Kresbou máš mix želvy nádherné a žlutolící, dvou odlišně zbarvených variet stejného druhu. Pruhy na krku má široké jako scripta, načervenalý pruh za okem zas jako elegans (troosti by byla jemně pruhovaná jako eleganska, akorát že bez té červené).
Želvy nádherné (Trachemys scripta elegans) jsou sice v rámci importů do zakládajících členských zemí EU zakázány od r. 1995 (v ČR od r. 2003), svoji nejnovější elegansku (mimino!) jsem ovšem zakoupil ve zveráči 13. 10. tohoto roku
. Nějak se přimotalo do várky povolených zvířat stejného druhu (T. scripta, T. s. troosti a mix).
Dva týdny poté mi kamarád kapánek sestřelil entuziasmus na téma rarita: "No zrovna těchhle mají u nás na náměstí čerstvě plný dvě akvárka" (je mu 41 a vodní želvy "dělá" od dětství. Elegansku si fakt s ničím nesplete
)
Pokud chceš tuto konkrétní subspecii TS, není problém:
ad 1) záchytné spolky jsou doslova přeplněné vyházenými odrostlými zvířaty a rády se jich zbaví (slušným způsobem)
ad 2) protože unionističtí úředníci nerozeznají ani muflona od ovce domácí, stačí jenom obhlížet nějaký čas zveráčová akvaterka. Dříve či později se nějaký ten "zakázaný" prcek mezi "povolenými", jen kapánek jinak zbarvenými jedinci téhož druhu najde (můj oblíbený ekvialent: TSS, TSE, TST = černoch, běloch, asiat - jeden z nich je po vyhození do prostředí, o jaké se neprosil, invazivní a ostatní ne?
).
ad 3) Pokud máš kámoše z Ruska nebo Ukrajiny, může Ti jich dotáhnout kýble. U nich to nikdo neřeší... Unie je nezajímá víc než dotěrný hmyz, který by típli jako vajgl na nádraží, pokud by se jim to zrovna hodilo... konec konců je menší než obilná pole Kazachstánu...
Želva žlutolící (Trachemys scripta scripta) je pro změnu EU "povolená" a směsky jsou úplně z obliga...
Navíc se zákaz týká jen dovozu (pro obchodníky), ne už chovu, pokud zvíře máš