Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Gekon s želvou v teráriu

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Gekon s želvou v teráriu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2010 19:27 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Pogona
Já bych to i klidně doporučil ;-). Společně je chovat lze. Sám takhle chovám např. polopouštní sklípkany hned vedle akvarijních rybiček. Ve stejné místnosti, akorát že v různých nádržích... :-D
Teď ale trochu vážně - stejně jako v akvaristice lze i v tera chovech vytvořit fungující společenskou nádrž pro dva a více druhů, s každým jedním přidaným ovšem až exponencinálně rostou nároky zvířat na prostor a vybavení, aby mohla všechna obsadit a bez rozbrojů si i udržet jejich subjektivním nárokům odpovídající místa. Další faktory jako možnou vzájemnou predaci, potenciálně stresující odlišnost povah atp. je, dokonce i při zhruba stejném vzrůstu a výchozím podobném přírodním prostředí, také třeba předem hodně dobře zvážit.
Uvedu příklad - z osobní zkušenosti je např. soužití australských vousatek a amerických leguánů čukvala velice šťastné. Z toho, co jsem se dočetl, funguje obdobně pohodově soužití čukval s africkými trnorepy (dík vývojové konvergenci na prakticky stejné prostředí a způsob života) anebo s menšími relativně dravými leguánky obojkovými, s nimiž čukvaly v přírodě sdílejí stejné lokality a běžně jsou zde oba druhy pozorovány ve vzájemné blízkosti... Teď ale pozor! Vousatka ve společném terku s trnorepem bude saharského ještěra stresovat, oproti ní až hyperaktivní leguánek obojkový bude zas stresovat ji. A to (takřka nevyhnutelně) dík většímu vzrůstu pogony, obzvlášť budeli to samec, skončí nakonec sežráním leguánka. Když už se totiž ještěr do něčeho v afektu zakousne, náhodou to usmrtí a dokáže to spolykat, tak to taky okamžitě sní. A následně začne ostatní zástupce daného druhu považovat za kořist ;-)
To, jak byla nastíněna otázka, bohužel působí v tomto kontextu stylem až notoricky známým z akvaristiky: "Můžu mít ve společenském akvárku paví očka, závojnatky, zebřičky a kančíka?"
Přátelé, touto cestou radši ne ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2010 21:43 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Navíc již podle toho, jak je dotaz položen, je zřejmé že začínáš moc zkušeností mít nebudeš, takže to rozhodně nedoporučuji. Dotaz by totiž v případě "zkušenějšího" teraristy zněl : "Může se chovat Želva zelenavá společně s Gekonem páskovaným? " ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2010 21:41 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: ella
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2010 21:39 ella – Gekon s želvou v teráriu
Jde společně chovat gekon a suchozemská želva?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 534x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/368-gekon-s-zelvou-v-terariu