Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

cvrček z louky

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
cvrček z louky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 02:16 Muž Felix [754] - Ještěři
... ještě mě napadá - on by isektivorní ještěr vzal něco, co chcíplo? Taková želva zhltne skoro všechno (co jí voní) a nějaké granule jsem viděl i pro velké legy (ty mi ale, pro kvanta vegetace jak sezónně na každé louce, tak i celoročně v marketech, taky nedávají valný smysl), pokusit se to ale dát agamám by asi nebylo k ničemu. Když se to nehýbe anebo není kytka, tak to považují za substrát :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 02:05 Muž Felix [754] - Ještěři
Asi takhle - když dám třeba želvě sežrat rybu a ona by se ještě něčím na chuť dorazila, tak se pár granulek anebo sušených krevet hodí. Co neslupne, se navíc z vody odstraňuje mnohem líp, než roztrhaná druhá plotice, kterou by už beztak jenom ožvýkala a většinu nechala být ;-)


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 00:40 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: fajfmen
Hmmm v tomhle se asi neshodneme. Zrovna dnes si odváželi terárium s mladou agamou lidé, bydlící kousek od Václaváku ( cca 100m ) a nemají problém sehnat živou potravu,...
Podle mého sušený hmyz patří max. do sbírek a "lapou" se na něj baby ( zejména na motýli ), jinak využitelnost není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2010 22:04 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Pogona
Ono je dobře že jsou. Třeba v zimě se hodí snad každému a pro chovatele z velkých měst jde kolikrát o jediný dostupný zdroj celoročně. Bohužel ale dík reklamě mnoho lidí propadá dojmu, že jsou tím jediným nejlepším. Tomu, co Ty kritizuješ :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2010 12:54 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: fajfmen
Naprosto souhlasím, navíc jakési prapodivné granule pro ještěry a plazy obecně jsou jen "trapnými" náhražkami přirozené potravy. A jak všichni jistě víme náhražka se s originálem srovnat nedá ani trochu. Navíc je příjem granulí a "křížal" v podobě sušeného hmyzu pro zvířata nepřirozený - v přírodě si toho, co se nehýbe nevšimnou, nehledě na to, že ani mocná Matka příroda jim granule do pouští, lesů a luk granule taky nenasype....
V podstatě jsem proti takovému "oblbování" zvířat, není nad čerstvou stravu ( nebo si tu někdo taky sušíte maso a jíte pouze vitamíny a minerály v kapslích, protože tělo vlastně víc nepotřebuje... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2010 21:28 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Ivulik1
Tak otázka je to dobrá, nakonec třeba i u rozšířeného tvrzení o nevýživnosti až škodlivosti moučňáků jsme prakticky prokázali (Pogona dlouhodobým pokusem, který ještě stále probíhá, a já na základě zkušeností s předpřevratovým nedostatkem, potažmo letitou absencí jakýchkoli jiných krmiv pro ještěry), že je to blbost. Ono tu už padlo povícero pověr ;-) .
Zas ale je fakt, že moučný červ není tak výživný jako cvrček a cvrček z terária (krmený dejme tomu jenom šrotem) není tak výživný jako příbuzný hmyz z louky (s daleko pestřejším jídelníčkem). Jednoduše přirovnáno - jahody z holandské hydroponie v sobě sice vitamíny mají, s jahodami ze zahrádky se ale nedají srovnávat :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2010 18:27 Žena Ivulik1 [1] - Ještěři – Otazka k zamysleni.
Ohledne toho hmyzu z louky... je to jen teorie, nebo to nekdo opravdu zkoumal a delal rozbor?
Dneska uz delaj kvalitni krmiva (granule), ktere obsahuji veskere vitaminy, tak bych to zase s tou vyzivovou hodnotou ) "umelych" cvrcku tak cerne nevidela. Chovatele z vesnic jiste pridavaji i nejakou zelen z posekane louky a pod.
Krom toho, kdyby je nekrmili dostatecne, asi by se jim moc nemnozili hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2010 06:27 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Pogona
U nás zase tam kde žili, stojí v současnosti satelitní městečka...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2010 00:26 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Saša
U nás jich je teda nějak moc, s tou červenou knihou bych nespěchal ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2010 21:35 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: dan999
Amen :-O
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2010 19:53 dan999
zatím dost: zachvíli se opět zvedne populace tzn. zvíšení a rozšíření automobilové dopravy tzn. více mrtvých slepýšů tzn. méně a méně žijících slepyšu tzn. zápis do červené knihy:-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2010 12:32 Žena Rendy [3] - Hadi – Re: Saša
To věřím, spousta věcí je takhle postavených na hlavu. Zase na druhou stranu chápu, že je plno lidí, kteří si nějakou ještěrku nebo slepýše takhle chytnou a přinesou domů, dají do krabičky a chudáček umře... Když jsem byla ještě na základce, dědeček mi přinesl malý šlaušek - užovku obojkovou. Když si tak uvědomím, tak podmínky jsem jí zařídila celkem vpoho včetně bazénku. Akorát jsem jí nutila jíst kousky masa a ona chudinka nechtěla a umřela. A takových je všude plno. Tenhle případ byl jasný, ale mnohdy se jen těžko rozlišuje, kdo jim chce pomoct, či ne... bohužel to nejde posuzovat škatulkově a cit pro to, každý jednotlivý případ rozlišit, si nikde nekoupíš.
Já vypadám jak blbec u nás, když lítám každou chvilku z baráku a zachraňuju slepýše z cesty, dřív než je někdo přejede. Ještěrku jsem tu za pět let viděla jen jednu a jednu zmijku.... Ale slepýšků máme "zatím" dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2010 23:25 Muž Felix [754] - Ještěři
Být jich všude plno, bylo by to fajn. Tady u nás třeba byla populace slepýšů křehkých obnovena na jednom z původních výskytištích jen na základě vypuštění jedné dospělé samice a jejích osmnácti potomků z mého soukromého chovu v době, kdy se tito tvorové teprv dostávali do červené knihy. O ještěrkách zedních, obecných, živorodých (!) a zelených platí to samé (o některých užovkovitých hadech se asi ani nemá cenu zmiňovat), vesměs je to totiž v čudu - to s tím mizením.
Pokud v rámci bytové výstavby zničíš lokalitu nějakého endemického druhu, je to legislativně v pořádku. Zachráníšli nějaké "chráněné" zvíře tak, že si je doneseš domů, budeš mít nejspíš zaděláno na malér ze strany úřadů... A to mi můžeš vážně věřit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2010 21:27 Žena Rendy [3] - Hadi – Re: Saša
Jenže oni jsou tak zavrtaní v trávě, že je opravdu nejde vůbec vidět. A je jich tu všude plno. Je mi jich líto, jsou krásní, ale předejít tomu nedokážu. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2010 21:21 Muž Felix [754] - Ještěři
Klasika. Viz. dan999 a "jeho" přejetá užovka na rakouské silnici...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2010 21:06 Žena Rendy [3] - Hadi – Re: Saša
Jak koukám, zlatá vesnice.... palec Akorát tu umírám při každém sekání zahrady. Každou chvilku zařve nevinný slepýš... sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2010 20:58 Muž Felix [754] - Ještěři
Přátelé, osobně mám teď čerstvý problém se smýkaným hmyzem v jedné věci - na "dvorku" (vnitroblok) se nám soused vydováděl s novou sekačkou (na to konto okamžitě sejmul všechno včetně malin, ostružin, jahod, hrášku... atp.), když jsem vyrazil na Sokolák (poč. CHKO Slavkovský les), poslední výskytiště ještěrek zelených široko daleko (a hlavní zdroj konipasů tady kolem), tak tam se prozměnu vyřádili na téma terénní úpravy bagrem... a u řeky, na posledním místě, kde se dalo něco narhat a smýknout - řádili zas prozměnu od Lázeňských parků se sekáním vegetace vyšší než tři centimetry tone :-|. I krmení králíčka se zjevně stává drahou dovozovou záležitostí, neb to, co za barákem odjakživa rostlo, je dnes věcí vzácnou a pro hromadu nájemníků domů nežádoucí... Fňuk :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2010 20:16 Rendy – Re: Luccymo
Pročpak, cos našel? Nesmíš sbírat samosebou podpapíráky.... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2010 19:40 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: lukisoft
Víceméně sedí to, co napsala Rendy. Smýkaný hmyz je výživnější, navíc i chutná jinak a v neposlední řadě je i zadarmo ;-) :)
Hypoteticky je sice určitá možnost zavlečení parazitů, v praxi jsem se s tím ale nikdy (za 25 let praxe) nesetkal a ani o takovém případu neslyšel. Smýkaným hmyzem klidně krm, co se do Tvých ještěrů vejde :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2010 16:22 Žena Luccymo [2] - Ještěři – Re: Rendy
včera jsem v těhle vedrech byla smýkat na louce a myslela jsem že padnu! hop ale co by člověk pro svoje miláčky neudělal!!
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2010 12:35 Žena Rendy [3] - Hadi – Re: lukisoft
Cvrčci z umělých chovů nemají tak pestrou stravu a proto neobsahují toliko vitamínů a jiných potřebných látek. Proto by se měli před zkrmením obalit ve vitamínech. U kobylky chycené na louce toto nemusíš dělat a stačí jen svěřencům popřád dobré chuti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2010 07:54 Muž lukisoft [0] - Ještěři – cvrčekz louky
Ahoj mám takový dotaz? je nějaký rozdíl (ve výživě) mezi koupeným cvrčkem a cvrček nebo kobylkou chycený někde venku na louce? hodně lidí mi totiž říká že bych měl v tuhle dobu krmit nachytaným hmyzem ale mám strach abych si něco nezavlekl domů. podle mě musí být výživově stejný jak doma tak louce. může mi to někdo objasnit?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 1191x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/278-cvrcek-z-louky