Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

První varan

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
První varan
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2015 17:53 Martin – Varan salvator
Dobry den mam prozbu shanim varana salvatora ? Potreboval bych zjistit nejake blizsi informace o chovu a porizeni dekuju
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2011 00:47 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Musel jsem Tě potrápit smich ono to je totiž moc jednoduché všeobecné pravidlo, když nemůžeš nikde najít o konkrétním druhu jakou má mít kdy teplotu, vlhkost,atd. pak stačí najít výskyt tohoto živočicha a podívat se, jaké podnebí tam panuje ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2011 00:41 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: davidpilot
Když budeš mít v zimě těch 18 - 20 a v létě pak 22 - 24 pak se nic nestane. Nebo ( jako já ) můžeš celoročně udržovat noční teploty 20 - 22C ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2011 00:35 Muž davidpilot [0] - Ještěři
Tak už jsem to našel :) v této oblasti se průměrná roční teplota v noci pohybuje okolo 22-23°C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2011 00:17 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: davidpilot
Terárium by mělo co do rozměrů být v pohodě, jen, pokud by ta možnost byla, bych se nebál tu výšku udělat 125 - 150cm, ono pokud jim tam dáš silné větve ( mám výborné zkušenosti s akátem ), pak jim jednak zvětšíš životní prostor a jednak uděláš i radost ( rádi odpočívají na větvích ), proto bych dal větší výšku.
Jinak když nemůžeš najít noční poklesy, zkus se juknout jaké panuje podnebí v Indonésii ;-) to určitě na googlu najdeš :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2011 00:06 Muž davidpilot [0] - Ještěři
Na toho salvatora opravdu místo nemám a nechci se zvířete v dospělosti vzdát jako někteří nezodpovědní chovatelé. Ten timorák bude asi nejlepší volba podle všeho co píšete i informací na internetu. S kvalitním a pevným provedením terária samozřejmně počítám a jako UVB bych volil buď MegaRay nebo Sylvania Reptistar. (nemáte zkušenosti s novinkou na trhu výbojkami-Solar Raptor?)Co se týče té agresivity, samozřejmně si najivně nepředstvuji nějaké mazlení a pravidelné braní do ruky, přecejenom jsou to divoká zvířata a predátoři. Myslíte tedy že terárium o rozměru 180*100*125(125 je výška) bude dostačující pro chov páru těchto varanů? A ještě jedna trochu banální otázka nikde jsem se nedočetl jaký má mít tento druh noční pokles teploty, potažmo minimální teplota v noci. Díky za odpověď :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 23:44 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: davidpilot
To sice je, dokonce jeden z největších dosahuje dvětší délky než "komoďák", nicméně i jeho pár lidí u nás chová a odchovává.
Pokud je to tedy tak, pak ten timorák není špatná volba, sehnat se dá okolo 5000,- za kus, spíš jde o to zařídit mu správně terárium ( např. uvb Reptiglo mu rozhodně nepostačí ), takže jej nekupovat s tím, že se ušetří na výbavě terária, jak tomu v mnoha případech, bohužel, je. Terárium musí být navíc s hodně silného skla, jelikož když se rozběhne za kolemjdoucí kočkou, letící mouchou, pak 0,5cm sklo jej nezastaví :-D apod.
Je tedy nutné vzít v potaz, že pořízení a zařízení terária se může vyšplhat na několikanásobek ceny varana.
K té agresivitě, opravdu jsou agresivní převážně při krmení a v období páření, nicméně mnohdy i "bez příčiny" mohou na svého pána zaútočit, nejsou to takoví mazlíci jako např. pogony vtts.
Ideální je chov dvou samic, příp. k nim přidat samce.
Pokud tedy vše vezmeš v potaz a vše uděláš ja má být, pak do toho jdi ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 21:46 Muž davidpilot [0] - Ještěři
Je sice pravda ,že bydlíme v rodiném baráku ,ale nevím jestli by rodiče dovolili dát celou mistnost pro varana :-D není náhodou salvator druhý největší ještěr na světě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 21:45 Muž davidpilot [0] - Ještěři
Děkuji za reakci, agama límcova je sice také zajímavý plaz ,ale jak už jsem uvedl jsem zatížený na varany :).Taky jsem myslel ,že budou timoráci vhodnější dokonce tady na teraka.net je v atlase u timoráka napsáno to ,že jsou vhodní pro mírně zkušené chovatele ,ale o tak značné agresivitě co píšete jsem u timoráků nevěděl (pouze při krmení). Co se týče pořízení bude ten timorák asi lepší, myslím že se dají sehnat faremní odchovy zatím co mangrováky jsem viděl pouze importy přímo z přírody. Říkáte tedy ,že i přes jejich agresivitu je lepší chovat v páru?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 21:36 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Pogona
Navíc mám takový dojem, že i na tyto varany je potřeba mít povolení na chov nebezpečných zvířat ( 100%ně jistý si ale nejsem ).
A co třeba varanus salvator? Je poměrně dostupný, mnohem levnější a má i nižší nároky ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 21:32 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: davidpilot
Já Tě nechci nijak zrazovat, naopak, ale přeci jen bych se do pořizování si Varana do začátku nehnal. Navíc oba druhy, které jsi zmínil jsou poměrně agresivní ( obzvlášť ti Timoráci, sám mám pár ) a nejen jejich manipulace ale i údržba terária, krmení apod. přeci jen vyžaduje trochu praxe. Navíc pořizovací ceny těchto zvířat se mohou vyšplhat i ke 20.000 za kus, terárium a vybavení i o něco výš. Chovat je dobré v páru, navíc seženeš-li import, je zde vysoké riziko úhynu zvířete ( zde se právě hodí ony zkušenosti s chovem něčeho méně náročného ).
Pokud máš zájem o nějaké "nevšední" zvíře, spíš bych doporučil např. Chlamydosaurus kingii, jsou bezvadné, neagresivní a co se prostoru týče mají zhruba stejné nároky jako ti varani.

Pokud by Tě ani tohle neodradilo, pak bych doporučil spíš ty Timoráky, jsou sice agresivnější ( zejména v období páření ), nicméně Mangráci potřebují jezírko, tzn. horší údržba a co hlavně jsou velmi náchylní na různé infekce cest dýchacích a tlamy, obzvlášť ti importovaní :-)
Nicméně já osobně bych jako "začátečník" do nich nešel, je to jakoby akvarista, který má zkušenost s pavými očky, začal chovat terčovce,....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 21:21 Muž davidpilot [0] - Ještěři – První varan
Protože mě tito nádherní ještěři velmi zajímají chtěl bych získat i praktické zkušenosti s chovem některého z varanů. Chtěl bych se Vás zeptat ,který druh je vhodný jako "první varan"? Podle informací které jsem zatím schromáždil, se mi jeví tyto dva druhy jako relativně vhodné - Varan mangrovový a Varan timorský. Terárium bych mu mohl poskytnou o maximálním rozměru 180*125*125. Uvítám všechny rady, názory a praktické zkušenosti s chovem těchto majestátních plazů.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 403x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/429-prvni-varan