Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Jaký předřadník na výbojku?

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Jaký předřadník na výbojku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2012 17:05 Muž halaly [25] - Ještěři
Dík za odpověď. Na výbojku bez předřadníku jsem se již díval, avšak mají jen od 100W výš, což je pro mě moc. Bohužel jsem nucen myslet i ekonomicky. Přeci jen bydlím s rodiči. Ten Raptor údajně dává dost světla a hodně tepla na úkor nižší spotřebě.
Halogenová bodová žárovka Solar Raptor 28W (28W) z výšky 20cm na podklad - teplota na podkladě 50°C, což je ohromné. Mě to neudělá ani halogen zn. Trixie o výkonu 35W. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2012 16:59 Žena Verčák [112] - Ještěři
já mám u agamy jako zdroj tepla i UVB solar glo, předředník nepotřebuje, a je levnější než solar raptor... ale otázka je jak velké terárko máš.. tuším že nejslabší je 125W a tobude možná moc.. a taky mám to u agamy což je pouštní ještěr, nevím jak je to u chameleona s "potřebnou dávkou UVB" (ale myslím že slunko z jeho domoviny nenahradí ani ta nejlepší žárovka :-D )... reději počkej na rady zkušenějších ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2012 16:55 Muž halaly [25] - Ještěři
Promiň, ale jsou 4 (je jich víc, ale my jsme se je učili jenom 4) výjimky, kde nejsou Y (ale mate to) - vidět, viset, vinout, viklat.
K věci: Terárium 100x50x50 (na výšku). V počátečních nákladech to vyjde levnějš, to jo... Jenže výbojka nahradí jak teplo, tak světlo, tak UVB záření. To máš třeba těch 50W a mění se po roce.
Pak máš to, co jsi tady psal a má to většina začínajících. To jest obyč. žárovka - ani 60W mi nevyhřeje terárium na určitou teplotu (28-30°C), dále UVB - 26W a lineární zářivka k dosvětlení, např. 14W. To máš dohromady 100W - to je jednou tolik a jednou tolik platí tví rodiče za elektřinu. UVBčko se musí měnit po půl roce, takže 2 do roka, což je úplně stejná cena jako za výbojku. Obyč. žárovky nepočítám, to je otázka pár korun.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2012 16:48 Muž petroneus [15] - Ještěři
jak to tak vydím, o dost levněji ti vyjde koupit chameleonovi zvlášť UVB žárovku a do terária pak umístit ještě jednu žárovku,například bodovou, ze které máš světlo i teplo.Pokud trváš na žárovce,kterou zde uvádíš, tak ti s tím předřadníkem moc neporadím.Když jsem vyděl tu cenu,tak mě málem kleplo! ne :-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2012 15:26 Muž halaly [25] - Ještěři – Jaký předřadník na výbojku?
Hledám nějaký předřadník na výbojku Solar Raptor 50W www.robimaus.cz/…
Chci ho dát k chameleonovi a byl by to zdroj jak tepla, tak světla.
Jenže problém je v tom, že vůbec nevím, podle čeho vybrat předřadník.
Nechci kupovat Solar Raptor předřadník za 1500Kč, ale jsou i obyčejné... Našel jsem tuto stránku www.e-light.cz/…/ - tento předřadník je levný, ale nevím, zda-li bude fungovat s tou výbojku. Přesněji jestli ji nezlikviduje.
Díky za rady, případně odkazy.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 53x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/734-jaky-predradnik-na-vybojku-