Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

chování vousatky

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
chování vousatky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 18:12 Muž vitticeps [21] - www.davidmuzicek.czRe: Verčák
Spíš teplejší, jen je nevysušit.. Jinak jde klíčit třeba ještě vojtěška, jen jsou z toho takové malinkaté rostlinky a agamy je někdy nechtějí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 13:02 Žena Verčák [112] - JeštěřiRe: vitticeps
Co všechno můžu zkusit vyklíčit za rostlinky? :-) Dneska jsem "zasela" slunečnici tak uvidím co z toho výjde. Mimochodem, ty semínka mají být na vlhké vatě to vím, ale mají být spíš na studenějším nebo teplejším místě v pokoji? :-) Díky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2012 18:02 Sonystar Re: vitticeps
Děkuji, hned zítra jí skočím koupit ;-) palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2012 16:55 Muž vitticeps [21] - www.davidmuzicek.cz
Terárium vypadá, že je osvětleno ideálně. Podle všeho je jen vyplašená z nového prostředí. Nechte ji určitě v klidu, potravy předkládejte přiměřeně, malé agamky se bojí velkého množství hmyzu nebo příliš velkého hmyzu. Když budou v terárium pobíhat 2-3 malí cvčci tak je jistě brzo sežere. Zkuste taky koupit slunečnici a nakličte ji na vlhké vatě. Její rostlinky agamky milují a žerou je hned od vylíhnutí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2012 09:34 Sonystar Re: vitticeps
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2012 09:32 Sonystar Re: vitticeps
Tady je moje terárium :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2012 20:47 Muž vitticeps [21] - www.davidmuzicek.czRe: Sonystar
Nejspíš málo světla, nemyslím tím UVB a výhřevné místo, ale obecně šero v teráriu. Mláďata jsou na to citlivější. Agamka je navíc ještě dost malá. Klidně sem dejte fotku terária v provozu a vychytáme všechny mouchy :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2012 18:51 Sonystar Re: Sonystar
ještě je taková neaktivní, malátná, Dlouho vydrží odpočívat nebo spát i přes den na jednom miste...
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2012 18:19 Sonystar Re: Lucifer
Dobře, děkuji moc za rady - to, že by jí mohli cvrčci ukousat vím a dávám na to pozor. Jen bych se ještě chtěla zeptat, jak mám postupně postupovat, aby si na mě zvykla ( je mi jasné, že přes krmení), ale jak začít krůček po krůčku, neboť mi utíkala i před pohlazením, tak jsem jí nechala být a pár dalších dní nechám. Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2012 16:24 Žena Lucifer [22] - JeštěřiRe: Sonystar
Takovéto chování je normální, agamka je v novém prostředí, s největší pravděpodobností nebude i pár dní žrát. Nech ji v klidu a moc jí nevyndavej z terária. Hlavně jí nenechávej přes noc cvrčky v teráriu, hrozí nebezpečí, že cvrčci by ji mohly pokousat a to je pak nepříjemné :-) Ona až pak na ní přijde hladík, tak ona si za pár dní veme! :-) My jsme třeba takto velkou vousatku rozežírali na tom, že jsme pouštěli kapičky po sklu, a ono jí bavilo je chytat a jak byla rozpohybovaná, tak si nakonec vzala i cvrčky. Hlavně ji teď moc nestresuj, musí si přece jenom zvyknout! palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2012 14:42 Sonystar – plachost agamy
Dobrý den, mám takový dotaz. Včera jsem si domů přivezla malou agamku vousatou (necelých 15 cm). Vše bylo v pořádku,šla rovnou do zeřízeného terária a předchozí majitelka říkala, že je zvyklá na ruku. První den bylo vše v pořádku, ale dnes začala být plachá sad Vím, že je ještě ve zvykání, ale byl to obrat v chování. Co se týče krmení, nežere mi zelené, cvrčky bez problémů. Má zdroj UVB i výhřevnou bodovou žárovku. nevíte, co s ní může být a zda, je možné, že z ní vyroste bezproblémová klidná agama? Děkuji moc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 22:03 Muž Felix [754] - Ještěři
Dík. A kdyby si ji chtěli prohlédnout, je na terarka.net/terarka/134 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 21:55 Dannie Re: fajfmen
rozhodně vyřídim. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 21:44 Muž Felix [754] - Ještěři
Jasně, počkám si jak dlouho bude potřeba :-)
Každopádně mám plně plodnou samici, která si zrovna dělá zásoby pro budoucí zabřeznutí, a samečka co ještě nejspíš dokonale nevyspěl ;-)
Zkrátka - Berušku (viz. má prezentace) bych mohl půjčit. Ani dát, ani prodat, jenom půjčit za účelem množení. ZOO by pak zůstala všechna její mláďata krom jediné holky z nich, která by pak doplnila moji chovnou skupinu Bublís/Beruška/a ona ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 21:28 Dannie Re: fajfmen
no vzhledem k tomu, že na sonoře pracuji teprve měsíc a že tam nyní máme pouze samce, nemohu ti hned odpovedet, každopádně, zítra pravděpodobně budu hovořit se svým nadřízenym, který se v zoo pohybuje déle jak já a o historii čukval v rámci zoo bude vědět jistě víc tak mu přetlumočím tvůj vzkaz. sama si ani nejsem jistá jestli v zoo kdy nějaká samice do páru byla ( kupodivu je tam celkem obvyklé, že nejspíš všichni doufají, že se velká část zvířat bude množit partenogeneticky či jako hermafrodité :-D )a jestli tam má vůbec někdo větší zkušenosti s čukvalami. tudíž prosím o strpení a hned jak zjistím víc, nebo spíše hned jak odchytím svého šéfa, se rozhodně ozvu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 21:06 Muž Felix [754] - Ještěři
Bomba, Tebe mi seslalo snad samo nebe potlesk
U nás se totiž schyluje už k třetí čukvalí snůšce vajec, protože ale byly obě předchozí jen pukavce, mám z toho kapánek smýšené pocity. Samička navíc snáší každoročně (!) už od doby, kdy ještě stále viditelně rostla a navíc je škvrně vůči samečkovi zhruba jenom poloviční, tak bych byl dílem nerad kdyby se strhala a dílem taky nerad, kdyby její enormní plodnost vycházela dlouho vniveč. Rád bych se tedy dozvěděl něco (čím víc tím líp) od profíků, kdyby byla eventuelně i možnost dejme tomu nějaké spolupráce v rámci plemenitby. To byl bych doslova v sedmém nebi :-D
Náš Bublísek je cca pětiletý a pochází z přímého importu. Kdosi jej jako mrně odchytil a (chudáčka) odvlekl přes oceán z jeho přirozeného prostředí a následně odprodal do zverimexu coby slabšího ze dvou permanentně se rvoucích dospívajících samečků (původně si prý myslel, že jde o samici)
Berušku jsem sehnal více než rok po Bublísově náhodném zakoupení až v Opavě (údajně jako roční) a o jejím původu nevím dále nic. V rámci vzrůstu čukvalích samiček je kousek nad dolní mezí velikosti a vykazuje obrovský potenciál plodnosti...

Šlo by Vám ji třeba půjčit ke spáření a odchovu prťat s tím, že bych po jejím navrácení mohl získat jednu samičku z jejího potomstva? Čili by se Bublís mohl vydovádět, aniž by přetěžoval jen jednu samičku, a zároveň neplodil incestní potomky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 20:32 Dannie Re: fajfmen
rozhodně by to šlo, jelikož o čukvalu se staram. pracuji na sonoře :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 20:18 Muž Felix [754] - Ještěři
Tak to asi bude ten případ silnější samičky :-)
Mmch. - Ty pracuješ v plzeňské ZOO? To bych si Tě pak dovolil (jestli by to nevadilo) otravovat fůrou dotazů na čukvaly z tamní sonorské expozice - ohledně chovu, odchovů apod. Šlo by to? :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 20:04 Dannie Re: fajfmen
nynější údajný samec má všechny znaky samce a navíc bývalá majitelka ho dávala pryč protože zabil samce s kterým byl od malinka v teráriu, nejsem si jistá jestli by tohle udělala samice. a nynější údajná samice má všechny znaky samice. ohledně hemipenisů, ty má viditelné Quido a i když jsem srovnala samce a samice které máme v zoo s těma svýma. jinak sondoval je veterinář v zoo, kde pracuji, který s tím má nemalé zkušenosti, tudíž jsem si alespon jistá že to pro ně bylo, když ne příjemné tak alespon bezpečné. no nevím jsem z toho opravdu zmatená :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.02.2012 19:50 Muž Felix [754] - Ještěři
Ahoj, než se vrhnu na ostatní - sondování u ještěrů je průs..! Narozdíl od hadů u nichž je to běžná bezproblémová praxe, jde u ještěrek o bolestivou, nebezpečnou a leckdy i neprůkaznou proceduru, které je líp zdaleka se vyhnout.
Chování Tvých agamek by mohlo ukazovat na to, že "kluk" je holka a "holka" je kluk :-D , i když 100% jistotu budeš mít až ve chvíli, kdy někdo z nich snese vejce ;-)
Zkus Klátilovu metodu - zvedni agamě ocásek a prsty rozevři (jemně) kloaku. U samečka se Ti to snadno podaří, u samičky ne. Ta ji má pevně sevřenou. Dospělí samci mají navíc viditelně širší bázi ocasu, na jehož spodině se více či méně výrazně rýsují hemipenisy... :-)
S odhadem podle chování je to ale vážně trochu horší, dominantní postavení ve skupině zaujímají fyzicky nejzdatnější jedinci chovající se následně "samcovitě", v teráriu to ovšem nemusí být vždycky samci (!). Zjednodušeně - plně vzrostlá urostlá a sebevědomá samice se může takto chovat vůči pubertálnímu samci, který ji takto bude respektovat minimálně do doby, než plně dospěje a stane se silnějším. Pak se obvykle role/vzorec chování vymění, opět to ale neplatí vždy. Agamy vousaté jsou natolik vyhraněnými individualitami, že o překvapení není nikdy nouze :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 17:40 Dannie – chování vousatky
mám pár agam vousatých, už je i sondou ověřeno, že jde opravdu o samce a samici, oba jsou dospělý. samice však roztahuje "límec" který jí téměř zčernal a samec na ní mává pacičkou. měla jsem za to že frajeření s "límcem" je projev dominance, a mávání packou zase submisivity, ale to mi zase nesedí k tomu, že by si musely prohodit role. co to tedy znamená? je možné že je opravdu dominantní samice? jsem z toho nějaká zmatená :-D

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 214x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/764-chovani-vousatky