Jasně, vymizení obojživelníků, plazů atp. máme na triku zas a jenom my. Když si přitom vezmeš, že největší hlášená (nerozmnožující se) populace T. scripta v ČR čítá 20 - 50 kusů v polabí a jinde jsou to obvykle jen jednotlivé nálezy, tak ty už to fakt nevytrhnou
Dnes jsem shodou okolností držel v ruce knihu (z r. 2007) o introdukovaných druzích a velice mě překvapilo, že mezi plazy tam byla jako první zmiňována právě želva bahenní - většina jedinců u nás prý nemá s původní populací geneticky nic společného, jedná se o uměle vypuštěné kusy importované z jihu, neschopné se v našem klimatu dokonce ani úspěšně rozmnožovat...
Tam, kde se dokáží níže zmiňované trachemysky množit, jistě problém pro endemické druhy představují. I tak ale bohužel jen druhotný, tím prvním je ivazivní druh číslo 1 - Homo sapiens, díky němuž to celé vzniklo. A napadá mě rouhačská myšlenka: možná jsou pro celoplanetárně vymírající želvy jako celou skupinu právě takovéto megaadaptabilní druhy zavlečené snad na všechny kontinenty jedinou nadějí, jak přežít i lidský věk
. Přežít naše řádění a pro následující miliony let (snad i) vytvořit nové formy v ekosystémech co se znovuvytvoří až po nás, až tu přestaneme všemu škodit. Holt takové to darwinovské sýto...