Tak to mi nějak uniklo, že už je s Kurýrem utrum. Škoda. Je teda fakt, že jsem jej za život využil jen dvakrát, s odstupem asi dvou let... ale to se zas hodil víc než dost! Např. samičku pro Bublíse (v republice je jen pár desítek dospělých kusů) jsem sháněl přes rok. Pak se mi náhle, uprostřed zimy, ozval chovatel až z Opavy, domluvili jsme se a Beruška mi přišla druhý den dopoledne poté, co ji večer odeslal. Zdravá a naprosto v pohodě. Nebýt Kurýru, neměl bych ji a Bublís by byl dodnes singl. Proč?
a) nemám auto (zbytečný předražený přepych, co bych beztak musel parkovat v jiné čtvrti a jezdit k němu "sockou") a cesta do Opavy by mi autobusy, nebo vlakem (s X přestupy) zabrala minimálně tak dva, spíš ale tři dny (na přelomu prosince a ledna průšvih samo o sobě)
b) na to konto nutnost někde přespat. Opakovaně. Při -10 až -15 °C to někde na vlakáči asi moc nejklapne
c) cca den na nalezení adresy ve městě, kde jsem nikdy nebyl, počítám v to i čas, než třeba chlapík přijde z práce atp.
d) body a & b absolvuji znovu na zpáteční cestě a to s tvorem, který nemá vlastní termoregulaci
e) z čehož mj. plyne že - ačkoli jsem Berušku koupil hluboko pod "obvyklou" cenou, bylo i tak 3 500,- za dvaceticentimetrovou ještěrku doslova na doraz mých možností. Nakonec, živím rodinu ve městě s nejnižšími platy, zároveň ale i nejvyššími náklady na živobytí (včetně cen základních potravin) v celé ČR
. Připočtu-li k tomu jen o málo menší sumu za cestu tam a zase zpátky napříč republikou, potom ranec peněz za noclehy (o jejich shánění bez předchozí rezervace nemluvě), jídlo (z toho teplé aspoň jednou denně), pití atp... dostáváme se k tomu, že bych jednak musel předem nasyslit alespoň dva své (komplet celé!) měsíční platy, což bych šetřením (asi do prasátka, korunku ke korunce) dal, při veškerých obvyklých výdajích, tak za dva až tři roky, ne-li později, pak si vzít týdení dovolenou a následně počítat s tím, že při tomto stylu přepravy mi zvíře (aktivující při 40°C) 100% uhyne už po prvních pár hodinách cesty (jsem optimista - v reálu by to bylo mnohem dřív)... Za takových okolností bych do toho nešel ani náhodou. Vždyť by to byl nesmysl.
To zas jednou, zjevně, úřední šiml zařehtal. A asi zas rádoby "kvůli unii", ne? Jenže tam jejich verze Kurýra funguje vesele dál a oni jistě vědí proč...