Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Gekončík nočný---Pomoc,nič nežerie

 

NápovědaFórum » Ještěři  

+ přidat příspěvek
Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Gekončík nočný---Pomoc,nič nežerie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2012 15:23 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Jen doplním, ty ubrousky jsem nijak nepřipevňoval, někdy se do nich mláďata i schovávala, po dvou dnech jsem je vyměnil za nové a nikdy problém nebyl, vodu jsem řešil porošením jedné ze stěn ;-) A NIKDY jsem problém neměl ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2012 14:17 Eneo
Jestli to bylo mířeno na mě, nesnažím se tady dělat chytrolínu, ale předcházet problémům. To, že znám poměrně dost chovatelů a slýchám jejich zkušenosti ze mě nedělá "Přečtu-jeden-článek-a-jsem-mistr"...
A s tím pískem souhlasím - nemusí se třeba vybrat vhodný písek pro mrňata, takže prostě do pár měsíců upřednostňuju ubrousky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2012 13:48 Muž gaster [15] - JeštěřiRe: HammerJoe
A víš co je lepší než řešit následně problémy? Předcházet jim, tak se to aspoň tak snažim dělat. Samozřejmě, že zkušenostijsou nejlepší informace, který můžeš získat, ale pokud si pročteš hodně fór a článků tak ti 9/10 ty ubrousky pro mlá´data doporučí, takže na tom asi něco taky bude.
Nicméně jsem rád, žes tu ironii poznal, většina lidí by to dneska brala ak sjem to napsal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2012 13:30 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: gaster
Ty jsi nějaká chytrá holčičko.Kolik už se ti ucpalo mláďat na písku že to tak řešíš? Nebo jsi si to jenom někde přečetl?Hlavně prosím tě bez té ironie!

Tom : Já ti rozumím,jen nerozumím tomu proč tam teda cpe ty ubrousky když s nimi má následně problém ;-) ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2012 13:18 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: HammerJoe
Jak jsem psal, sice nechovám tolik druhů gekonů jako Martin, nicméně "obyčejných" maculárů jsem už pár tisícovek taky odchoval,
s tím, že mláďata mám první měsíc buďto v plastových boxech 40 na 30cm.
Dřívě jsem je míval i na ubrouscích. Já nikde nenapsal, že písek je špatně. Jen to, že pokud si chce tazatel dát ubrousky, není na tom vůbec nic špatného, naopak, pokud nemá zkušenosti, mohl by zvolit "špatný písek" ( moc prašný, ostrý,..... ) a ten by skutečně mohl napáchat neplechu.

Píšu asi po 10té, neřešíme tu, že písek je špatná varianta, ale to, že ubrousky ničemu neublíží. Tazatel se původně ptal, jak ubrousky přidělat do krabičky a diskuze se zvrtla v to, že si tam má dát písek, já se ptám PROČ?
Mláďata může totiž v pohodě mít i na novinovém papíře hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2012 13:07 Muž gaster [15] - JeštěřiRe: HammerJoe
Nic kromě toho, že když ho hodně sežerou, tak se můžou ucpat...máš pravdu, vždyť to nic neni...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2012 13:00 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Pogona
Souhlasim s Martinem, nějaký ubrousky jsou nesmysl...normálně ať tam dá písek a nic se nemůže stát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2012 22:12 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: elegans1
Jednak dospěláci chodí kálet na jedno místo, stačí 2krát do měsíce lopatkou vybrat růžek a nahradit novým pískem a jednak jsou mláďata náchylnější, jak jsi správně napsal, tak proč je na ubrouscích nemít???

Já se nepřu o to, že písek je špatně, ale úplně o něco jiného,........
Nevím, jak už to napsat, ale pokud má tazatel čas a chuť denně měnit ubrousky ať si je tam s klidným svědomím dá,..... nic tím nezkazí, naopak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2012 22:08 elegans1 Re: Pogona
Když jde o tu hygienu,dospělé máš taky na ubrouskách?Dospělým ten pomočený písek nevadí?
Mě ani nejde o substrát,ale o to,že se z obyčejných gekončíků dělají byť ne laboratorní zvířata,kterým vyhovuje takřka sterilní prostředí.
Když vidím,že mládě žere písek,přidám minerály.Ovšem na ubrouskách nevidím nic a mládě chcípne na rachitis.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2012 22:01 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: elegans1
Jenže tady je problém opět někde jinde, příjde mi, že nejsi schopný připustit, že někdo chová jeden druh zvířete a odchov má pro "radost". Tím pádem MÁ místo, MÁ čas a např. i já mám mláďata maculárů buďto na ubrouscích, nebo v plastových boxech bez podestýlky,..... Je to URČITĚ hygienyčtější ( než močí nasáklý prašný písek ) a když někdo má čas a chuť ubrousky denně měnit, proč ne??? Psát tazateli hned o tom, ať tam narve písek, že když chcípne je to slabý kus a těch není škoda - není dle mého úplně správné,....


Opravdu každý doma nemá farmový chov o 20ti druzích, aby musel mít mláďata naskládaná v krabičkách od cigaret s centimetrem písku,.....
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2012 22:00 elegans1 Re: Eneo
Jak víš,že nemám?Já ročně odchovám stovky mláďat a samozřejmě mi občas něco uhyne.Jsou to ale většinou mláďata,které už na první pohled nejsou v pořádku.Nezachraňuju je,nedávám na ubrousky,dám je kamarádovi pro chrysopelejky.Neriskuju,že až je někdy prodám,novému majiteli za týden chcípnou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2012 21:56 elegans1 Re: Pogona
Sám víš,že to tak není.Je to hodně i o štěstí a náhodě.
Když se líhnou karety,tak o přežití může rozhodovat jen to,že si racek dříve všimnul té želvičky 10 cm vedle.Pokud přijde liják a zaplaví noru,tak se tam sebesilnější mládě utopí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2012 21:53 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: elegans1
elegans1 napsal: mládě uloví predátor,uhyne při suchu nebo se utopí při lijáku,nevypovídá nic o životaschopnosti.V teráriu jsou tyto faktory mimo hru.

Počkat, počkat, vždyť se utopí, "uschne", nechá sežrat, jen ten "chcípák", který není s to utéct, nebo se včas schovat........ a o takové chcípáky nestojíš,..... vždyť právě jen ti silní jedinci tohle dokážou a těch je opravdu minimum.

Vždyť to, že se utopí např. při tom lijáku souvisí HLAVNĚ s jeho živatoschopností, silný, zdravý jedinec se zachrání ( vyšplhá výše,... ), slabší se utopí,.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2012 21:48 elegans1 Re: Pogona
Vo volné přírodě se vylíhne skoro 100 procent kvalitních vajec.Jasně,ztráty na mláďatech jsou obrovské,ale ne z důvodů jejich nízké životaschopnosti.Prostě na ně působí obrovské množství faktorů,které jejich počet redukují.Že mládě uloví predátor,uhyne při suchu nebo se utopí při lijáku,nevypovídá nic o životaschopnosti.V teráriu jsou tyto faktory mimo hru,proto se dospělosti dožije většina.
Já jsem vždy zemní gekony,samozřejmě ze sušších oblastí,odchovával na písku a ztráty jsem neměl prakticky žádné.A to jsem tak odchovával drobečky typu Lucasium,Diplodactylus,Teratolepis,kteří jsou v dospělosti zhruba stejně velcí jako gekončík při vylíhnutí.Tak nechápu,proč by zrovna gekončíci měli být něco extra.
Jo,momentálně mám na písku mláďata Tympanocryptis tetraporophora,14 dnů po vylíhnutí dlouhá 2 cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.09.2012 19:47 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: elegans1
Já se nerad mísím do takovýchto debat, jelikož s kolegou Elegansem sice do určité míry co se názorů na chov mohu souhlasit, nicméně on odchov pořád bere jako farmu s tisíci mláďaty o 50ti druzích.
Je totiž spousta malých chovatelů, kteří dají svým svěřencům první a poslední, což je dobře a právě ti ( vč. mně ) se v tomto s kolegou Elegansem shodnout nemůžeme. Tito chovatelé MAJÍ místo, čas a chuť měnit denně ubrousky, piplat si svá mláďátka, dopřát jim co nej podmínky, tak proč by je museli rvát do krabiček od sirek, jak doporučuje???

Navíc pokud píšeš, že chcípáků není škoda, pak ve volné přírodě se ze stovky vajec vyinkubuje třetina a z té třetiny mláďat se dospělosti dožije pětina,....
To ostatní jsou právě ti "chcípáci" dívím se tedy milý kolego, že máš tak OBDIVUHODNÉ odchovy, protože pokud se Ti podaří odchovat ze 100 vajec byť polovinu mláďat ( která by v přírodě na 100% uhynula ) - pak stejně jako tazatel v podstatě pečuješ o chcípáky,kteří by v přírodě nepřežily.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2012 18:00 Eneo
Hmm, koukám, že máte vyloženě cit pro zvířata :) Holt někdo to má tak, že mu na jeho mazlíčcích záleží a tak se o ně chce postarat nejlépe, jak může.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.09.2012 17:20 elegans1 Re: Eneo
Ti nephrurové,chondrodactylové,teratolepisové a desítky dalších zemních gekonů ho nežerou?Zdravým mláďatům písek neuškodí a chcípáků není žádná škoda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2012 15:58 Eneo
Tak třeba proto, že gekončíci písek žerou a mohl by jim ucpat střeva. Na to se umírá. Zvláště u mláďat bych ho tam nedávala tuplem, protože se neví, jak to mají s hladinou vápníku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2012 09:19 elegans1 Re: gaster
Vykašli se na ubrousky.Dej tam vrstvičku písku a hotovo.Nechápu,proč odchovávat gekončíky na ubrouscích.Nikdy jsem neviděl nikoho,kdy by odchovával na ubrouscích třeba nephrury nebo chondrodactyly a to je trochu jiná liga.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2012 06:37 Muž Sewer [151] - Ještěři
Zkus ten ubrousek ke dnu přilepovat po obvodu izolepou...snad se jím nestihnou prokousat, než je prckové zbaštěj. Akorát při výměně ubrousků spotřebuješ kilometry izolepy :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2012 22:39 Muž gaster [15] - JeštěřiRe: fajfmen
Já vím, co máš na mysli, jak jsem řekl, jen se o ně bojím...načetl jsem toho o nic hodně, ale stejně jsou to mláďátka a nerad bych o ně třeba přišel
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2012 21:41 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: gaster
Já Tě naprosto chápu, taky mám zrovna v terku odrůstající miminka. Viděl jsi "Hledá se Nemo"? Princip je tam pěkně ukázán v části s malými želvami - nech to prostě na nich. Životaschopní prckové si poradí a pro jejich vývoj to bude dokonce i lepší ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2012 21:02 Muž gaster [15] - JeštěřiRe: fajfmen
Neříkám, že jsou neschopní, jen to jsou mláďata, tak se prostě o ně trochu víc bojim no :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2012 20:47 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: gaster
Nedávat tam ty ubrousky? Je ale otázka, jak to sakra ti gekončíci dělají v přírodě, když jim tam krmný hmyz (rozptýlený na mnohosetnásobně větší ploše) zalézá např. do škvírek mezi kameny a tomu podobně...
Kdyby byli tak křehoučcí a totálně neschopní, jak si mnoho lidí čučících na ně přes sklo myslí, jistě by už dávno vyhynuli ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2012 20:23 Muž gaster [15] - Ještěři
Ahoj,
měl bych dotaz, jak mam zařídit, aby mi cvrčci nezalejzali pod papírový ubrousky, pak je dráčci nemůžou pořádně ani ulovit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2012 21:23 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Eneo
No v takovém případě se mu ani moc nedivím X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2012 20:12 Eneo
Je normální, že mi roční sameček gekončíka už týden nežere? Je po změně prostředí - dlouhá cesta autem a momentálně na samotce, aby mi neuhnal samičku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2012 21:07 Žena pavoucica [1]
Já krmím z pinzety a někdy držím cvrčka v prstech a Amálka si přijde a sní si ho i z ruky:)Dneska jsem jí dávala vodu a přišla a začala mi čmuchat a olizovat prsty:)asi čekala že bude zase cvrček a ono nic hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2012 13:59 Muž krysikmouse [32] Re: pavoucica
já nekrmím denně. Přijde mi to zbytečný a pak snědí málo ... oni vydržej bez příjmu potravy celkem dlouho. nemusí mít přísun každý den. já jsem je naučil z pinzety takže mám celkem přehled kolik toho kdo sežere a něco jim i naházím aby měli možnost přirozenýho lovu. Ale jak je moje terko velký tak se stává že to všechno nevylověj a pak mi to doma cvrká, takže lepší z pinzety. Co se týče toho topnýho kamenu tak nevím . Já ho mám a řídí ho termostat a žádné problémy tak nevím ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2012 21:08 Žena pavoucica [1] Re: Zedrik
a na jak dlouho to asi tak mužou mít?Já jsem vypozorvala, že Amálka sní tak dva na den a třetího už nechce hmm
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2012 20:30 Muž Zedrik [8] - JeštěřiRe: pavoucica
Já mám sice tři Gekončíky,ale podle rady zkušenějšího,kterou jsem dostal při ubytování mých potvůrek :-) .Dávám cvrčku do terárka,asi kolem 15-20 a další dávám,když už nevidím že by tam nějaký pobíhal.Tak to snad dělám správně. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2012 09:22 Žena pavoucica [1]
Ještě bych se ráda zeptala, kolik cvrčku dáváte ke skrmení na den.Manžel má pocit, že Amálka je tlustá a 2 cvrčci jsou moc...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2012 06:57 Žena pavoucica [1] Re: michailo
zajímavý článek, můžeme o tom polemizovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak asi jediné co se s tím dá dělat:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2012 22:45 michailo Re: pavoucica
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2012 16:31 Žena pavoucica [1] Re: sarka
Založím určitě, už mám jednu prezentaci ještě z dob kdy jsem mívala krabíky, a celkem mě to i bavilo.A v podstatě jsem ráda že jsme Amálku zachránili ze zverimexu, chudinka tam neměla ni kam se jít schovat jenom kamínky a žárovka a nic no hruza.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2012 16:05 Žena sarka [6] - Ještěři
Tak založ prezentaci a ukaž nám ji, holku jednu. ;-)
Já mám oba gekončíky přímo od chovatele, zvíře ze zeverimexu bych si nekoupila, už jen proto že nehodlám podporovat nějaké šupáky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2012 16:01 Žena pavoucica [1] Re: krysikmouse
Amálka by podle informací prodavače měla mít něco přes rok, nevím přijde mi celkem velká, navíc mě zarazilo i to že pan prodavač nevěděl odkud gekončíci pochází :-O nikdy sem tomu neruměla jak takový lidé mohou prodávat zvířatka a nic o tom nevědět.Fotky mám zatím jen ve fotáku, ještě neztažené a navíc Amálka si asi poprvé v životě užívá klidu a je zalezlá pod ukrytem z kůry :) bud si ohřívá jenom hlavičku, nebo se otočí a má vystrčený jenom ocásek:)a celá bývá venku jen když má zhasnuto smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2012 15:53 Žena pavoucica [1] Re: sarka
Muj chlap mi Amálku koupil za 870,-což je dost peněz, ale jsem za ni strašně ráda je krásná a zrovna po svleku, taková baculatá:)Před ní jsem měla krabíky a ty byli celkem nároční, ale ted už si to kvuli času nemužu dovolit....takže gekončík padl do oka hned:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2012 14:28 Muž Evil [15] - Ještěři
abecedu teraristy o gekončících mám taky a píše se tam že cvrčky vařit mixovat a podávat injekční stříkačkou bez jehly pouze když si gekončík nedokáže sám ulovit a strávit potravu jinak ho tím nestresovat a doufám že tuhle radu nebudu potřebovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2012 08:42 Žena sarka [6] - Ještěři
Zvířátka ve zverimexu mi taky trhají srdce, nedávno jsem viděla ve zverimexu gekončíka v teráriu dohromady ve dvěma chmeleony. Bez úkrytu, každé zvíře bylo v jednom rohu a ani jedno nevypadalo zdravě. Za gekončíka chtěli 900,- hmm . Hrozné. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2012 21:53 Muž krysikmouse [32] Re: pavoucica
A jak dlouho jí máš ? a jak je stará ? máš foto ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2012 21:30 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: pavoucica
No, ono se taky např. v edici "bydlí s námi" píše o suchozemských želvách, že je dobré je krmit tvarohem, vejci, syrovým masem, rajčaty a červy,.... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2012 21:18 Muž Zedrik [8] - JeštěřiRe: pavoucica
nic si z toho nedělej já jí mám taky. :) Ale to je dobře jen čti co se dá. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2012 21:11 Žena pavoucica [1] Re: Zedrik
No jo, když si člověk pořídí takové zvířatko a nemá zkušenosti tak první co ho napadne koupit knížku a začít shánět informace :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2012 21:08 Žena pavoucica [1] Re: elegans1
Pan prodavač byl spíš rád že prodal gekončíka, směs Lignocelu a kamínku nam poradil on, ale dočetla jsem se i o ruzných variantách v kombinacých s pískem, nebo Mikešem tak nevím...ted máme kamínky a Lignocel, ale je pravda, že by mohl stačit i písek protože gekončíci žijí v suchých, teplých a písčitých oblastech.Uvidíme jak to pujde, Amálka je zatím zalezlá v ukrytu, když jsem ji viděla v obchodě bylo mi jí líto:(chudina neměli tam pro ni ani žádnej ukryt jenom jedem placatý kámen a misku s vodou no hruza, když vidím jak to zverimexi vedou je mi těch zvířátek líto :-O Dneska jsem krmila s pinzety slupla hned dva cvrčky a chci se zeptat jak často krmíte a jaké množství.Naše Amálka nám přijde celkem tlustoučká :-O tak mám strach abychom ji nepřekrmili...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2012 21:06 Muž Zedrik [8] - JeštěřiRe: pavoucica Re: elegans1
Má pravdu to děvče,opravdu to tam je. smich Další důvod proč tuto brožuru hodit co nejhloub do knihovny,nebo vyhodit úplně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2012 20:54 Žena pavoucica [1] Re: elegans1
Gekončík noční - abeceda teraristy napsal pan Jaroslav Forejt....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2012 19:09 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Vařit cvrčky pro gekončíky coze to jsem ještě neslyšel :-D
Já je naposledy vařil, když jsme z nich na jedné nejmenované terarijní sešlosti vařili guláš :-D a na "cvrčkohubky" jsme je používali čerstvé.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2012 17:48 Muž jkoll [0]
Tak gekončík už sám loví, snad je to v pohodě. Samozřejmě bych taky gekončka jinak "nešlejškoval" ale tady šlo o to, že ve stavu, v jakém byl, by nebyl schopný sám žrát, natož něco ulovit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2012 11:59 Žena sarka [6] - Ještěři
Taky jsem měla ze začátku směs lignocelu a písku. Ale lignocel když vyschnul, tak to ukrutně prášilo, navíc je prý lignocel plný plísní. Lignocel jsem tedy vypraskala ven a koupila žlutý, jemný terarijní písek a ve vlhkém koutku mám rašelinu. Písek je super, i lépe vypadá.

K tomu krmení násilím, přijde mi to docela dost brutální. Nedovedu si představit takhle šiškovat ani jednu z načich cácorek. Ta naše mladší se nenechá ani chytit do ruky, když nechce. Musí to být pro zvíře strašně moc stresující.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 1756x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/258