Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

chci si pořídit želvy

 

NápovědaFórum » Želvy » Chov 

+ přidat příspěvek
chci si pořídit želvy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2023 19:43 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: BBchory
Má-li to být suchozemská želvička, určitě si nejprve pořiď a přečti brožurku "Želva zelenavá" od Nataši Velenské (edice Abeceda teraristy, Robimaus, 2011). Přes internet je snadno k sehnání, stojí jen málo přes stovku a dle mého jde o nejlépe napsanou chovatelskou příručku zaměřenou výhradně na jeden konkrétní druh suchozemské želvy (kterým většina nadšenců začíná), jakou jsem snad kdy četl. Autorka je kurátorkou plazů pražské ZOO, tedy odbornice na slovo vzatá, tato její útlá knížka (něco přes šedesát stran) je tak perfektním a čtivou formou sepsaným návodem k chovu, s opravdu vyčerpávajícím obsahem palec

Jinak zmínka o příležitostném požírání výkalů a mršin se týkala spíš potravních návyků v přírodě, kde např v obd. sucha želvy o kvalitní potravu nezavadí i celé měsíce, současně vydávají neporovnatelně více energie než v pohodlí domácích chovů a tak berou za vděk čímkoli aspoň trochu poživatelným v dosahu, z čeho lze ješte vymáčknout nějaké živiny... (krom toho jsem chtěl nastínit fakt, že to s jejich potřebami není zdaleka tak jednoduché, jak si lidé obvykle myslí ;-) )

Dále bych Ti též doporučil podívat se na web euzelva.cz kde najdeš info o celé řadě druhů, jejich specifických potřebách... a mj i vysvětlení, proč je kupříkladu salát špatně (pokud nějaký ten lístek nevnímáme pouze jako občasnou lahůdku na chuť).
Provozovatel webu, pan Junek, je zkušený vysoce erudovaný chovatel, za dlouhá léta fungování 'terárek' od něj řada zdejších uživatelů (včetně jednoho kolegy redaktora) pořídila želvičky, získala i cenné rady a vesměs o něm mluvila v superlativech. Zpětná vazba je pak bonusem k nezaplacení :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2023 22:53 Žena BBchory [1] Re: Felix
Ahoj,
moc díky za odpověď (už jsem si říkala, jestli sem vůbec někdo chodí). Ovšem tvá odpověď povede jen k dalším otázkám :-D Naprosto přiznávám, že o želvách a jejich chovu nevím nic, respektive vím toho asi tolik co dcera: že mají krunýřek a některé jsou vodní a některé "soušní" a to je asi tak všechno ) Ale umím číst knihy, takže úplně beznadějné to se mnou není.
Dobrá, tak některé požadavky umírním:
nechť je želva dlouhověká, v úplně nejhorším případě by se darovala do dobrých rukou (v naší rodině i slimáky ožírající salát šetrně nabereme a odneseme opodál, takže se želvou by bylo zacházeno co nejlépe)
přilepšit jí kusem masa by mi nevadilo, i cvrček nebo kobylka by se na doplnění jídelníčku našli (máme domácí chov cvrčků pro pagekona řasnatého, ale další bezobratlé už nerozdejchám), ale krmit kočičími bobky nebo masem měsíc zahnívajícím nebudu. Když naznačíš, v čem ta vyvážená želví dieta spočívá, bude to fajn, aspoň budu tušit, o čem se tu vlastně bavíme, když "salát, pampeliška a občas granule" jsou cesta do pekel.
S malou ochotou k mazlení jsem v pohodě. Vzhledem k tomu, jakým způsobem dcera chovala šneky nebo mazlí krmné cvrčky si myslím, že želva bude mít svůj klid a díte bude spokojené, že ji pohladilo po krunýřku a koukalo se, jak leze nebo žere salát (pokud teda vůbec salát žerou).
Akva želvu nechci proto, že mi akvaristika nejde. Sice jsem nastudovala kde co, ryby jsou v pohodě, ale z kytek mi jde nejlépe pěstovat sinice a nepochybuji, že bez ohledu na kvalitu filtru a intenzitu čištění by se želvárium záhy sinicí taky obalilo.
Kdybys na základě toho mohl nadhodit pár druhů, o kterých bych si aspoň mohla zkusit něco přečíst a posoudit, jestli to půjde nebo ne, bylo by to faj. Takhle absolutně netuším, na nároky jakých želv se mám dívat. Dík!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2023 09:27 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: BBchory
Ahoj, obávám se, že taková želva neexistuje.
"Invazivní a zakázané" vynechme, to se dle směrnic platných v EU týká jen Trachemys scripta (výjimku představují registrovaní jedinci "na dožití", např moje pětice rekrutují se z někým vyhozených a druhotně odchycených tvorečků) která se na sever od Alp beztak nedokáže rozmnožovat (pro zdárnou inkubaci vajec o měsíc krátká léta, plus akutní nedostatek vhodných kladišť a dalších nezbytností, v kulturní krajině s drtivou převahou nepůvodních druhů všeho, počínaje dominantními stromy, už několik set let opravdu ne přírodě, absentujících), což je mj prvotřídní ukázkou diletantství jak řady zákonodárců tak rádoby ochranářů, jinak by daleko fundovaněji sepsaný zákon platný už od roku 2005 (!) nesmolili znovu coby žhavou novinku... a řešili aktuální, což je někde úplně jinde. Zjevně jim nikdo neřekl, že zmíněný existuje už 18 let :-D

Za začátečnické, tolerantní k nějaké té chybce a též relativně krátkověké lze považovat některé vodní či semiakvatické všežravé až dravé druhy (podle rodu a druhu se nejčastěji chované, od klapavek, přes pelomedusy, asijské mauremysky až někam k americkým graptemyskám, dožívají cca 20-50+ let), suchozemské jsou ale vesměs o poznání náročnější. To se týká i výživy, která musí být nutričně dokonale vyvážená, nadto bohatá na balastní látky, suchozemské želvy jsou též zhusta koprofágní, čili výkaly např kocoura jsou lahůdkou, a příležitostně i mrchožravé (v přírodě totiž nic jako 100% vegetarián ani masožravec neexistuje, různé skupiny si jen všestrannou stravu zajišťují různými způsoby, s ohledem na možnosti a omezení svého trávicího traktu). "Pampeliška, salát a občas granule" jsou obvyklá laická představa, spolehlivě ale též cesta k želvině zkáze, stejně jako dobře míněná snaha dopřát jí něco dobrého nadstandard. Délka života se pak běžně pohybuje mezi 80-120 (ale i více) lety, dejme tomu v šedesáti je např v našich chovech a "chovech" nejběžnější hermanka na vrcholu sil... Při pořízení mláděte zkrátka počítej s tím že, bude-li chována správně, patrně přežije děti Tvých dětí ;-)
No a na mazlení nejsou želvy už vůbec (ačkoli individuální výjimky z pravidla se občas vyskytnou). Z antropomorfního hlediska sice působí roztomile, dík svým oblým tvarům a zdánlivé neohrabanosti (opravdu jen zdánlivé - přelézt např 2 m vysoký drátěný plot není pro zdravou želvu žádný zásadní problém, má-li na to dostatek času), jejich povaha je ale diametrálně odlišná.
Plaz, kterému nevadí pozornost dítěte, ba dokonce takový kontakt i ocení (a dožívá se jen 10-15 let), je např agama vousatá. Narozdíl od želvy jde o společenského komunikativního tvora, který tělesný kontakt přímo vyhledává, patří do jeho přirozeného chování (zde mu příslušníky vlastního druhu supluje chovatel a další členové domácnosti), želvy obecně jsou ale tohoto pravým opakem. V prvé řadě chtějí svůj klid ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2023 21:32 Žena BBchory [1] – dcera chce želvu
Ahoj,
potřebovala bych tip na druh želvy, která splňuje následující podmínky:
- je suchozemská
- je býložravá (tj. žere pampelišku a salát, případně granule, a nemusí se kvůli ní zakládat chov červů nebo jiných bezobratlých)
- nežije extrémně dlouho a nedorůstá extrémní velikosti
- je "začátečníkovzdorná" a nestojí majlant (a taky se dá snadno sehnat a není to zakázaný invazivní druh)
- nemusí zimovat v ledničce (tj. bude úplně v pohodě, když bude mít v zimě ve své ubikaci 19°C a v létě tepleji; to jí můžeme i přitápět, neb vlastníme předimenzovanou fotovoltaiku a v létě nevíme, co s elektřinou)
Jinak je mi celkem jedno jakou, musí být samosebou hezká a ťuťuňuňu loztomilá (požaduje ji šestiletá dcera). Když budu mít jméno, detaily o chovu si nastuduju. Díky!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2009 13:09 dan999 – ...
jo to je fakt na těrlaku jsem uz chytil dvě a to na lisovaný rohlík, nešlo to odháčkovat bo to schová hlavu a nemáš šanci jí otevřít tlamu tak jsem to ustřihl kousek od háčku a dal dědovi ale ten ji měl v akva a zemřela že nemohla kvůli tomu háčku žrát
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2009 11:52 Muž volfik [3] - Ještěři
pokud vim tak zelva nadherna v nasich podminkach preziva i zimy,takze mec problemu s nima asi nebude a budou tam moct bejt celorocne.nebo je napodzim odlovis a das zazimovat do sklepa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2009 11:30 dan999 – 13nka
oni je darují lidi si pořídí 5ti centimetrovou želvičku dají si jí doma do akvárka a za chvíli je na stanici házi přes plot bo to vyroste a třeba i ublíží když jsem tam byl asi před měsícem takk tam měli macka asi 30cm a ten dítěti ukous prst malíček asi 5letému klukovi když jim nachytám pár nějakých plotiček tak mi rty želvičky dají
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2009 11:07 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Zkus želvu nádhernou, přes léto je mají mají venku va potůčku třebas v zoo ve Dvoře Králové, jinak prohledej net, co se podrobností týče, tyto želvy jsem měl jako malý a tak moc o nich nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2009 10:01 Žena l3nka [4] - Hlodavci
helee a oni ty zelvy prodavaji? a jak sou velke?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2009 09:52 dan999 – chci si pořídit želvy
Měl bych zájem o nějaké vodní želvy které by byly v zahradním jezírku. A tak bych potřeboval poradit: Jak velké?
Jak hluboké?
Kolik želv?
Jak jezírko zabezpečit? (proti bezdomovcům :-D podhrabání želv atd.
Jak ho zařídit? atd.
Krmení není problém sem tam sušené ráčky nebo krevetky, něco z rostlinné stravy, rybičky (jsem rybář) kusy masa granule atd.
želvy bych měl ze záchranné stanice (mají jich tam moc a neví co stím)
Reklama

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Želvy • Zobrazeno 637x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/77-chci-si-poridit-zelvy