Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Sklípkan Böhmeův

 

NápovědaFórum » Bezobratlí  

+ přidat příspěvek
Sklípkan Böhmeův
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.09.2014 21:34 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: karkra72
Pavouk reaguje v rámci lovu na pohyb - na mrtvé se vykašle, notabene mu ani nedocvakne že to má být jídlo, čili si usmrceným zophíkem zaděláš v terku tak akorát na plísně ;-)
Pokud se zophík zahrabe do substrátu a babouc jej nevydoluje, no tak tam jen bude vegetit a požírat dřevní hmotu... a za čas se přemění v brouka co nejspíš umře sešlostí věkem. Oba ti tvorové můžou žít klidně pospolu aniž by si navzájem vadili ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2014 13:18 Muž karkra72 [2] - Agama vousatáRe: VaJzi
Stravu budeme učitě kombinovat a při krmení Zofíkama nám bylo doporučeno je raději podávat usmrcené.
Děkujeme za koment i podporu s chovem. To samé přejeme i my ahoj ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.09.2014 13:02 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: karkra72
Podmínky chovu jsou opravdu téměř identické, emilka je dokonce schovívavější k teplotním a vlhkostním výkyvům. Věk pavouka v podstatě není důležitý. Daleko podstatnější je pohlaví...
Výška substrátu ok. Mmch. stravu občas zpestřete cvrčkem nebo sarančetem. Zofíky bych ani já jíst pořát nechtěl, ale hlavně se ty potvory zahrabávají a když ho necháte v teráriu i během pavoukova svlékání, může dojít k poranění nebo úhynu emilky ;-)
Hodně úspěchů s chovem!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2014 11:35 Muž karkra72 [2] - Agama vousatáRe: VaJzi
Ahoj a díky za koment i info ohledně chovu. Nakonec jsme si dnes přivezly Sklípkana Emiliina, ale to asi na podmínkách chovu a starání se o něho nic nemění. Přivezený pavouček má, podle 5cm dna, asi tak v průměru cca 4cm. Na stáři a počet svleků jsem se v eufórii z nákupu a otázek o chovu zapoměl zeptat ...?!
Osvětlení zkusím vyzkoušet, maximálně tak dvě pole LED - 10cm, a uvidíme jak se bude chovat a reagovat. Přirozené světlo proniká do terárka jen přední strannou a terárko je uprostřed stěny v kuchyni zasunuté v polici.
Bambus jsme vyměnily za kokosovou skořápku a doplnily jsme terárko i o mech velikosti dlaně. Teploměr s vlhkoměrem dokoupím v týdnu.
Výška substrátu je v přední části 4,5cm a zvedá se do zadní části do výšky 8,5cm. Tak snad to bude stačit a i vyhovavat jeho podmínkám prostředí.
Ještě jednou děkujeme za reakci k dotazu a budeme se těšit na další kritiku, rady i podněty.
S pozdravem Kraťásci z Kovalovic ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.09.2014 17:41 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: karkra72
Ahoj, velikost terária ideální. Trubku bych asi vyměnil (třeba za kokos), nebo ji alespoň otočil tak, aby do ní nebylo vidět (= větší klid pro pavouka). Výšku substrátu naviš na 5 a více cm (max. 8 cm - hodně by pak norovala...). Teplota by se měla pohybovat kolem 25 až max. ke 30°C s nočním poklesem k cca 16°C. Vlhkost udržuj 65 až 70% s občasným poklesem k 20-30%. Krmte když si vzpomenete :-) resp. není třeba to přehánět. Krmí se dle velikosti abdomenu (jen u mláďat často), který by neměl být o moc větší, než hlavohruď. 3 cm myslíte v nohou? Pokud ano, tak krmte klidně jednou za 10-14 dní...
Svícení pavouk nepotřebuje. Záleží na konkrétním jedinci, některým světlo nevadí, jiný se bude více schovávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 12:41 Muž karkra72 [2] - Agama vousatá – Začínáme s Sklípkanem Böhmeůvým
Fotka k příspěvku Ahoj všem na vláknu.
Manžel ka už nějakou dobu touží po Sklípkanu Böhmeůvém a tak jsem jí řekl že když vydrží víc jak minutu na dlani držet 10 kusů Potemníků brazilských tak ji ho pořídím. Překvapila, dala jsi jich do dlaní víc jak 15 kusů a vydržela víc jak mminutu a půl. Bylo rozhodnuto. Nechal jsem tedy vyrobit terárko na míru, Výška: 20 cm - Šířka: 34 cm - Hloubka: 35 cm, do police v kuchyni - viz foto a profil ... terarka.net/terarka/1627 .
Chtěl by jsem se zeptat na začátky krmení mladého jedince kterého chceme koupit, o velikosti cca 3cm, nároky na vlhkost a prostředí i svícení / umístění terárka je nedostatečné na světlo /. Pro svícení jsem objednal LED pásek denní teplé.
Děkujeme za každou radu a rekci na náš dotaz ahoj

P.S.: osvětlení na fotce je jen LED baterka umístěná za účelem focení.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.06.2014 19:41 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: Verča
Přesně jak píše fajfmen... Tělní tekutina, která z pavouka vytéká je krvomíza (hemolymfa) a je pro něj více, než pro nás krev. Poraněné místo může být na stopce (petiolus; spojovací bod mezi hlavohrudí a zadečkem). Někdo k zástavě "krvácení" použil dětský zásyp, popel od cigaret nebo dokonce vteřinové lepidlo. Vyloženě doporučit však nemůžu ani jedno... Včasný zásah může sklípkana zachránit!
Pokud se jedná jen o malou ranku, je možné, že si hemolymfa poradí sama (obsahuje totiž krevní buňky -hemocyty- které přispívají k hojení ran).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.05.2014 21:49 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Verča
Mohlo by jít o prasklý abdomen. S jeho drobným poraněním dokáže pavouk sice ještě nějakou dobu žít, prognóza ale není nijak dobrá, v naprosté většině případů je to smrtelné :-O
Že by šlo o důsledek špatného svleku je nepravděpodobné, ještě nezatvrdlý pavouk se buď o něco ostrého poranil nebo ho (teoreticky) kousl zapomenutý cvrček - ty potvory se někdy umí dokonale utajit. Další možností je pád, nebezpečná je výška už okolo 20 cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 17:30 Verča – Svlékání
Dobrý den
Chtěla bych se zeptat,jestli mi tu někdo neporadí.Já mám brachypelmu boehmei a ta se svlíkla, ale od tý doby jí občas ze zadečku teče nějaká průsvitná tekutina a má ho takovej pokroucenej jestli byste někdo nevěděl co to je.Mám takovou teorii,že se asi špatně svlíkla.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.10.2012 21:18 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: khopikcopin
A neměl jsi původně na mysli norové sklípkany? Vetšinou úplně lysé, pomenší, a nezřídka nebezpečně jedovaté babouce převážně z Afriky? Ti si staví ony pověstné důkladné nory s dvířky, únikovými bočními tunely a řadou dalších vychytávek, které pak ale prakticky neopouští a chovatel má z jejich pozorování prd - asi tak patnáct let se kouká na sloupec udusané hlíny opředené pavučinou, ze které občas bleskově vystřelí nohy, odlapí cvrčka a zase zmizí.

Zemní druhy (buď americké, většinou nepříliš chovatelsky náročné toxicky nevýznamné a převážně neútočné, ovšem vyčesávající žahavé chloupky, nebo asijské choulostivé, sice nevyčesávající, zato ale tox. významné a útočné) obvykle až tak moc nehrabou, (i když si v počátku terén v terku samozřejmě přestaví podle svých vlastních potřeb) ale radši využijí už existující úkryty které si pak jen poupraví. I tak jsou v nich ale schopni strávit takřka nepřetržitě i celé měsíce! Anebo se usadí na vyvíšením místě terka na číhané a v neměnné pozici čekají na kořist po celé dny (přeborníky jsou v tom rosky - v jedné diskusi je jistý chovatel docela trefně nazval "živými sochami" :-D )

Stromové druhy se sice nezahrabávají (i když i tady pár vyjímek existuje), často ale vytváří veliké husté obytné pavučiny do jejichž nitra nevidíš a tam se zašijí (zapředené terko vypadá jako vyplněné vatou), čili ani tam si chovatel moc neužije ;-)

Sečteno podtrženo: pozorování "zajímavého chování sklípkanů" obecně spočívá hlavně v tom, že z nich dlouho dlouho nevidíš ani kousek nohy, nebo týden koukáš na zcela nehybné zvíře. Při krmení anebo reprodukci se ovšem tenhle standard mění na krátkodobou horečnatou aktivitu, která potom stojí zato. V chovu B. boehmei (viz. název vlákna) stojí ale zato i schytání dávky žahavých chloupků do nosu při prakticky každém otevření terka (nehledě na to, že plešatý pavouk nevypadá příliš vábně) :-D
Rozhodně Tě od chovu sklípkanů nechci nijak odrazovat, sám je konec konců chovám přes dvacet let a nedám na ně dopustit, mnozí lidé si ale tyhle tvory pořizují se zcela zkreslenými představami a následně bývají dost zklamáni. I v zájmu plánovaného pavoučka bys proto měl vědět i tohle, včetně faktu že se pavouk nikdy neochočí... Rozhodnutí zda si jej přesto pořídíš či ne je pak už jenom na Tobě ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2012 11:17 Muž khopikcopin [8] - Ještěři – hmmm
no tak nic oni mne totiž zajímají zemní sklípkani diky jejich "chování" staví si nary atd... stromoví se mi taky líbí ale to je podobné jako u našich českých babouků ale tak ještě uvidím ale nemám terárko pro stromový babouky ale už mam pro zemního
tak nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2012 19:36 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: khopikcopin
Nepotřebuje. Snad ani bílá myš není TAK nenáročná jako většina běžně chovaných sklípkanů (o to víc mě neustále překvapuje, kolik lidí dokáže i toho pavouka k smrti umořit).
Jsi-li ale alergik, v žádném případě si takového sklípkana nepořizuj! Částečky žahavých chloupků se neustále uvolňují do prostoru, o občas nevyhnutelné manipulaci se substrátem, svlečkami apod. nemluvě, a lidské tělo je patrně nedokáže odloučit. Zatímco u mnohých jiných alergenů lze pozvolně se zvyšujícím stykem navodit až rezistenci, v tomto případě je efekt přesně opačný - alergii si spolehlivě vypěstuješ!
Pokud mermomocí trváš na chovu sklípkana, pořiď si pro začátek stromovou Psalmopoeus irminia (zemní americké druhy vynech úplně). Irminka je atraktivně zbarvený toxicky nevýznamný druh bez žahavých chloupků, samičky mají pěkné kontrastní červenočerné zbarvení a chovatelsky nemají žádné zvláštní nároky. Dožívají se cca 15-ti let a když se vylekají umí být sakramentsky rychlé v běhu a skákat docela daleko. Jak už jsem ale nastínil, nevyčesávají a nekoušou. Jediným ústupkem "sklípkaní obří" atraktivity je celkem prťavý vzrůst - jen cca 13 cm v rozpětí končetin. Díky tomu zase ale nepotřebuje nijak "velké" terko a další výhodou je i plná aktivita přes den ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2012 16:38 Muž khopikcopin [8] - Ještěři – ok
ok diky moc tak ještě uvidim jo a jeste když bych si koupil B. smithi potřebuje něaké tepelné zařízení nebo ne, a pravděpodobně bych ji mnel v pokoji je neaké nebezpečí že bude v místnosti kde spím (já vím že už sme to tady jednou probírali
ale jsem alergický na prach a na roztoče tak ja nevim s tema zahavejma chloupkama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2012 18:30 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: khopikcopin
Brahypelma smithi je stejně jako ostatní dovážení i v tuzemsku běžně rozmnožovaní zástupci tohoto rodu chovatelsky jednoduchý a navíc barevně atraktivní mírný, neútočný a toxicky nevýznamný druh. Jí nemůžeš nic pokazit.
Grammostola rosea je podobný "pohodář", navíc ani většinou nevyčesává, jen je chladnomilnější a její rozmnožení bývá obtížné. Navíc má tendenci chovatele nudit - zatímco ostatní sklípkani jenom šetří pohybem, když jen tak den dva nehnutě sedí a pak pohnou dvěma nohama, roska udrží strnulou pózu klidně i po celé měsíce! :-D

Ze zemních málo jedovatých a nepříliš kousavých nenáročných babouců bych dál doporučil rody Aphonopelma (asi 80 druhů!) a Brachypelma (míň než 20 ale zato hodně barevných anebo jinak zajímavých), z malinko "divočejších" (a nezřídka i výrazně větších) potom r. Acanthoscurria, Phormictopus, Nhandu nebo Lasiodora :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2012 12:21 Muž khopikcopin [8] - Ještěři – Brachypelma smithi X Grammostola rosea
ahoj chtel bych se vás zeptat co by jste mi doporučili na začátek s chovem sklípkanů Brachypelmu smithi nebo grammostola rosea nebo jineho !!!zemního!!! sklípkana
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.04.2012 17:26 Muž Felix [752] - JeštěřiRe:
Ahoj. Je to nenáročný suchomilný druh, trochu menší a lekavější než častěji chovaní zástupci rodu (B. albopilosum, vagans, smithi...). Pokud nechystáš odchovy, nemá oproti nim ani žádné extra nároky a až na častější vyčesávání žahavých chloupků lze B. boehmei označit za vyloženě začátečnický druh.
Pro bližší info - mrkni do zdejšího atlasu a třeba i na mou sklípkaní prezentaci, rozhodně ale navštiv a prostuduj si webovky jako www.arachnomania.cz a jejich odkazy. A určitě se poohlédni po výborných knihách pana Kovaříka (na trhu je jich několik) a/nebo příručce pana Klátila věnované výhradně rodu Brachypelma. Oba autory by měli mít prakticky v každém zverimexu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2012 11:43 Muž Juice [0] - BezobratlíRe:
Kým moje pavúky nemali známky sfarbenia krmil som ich kostnými červami ktorým som najprv odstrihol/odrezal hlavy. A bolo to myslím cca. raz za týždeň hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2012 06:49 Anonym – Sklípkan Böhmeův
Dobry den, potrebovala bych nejake tipy jak se starat o toto zviratko. Napr. jak casto se to krmi. Proste nejake tipy. Samozrejme spolecne s touto otazkou se pujdu podivat i na internet, ale nejaka ta osobni zkusenost by se taky hodila. Je to mrne.

PS: Jiste by nekoho napadla znama myslenka o porizeni zvirete a nasledne reseni ostatnich malickosti, ale ja jsem to velice nestastne zdedila a navic se toho bojim (arachnofobie). Rodina mi ho nedovoli vyrazit...

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Bezobratlí • Zobrazeno 273x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/794-sklipkan-bohmeuv-