Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Felsuma a biotopové terárium

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Felsuma a biotopové terárium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2024 23:02 Žena BBchory [1]
Ahoj,
z pohledu felsumy je to skvělý nápad. Určitě tam bude spokojená, takže hurá do toho.
Negativa jsou jen z hlediska údržbářského:
- víc kytek znamená víc práce. Dle zákona schválnosti se nebude dařit zrovna těm, které dalo nejvíc práce navázat na větev nebo jejichž vyndání z terária a nahrazení jinými je nejobtížnější.
- v takhle hustém deštném pralese zákonitě vzniknou škvíry a zákoutí, kam se felsuma s radostí zapasuje a odkud ji nikdy nedokážeš vyndat, pokud sama nebude chtít. Zábavné to bude např. v momentě, kdy ji budeš potřebovat vzít k veterináři.
- v těchle zákoutích, kam se nedostaneš a kam ani neuvidíš, mohou probíhat rozličné biologické procesy, takže na tebe pak třeba vykoukne plodnice houby nebo chumel mnohonožek. Ale taky se tam nepřístojného nemusí dít nic.
- isopody mám v rostlinném teráriu, a spíš než údržbářská je to likvidační četa - pokud mohou ukousnout šťavnatý výhonek mechu nebo prokousat díry do rozvíjejícího se listu, dají tomu před uklízením felsumích bobků jasnou přednost. Například na vraneček se sbíhaly v celých hejnech a dokonale ho vyhubily.
- a ano, uklízet v hustém pralese felsumí bobky je komplikovanější než v méně zarostlém, přehledném a přístupném teráriu.
(felsumu nemám, mám husté rostlinné terárium bez zvířat, a přehledné terárium s pagekonem)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2024 17:59 Žena Lenanov [0] – Felsuma a biotopové terárium
Dobrý den,
plánuji pořízení páru felsum a chtěla bych se zeptat, zda je vhodné zařídit terárium podle biotopu ze kterého daný druh bude pocházet?
Některé pocházejí z bambusových lesů a jiné z deštných pralesů, proč se ale všechny chovají ve střídmě zařízeních teráriích většinou jen se substrátem, bambusem a několika málo rostlinami?
.
Můj plán je, že terárium (50x30x90) plně vybavím korkovými trubicemi, větvemi, kameny a všude kam to půjde chci nacpat rostliny různé popínavé, kapradiny, tilansie, bromélie, orchideje, nějakou Aglaonemu apod. Mimo to bych tam chtěla i uklízecí četu isopodů.
Prostě typově do toho deštného pralesa. A podle toho budu vybírat i vhodný druh felsumy.
.
Moje otázka zní, zda je to dobrý nápad či nikoliv a proč?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 18x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1609-felsuma-a-biotopove-terarium