Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Listovka

 

NápovědaFórum » Bezobratlí  

+ přidat příspěvek
Listovka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2010 19:58 Muž Hunter [100] - Želvy
no co uz uvidim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2010 19:11 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: . : Hunter : .
U toho terka myslím, že není co řešit, aspoň co se týká rozměrů. Pokud v tom ale chceš mít strášu Extatosoma tiaratum, pak bude lepší, když z něj vystěhuješ takřka všechno. Nejvhodnější pro jejich chov je "hygienická" nádrž prostá jakéhokoli vybavení - tahle celkem neaktivní stvoření totiž jen žerou a se..u. Doslova. A ve velkém. A jejich (neskutečně hojný) trus má tendenci okamžitě plesnivět (samozřejmě, že to přednostně zlikviduje všechna volně vypuštěná vajíčka)... Aby byla strašilka zdravá, může být terko prakticky jen o ní samé a jejím krmení, na koukání typu "hezká prezentace" to ale nemůže být už z principu ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2010 18:54 Muž Felix [754] - Ještěři
Já myslím, že je to v pohodě :-) . Strašilka, která má potřebu lozit, je totiž víceméně ve stresu a jen si hledá příhodnější útočiště. Spokojená, sytá samička, je pak schopna nehnout se klidně celé týdny z větve, na kterou jsi ji zavěsil ;-). U samečků je to samozřejmě jiné, ti jsou velmi aktivní a stále se pokouší létat. Dokud jsem měl okolo stovky dospělých kusů na rozsochaté větvi vkusně obepínající strop a jednu a půl stěny v mém "zvířátkovém pokojíku", "pršeli" mi tito pravidelně na hlavu při každém otevření dveří, anebo jiném libovolném náhlém pohybu vzduchu, který si "mysleli", že využijí jako oporu pro svůj plánovaný let :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2010 18:45 Muž Hunter [100] - Želvy
terarka.net/terarka/458 poradte co zmenit alebo nejake nedostatky / upozornujem ze este nieje dokoncene
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2010 18:15 Muž Hunter [100] - Želvy
no to terko ma 12l a su tam dve inak co sa tyka krmenia tak to viem / davam cernice a ruze / idem este vyskusat maliny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2010 18:00 Muž Felix [754] - Ještěři
Ještě bych doplnil, že jako minimum pro chov jednoho kusu Extatosoma tiaratum postačuje i obyčejná třílitrová zavařovací sklenice. Ne, že by to bylo nějak skvělé, dost to ale hovoří o nenáročnosti tohoto druhu. To jediné naprosto nezbytné, je stálý přísun potravy a výška nádrže přesahující délku strašilky v dospělostním svleku (i s nataženýma předníma nohama, aby při tvrdnutí nové kutikuly nedošlo k jejich deformaci - svlékají se zavěšeny na stropě).
Samci tohoto druhu jsou výrazně štíhlejší než samičky, zhruba o třetinu menší, bez trnů a s plně funkčními dlouhými křídly. Dospívají o něco dříve a délka jejich života je kratší.
V závislosti na podmínkách se tyto strašilky dožívají okolo sedmi měsíců až jednoho roku (což je asi strop) a páření není pro jejich rozmnožení nutné. I v přírodě je poměr pohlaví cca 1 000:1, dospělé samice mají totiž schopnost partenogeneze, takže i bez spojení s partnerem nakladou po dosažení dospělosti v průměru okolo 80 vajíček, ze kterých se po zhruba půlroční (nebo kratší i delší, opět podle podmínek) inkubaci vylíhnou malé samičky, vpodstatě kopie své matky ;-)
Tady ovšem pozor! Základní biologická poučka o partenogenezi zde není 100% platná, např. i v mém chovu strašilek australských se před lety z neoplozených vajec jedné (zatím ale taky jediné) samičky vylíhlo, mezi spoustou barevně vzájemně odlišných samic, dokonce 6 (!) plnohodnotných samečků coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2010 22:19 Muž jkoll [0]
Jinak je chov velmi jednoduchý a bezproblémový, ještě bych doporučil tak 3x týdně rosit stěny a nekrmit čerstvým jarním listím ostružin, obsahuje toxiny. na internetu určitě bude hodně rad a článků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2010 22:17 Muž jkoll [0]
Česky je to strašilka australská, živí se listy ostružiníku, maliniku a jiných růžovitýzch rostlin, na dno terárka se nehodí díky plísním substrát, já tam mám papírové kapesníčky. Výška by měla být minimálně jako délka tří strašilek nad sebou. Snáší velké množství vajíček (partenogeneticky) a ta se líhnou myslím tak za rok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2010 22:03 Muž Hunter [100] - Želvy
Fotka k příspěvku terko
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2010 22:01 Muž Hunter [100] - Želvy
Fotka k příspěvku Nie to som uz videl a podla mna to nieje ono mam to z vystavy v Botanickej zahrady Kosice. A kupil som tam terko 12l s 3D pozadim a dvoma tymito Listovkami.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2010 21:26 Muž Sewer [151] - Ještěři – Re: . : Hunter : .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2010 21:05 Muž Hunter [100] - Želvy – Listovka
Dobry den prosil by som o radu ako chovat Listovku Strapkatu. V atlase som ju nenasiel. Potrebujem rozoznat pohlavie a potreboval by som vediet ako sa rozmnozuju teda sposob kladenia vajec. A kolko sa dozivaju. Dakujem :) foto pridam este snad dnes

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Bezobratlí • Zobrazeno 596x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/307-listovka