Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

chov vice druhu jesteru

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
chov vice druhu jesteru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.07.2016 23:08 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: tyfusyt
Ono je to celkem jednoduché, nemlich stejně jako u akvarijních ryb: vícedruhové jde bez nejmenších problémů, dokonce může být i lepší než jen jednodruhové pokud:
a) budou mít všichni chovanci dostatek prostoru dle vlastního vzrůstu a alespoň základní potřeby pohybu
b) nebudou si potravně a územně přímo konkurovat
c) nebude-li mezi nimi přímá predace či, pro naturelem jemnější, povahová dominance
d) nebudou-li jedni vůči druhým přenašeči patogenů (příklad: vodní želva a užovka - navzájem si neubližují, respektují se a vycházejí spolu, jenže želví přirozená střevní mikroflóra způsobuje po opakovaném styku s jejich exkrementy hadům závažné zdravotní problémy. Hadi delší dobu držení ve společných nádržích se zcela zdravými želvami záhy onemocní a uhynou. Tak to prostě je :-O a musíš na to dávat bacha!)

Ono ano: vícedruhové prostředí je i pro ta zvířata zajímavější, např. leguánci obojkoví se vedle čukval vyskytují pravidelně i v přírodě a v teráriu se čukvaly kámoší s vousatkami nebo trnorepy, jenže zároveň jedno každé zvíře potřebuje i určité své soukromí.
Je to stejné jako u rybiček: deseticentimetrový kančík si spolu se svou osmicentimetrovou samičkou nárokuje tak stolitrový objem akvárka a do toho svého prostoru pustí jen málokoho. Mé "společenské" agamy vousaté chované na volno - každá si zabrala jednu místnost jen pro sebe a je spokojená když jí tam ostatní nestrkají nos. Vzájemně se navštěvují na pár minut v měsíci, jinak se ale moc nemusí! A to je řeč o jednom taxonu ani ne půlmetrového "společenského" ještěra na 3x4 m půdorysu cimry ala jedinec! Akceptují korely, protože ty jsou příliš velké aby je mohly sníst, respektují kočky které si jich nevšímají a tím pádem nepředstavují bezprostřední nebezpečí. Kdybych tam ale vypustil gekončíka, andulku anebo myš, potom takového tvora okamžitě něco ťafne ;-) . To je instinkt. Vytvoření multidruhového společenstva vyžaduje apriori znalosti, prostor a cit, spolu s hodně velkým štěstím na výběr konkrétních jedinců.
Že u jednoho obrazně "lev kámoší s beránkem" ještě neznamená že totéž u druhého nezkončí pohromou! Spíš počítej s tou pohromou a do mezidruhového společenstva se pusť až po získání náležitých zkušeností v rámci chovů jednodruhových ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2016 19:01 tyfusyt Re: Pasyok
Jeste nevim jestli do toho pujdu prvni musim pozjistovat vse potrebne ale urcite nechci nic velkeho jako agama kocicinska a podobne jestli kombinovat tak jen male druhy ale zatim nevim jake jestli nejake takove jsou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.06.2016 15:27 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: tyfusyt
tyfusyt napsal: Zatim jen zjistuju a vymislim jak co udelat co se tyce uklidu tak to problem je nevim jestli dest by byl resenim ale vse je zatm otazka pokud by vse bylo vymysleno a neohrozovalo by to obyvatele paludaria pujdu do toho jinak ne z ceho mam nejvetsi obavy jsou prave paraziti v tele strach z deste a problemovost sehnani druhu jesteru aby se shodly samozrejme ze do takoveho paludaria nechci narvat deset jesteru ale dva treba

Jestli můžu vystoupit do diakuze, tak raději více druhové terarium vypusť z hlavy... no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2016 12:25 Muž Pasyok [37] Re: tyfusyt
Držím prsty, ale je to ozaj viac starostí ako úžitku, takýto chov vymyslieť, zariadiť a udržiavať. :-) Najlepším riešením je práve chov živočíchov, ktoré majú viacero farebných variácií a len naoko vzbudiť dojem viacerých druhov. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2016 10:54 tyfusyt Re: Pasyok
Zatim jen zjistuju a vymislim jak co udelat co se tyce uklidu tak to problem je nevim jestli dest by byl resenim ale vse je zatm otazka pokud by vse bylo vymysleno a neohrozovalo by to obyvatele paludaria pujdu do toho jinak ne z ceho mam nejvetsi obavy jsou prave paraziti v tele strach z deste a problemovost sehnani druhu jesteru aby se shodly samozrejme ze do takoveho paludaria nechci narvat deset jesteru ale dva treba
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2016 08:05 Muž Pasyok [37] Re: tyfusyt
Tie narážky na skúsenosti neber zle. Sám by som si na taký chov netrúfol a celkovo je na Slovensku a v Čechách len pár chovateľov, ktorí sa do takého chovu odvážia. Vzniká pri ňom mnoho problémov a veľká časť z nich ohrozuje zvieratá. Aj pri takto veľkom paludáriu je problém dosiahnuť správne podmienky. Ako je to v pralese je jedná vec, v teráriu nevytvoríš bez problémov 2 rôzne klímy a zvieraťu nezabrániš, aby z vrchnej časti zliezlo a pod. (že korytnačka nevylezie hore, je vec druhá). Trus/moč rôznych zvierat v ohraničenom priestore a vlhkom, teplom prostredí je tiež veľkým problémom a v paludáriu je takmer nemožné ho všetok odstrániť. Tu nejde o to, že by som podceňoval schopnosti a skúsenosti, ale je to vysoko rizikový chov, aj keď je terárium zariadené takmer bezchybne. Alternatívnou možnosťou je urobenie sekcií v paludáriu, ktoré budú od seba oddelené, no spracovanie, aby to vyzeralo dobre je problémové, ale je to schodnejšia cesta. :-) V tak veľkom paludáriu je pekný chov baziliškov, agám, pár druhov hadov (stromové, aby sa pohybovali po celom priestore a rôzne farebné mutácie- vznikne vizuálny efekt rozdielnych druhov), ale aj žabiek. Okrem toho aj hmyzu...Korytnačky dostatočne nevyplnia priestor. Nebudem radiť konkrétne druhy, ale práve korytnačky sa k iným druhom pridávajú najľahšie, čo sa týka vzájomného spolužitia- hygienické riziká sú však stále vysoké. Aj ryby sa do nádrže s vodou dajú vymyslieť. Ak sa napriek všetkým rizikám o takýto chov chceš pokúsiť určite je potrebné nájsť chovateľa, ktorý podobný chov mal/má a nechať si poradiť. Ako si správne povedal- chov osobitne aj jedného druhu je stále iný, chov viacdruhov je doslova nepredvídateľný a treba rátať s vynáraním sa rôznych problémov každú chvíľu. A opakovane pri vzniku zdrav. nákazy vydezinfikovať celé paludárium a dodržovať karanténe zásady je na slučku. Nápad a myšlienka veľmi pekná, ale realizovateľnosť veľmi, veľmi náročná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2016 04:34 tyfusyt Re: Pasyok
Narazky na zkusenosti jsem presne cekal ale kdyz si to vemes abych choval vsechny druhy plazu musel bych se dozivat veku zelvy sloni nektere druhy jesteru se dozivaji i 20ti let a nejsem ten typ chovatele co chova velke plazy v malem terarku neni treba ani rikat ze nektere druhy ziji v dolni casti pralesa a nektere ve vrchni casti pralesa(koruny stromu) nerikam ze mam obri zkusenosti proto sem dal tento dotaz sem a ptam se chovatelu kteri uz s nekterymi druhy zkusenosti maji ikdyz zkusenosti je blbost protoze ikdyz chovame stejny druh tak je pokazde chov jiny ....stavba paludaria je zatim odhadovana kolem 8 let nejedna se o paludarim 100x50x30 ale o paludarium 200x200x60 ale i tak asi nebude mozny chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2016 22:49 Muž Pasyok [37] Re: tyfusyt
Z týchto kombinácií v žiadnom prípade ani jedno. Rybičky sa občas ešte do vodnej nádrže dajú skombinovať, ale treba mať veľa skúseností a často to končí úhynom. Na viacdruhové chovy si netrúfajú ani v ZOO. Je iné dať korytnačky do veľkého výbehu s plameniakmi a pod. V teráriu sa to odporučiť rozhodne nedá. V tomto prípade platí bezpodmienečne pravidlo: Kto sa pýta na viacdruhový chov nemá dostatok skúsenosti, aby ho realizoval. Ani skúsení chovatelia si to netrúfajú, lebo je za tým mnoho komplikácií a je to veľmi náročné udržiavať, aby žiadne zo zvierat netrpelo. :-) Nápad je to pekný a aj mňa to jednu dobu nadchlo, ale netrúfnem si na to. Po 1. chované zvieratá musia mať takmer zhodné podmienky (nie podobné, ako si chybne ľudia myslia) ako vlhkosť, teplota, svetelný režim. Toto je najčastejší problém. Po 2. musia byť k sebe navzájom tolerantné/ignorujúce, aj stres z vzájomnej prítomnosti zvieraťu neprospieva. Po 3. je dosť podstatné, aby zvieratá pochádzali aj v prírodných podmienkach v rovnakej oblasti (líši sa samotná mikroflóra a mikrofauna živočícha a ich nesúlad môže spôsobiť veľa zdravotných komplikácií- toto platí aj kvôli rozdielnosti druhu, nie len v závislosti od oblasti). Ďalej už ani nepokračujem. Skúste paludárium ozvláštniť iným spôsobom, nie variabilitou zvierat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2016 20:25 tyfusyt Re: Pasyok
Takze priklad chameleon plus pralesnicka plus rybycky nebo zelva? Nebo agama kocicinska plus nejake zaby zelva nebo rybicka ale nikdy ne treba felsuma madagarska s gekoncikem modrým a agamou kocicinskou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2016 17:15 Muž Pasyok [37] Re: tyfusyt
Rozhodne by som od tohto nápadu ustúpil a vybral len jeden druh. Ak ide o to, aby to tam hralo pohybom a životom, tak radšej vybrať druh, ktorý žije v skupinách a zamerať sa naň. Ale kombinácia žabiek s niečím alebo jaštera s niečím nedopadne dobre. :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2016 10:55 tyfusyt Re: cadaverous
Spravne teplota vlhkost a podobne ale otazka je ktere druhy se nepobiji navzajem zbytek zas bude o tom druhem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2016 09:18 Muž cadaverous [22] Re: tyfusyt
Na tenhle projekt je hodně těžká odpověď. Tyhle projekty by měli vytvářet jen chovatelé co již vědí co který živočich přesně potřebuje, protože nejde pouze o to, aby se druhy nepožírali, nebo neměli ze sebe stres, ale také aby měli zajištěné SVÉ chovné podmínky. A to se zajišťuje hodně špatně, aby se vyhovělo všem naráz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2016 20:42 tyfusyt – chov vice druhu jesteru
Zdravim planuju projekt ala paludarium a chtel bych se zeptat jestli nevi nekdo jestli je mozne chovat vice druhu jesteru zab zelvicek a podobne pohromade? Popripade jake druhy se snesou a jake naopak ne? Je mi jasne ze had pojidajici jestery se v jednom terarku neskamaradi :)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 140x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1413-chov-vice-druhu-jesteru