Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Želva nádherná v naší přírodě

 

NápovědaFórum » Želvy  

+ přidat příspěvek
Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Želva nádherná v naší přírodě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.09.2014 23:01 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Hunter
Jestli měl na mysli nějaká mrtvá ramena Dunaje na jeho dolním toku potažmo v černomořské deltě (rozloha cca 3 500 km čtverečních - oblast Kilijská, Svatojiřská a Sulinská), no tak tam to možná půjde. Pokud měl na mysli ramena toku na Slovensku, tak tam se nerozmnoží ani náhodou.
Vypuštění jedinci se samozřejmě budou pářit, pokud se potkají samci a samice, dokonce i vejce budou snesena... jenže je zde příliš krátké a "studené" léto pro jejich zdárnou inkubaci. Mrkni tady do atlasu na údaje o želvách bahenních a porovnej to s trachemyskami ;-). Subtropy se ve vejcích vyvíjí třikrát déle při vyšších průměrných a stabilnějších teplotách...
To kdyby se sem dostaly ve větších počtech až do Kanady přirozeným výskytem zasahující Chrysemys picta (červené plastrony), tak těm by se zde dařilo a množily by se jak banda myší ve vlněný fusekli ;-). Na sever od Alp nejsou trachemysky problém z reprodukčního hlediska (to je nulové!) ale jen z toho, že kolik je jich do zveráčů dováženo z velkochovů (coby roztomilých barevných miminek levně prodávaných naprostým laikům), tolik je jich po třech letech co by třiceticentimetrových kousavých obludíků vyhozeno někam do rybníka nebo řeky. On si totiž uvědomělý Skopčák nebo Frantík (tam to začalo) v netových časech fakt neštrejchne chovat jednu elegansku v prostoru menším než metr na metr jako minimum. To by si na něj úřady došláply a tak se jí raději nenápadně zbaví někde na rybách... Jejich odborníky dobře míněné nadhodnocení minimálních prostor pro zvíře jako obvykle vyvolalo naprosto opačný efekt než tito zamýšleli :-D .
Jako typický západočech ze sudetského pomezí si neodpustím rejpavou poznámku - typicky stádně germánské chování smich . Když před třemi lety na jejich straně krušnohorských kotárů můj kamarád sebral ze silnice želvu bahenní (jako zkušený terarista želvičkář zahaltoval auto, rozpoznal ji mezi několika kolem se potulujícími scriptami a spol. a odnesl ji k vodě) a okamžitě svůj nález zatelefonoval místnímu odboru ochrany přírody, hádejte, co mu řekli? Prý: "Nedělejte si z nás srandu, není to možné!"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2014 22:58 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
Tak včera mi jeden spolužiak na VŠ rozprával, že na mŕtvom ramene Dunaja je kopec korytnačiek a že vraj sa tam aj celkom dobre množia, vie mi to niekto potvrdiť ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2013 22:59 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Hunter
palec . Tak to tady ještě bude někdo se stejnými zájmy. Mám v paměti fotku, jak to zvíře kdosi tahá z podběráku na jakési přehradě a jásá, že takovou želvu chtěl :-D . Možná to bude v archivovaných prezentacích, okamžitě jsem si ale vzpomenul na Tebe :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   28.10.2013 10:33 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
:-D skoro, no na ryby nechodím, ja som ho našiel pri brehu, pod ľadom. Akurát ho mám teraz doma, dal sa pekne doporiadku :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2013 23:08 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: fajfmen
Houšť takových palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2013 21:44 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Pogona
:-D ;-)
Nejsem si teď tak docela jistý, tuším ale Hunterovi (jestli se pletu, ať mě prosím opraví) se před časem povedl dobrý lov - dlouho sháněl bez úspěchu samce elegansky do chovu, pak jednou vyrazil na ryby a místo kapra vytáhl z podběráku želvušáka správného druhu i poddruhu :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.10.2013 07:38 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: fajfmen
Teď z toho mínusu týden nebudu spát :-D
Já vim, že v podstatě by zasloužil za uši nezodpovědný chovatel, to však nemění nic na tom, že tam ta želva nemá co dělat. Lepší by byl odchyt,ale to není v mnoha případech možné. ;-)
( a teď jdu obrečet ten mínus ).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.10.2013 22:53 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Pogona
Tome, omlouvám se za ten minus ke Tvému příspěvku na téma picnout želvušu vykoplou do tuzemského rybníku... ta chuděra se ale o svůj pobyt tady neprosila a v rámci devastace životního prostředí to už ani nevytrhne. Je jednou z obětí, ne pachatel ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   06.09.2013 12:00 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: Střelec
ale to že chytí zranené, resp mrtve kusy je len dobre, aspoň čistí ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2013 08:09 Muž Střelec [74] - Ještěři – načnuté ryby
Takže želva zdravou rybu chytí málokdy. Ale co poraněnou? Jiný postrach - kormoráni - občas rybu načnou, ale ta jim unikne. Může se taková ryba stát potravou želvy?

Pokud někde narazím na želvu, co se nechá chytit, co s ní? Do zoologický/útulku/na burzu, nebo do polívky? Předpokládám, že 90% toho, co tu pobíhá, jsou zavlečené druhy.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 20:39 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Verčák
Není zač :-)
Právě jsem ale v textu provedl korekce - vyškrtnul pro vlákno nepodstatné a doplnil pár upřesňujícími údaji. Raději si to projdi znovu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2013 08:13 Žena Verčák [112] - JeštěřiRe: fajfmen
Supr děkuji za vyčerpávající odpověď ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2013 21:27 Žena Nadka [214]
Co já vím,rybáři je berou jako škodnou.V naších podmínkách přezímují.Co jsem slyšela,že se jen nerozmnožují.Ale tady stačí jen ta spousta želviček vyhozených nezodpovědnými lidmi.Máme tu dva rybníky a v každém je nékolik želv.Ale víc budou vědět naši želvičkáři.Než to sesmolím,je tu vyčerpávající odpovéď palec palec palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.09.2013 21:19 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Verčák
Pohoda, ptáš se dobře ;-)
V "přírodě" ČR je tradičně považována Emys orbicularis, želva bahenní, která zde žila v hojných počtech ještě před páně Linného zavedením biologické nomenklatury v osmnáctém století, za původní druh (v jemu předcházejících časech se tím nikdo nezabýval, proto je nutno sáhnout do jiných badatelských oborů, např. archeologie).
Stejně jako králík divoký či kapr (a celá řada dalších) zde E. orbicularis vyhynula s nástupem doby ledové. Zda se po odsunu pevninského ledovce vrátila do svých středoevropských výskytišť sama netuším, zatím jsem v odborné literatuře neobjevil zmínky o nálezech želvích ostatků u nás např. v odpadních jamách lidských sídlišť v době před výstavbou velkých klášterů (což ovšem nemusí znamenat že zde nebyly, jen to třeba soudobí historici nepovažovali za nutné zmínit v obecně dostupné populárně naučné literatuře zaměřené jiným směrem anebo jsem já nějaké info přehlédl).
Dohledat zde ovšem lze, že želva bahenní byla od raného středověku ve velkém importována z černomořské oblasti a vysazována podlíž klášterů - dle tehdejších zvyklostí byla považována za rybu (!) a tedy povolené postní jídlo mnichů ;-) . Později se podobně rozšířil chov kapra ( 16. stol.) pocházejícího z přibližně stejné oblasti (viz. Jakub Krčín z Jelčan: dovozový drahý kapr byl tenkrát jídlem společenské elity, zatímco každoročně Vltavou přes Prahu táhnoucí losos krmením prasat a městské chudiny - přesně v tomto pořadí)... Jedinci uniklí do přírody se zde dokázali rozmnožovat, bůh ale suď, zda šlo o "původní" formu, přizpůsobivé introdukované tvory, či mýšence obou zmíněných (nutno také započíst průběžné změny klimatu - mezi 10-13 stol. zde panovaly nejvyšší teploty za podsledních 10 000 let, třicetiletou válku ve století 17. prozměnu vyvolala tzv. malá doba ledová - katastrofální neúroda a hladomor na severu Evropy - za posledních cca 3 000 let nejnižší teplotní gradient). Prakticky všichni nerozmnožující se jedinci u nás jsou dnes ovšem odborníky považováni za nepůvodní (i když ne invazivní) druh - vesměs totiž pocházejí z pokusů o reintrodukci vypuštěním jedinců z Bulharska v poválečných letech...

Problematickými, v tématu na který narážíš, jsou želvy Trachemys scripta elegans. Ty je už několik let zakázáno dovážet do zemí EU (nádherně barevná prťátka druhdy za levno snad v každém zverimexu, která z velikosti kovové dvacky během dvou tří let vyrostla na pětadvacet čísel délky karapaxu a tak obvykle putovala do nejbližšího rybníku)...
V evropské středomořské oblasti představují tyto želvy problém - množí se a vytlačují původní místní druhy. Na sever od Alp se sice nemnoží (pro inkubaci vajec máme příliš krátké léto), odolní dospělci zde ovšem dokáží přežít i v průměru pět let a po ten čas se samozřejmě musí něčím nakrmit. Navzdory tvrzením rybářů sice zdravou rybu nechytí ani omylem, v pomenším rybníčku ale vyzobou např. pulce žab či čolků (kteří by se, nebýt lidské pro krajinu destruktivní činnosti, vzácnými a tedy "chráněnými" nejspíš nestali) snadno a rychle...
Odpověď na otázku, zda okolní "přírodu" ovlivňují negativně, zní ano. Pokouší se přežít a mají hlad...

Perlička na závěr - jediná tuzemská (pravděpodobně) původní želva se dostala v našich zemích na pokraj vyhynutí už krátce před vypuknutím bolševického "radostného budování" spojeného s bezuzdným rabováním a znečišťováním životního prostředí - destrukce kladišť apod. byla už v předválečných letech cílená! Důvod? Přesně tytéž argumenty, jaké uvádí rybníkáři (a rybáři) dnes na adresu nepůvodních a lokálně invazivních trachemysek hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2013 20:16 Žena Verčák [112] - Ještěři
Trošku se zeptám (i když vím že se to už někdo vysvětlovalo, snad mi to prominete)
Co se děje s těmi běžně chovanými (a nejběžněji "vyhazovanými") vodovodními želvami (dle mě eleganska apod.), když je někdo vypustí do volné přírody? Přežijí zimu? Mají se čím živit? Jak ovlivnují okolní živou přírodu? A ještě jedna blbá otázka.. existují nějaké želvy patřící do české přírody?
Neukamenujte mě ;-) nemám v úmyslu žádnou někam pouštět, ani to nechci obhajovat.. chci se jenom informovat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.09.2013 19:47 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: Pogona
ja ju chcem živú, ale aj tak nechápem takéto reči, ona za to nemôže, streliť toho kripla čo ju tam vyhodil ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   02.09.2013 19:42 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Já bych ji taky cvaknul, ale vzduchovkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2013 19:40 Muž Hunter [100] - Želvy
Fotka k příspěvku A tá maličká, ktorá je stále inde :-D už som išiel k druhej pnue a ona na prvej :-D tak som ju cvakol
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2013 19:37 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: . : Hunter : .
Fotka k příspěvku Dnes so mnou vydrbávala, stále bola pri inej pneumatike :-D ale odfotil som ju, nabudúce si beriem ďalekohľad a určím ich, ale mám super rozmazané fotky :-D
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2013 16:53 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
dnes som ju videl celkom zblízka, má malinký pancier ale veľkú hlavu, môže to byť aj eleganska, ale môj farboslepý zrak nebol schopný zaznamenať farbu hlavičky, musím ju nejako chytiť, inak nechápem ľudí čo takto narazia na korytnačku, čo by sa dala chytiť a nechajú ju tak ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.08.2013 23:11 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Ten Tvůj fotoúlovek bude asi fakt scripta. Před pár dny mi ale kolegyně v práci vykládala o svém pozorování tááákhle velké želvy v jednom zatopeném kamenolomu při koupání minulý měsíc - "ta byla tak velká, že musela mít snad sto let!"
Dle popisu (křišťálově čistá voda a želvuša se lidí ani trochu nebála - pročpak asi?) šlo nejspíš o vzrostlou nelsonku či floridanu nebo něco takového. Dospělé zvíře co někdo vykopnul... a dnes už nejspíš nežije :-O . A pokud ano, už teď strašlivě živoří (podchlazená a dlouhodobě o hladu) a nedožije konce října :-(

Fakt že je každé takové zvíře v tuzemské přírodě vetřelcem ani není nutno komentovat, o tom byly napsány i celé knihy. Když k tomu ale přičtu i "osobní pohled" želvy, která se rozhodně neprosila o vláčení za oceán a následné vyhození do "mrazu", je mi z kšeftu (a jeho důsledků) levnými miminky ozdobných želv stále víc a více na zblití :-| tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2013 18:54 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: . : Hunter : .
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2013 18:49 Muž Hunter [100] - Želvy
Fotka k příspěvku Dnes som bol znova ako vždy pokukať slniace sa korky v jazere za činžiakmi, a boli v plnom počte, na jednej pneumatike 2 obrovské, a na druhej pravdepodobne mláďa cca 12 cm veľké, už nepochopím prečo to ľudia vyhodia keď je to ešte také malé, ja sa pokúsim ju nejako chytiť, ale inak podľa mňa nemá šancu prežiť zimu .... pridám nekvalitné foto, pretože to je z veľkej diaľky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2013 19:15 Muž Hunter [100] - Želvy
Fotka k příspěvku Dnes som z diaľky vyfotil jeden kúsok :-D je tam pneumatika a nej zvyknú sedieť a slniť sa :-D
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2013 21:06 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
toho mojho som nakrmil trocha "nasilne" veľmi sa nevzpieral, vložil som mu krevetu a trocha ryby až do krku, inak mal nejaký hlien na jazyku, možno hnis, neviem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2013 18:45 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Verčák
Jo. Je to dospívající sameček (viz ty dlouhé drápky na předních pacičkách, které sice ještě nedorostly plné délky, už jsou ale výrazné) Trachemys scripta elegans (viz horizontální dlouhá červená skvrna za okem, která je pro tento poddruh taxonu T. sripta typická) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 21:47 Žena Verčák [112] - Ještěři
Fotka k příspěvku Tahle byla dneska viděna na břehu Ostravice v centru Ostravy... (né mnou ale známým) Co to je za želvičku? :-) Eleganska?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2013 12:47 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: . : Hunter : .
Fotka k příspěvku Druhá vyzerá normálne
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2013 12:43 Muž Hunter [100] - Želvy
Fotka k příspěvku Tak, zdá sa mi že sa mu stav zlepšuje, akurát stále pláva na hladine, spí a vznáša sa :) takú starosť mi robia tie jeho pazúriky, 4 na prednej pravej má choré, resp. nemá ich. Pridám fotku môžte mi pomôcť o čo sa jedná, som toho názoru že mu možno niečo spadlo na labku a pazúriky mu po čase odumreli a odpadli. Samička ktorá s ním býva nemá na tej istej nohe 3 pazúriky ( stredné ) lenže ona tam nemá nič, on ich má ale odlomené. ..
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2013 22:06 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: . : Hunter : .
Fotka k příspěvku Eleganska ako sa patrí, debil ten človek čo ho vyhodil, už strávil v prírode zrejme pár rokov.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2013 22:04 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: Pogona
Fotka k příspěvku Taký luxus nemám po ruke, ale tak neviem, už sa stalo že som musel prebúdzať, a prebudili sa tak že som ich proste zobral do tepla, a boli hore, za deň dva začali prijímať potravu. Tohto som dal do lavóra s vodou, no myslel som si že je po ňom, takže mi to bolo jedno, nejavil žiadne známky života, ale teraz sa pomaly prebúdza, dýcha ústami, no a chcel by som aby čím skôr začal žrať, inak nieje v zlej kondičke, celkom vypasený musel byť na jeseň.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2013 21:12 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Probouzej ho velmi opatrně a hlavně pomalu,....tzn. nechej ho 2,3 dny venku, pak ho přesuň na chodbu, kde se netopí na další 3 dny, atd. atd.,...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2013 19:21 Muž Hunter [100] - Želvy
takže musím sa pochváliť, pred chvíľou som domov priniesol samca Trachemys scripta elegans, ktorého som našiel v našom jazere, ( už som tu písal že som pozoroval párik a pod. ) toto je pravdepodobne ten samec, keď som ho vitiahol, tak som skonštatoval že je mŕtvy, ale skúsil som ho doma prebrať a zdá sa že ešte žije, tak dám vedieť či to prežil. Inak toto je len ďalší príklad ako ťažko sa trachemyskám prežíva v našej prírode, moje síce tiež ešte spia ( teraz je nenormálne dlhá zima ) ale aspoň mali možnosť žrať ešte v novembri, takže nespia až tak dlho, v jazerách hladujú prakticky od novembra do apríla-mája teraz ? moje už idem budiť a kŕmiť :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2012 00:13 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: sfox
To sice dobře píšeš, že sem jako nepůvodní druh fakt nepatří... ale, cituji: "mělo by se s ní podle toho zacházet"...?
Pokud míníš odchyt a přepravu želvy do nějaké záchytné stanice a odtud např. nabízení poctivým zájemcům z řad chovatelů, dávám Ti za pravdu ano
Pokud máš ale na mysli okamžitou likvidaci onoho "strašlivě nežádoucího a vše kolem ohrožujícího" tvora "destruktivního" pro zdejší báječně "fungující čistý" ekosystém... :-O tak o to se na těch (nemnohých) nezregulovaných místech vodních toků v ČR, kde by mohl takový živočich aspoň chvíli (do nejbližší tuhé zimy) přežít, jistě brzy "postarají" všudypřítomní norci američtí, potkani (původně asijský druh, i když ten se do Evropy rozšířil svépomocí před necelými dvěma staletími, takže se to asi nepočítá), při západní hranici republiky mývalovci kuní a v podkrkonoší i medvídci mývalové!
Nejspíš tu brzy z rána ještě ztuhlou želvu sejmou někde mezi kanadskou jedlí, asijským bolševníkem a americkou růžově kvetoucí netykavkou. Žaludek té chuděry bude přitom nejspíš v tu chvíli plný růžkatce (původem americká vodní rostlinka), mladých amerických raků a jednoho "pendrekáče" - velkého slimáka z Kanady... Pokud se tedy dříve neotráví nějakým svinstvem vypuštěným lidmi do řeky, nerozšmelcuje ji magor na čtyřkolce nebo auto při pokusu přejít cestu apod.
Jo, vyhozená trachemyska je fakt problém pro tuzemskou pravou přírodu... hmm
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 20:13 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Ona ta želva chňapne tak nějak instinktivně (naše Mája se např. nedávno pokoušela sníst přední část plastronu malé Kačky, při jednom seznamovacím pobytu pospolu - nebyl v tom ani náznak agrese, jen jí v první chvíli krunýř menší želvy připadal v relativně kalné rybníkové vodě k jídlu :-D ). Ale máš pravdu, časem příjde na to, že takové pokusy fakt nestojí za námahu a vykašle se na ně docela :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 11:07 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
A tak ja som tiez s nimi choval ryby, aj s velkymi v tom malom jazierku, a nic, asi vedia ze je to zbytocne plytvanie energie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2012 21:46 Muž Felix [754] - Ještěři
Bodejť, v omezeném prostoru skleněné krabice nemá ta rybka šanci uprchnout někam daleko... ale i tak se jí únik obvykle podaří. Většinou ji nedostanou stále se opakující (ovšem krajně neobratné) pokusy věčně hladových želviček, dříve či později se ale otráví dusíkatými látkami z jejich trusu... a tímto oslabenou, možná umírající, ji pak želvuša sežere.
Ovšem i na tomto webu je např. chovatel, co má už nějaký čas u trachemysek neonky (!) jako indikátor kvality vody, kterým se daří docela dobře. Holt prostor a kvalitní (moc moc kvalitní) filtrace dělají své ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2012 09:19 Muž Hunter [100] - Želvy
Len doplním, v akvarku tu rybu dokážu uštvať ale v rybníku ? U mňa som ich nikdy nevidel loviť rybičky aj keď ich tam bola kopa žrali radšej rastliny ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2012 22:29 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: sfox
Tak ty informace mám naprosto přesné, před pár lety o invazivních druzích v ČR vyšla jedna velmi pěkná naučná publikace (formátem plochy stejně velká jako Vágnerova "Afrika", akorát ještě nejmíň dvakrát silnější a tomu odpovídá i cena) - rozmnožuje se jen ve středomořské oblasti, v tuzemských podmínkách klima neumožňuje zdárný vývoj zárodků, naše jaro je příliš studené a podzim nastupuje brzy. Ony ani ty dospělé želvy nedokáží v naší "přírodě" (od 18. století se jen na území dnešní ČR rozšířilo a populačně převládlo přes 2 000 nepůvodních druhů živočichů a rostlin, včetně např. hlavních stromů v tom čemu pro nedostatek jiných výrazů říkáme les) přežít více než tři čtyři zimování ;-).
Agresivní taky nejsou (při odchytu se samozřejmě brání kousáním, to ale udělá každé zvíře), jejich snášenlivost a tolerance vůči jiným druhům je konec konců chovatelům želviček už leta notoricky známa. I původní či spíš "původní" Emys orbicularis (tuzemská populace byla prakticky beze zbytku vyhubena člověkem v průběhu 20. století a těch několik desítek zde doslova živořících jedinců jsou zvířata importovaná za bolševika z Bulharska - rovněž nezchopná se u nás zdárně množit) v jejich společnosti prospívají naprosto stejně jako bez nich, většinou ale žijí a sluní se pospolu.
Tito mírní ryby aktivně nelovící tvorové jsou jen dalšími obětmi lidské blbosti, rozhodně ne příčinou problému. Svého času si rybníkáři vzali do hlavy, že emysky vyžírají potěr v sádkových rybnících a začali je intenzivně hubit. Dnes se rozhodli, že pitomci vyházené trachemysky (největší zjištěná relativně stabilní populace nerozmnožujícíchse dospělých jedinců v ČR činí 20-25 kusů v Polabí) představují stejný problém. Přitom ani v akvateráriu (!) nedokáže zdravou rybu tato želva ulovit. Z rozborů žaludků trachemysek ulovených v původních výskytištích vyplývá, že cca 70% stravy tvoří okřehek a další vodní rostliny, zbytek hmyz napadaný na hladinu, vodní šneci, drobní korýši a červi (obvykle vodní typu nítěnek, žížaly jsou méně četné). Ryba se vyskytuje jenom vzácně, vzásadě jde o náhodné nálezy uhynulých či umírajících jedinců, podobně jako v případě drobných savců nebo ptáčat vypadlých z hnízd... A dál už asi není o čem... ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2012 18:30 Muž Hunter [100] - Želvy
www.kralici.cz/… skús tu, tam som to čítal ale bližšie o lokalitách nič
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2012 15:40 sfox
Hunter: Mohl bys býti prosím přesnějí co se lokalit týče.Díky.Śalom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2012 14:23 Muž Hunter [100] - Želvy
tuším že mladé sa vyskitujú asi na dvoch lokalitách, ale zimu neprežijú, u vás v ČR
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2012 13:34 sfox
Źelva nád. je agresivní zavlečený druh a s jako takovým by se sí mělo zacházet. Ovšem já jako milovník zvířat si nedovedu představit že bych si z ní uvařil polévku.Jestli prosím někdo zvás má informace o jejím rozmnožování na našem území, byl bych velmi vděčen za jejich poskytnutí.Dík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2012 13:00 Muž dox93 [8] - Hadi
jj na žížalu už se mi jí taky podařilo chytit :-D
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2012 11:51 sfox
Já jsem rybář,a mohu vá sdělit že mám několik přátel kterým se již úlovek želvy nádherné povedl, hlvně v okolí mělnicka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2012 22:29 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: MaxoSK
Heh, ja ani niesom povodny majitel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2012 21:27 Muž 93petr19 [2] - ObojživelníciRe: MaxoSK
No jo no, tak Rakousko :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2012 21:25 MaxoSK Re: 93petr19
93petr19 napsal: Stejně to nikdo kontrolovat nebude :)

To je pravda ale keby si ju trebárs prepravoval v aute a zastavia ta policajti? tak neviem ako by sa to riešilo a v takom Rakúsku by ťa aj zavrely :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2012 21:22 Muž 93petr19 [2] - ObojživelníciRe: MaxoSK
Stejně to nikdo kontrolovat nebude :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2012 21:15 MaxoSK Re: . : Hunter : .
. : Hunter : . napsal: no minule som dakde čítal že na slovensku je aj zákaz chovu TSE, vraj musia byt registrované, nieje to blud ? a vsetky odchytene jedince by mali putovať do zoo bojnic. Hehe.

Nie je to blud! na nejakej stránke som to čítal, že sa to musí registrovať len k tomu potrebuješ doklad o kupé a ten nemám, takže ju nemôžem registrovať ale kto si 15 rokov odkladá bloček? :-( je to cele vymysel EU.....

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Želvy • Zobrazeno 1286x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/607?r=93