st.(pořídil sem na burze malou elegansku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2016 00:04 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Mr.HahaHihi
To je fajn. A k neochotě žrát - nejspíš se jen připravuje na zimování, to je v tuhle dobu normální :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2016 19:23 Mr.HahaHihi Re: fajfmen
Poslechnul jsem a dneska jsem byl u vet. Mezi tím jsem měl želvu v lavoru kde jsem napustil 30 stupnovou vodu a koupil vitamín A, a oči se dali do pořádku, takže to snad nebylo nic vážného. Což i vet. potvrdil, nejspíš to měl z vody. Další problém je že želva už tak měsíc a půl víceméné nežere, tak dostala odčervení a taktéž výživovou injekci. Podle vet. je jinak želva silná a rozhodně se nechystá umřít, takže věřím že všechno bude v pořádku :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2016 00:48 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Mr.HahaHihi
Utíkej s ní k vetovi! Nemáš tam někde průvan? Mohlo by to vypadat např. na zánět Harderovy žlázy nebo tak něco, jako poučený laik (a natož pak podle fotek) ale nebudu střílet od boku. Takových chytráků, co určí jakýkoli problém mrknutím je internet plný a jejich "moudra" obvykle podělají co se dá (na teraporadně se např. před léty jeden vytahoval tím, že dokáže snadno a rychle vyléčit SCUD a prý to řeší každou chvíli. Jinými slovy šlo o natolik zanedbaný chov, že se v něm i běžně takřka neškodné a všudypřítomné bakterie rodu Beneckia začaly chovat jako smrtonosné neléčitelné Citrobacter. V opačném případě by totiž ten týpek nejspíš dostal Nobelovu cenu ;-)) . U Tvé jinak zjevně opečované scripty je něco špatně a jistě to přišlo docela rychle.
Vygoogli si veteriny specializované na plazy a želvy zvlášť, s ní pak vlítni co nejdříve do té nejbližší. A bacha! Pokud jí bude chtít vet píchnout širokospektrální antibiotika (dělá se to když neví co zvířeti je), okamžitě odtamtud prchej - antibiotika jsou pro všechny želvy vysoce toxická a oddělají je spolehlivěji než nemoc samotná!)
Klika, že nemáš maroda kožnatku - tu otráví i jód ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2016 00:15 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Poweres
Pohoda, nádrž by měla růst se zvířetem. V příliš "velké" často nedohledá krmení, zasekne se v chladné části nebo tak něco, zvlášť to platí pro singly. U mrněte je lépe dát je dohromady s trochu větším zkušenějším jedincem.
Želvy z okruhu blízce příbuzných rodů Trachemys, Chrysemys, Pseudemys, Graptemys ad. jsou obvykle společenské a navzájem velmi tolerantní. Nevytváří si žádnou skutečnou hierarchii ani hlubší sociální vazby (vyjma tendence jednotlivců pářit se takřka výhradně s protějšky které dobře znají z dřívějška, v tom jsou doslova umíněné tradicionalistky), mimino se ale ve společnosti např. ročka (tzn. příliš malého aby mu při chňapnutí po kořisti omylem, nechtěně, např. ukousl hlavu) velice rychle otrká - silnějšího zkušenějšího kumpána se samozřejmě snaží přidržet - a obvykle lépe roste.

Existuje řada želv kde je to jinak, leckdy do pravého opaku (třeba malou matamatu může sousedství větší matamaty v jiném terku, na které vidí, stresovat až k úhynu), mluvíme-li ale o "něco"-mys, dvě zvířata v tandemu menšího a většího, jsou nejlepší volbou pro získání např. chovného bombarďáka z prtěte (za hromadu let) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2016 12:02 Mr.HahaHihi
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Doufám že jsem jenom paranoidní, ale radši se zeptám. Poslední dobou má čím dám tím častěji zavřené oči, tak jsem to přikládal k tomu že prostě víc spí, přeci jen už je doba zimování. Ale jenže želva je má zavřené, ikdyž se třeba vznáší ve vodě a tak mě napadlo jestli je nemůže mít třeba nateklé (otevřít je problém naštěstí nemá)?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 19:44 Poweres Re: Landvir
Fotka k příspěvku Popravdě zatim je jen v malem terarku.ale prestehuju ji az jeste povyroste do vetsiho akvarka misto pavich oček.pres leto samozrejme do jezirka
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 19:29 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: Poweres
Tam teď už zde můžeš vytvořit prezentaci. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.11.2016 18:59 Poweres
Tak dnes dopoledne sem predelal.zelvarko.napustil vice vody,udelal nove vyvýšené misto na vyhrivani a zelva se vesele nahřívá pod zarovkou.konecne je vsechno o.k.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 23:21 Poweres Re: fajfmen
Dobře...děkuju...
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.11.2016 22:56 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Poweres
Vytahovat zvíře proti jeho vůli nemá smysl, víc se tím obvykle podělá než napraví. Ono nepochopí že to děláš pro jeho dobro, zafixuje si jen ten nepříjemný stresující zážitek.
Dejme tomu že máš korkový břeh. Nad ním dejme tomu 40-60 W výhřevku (bodovku anebo za 15 Kč edisonku od vietnamců). Nainstaluj hned vedle ní UVBčko za šest stovek pro pouštní plazy (s účinností do 30-ti čísel) a nemáš co řešit ;-)
Želvátko instinktivně pozná co je pro ně dobré, lépe je mu do toho moc "nekecat" ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 22:26 Poweres Re: fajfmen
Děkuju...ale i tak ji jednou za dva dny vytahnu do male vanicky pod zarovku aby se ji vysisil krunyr...at neni porad jen ve vodě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 22:17 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Poweres
Mrňata jsou zranitelná a tak reagují okamžitým skokem do vody při každém sebenepatrnějším vyrušení. Dík vynikající schopnosti registrovat plastronem i pro člověka zcela nezachytitelné otřesy, zašijí se někde u dna kolikrát ještě před jeho vstupem do místnosti s akvaterkem.
Jak želva roste, jako stereotypy milující zvíře vybavené perfektní pamětí, ztrácí plachost. Kroky "svého člověka" časem pozná už na dálku ("dostanu nažrat" ;-) ), nehledě že s větším objemem pancíře se tento stává stále bytelnějším - a ona instinktivně sebevědomější...
Rok dva - a místo úniku půjde somrovat krmení :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 21:23 Poweres
Mam ji dva týdny...pod zarovkou jsem ji neviděl.pravda ze je placha...dobre zere ale jak udelam prudsi pohyb tak se leka.mam tam obycejnou 25w.žárovku....premyslel sem o UVB.ale sposta lidi sviti klasickou a v pohode.navic i hřeje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 21:18 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Poweres
Jde. Jenže mrňata jsou mnohem plašší než odrostlé (a na své lidi zvyklé) želvuši, takže jen v době kdy spolehlivě nejsi v místnosti ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 21:15 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Hunter
Ale houbelec. Troosti je kresbou v podstatě eleganska bez červeného zbarvení (ostatně Terezku znáš, její fotku jsi měl před léty na blogu - to je troosti jako vyšitá). Tvar a šíře pruhů identická, poměrně jemná, nepočítáme-li individuální nuance. Nominátní scripta je má široké, ve specifickém tvaru i relativním počtu, navíc nejrychleji melanizuje...
No a tohle zvířátko má horní půlku kresby z elegansky, dolní zase ze scripty ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.11.2016 21:04 Muž Marffy [4] - ŽelvyRe: Poweres
Mě třeba moje když jsem si ji přivezk nešla pod lamlu 2 týdny. Svítil jsem jen když jsem byl u akvárka tak se i bála.. každý prudčí pohyb a už se lekala a bláznila.. Pak jsem pořídil spínací hodiny a když jsem dojel z práce tak sem ji tam začal načapávat vylezenou už ale hned jak mě uviděla šupem dolů. Záleží jak už dlouho ji máš. Pak záleží aj jak silnou tam máš žárovku a jak vysoko nad odstrovem je umístěna :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 20:21 Poweres
Hunter a fajfmen:nevite proc moje nova koupena zelvicka je porad ve vode a nejde se pod lampu vyhrivat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2016 15:00 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
Ja by som ju klasifikoval asi skôr ako T.s.troosti :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2016 23:48 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Roman
Genetický kousek z želvy nádherné má (viz načervenalý pruh za okem), široké žluté pruhování vespod ale napovídá, že jde o míšence s nominátním poddruhem stejného taxonu - želvou žlutolící.
Mixování mezi TSS a TSE je naprosto běžné nejen ve faremních velkochovech ale i přírodě: dle odborníků z IUNC jsou tito v lokacích překrývání výskytišť obou variet dokonce častější než "čisté" formy. Směsky bývají navíc i silnější a vitálnější než čistokrevní předkové, z jejich genetického odkazu vysosly to nejlepší, čili máš velice pěknou (potenciálně plodnou) želvu s vrozenými adaptacemi pro přežití od subtropů po sever mírného pásma potlesk
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 12:46 Roman – Druh zelvicky
Fotka k příspěvku Tak sem si vcera ve zverimexu poridil svoji prvni zelvicku..prosim jen da se poznat z teto fotky druh zelvy?Dekuji za odpovedi...nevim jestli je to zelva nadherna ale ta je pry zakazana prodavat....
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2016 23:55 Muž Felix [754] - Ještěři
Fotka k příspěvku Tak jsem zrovna novou a bohužel nemilou osobní zkušeností zjistil zajímavou věc - určovat trachemysky dle zbarvení plastronu nebo i líček nemá kdovíjakou váhu. Léta jsem si v rámci vyčteného myslel opak, jak je ale vidět z fotky mláděte uhynulého ve vajíčku krátce před líhnutím - otec je ryzí TSE a matka TSS (pravděpodobně) mixovaná v bůhví které generaci předků TSE (skvrnitý plastron, jinak ale melanická už od tak 14 cm délky krunýře). Mrňousek vypadá na prakticky "čistou" žlutolící, přitom z ní má půlku či dokonce jednu třetinu!
Pokud se ze sedmi stávajících vajec ze spojení Ferda/Mája něco životaschopného vylíhne, bude to dost možná zajímavé ve smyslu - co by bylo možno vydávat za taxon či poddruh na pohled... a nepochybuji, že většina zveráčových želviček je právě o tom ;-)

Na vysvětlenou pro neobeznámené s mou situací - za hromadu let se mi doma nahromadilo pár vodních želv taxonu Trachemys scripta co někdy někde někdo vyhodil... několika jsme našli nový domov, pět nám zůstalo - samička a samec TSE, samička a samec TSS a samička TST (poddruhy). Za ta léta jsme si je zamilovali a spešl kvůli (nejen) nim (ale i dalším zvířatům - psům, kočkám, králíkům, papouškům, agamám) koupili větší byt než potřebujeme pro sebe samé. Už u nás zůstanou. Průšvih je, že TSS holka ignoruje svého samce a TSE samec zase svou - chtějí se pářit jen spolu. Pokud je rozdělím, div neproboří sklo. Následná kopulace je okamžitá. Bez předeher, třepotání drápky a tak... čmuchnou k sobě, ona se rozplácne na dně a nastaví se mu, on se vydrápe a za chvíli hotovo. Ačkoli dle Wilkeho želvy netvoří páry (potažmo jakékoli sociální vazby), mám tu letitý doklad čehosi odlišného. A jejich mix? Jako když se černoška provdá za bělocha dejme tomu ze Švédska - v principu jde o to samé, v zásadě to těm tvorům poskytuje více adaptací než jen jedna výchozí forma (zvláštní ale je, že severní TST Terezky si ani jeden ze samců nevšímá)...

Jistý problém by byl v rámci vizáže mláďat ala čistá TSS. Kohokoli kdo by si ode mě vzal malinkou želvušu (klapne-li mi líhnutí pak zadáčo - ovšem JEN A VÝHRADNĚ chovatelům uvědomujím si že je tato zvířata patrně přežijí) upozorňuji předem - je to poddruhový mix X-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2016 11:51 Muž Felix [754] - Ještěři
Spíš tří. Do zverimexů se dostávají tak zruba půlroční mláďata a ne v každém je pořádně krmí, takže řada z nich v růstu stagnuje a dohání to až u chovatele. Takže radši v odhadech přidávám i když s těmi čtyřmi lety jsem to evidentně přetáhl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2016 11:28 Mr.HahaHihi Re: fajfmen
Fotka k příspěvku Tří až čtyřletá? coze no to jsou mi věci, no ikdyž je pravda, že ve zveráči to rozhodně nebylo to klasické malé mimi, ikdyž že by jí měli být už třeba dva nebo tři roky bych taky netipoval, (příkládám fotku, kde by želvě měli být dle tvrzení v zverimexu cca tři měsíce), každopádně díky za vyčerpávající odpověď palec
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2016 21:49 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Mr.HahaHihi
Soudě dle ruky co zvířátko na fotkách drží je to těsně předpubertální tvor, pokud jako základ vezmeme běžnou holčičí velikost. U kluka by už totiž při této velikosti byly znaky pohlavního dimorfismu znát (neznám ale reálný věk zvířátka a předpokládaná příměs dvakrát větší pseudemysky může dělat své). Protože má doposud kloaku blízko krunýři a ocásek kratičký a útlý, domnívám se že máš samičku.
Náš mladý (nečistokrevný) TSS Vilík má přibližně stejné rozměry jako Tvá želvička - ocásek ale oproti ní obrovský, dlouhý cca 5-6 cm a v základně široký pomalu dva (želví samci v něm mají kapsu na penis který je dík neohebnosti těla a obvykle mnohem většímu vzrůstu samic z reprodukčních důvodů skutečně obrovský), s kloakou cca 3 cm od okraje krunýře. Krom toho má drápy předních paciček dlouhé až tak, že mu znesnadňují pohyb na suchu...

Sečteno podtrženo: pokud je jí víc než čtyři roky, což by odpovídalo vzrůstu (roční, jak píšeš, trachemyska je přesně to co koupíš v zveráči jako mimino, skutečná mimina ale odpovídají velikosti vajec - 3,5 - 4 cm délky a tak 2,5 na šířku, tedy stěží poloviční fifipírka - zrovna mám 6 takových v inkubátoru) je to samice. Tří až čtyřletá ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2016 14:13 Mr.HahaHihi Re: fajfmen
Díky moc za zhodnocení, hlavně ten krunýř mě zajímal, zda je v pořádku ;-) jinak ještě otázečka ohledně pohlaví, sice ho mám za samečka a říkám mu Steve (i v zverimexu mi řekli, že on z nabízených želv vypadá nejvíc jako samec X-) ) ale přeci jen drápky má zatím celkem malé mi přijde, za to ocas mi zase přijde větší, ikdyž je dost možné že na určení pohlaví je ještě čas, přeci jen bude mít teprve rok. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.07.2016 00:29 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Mr.HahaHihi
Mnoooo... :-|

Neboj: Máš nádhernou želvu žlutolící s dokonale rostlým krunýřem. Nemá vůbec žádné skvrny na plastronu, čili by se dalo (neodborně, laicky) odhadovat že má někde mezi předky pseudemysku (údajně by čistokrevná TSS měla mít jen 2-4 malé skvrnky v jeho přední části - cokoli víc je příměs TSE a TST, čili stejný druh ale odlišné poddruhy, cokoli míň zas mix výše zmíněným blízce příbuzným rodem). Protože se to ale běžně potkává a kříží i v přírodě, o faremních chovech nemluvě, (a do přírody v původních výskytištích se ta zvířata nemají ani tu nejmenší naději vrátit) je to úplně fuk.
Máš naprosto zdravé (aspoň co lze dle fotek odhadnout) zvíře z okruhu domácích želv žlutolících. Krunýř má perfektní palec a svalíky paciček taky.
Zda bylo zvířátko podtrženo v nejranějším věku a dík tomu umře ve 20-30 letech (v ČR běžně udávaný průměr), nebo bez problémů přesáhne 50 a víc (běžný průměr v Německu), to už je otázka...
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2016 20:13 Mr.HahaHihi
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, tak sem zase po čase píšu, jelikož mě napadlo, že bych tu nahrál fotky želvy, prostě preventivně, jestli je s ní všechno v pořádku (snad to z fotek půjde rozpoznat jestli jí něco chybí nebo ne). Nuže díky za případné poznatky. palec
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2016 21:32 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Mr.HahaHihi
Podle ročního období používám na výhřev buď 40 nebo 60 W, UVBčko pak to za asi šest stovek od Repti co vypadá jak úsporná žárovka. To pro pouštní plazy. Účinnost má tak jen do 30 cm takže může šajnit celý den hned vedle výhřevky a zvíře si pod něj buď vleze nebo ne, dle vlastního uvážení. O dost lepší než nárazová palba silných lamp - obrazně řečeno, líp je dávat celý den po kapkách než vychrstnout naráz kýbl ;-)
Jak psal níže kolega, nejlepší je ale sluníčko. Ono třeba přes léto bohatě stačí zřídit např. na balkóně želvičce cachtadlo nebo jí umožnit rozplácnout se v bytě na hodinu dvě pod otevřeným oknem... Možností je dost, jen se musí dávat bacha aby se zvíře nestresovalo anebo nezdrhlo :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2016 19:45 Martin – Veterinář
Zdravím chtěl bych se zaptat mám vodní želvu žlutolící starou 1 rok a nwm jak je to ohledně veterináře ? chodí se na nějaké vyšetření preventivní nebo tak něco ? na nějaké to odčervení a tak ? děkuji za rady .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2016 14:44 Muž MomoMMC [15] - Tachemis Scripta ScriptaRe: Mr.HahaHihi
V tom pripade si radsej zaobstaraj aj UVB. Len bacha lebo Swamp Glo je len UVA a vyhrev. Ako UVB by som volil Reptile UVB od Exo Terra alebo ak ma niekto lepsie skusenosti snad ti poradi lepsie. Ja osobne pouzivam T8 trubice.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2016 14:08 Mr.HahaHihi Re: MomoMMC
Zdravíčko, no právě s tím Slunkem nevím jak často budu schopný mu ho dopřávat, takže se uspořím a pořídím mu nějaké to UVB, myslím že by to Swamp Glo mohlo vyhovovat, každopádně díky za příspěvek palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.04.2016 19:30 Muž MomoMMC [15] - Tachemis Scripta ScriptaRe: Mr.HahaHihi
Ahoj, dovolim si vstupit do diskusie. Ak bude mat korka moznost sa pravidelne slnit na priamom slnku (nie za oknom bytu) tak to bude v pohode, ak vsak nie radsej zozen aj UVB aj ked cca rok by nemal byt problem aj len s klasikou s UVA (sam som tak viac ako pol roka fungoval a korka ma krasny pancier), ale moze sa ti to vypomstit deformaciou panciera (hlavne pri kombinacii zleho osvetlenia a nevhodnej stravy). Pripadne ak nechces dve ziarovky existuje aj speci Solar Glo od ExoTerra kde mas vyhrev, UVA a UVB v jednom ale je sakra draha (cca 35€) a ma nizsiu vyhrevnost oproti napr. Swamp Glo takze ti treba aspon 125W a to je spotreba navyse. Drzim palce s korkou

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Želvy • Zobrazeno 483x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1400