Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Vtáčkare - zvliekanie

 

NápovědaFórum » Bezobratlí » Chov 

+ přidat příspěvek
Vtáčkare - zvliekanie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2012 22:29 Muž Juice [0] - Bezobratlí
Dnes bol u mňa zvliekací deň, poobede sa začala zvliekať lavá vaganska a keď som ju teraz kontroloval, zistil som, že sa zvliekla aj emilia.
Teším sa keď sa predvedú v plnej kráse, aj keď vaganske to trocha kazí regenerát :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 21:41 Muž Juice [0] - BezobratlíRe: fajfmen
Narátal som jedenásť zvlečiek, čo by malo znamenať subadult pokial sa nemýlim hmm Na druhej strane sa ale nevyznám v tom odkedy sa to ráta (myslím že som čítal niečo o nultom zvleku pri nymfách), takže tak 10-11.. V tele má inak 6cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 21:20 Muž Felix [754] - Ještěři
potlesk palec . Kolikátý je to svlek? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2012 12:31 Muž Juice [0] - Bezobratlí
Fotka k příspěvku Tak sa s vami musím podeliť, je to skutočný krásavec :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2012 17:46 Muž Juice [0] - Bezobratlí
Tak včera pri obhliadke nádoby som u albopilosy našiel povedomú pavučinku, práve teraz si tam leží na chrbte :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2012 21:51 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Juice
Tak třeba ta vaganska by bez nadsázky byla i spokojená v krabici od bot zašoupnuté v paneláku pod postel, kdyby tam měla mističku s vodou a jednou týdně cvrlika :). Tebou chované druhy jsou poměrně nenáročné (resp. naše podmínky jim docela vyhovují), co dělá v chovech největší bordel jsou obvykle dobře míněné pokusy jim to nějak vylepšit ;-)

Tebou zmíněná trochu vyšší teplota v krabičce je samozřejmým důsledkem nízké cirkulace vzduchu v ní (pavoukovi nevadí). Ber to jako jisté mikroklima, které tam klidně může být, stejně dobře jako nemusí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2012 21:18 Muž Juice [0] - BezobratlíRe: fajfmen
Pavúky chovám pri izbovej teplote, ale mám pocit že v terárku majú vždy o trochu teplejšie. Inak posledný zvlek sa u mojich chovancov konal ešte kým som ich mal v 'šalátovkách'. Už aj vtedy boli intervaly medzi zvliekaniami podla mňa dosť dlhé, čo ma aj motivovalo k snahe vytvoriť im lepšie podmienky a poskytnúť viac priestoru.
Každopádne budem teda trpezlivejší čo sa týka zvliekania aj kŕmenia (jedna z vagansiek má abdomen už asi tak 1,5-2x vačší než karapax) a červy poputujú do akvárka.
Za odkazy ďakujem, aj keď lasiodoru už mám preštudovanú :)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2012 19:50 Muž Felix [754] - Ještěři
To fakt omez a hlavně nedávej "červy". Ne že by výživově něčemu přímo vadili, i když je oproti cvrčkům nebo sarančím jejich nutriční hodnota nevalná a poněkud jednostraná, snadno a rádi ale zalézají do substrátu, kde za nějaký čas (bez vhodné potravy) uhynou a stanou se zdrojem plísní apod.
Krmení obden má smysl u miminek, větší jedince krm ale cca jednou týdně a dospělé samice klidně i jen jednou za měsíc. Pokud je tedy chováš při běžné pokojovce (tzn. bez vnitřního výhřevu terek a teplota v nich kolísá dle bytového prostředí). Při teplotě vyšší samozřejmě budeš muset krmit častěji (a pavouci se při rychlejším metabolismu dožijí nižšího věku), rozhodně si ale musíš vytvořit cit a odhad pro konkrétní jednotlivce a řídit se spíš jejich fyziognomií, než paušálně vypočtenou periodou - pokud je zadeček větší nežli hlavohruď nekrm, je-li ve stejném poměru udržuj to malými porcemi a pokud je menší, láduj babouce co se do něj vejde, než si srovná deficit ;-)

Protože u prvního Tebou udávaného druhu chovám druh blízce příbuzný a ve třech dalších případech stejný, bude tenhle návod asi nejblíž optimu. Protože se ale v každém chovu na podmínkách podílejí předem neodhadnutelné nuance, prostuduj si radši i stránky www.arachnomania.cz či/a lasiodora.sk apod. A rozhodně si sežeň výborné knížky pana Kovaříka a co se brachypelem týče i brožurku pana Klátila od vyd. Robimaus :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2012 15:42 Muž Juice [0] - Bezobratlí
No tak konkréte sa jedná o pavúky Nhnadu chromatus, Brachypelma albopilosa, vagans a emilia.
To kŕmenie teda obmedzím. Jedná sa o terká ktoré momentálne prezentujem a ostatné ešte pridám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2012 14:21 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Sice nejsem úplně přes pavouky, ale krmí se dle druhu a staří jednou za týden až měsíc. Kolega Sewer má pravdu, takový pavouk je překrmovaný a to nebude dělat dobrotu ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2012 13:07 Muž Sewer [151] - JeštěřiRe: Juice
Juice napsal: Dlho som krmil cca. 1 cvrčkom/týždeň, momentálne krmím múčnymi červami každý/každý druhý deň.

Ale tohle mi přijde jako nesmysl...podle mě se pavouk má "pořádně" nažrat a pak tráví.

Počkej na zkušeného "pavoučkáře" ;-) ...takovým je tady třeba fajfmen ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.04.2012 13:05 Muž Sewer [151] - Ještěři
Svlékání podpoříš vyšší vlhkostí (ve smyslu, že jim usnadníš svlek). Růst zase podpoříš vyšší teplotou a dostatkem potravy.

...ale všeho moc škodí. Musí mít všeho tolik, kolik potřebuje. Neznamená to tedy, že mu vytopím na 30°C a budu ho futrovat 3x týdně. Každý má své nároky (jedinec i druh), které si musíš zjistit. Když uvedeš konkrétní druh sklípkana, kterého máš, lidi ti tady poradí, kolik čeho asi potřebuje. Ale takhle obecně asi těžko radit. Možná bych to viděl na méně časté krmení, za to větší porci. Ale opravdu těžko usuzovat ... za prvé neznám žádné podrobnosti (druh sklípkana, množství podávané potravy, vybavení terária) a za druhé se ve sklípkanech moc nevyznám ( :-D )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2012 12:29 Muž Juice [0] - Bezobratlí – Vtáčkare - zvliekanie
Zdravím, chcel by som sa opýtať čím u vtáčkarov podporím zvliekanie a celkovo rast? Dlho som krmil cca. 1 cvrčkom/týždeň, momentálne krmím múčnymi červami každý/každý druhý deň. Za odpovede ďakujem ahoj

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Bezobratlí • Zobrazeno 104x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/785-vtackare-zvliekanie