Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Užovka - terárium

 

NápovědaFórum » Hadi  

+ přidat příspěvek
Užovka - terárium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2015 23:32 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: alterationx
No tak může se to dostat i mimo sklo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2015 22:45 Muž alterationx [82] Re: Nessy
Pokiaľ budeš čistiť sklo, tak by som sa absolútne nebál použiť ani ten sanytol, kľudne ho nechať aj dlhšie postáť. Sklo sa dá veľmi dobre opláchnuť, vyvetrať a nehrozí, žeby nejak absorbovalo dezinfekčné prípravky. Sklenené terárium je najľahšie na dezinfekciu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2015 22:37 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: alterationx
Jo, až budeme mít víc terárek, asi si pořídím parní čistič, to není špatný nápad ;-) Bude to rychlé a bez obav.
Teď budu čistit sklo a bambus.
Na FB už mi doporučili Ivasan - že je to přímo veterinární pro zvířata, tak si objednám ten a mám to jisté ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2015 19:04 Muž alterationx [82] Re: Nessy
OK, takže info čítaj nižšie. Hlavnou zložkou Sanytolu je didecylmetylamonium chlorid, ktorý je napr. obsiahnutý aj v prípravku Roccal-D, ktorý na zahraničných fórach používajú na čistenie terárii. Podľa mojich výpočtov, ak sa nemýlim, tak Sanytol dezinfekce koupelny má výrazne nižšiu koncentráciu tejto látky ako Roccal-D. Záleží aj aké terárium sa ide čistiť, lebo je rozdiel dezinfikovať plast, sklo alebo nebodaj nejaké drevo. Ja som minule použil sanytol na vyčistenie keramických misiek, ktoré mám na vodu pre zvieratá a aj po fakt dobrom opláchnutí ostal po čase mierny zápach, zvieraťu však nič nebolo. Samozrejme pri akejkoľvek dezinfekcii je potrebné poriadne opláchnuť. Veľmi dobrá na dezinfekciu je para - nepoužil som. Vriaca voda taktiež, aj keď niekde som už čítal, že niektoré mikro/organizmy prežijú aj 100 stupňov.

Disinfectants Useful Around Reptiles.
From the chapter Therapeutics, by Roger J. Klingenberg, DVM. In, Reptile Medicine and Surgery, Douglas R. Mader, DVM, editor. 1996, WB Saunders Co.:

As part of the comprehensive therapeutic plan, the practitioner should make recommendations concerning the hygiene of the reptile's environment. Improper sanitation, including inadequate disinfection, is commonly associated with health problems. The practitioner needs to stress to the owner the importance of proper disinfection and not merely cleaning.

Cleaning refers to the physical removal of organic debris. This reduces exposure to potential pathogens. Soap products are commonly used for cleaning, as they help penetrate and break up stubborn materials. Liquid dish detergent diluted in warm water is an example of a good cleaning agent. However, soap residues can inactivate some disinfectants. "Disinfectant" is a term that is usually applied to a chemical or physical agent that kills vegetative forms of bacteria, fungi, and viruses. Disinfectants will not sterilize a surface hut will reduce pathogen numbers more dramatically than cleaners.

There are live main groups of disinfectants used with reptiles:

1. Quaternary ammonium compounds (Roccal-D, Upjohn Co.)

2. Chlorhexidine products (Nolvasan, Aveco Co.)

3. Household bleach (Sodium hypochlorite - many brands)

4. Ammonia (many brands)

5. Inorganic iodine products (e.g., povidone-iodine -many brands)

Regardless of the product used, for adequate disinfection to occur most manufacturers recommend a contact time of 15- 20 minutes. While this may be impractical for large cages, water dishes and cage furniture may be soaked and then well-rinsed. Large enclosures can be sprayed with an appropriate dilution of the disinfectant, which is then rinsed well after the appropriate contact time. Some soap residues can partially inactivate disinfectants such as the quaternary ammonium products, so a thorough rinsing after cleaning is imperative. Some reptiles, such as some of the water turtles and amphibians, are more sensitive to these agents and special attention has to he paid to the rinsing process. Cutaneous absorption of these products could prove to he fatal. Some containers used in animal housing are not totally impervious to these products. Plastic tends to retain some of the cleaning agents and disinfectants. At the National Aquarium in Baltimore, povidone-iodine was implicated in the deaths of some poison dart frogs. lf a chlorine product is used, then a dechlorinizing agent should be added to the rinse water. A thorough rinsing of both the cleaning agents and disinfectants is important to prevent accidental absorption via residues, to limit contact irritants, and to remove odors that could harm the respiratory system of the cage occupant.

Quaternary ammonium products like Roccal-D are very useful and easy to use. Roccal-D is fairly harsh to skin and prolonged contact is to be avoided. Despite rumors to the contrary, Roccal-D has not been shown to be carcinogenic. All cleaning agents used prior to using the disinfectant must be rinsed well or some inactivation of the product may occur. Chlorhexidine products are less harsh and are more commonly used. These products are often combined with cleansing agents (e.g., Nolvasan scrub), but this would he a fairly expensive product to use for general cleaning/disinfection. It is more reasonable to use a good cleaning agent, rinse well, and then apply the chlorhexidine (1%) as a spray; which is ultimately rinsed. This will work equally well for cages, cage furniture, and water dishes.

Povidone-iodine products can also he combined with cleansing agents to produce surgical scrub solutions. These products may penetrate some plastics and should be used with caution in sensitive reptiles. Staining of containers can also occur. The povidone-iodine products are effective for resistant organisms such as Entamoeba spp., although true sterilization is preferred.

Ammonia products are irritating to skin and the respiratory, tract and are infrequently used. However, ammonia-based products in a 5% solution are perhaps the agent of choice for Cryptosporidia spp., which are extremely resistant to disinfection. Mycobacterium spp. are also resistant to most disinfectants, and true sterilization may be required to control these pathogens.

Perhaps the most frequently used cleaning/disinfection combination used by veterinarians is bleach with a soap product, made popular owing to the resistance of canine parvovirus. One ounce (30 ml) of household chlorine bleach is combined with 1 teaspoon (5 ml) of a soap product like Palmolive or Dawn dish detergent in 1 quart of water. Because of the low cost of this mixture, new batches should he mixed with each cleaning/disinfection job. While good results are obtained, this mixture is also irritating to the skin and respiratory system. Chlorine bleach must never be combined with ammonia owing to the potential production of poisonous chlorine gases.

Each practitioner must make his or her own choice based on preference of the products mentioned. Products already in use in the veterinary clinic can be adapted for use with reptiles. Clients should be encouraged to use similar products, but their use must he thoroughly discussed with them if recommended. A handout on cleaning and disinfection techniques may prove to be useful.




*I know currently, these chemicals have not been proven to be carcinogenic but anyone who has spent ample time exposed to these chemicals can tell you that they DO have an effect on the skin or respiratory tract with prolonged exposure. Remember when asbestos was considered completely safe and used in schools? Then decades later it's proven to be highly carcinogenic...just something to think about
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2015 18:23 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: alterationx
Mně to přijde zbytečné - aby tu na každý prd bylo milion témat ;-) Bych to tu nejraději celé promazala, aby tu nebylo milion diskuzí na stejné téma - co do terárka, co je to za druh, atd... Dělá to zbytečný chaos (podle mě ;-) ).
A když si někdo zadá desinfekce, vyjede mu můj dotaz a už ví, kam kliknout ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2015 18:12 Muž alterationx [82] Re: Nessy
Nessy, nechceš to čistenie založiť ako novú tému? alebo podiskutujeme tu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2015 16:33 Žena Nessy [124] - Ještěři – Čištění
Ahoj, chystám se čistit terária u guttek a ciliátů - vždycky jsem to jen vykydala a dala novou pedestýlku, ale teď si říkám, jestli by to nechtělo taky něčím vydesinfikovat - přeci jen cca tři roky je to bez desinfekce. Napadl mě Sanytol. Mám ho doma po desinfekci terárek u vousatek a podle ženské z reklamy (ačkoliv je mi jasné, že na reklamy moc dát nemůžu), která to stříká i na stůl a do ledničky, by to snad nemělo být nijak závadné? Co vy na to? Nebo čím tedy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2013 11:20 Muž Cosmogagy [14] - HadiRe: Pogona
To jo, s tím souhlasím, já taky Jirku nechtěl navádět k tomu že to terárko má zmenšit, spíš ho ujistit že jí to jeho terárko opravdu bude bohatě stačit i s rezervou ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2013 19:11 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: jirkamrvík
Tak tak, čím větší prostor jí můžeš dopřát tím líp. Sice ji stačí i mnší terárium, ale proč se tísnit v "garzonce", když jí můžeš a chceš nabídnout mezonetový byt 4 + 1 ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2013 16:16 Muž jirkamrvík [0] Re: Cosmogagy
aha :-D smich ale tak bude mít prostor a možná časem přibude ještě jedna ale to se uvydí až časem ... ano
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2013 12:32 Muž Cosmogagy [14] - HadiRe: jirkamrvík
No ono i dospělé jedenapůlmetrové užovce (i dvěma) stačí terárium cca 80x40x50cm, když ho dobře zařídíš ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2013 17:03 Muž jirkamrvík [0] Re: Cosmogagy
jojo :-D mě stačí jedna ale chci jí terárko přispůsobit i když už bude mít (jednou) těch 180cm ano tohohle prcka co budu mít tak má asi 50-60cm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2013 16:51 egyptor5 – korálovka mexická
čavtte, som zo slovenska takže dúfam že vám moja slovenčina nebude vadiť. ň

Chcel by som kúpiť na stránke www.plazmix.eu korálovku mexickú ale niesom si istý o chove.
Prosím vás ak niekto chová tento druh hada aby mi poradil o jeho chove. A nieso
si istý či je to skutočne korálovka sedlatá
- www.plazmix.eu/…/




vopred Ďakujem :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 17:38 Muž Cosmogagy [14] - HadiRe: jirkamrvík
Do takového rozměru bych dal klidně i 3-4 gutky... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 16:33 Muž jirkamrvík [0]
tak nakonec mm terárko : 122x80x60 nebude to pro gutátku melé ? hmm ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 20:42 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Reptilio
Však já myslel v páru , jako dvě samice. Někdy se v pohodě snese i samec se samicí . ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 20:40 Reptilio Re: Pogona
Na netu sem četl že gekončíky se chovaji ve skupine 1 samec a 2 a vice samic, ze dva samci by se navzajem nesnesli ne bo ze by v terarku jeden samec v období pářeni jednu samici uhonil. Ale to sem ted nepatří. Díky za odpověd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 19:56 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Reptilio
Gekončíci se chovat v párech dají, proč by ne,...stejně tak i tyhle gutátky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 18:20 Reptilio Re: Pogona
A dají de chovat i v párech? S hady nemam ještě žádný zkušenosti tak nevim jestli to je s nimi jak s ještěrky jako např. gekončíky ti se v párech chovat nedají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 18:46 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Reptilio
U užovek bývá poměr pohlaví fuk. Snesou se i samci. Samozřejmě se ale občas stane, že si nesednou ani dvě samice,...to je ale tak jeden případ z tisíce ;-)
Pro dvě gutátky pořiď terárium 100-50-50 a větší ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 18:02 Reptilio – terarko
Zdravim, mam dotaz jak velké by mělo být terárko pro 2 užovky a jestli je lepší chovat 2 samice nebo samici a samce, popřípadě 2 samice a 1 samce v tomto případě by mě zajímaly i rozměry terária pro 3 užovky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 16:40 Muž jirkamrvík [0]
ne smich smich 120cm dlouhé 80cm vysoké a asi 40-50 cm široké ale mohlo by i více široké ale kratší take třeba 100x80x70 to by nebylo špatný hmm uvidíme časem gutátka bude až na vánoce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2013 17:06 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: jirkamrvík
Takže 120cm šířka? Pokud ano, pak do takového terária si pořiď klidně tři gutátky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2013 16:43 Muž jirkamrvík [0] Re: Pogona
výška 80 cm šlo byto ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2013 15:36 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: jirkamrvík
Výška 80cm, nebo 120cm?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2013 15:07 Muž jirkamrvík [0]
chci se zeptat : můžu udělat pro užovku červnenou terárium z osb desek ? bude mít rozměry v120 š 40-50 v 80
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2011 20:52 Žena Vini [34] - SavciRe: pavel
Já a ostatní jak už se zmiňoval Pogona máme tento rozměr pro mladá zvířata, pro 1,5m dlouhého hada nelze mít takto malé terárium protože je moc velký. Buď si pořiď tu korálovku nebo třeba heterodon nasicus, ale to jsou pozemní hadi, nešphají takže ti by ti tam taky nešli...já mám užovku dlouhou 98cm a už pro ní plánuju nové terárko a to jí nemám ani 1rok...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 19:50 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: pavel
Ano, pro mláďe to na rok, dva stačí - však jsem psal, že to nejde pro dospěláka,.....

Pokud někdo chová dospělou gutku v takovem teráriu, hraničí to pak s týráním,.......

Jde jen o to, aby sis nekoupil hada, protože mu tohle jako mláděti stačí a za rok, dva zjistil, že nemáš finance na větší terárko a hada tak natrápil,.....

Nebo pokud nemáš místo na větší terárko, pořiď si nějakou korálovku ;-) Té to stačit bude, navíc je všude seženeš a jsou krásněji zbarvené,......v mnoha poddruzích ( alterna, pyromelana,..... )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 18:42 pavel – pk
no tak dobre kdyz myslis ale kdyz koukám na tady ty prezentace tak mají taky delku treba je 60 cm
nebo i jen 50 sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 18:40 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: pavel
Podobnou věc řešíme vedle s gekončíkem nočním a rozměrem terária pro něj.

Takže to zkusím znova, pokud jsi to poprvé nepochopil.
SKORO DVOUMETROVÝ HAD NEMŮŽE BÝT V TERÁRIU O ZÁKLADNĚ 60*40CM

Zkus se zavřít na den do místnosti kde se ani nepostavíš :-(

PROSTĚ SE BUDE TRÁPIT
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 18:31 pavel – pk
a když jiné nemam pls řekněte že v tom vydrží :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 18:27 pavel – pk
a když bych udelal hodne ploch na 3D pozadí aby mnela dohromady víc místa stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 17:37 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: pavel
Pro dospělou určitě ne hmm ta výška je zbytečná, terárium by mělo mít minimálně 80*50*40, ideálně 1*0,5*0,5m a víc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 17:31 pavel – staci to
dobrý den chtěl bych se zeptat jestli užovce čercené bude stacit terárium velikostí především na výšku velikosti jsou cca. : 60 X 40 X 80 délka X šířka X výška. pls poradte ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2011 09:00 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Fladik
Jojo, ony jsou mnohdy informace na netu trochu dvojsmyslné a zavádějící, pokud bys však trvale udržoval teplotu PO CELÉM teráriu oněch 28 - 32, jak se rádo a často uvádí, pak Ti had časem pojde, ony totiž dlouhodobé teploty nad 30C jsou smrtelné pro většinu námi chovaných plazíků.

Teplotu po teráriu nesleduj, i když by nááhodou v nejchladnější části terárka bylo 15C, pak je to jedině dobře ;-) Hlavní je, aby mělo zvíře možnost se lokálního výhřevu - tzn. aby mělo k sipozici se nahřát pod žárovkou či na topném kameni. Až se nahřeje, samo si vybere kam zaleze a jaká teplota mu v teráriu právě vyhovuje ;-)

Proto ano, topný kámen + LED diody stačí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2011 08:44 Muž Fladik [0] - Hadi – osvětlení
Aha, tak to jsem asi špatně pochopil. Měl jsem za to, že v teráriu musí být žárovka, která jej vyhřeje celkově a topn kámen, který bude hřát pouze lokálně. Tak to moc děkuji za radu a vyvedení z omylu.
Buduůli tedy mít v terárku topný kámen, a osvětlení LED diodami, bude to v pořádku? Budu hlídat teplotu a uvidím. Ještě jednou díky! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2011 17:32 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Fladik
Ty tam budeš mít topný kámen a žárovku, která bude terárium vytápět,.... smich
Otázka je nasnadě, když budeš mít výhřevnou žárovku, proč topný kámen.
Stačí použít jedno, nebo druhé ;-)
Co se wattáže žárovky - to musíš vyzkoušet sám. Záleží jak "chladný" a "vlhký" máš byt, kde umístěné terárium atd., atd.,....
Začni obyč. žárovkou 40W a pak buď uber nebo přidej watty tak, aby pod ní bylo 32 - 45C ( lepší je dostat se k té horní teplotní hranici ), kolik je stupňů ve zbytku terária neřeš ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2011 15:14 Muž Fladik [0] - Hadi – Osvětlení
A jaké byste mi do těchto terárií doporučili osvětlení? Mám to naplánované tak, že v každém terárku budu mít topný kámen a osvětlení LED diodami. Pak tam chci mít ještě žárovku, která by to vytápěla. Jaká to pro tyto terária nejlepší? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2011 11:54 Muž Evil [15] - Ještěři
jj gekončíci v takovém terárku budou mít radost :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2011 19:45 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Fladik
Určitě 3 gekončíky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2011 19:32 Muž Fladik [0] - Hadi – :-)
Díky za odpověď. Mám z toho radost! Mám ještě jedno takové terárko, rozměrově stejné. Chtěl bych v něm mít Gekončíky noční nebo agamu vousatou. Pro koho je to vhodnější a kolik jedinců bych tam případně mohl mít? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2011 19:23 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Fladik
Díky hloubce 70cm a délce 60cm bude ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2011 18:10 Muž Fladik [0] - Hadi – Užovka - terárium
Dobrý den, rád bych si pořídil uživku červenou a chci se zeptat, zda je terárko dostačující. Rozměry: 60x52x70 (dxvxh). Předem díky za Vaše odpovědi!

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Hadi • Zobrazeno 401x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/680-uzovka-terarium