Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Gekončíci a Chameleoni v jednom teráriu

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Gekončíci a Chameleoni v jednom teráriu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2011 06:38 Muž Sewer [151] - Ještěři
Já už bych na tyhle dotazy odpovídal jen - ano, můžeš ... a hned vedle si dej do klece myš a kočku
:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.04.2011 21:27 Muž Felix [754] - Ještěři
Těžko říct. Ale osobně si myslím, že na to má vliv i spousta netových diskusí, ve kterých se např. téma vybavení terka pro ještěrku rychle změní na detaily opravy terénní motorky, pokud se přispěvatelé osobně znají tak na domluvu kam vyrazí banda za zábavou, a následně třeba i na TV seriály typu Červený trpaslík (to mám dokonce z první ruky - v počátcích svého redaktorování tady jsem tím zasvinil plné dvě stránky vlákna o něčem podstatně potřebnějším. Lidi z toho ale měli srandu a tak jsme to tam nechali :-D )
Spousta potenciálních tazatelů pak nekouká dál, než tři čtyři příspěvky níže, a následně položí zmíněnou úplně blbou otázku... A ani se jim nedivím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2011 17:37 Muž Jirka [45] - Ještěři
Mě spíš nejde do hlavy,proč se napřed lidi nekouknou a něco si nepřečtou,to sou tak líní?Vždyť se přeci musím pokusit zajistit zvířeti vše,co by mělo v přírodě,tudíž nastuduji něco především o jeho přírodním domovu a pak se snažím přizpůsobit tak i terárium... :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.04.2011 17:20 simakov7
Chudáci fajfmen a Pogona. Napíšou tady dlouhé slohy o tom, proč by neměl být chamík a gekončík ve stejném terárku a on se někdo zeptá: "A jaké by mělo být velké terárko na chamíka a gekončíka dohromady?". To je vážně k pláči... sad :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2010 22:36 R Muž Pogona [762] - Ještěři
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.12.2010 22:32 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: dominik
Předpokládám, že čarovat neumíš, takže to nejde. Nejdřív si něco o těchto druzích nastuduj a pak zjistíš, že dotaz, který jsi položil je blbost,.....

1. Chameleon potřebuje teplo ve vrchní části terária a u dna chladněji ( okolo 20C ), gekončík naopak potřebuje teplou u dna ( až 40C ), teplo jak známo stoupá, takže buďto budou gekončíci mrznout, nebo bude mít chmík přetopeno - obojí vede k nemocem a následné smrti zvířete. Např. chameleona dlouhodobé teploty nad 30C mohou zabít poměrně snadno a když budou mít gekoni u dna oněch 40C, věř, že se terárium vytopí na krásných, pro chamíka smrtelných cca 35C.

2. Chameleon potřebuje životně UVB záření a to v takové intenzitě, která je pro gekončíky smrtelná - zdá se další neřešitelný problém.

3. Gekončíci jsou pouštní, chameleon tropický. Tzn. gekončík potřebuje poměrně sucho, vhkost okolo 40% rosit obden, kdežto chameleon potřebuje vlhkost přes den okolo 70C přes noc i 100%.
Jak tedy vymyslíš tento problém, aby oba měli co potřebují, tzn. v jednom teráriu poušť a trpoy zárověň,....až to budeš mít vymyšlené, napiš, jelikož za léte co se věnujii teraristice jsem tohle nikde neviděl.

Ono kdy sis před položením tohoto hloupého dotazu pročetl něco o těchto krásných zvířatech, která mají absolutně odlošné podmínky pro život, pak bys vyzjistitl i to, že chamík potřebuje minimálně 80*40*40cm.
Ach ta lenost :-| no hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 21:17 dominik – chameleon a gekon
mam chameleona a chcel by sem este gekoncika nocneho a chcem sa opytat ci terarium 45x45x60 je asi male pre oboch ze ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2010 21:15 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Pogona
Tak koukám, že než jsem tenhleten "sloh" sesmolil, taks to tu vysvětlil sám X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2010 21:13 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Pogona
Hele, ale ono to s těmi vícedruhovými terky není o tom, že by to bylo špatně z principu (občas je to dokonce i lepší), ale spíš o tom, že narozdíl např. od akvaristiky není v tera chovech takový druhový výběr a tak nepoučení, leč nadšení zakupitelé "támhle těch dvou zelených ještěrek a ještě téhle pruhované" slátají klidně hrušky s jabkama!
Ono klidně může existovat kvalitní společenské terárium, nemlich stejně, jako společenské akvárko. A stejně tak i jednodruhové, pokud je to tímhle stylem lepší. Do akvárka taky slátá dohromady neonky, závojnatky, skaláry, kančíky a potoční akary jen blb. Fakt, že takových blbů jsou bohužel mraky ale ještě neznamená, že bys nemohl mít v akvárku třeba deset různých druhů ryb. Bez ohledu na kontinent původu z podobného prostředí, podobného složení vody atp. Samozřejmě mezi nimi nesmí být predace ani konkurence v obsazování stejných míst. V teráriu je to stejné.
Celý zádrhel je jenom v lidech, co dělají voloviny a ani v nejmenším se PŘED pořízením zvířat nepokusí zjistit to potřebné pro jejich dobré prospívání... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2010 21:01 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: dan999
není to o tom nedat se, jen mi prostě z vícedruhových terárií v domácnostech, navíc v 99ti% případů u začátečníků, kteří přečtou knížku "Jak na to" a myslí si, že vědí vše naskakuje husí kůže a jsem razantně proti.
Samozřejmě existují vyjímky, jak psal Pavel - Connic, např. u malých ještěrů ze stejného biotopu, ale je to 1% případů.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2010 16:28 Muž connic [2] - Ještěři – gekoni
Já mám v jednom teráriu phelsuma klemmeri a lepidodactylus lugubris. Funguje to skvěle (S Pogonou jsme si to už jednou vyříkali, že jo tome ;-D), ale chamíky s gekončíkem nočním bych nikdy nedal dohromady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2010 15:45 dan999
Pěkne Pogono nedejse, nemám rád lidi, kteří májí terka jen pro to aby se mohli pochlubit dívej tady mám to a tady to..., když zvířata navíc trpí jenom tím že to je pekný a proto že přece mužu mít v jednom terku to a ještě to a aby toho nebyo málo tak to! rozzureny rozzureny rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 21:44 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Taky by mě zajímala vlhkost, když jsou tak spokojení. Chamíci vyžadují 70 - 100%, maculariusové 30 - 50%,....... ať přemýšlím, jak přemýšlím jedni z nich musí trpět,.... leda že by půl dne byla vlhkost 80% a půl dne 30% - to by bylo žůžo potlesk palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 21:38 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Pogona
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 21:37 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: eiwen
Já jakožto absolutní odpůrce vícedruhových terárií natož když člověk skloubí dohromady dva absolutně rozdílné biotopy jako jsou Jemen a Afghánistán v mini teráriu 120*120*50, to mě pořádně nazvedne ze židle. To že se to píše v literatuře tomu věřím, ale knížky typu Jak na to,... od světoznámého chovatele všech zvířat Hanze Ditricha ( o kterém nikdy nikdo neslyšel ) má jediný účel - PRODEJ = ZISK. Viz. můj článek, za kterým si pořád stojím, vícedruhová terária ano, ale jejich rozměry musí začínat na cca 2,5m*2,5m*2m s né takovéto "HRNÍČKY" pro tři chamíky a navíc musí být zvířata z jednoho biotopu, což tento případ rozhodně není.
Navíc gekončík ( i když je noční ) potřebuje teplo přes den, pokud diodka nevytopí terárko od spoda tak aby jej prohřálo je na prd, gekončíci se rádi sluní i na 50C - což tedy dle tvého tvrzení diodka nemá, navíc svítíš v noci, což je další nesmysl a kravina. Navíc tu žárovku máš umístěnu v dolní části terária, kde chamíci jsou určitě šťastní, že jim v noci a navíc odspoda jde nějaké světlo ne Pokud někdo je schopný takovou kravinu na sebe napráskat, nemá to s teraristikou nic společného a je to maximálně tak hloupost, lenost si zjistit potřeby daného druhu chovatele, nic víc. Bohužel oni ti "spokojení" chamíci neumí mluvit, natož gekončíci a neřeknou co jim vadí, ale snaží se přežít za každou cenu - jako každý jiný tvor i za cenu toho, že mu to nevyhovuje :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 21:28 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: eiwen
Pak je ještě dobrý chovat s Mečovkama Syrské křečky ;-) jsou to také zvířátka z jednoho biotopu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 21:20 eiwen – chamík vs gekončík
zdravim všechny.já osobně je po hromadě chovam spolu a nemam s tim naprosto žádný problémy,moji gekončíci mají kolem 20 cm a rozhodně z 3letých chamýků strach nemaj,co se týče teploty-tak bodová noční žárovka pro gekony rozhodně nevytopí spodek teraria tak aby to chamíkům vadilo.
mam terarium 120x120x50,takže si myslim že v dostatečně velkym terariu je to bez problemu,jinak znam dost lidí co je takhle chovaj a nemaj problem.i jsem to čet v nějaký knize že se to dá,a hlavně stromový chamíci vs zemní gekoni a ještě noční vs denní=žádnej problem ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2010 22:03 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: connic
Také si dovolím doplnit, za předpokladu mláděte gekončíka a dospěláka od chamíka ;-) Na dospělé gekony by si troufnul jen opravdu agresivní samec ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2010 09:54 Muž connic [2] - Ještěři – Krmeni
Jeste bych doplnil, ze by se z gekonciku mohlo stat krmeni. Velky jemenak by si na nich pochutnal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2010 20:34 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Sewer
1. Chameleon potřebuje u dna terária chladno u stropu teplo ( žárovku ), gekončík naopak aby se vyhřál musí mít topný kámen, příp. žárovku přímo nad sebou, tzn. zdroj tepla u dna. Teplo jak známo stoupá, tím protopí celé terárium a chamíci jak známo při trvalejších teplotách nad 28C hynou - proto musí mít chladnější místo u dna v teráriu, což by díky maculariusům nešlo nijak vymyslet.
Buďto by byla gekončíkům zima a trpěli by, neby by uhynul teplem chmík.

2. Rozdílnost biotopů, chamík přímo vyžaduje vlhké prostředí, gekončík v trvale vlhkém začne mít problémy a naopak, pokud bude sucho, nebude prosperovat chamík.

3. Gekončíky bude chamík stresovat - cokoli se nad nimi mihne je samozřejmě děsí a nutí se skrývat ( v přírodě je loví ptáci apod., )takže jak se chamík bude prolézat, gekončíci budou mít infarkt,...

Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2010 18:41 Muž Sewer [151] - Ještěři – Gekončíci a Chameleoni v jednom teráriu
Vážení kolegové...

Potřebuju zde nashromáždit co nejvíce informací o tom, proč není možné chovat společně v jednom teráriu Gekončíky Noční s Chameleony Jemenskými.

Není to pro mě, chci jednomu chovateli pomoct, a proto bych potřeboval co nejvíce informací a co nejlépe to vše popsat :-)

Já říkám - Gekončík je z pouště a Chameleon z tropů a tím pádem není možné v jednom teráriu vytvořit takové prostředí, které by vyhovovalo oběma živočichům. To by sice mělo stačit, ale potřebuju toho více, od více chovatelů, ..........

Všem moc děkuju :-)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 915x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/342-gekoncici-a-chameleoni-v-jednom-terariu