Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

KŮRA

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
KŮRA
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.03.2014 23:07 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníciRe: VaJzi
já mám zkušenosti s bukovým a dubovým listí, drží velice dlouho
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2014 22:39 Muž VaJzi [64] - Bezobratlí
Abych zbytečně nezakládal další thread, tak to prdnu sem...
Jaké používáte listí (jako dekoraci) v teráriích, máte oblíbený druh? A jak dlouho ho lze ponechat ve vlhku, resp. plesniví rychle?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 18:00 Muž Felix [754] - Ještěři
Fotka k příspěvku Jen pro ilustraci přihodím fotečku mých sklípkaních terárek "pralesního" typu (bující rašeliník dává tušit, že SUCHO vypadá jinak :-D)
Zde je, z našeho pohledu na pravé straně, stěna pokryta kůrou z kořenové báze břízy, na stěnách druhého terka je pak níže zmiňovaná kůra borové souše. Ta byla v tomto případě odebrána z cca metru a půl výšky kmene. Upozorňuji, že se jedná o snímek pořízený zhruba po třech letech provozu zobrazených nádrží, 3D z nich přitom nelze vyjmout (blbec jsem je přidělal napevno).
Proč jsem to ale nastínil (v kontextu k předchozímu dotazu na klimatické pásmo, jež by Tvoje terko mělo imitovat) - alespoň dle mých osobních zkušeností dubová (vyjma korkovníku) či buková kůra v takovémto prostředí velmi záhy plesniví a totéž se mi stalo i v případě literaturou doporučovaných kor ovocných stromů (třešeň). S nejedovatými jehličnany jsem oproti tomu neměl po řadu let sebemenší problém ;-)
Na Tvůj dotaz nejspíš neexistuje univerzální odpověď, na vlastnosti konkrétního kusu kůry bude mít pravděpodobně vliv mj. i to, v jakém prostředí konkrétní strom žil... Každopádně ale, pro jistotu, vybírej jen mezi netoxickými druhy. Jednak není moc lidí, co by rozpoznali jeden typ natožpak druh dřeviny podle borky (takže si stačí vybrat mezi tuzemskými ekvivalenty na základě vizuální podobnosti ;-) ), jednak taky nemá smysl riskovat zdraví či přímo život chovaných zvířátek. V poměru k jejich prosperitě je líbivý (ačkoli jistě ne nepodstatný) pěkný vzhled chovného zařízení vážně tím posledním, s čím bych si osobně lámal hlavu :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 15:08 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: fajfmen
Tak, tak, vlašák bych do terária necpal. Používám právě jedlovou kůru ( u některých zvířat ) a nedám na ní dopustit, jak dekoračně, tak prakticky se hodí ;-)
Pokud chce někdo ušetřit, dá se v pohodě použít i mulčovací kůra ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2010 22:40 Muž Felix [754] - Ještěři
Z toho jedu bych měl docela obavu, bůh suď, jak dlouho se odbourává. Můžeš ale použít i kůru dubu (nejlíp korkového), akát a některé jehličnany... Třeba borová kůra z báze kmene vypadá taky moc dobře, neplesniví a jako invazivní druh se dá obhájit i pro ty tropy ;-)
To terko bude suché, nebo pralesní?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 23:49 Ondra – KŮRA
Dobrý den, chci se pozeptat, nedala by se v terárku, které bude laděné do tropů použít kůra z ořechu Vlašského ? Upozorňuji, že je už dost dlouho venku ale i tak .... snad ta jedovatá šťáva, už je z ní pryč .... ani nevím proč, ale napadlo mě to ... při pohledu na její krásnou struktůru :) Jinak nebojte ... zatím nic nerozjíždím :)
Reklama

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 476x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/363-k%C5%AEra