Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Trnorep - terárium

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Trnorep - terárium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.04.2012 23:40 Muž Felix [754] - Ještěři
Vousatky sice chovám společně s čukvalami a ony samozřejmě jejich vyhřívacího "komfortu" s oblibou využívají, obecně se ale radši drží v chladnější části terka. Mimo ně vylézají už při podstatně nižší průměrné teplotě a ani venku nemají problém, je-li zem alespoň trochu vyhřátá. Běžná pokojová teplota s možností lokálního ohřevu je pro tento druh ještěrů optimální, z některých jedinců se časem dokonce stávají i otužilci při jistých teplotách aktivnější, než mnozí tuzemští endemiti ;-)

K topnému kameni - dobrá věc pro některé druhy plazů (obzvlášť pouštních), výhodou je izolované pásmo vysoké a nízké teploty, finančně výhodnější je ale zakoupení topného kabelu a jeho umístění na dně dle preferencí chovaných zvířátek ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2012 16:12 Muž halaly [25] - Ještěři
Díky za zkušenosti, určitě se budou hodit. Avšak co taková agama vousatá, je tomu jinak nebo doporučuješ taky spodní ohřev? Třeba teď jsem si psal s jedním chovatelem varanů timorských a ten používá v teráriu výhřevný kámen. Sice nevím proč, ale údajně mu to i vyhřívá jezírko v teráriu.

Podle všeho v neděli na burzu nejedu - už jen proto, že mi nevyšel jeden obchůdek, z jehož zisku jsem měl koupit zvíře, ale taky mi došli cvrčci, takže mám žrádla habaděj.
Doufám, že příští týden vše dobře dopadne a budu se zde chlubit fotkami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.04.2012 20:20 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: halaly
Ono takhle - u každého zvířete je to jinak, musíš vycházet ze specifických podmínek včetně běžného chování v přírodě. Např. u libovolné želvy je spodní výhřev špatný skoro stejně jako nasazení antibiotik při nějaké její chorobě - zlikviduje ji to spolehlivěji nežli nemoc samotná. Varanovi je oproti tomu takovýhle výhřev fuk a u gekončíka se na něj můžeš rovnou vykašlat, protože tam nemá význam.

Ještěři ze žhavých pouští se ale snaží vyhřát a zároveň nepřehřát - což by se tam na sluníčku mohlo stát dost rychle. Od ranního minima, kdy se sotva pohybují, až po teplotní gradient (na otevřeném prostranství neslučitelný se životem) mají jen krátký čas. Nejvýš dvě tři hodiny, po které se mohou krmit, pářit atp. Protože to za tak krátkou dobu rozhodně nestihnou, čerpají teplo nezbytné pro vlastní provoz obvykle z vyhřátých kamenů, které ovšem v inkriminované chvíli nejsou vystaveny přímému slunečnímu záření, jednoduše jsou v zákrytu větší skály atp. kde si vlezou na zastíněnou plochu na níž mohou ohřev odhadnout líp. A to si přenesli i do terárek ;-)

Mé zkušenosti s čukvalami (konvergentně trnorepům asi nejbližšími ještěry) mi napovídají, že bez ranního prohřátí bříšek na rozpálené písčině (čímž začínají každý den a teprv pak se přesunou pod výhřevnou lampu) jim nenastartuje správně trávení...
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 14:38 Muž halaly [25] - Ještěři
Jelikož lidi jsou s...ě a jedna taková s...ě si nedojela pro model, který prodávám, vše se odkládá. :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 21:55 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: halaly
Jůůůůůůů, díky za pochvalu, když budu mluvit za sebe, vždy odpovídám na základě svých zkušeností, příp. kamarádů - chovatelů. Oproti teraporadně, kde je milion lidí a znich 99% zná chamíka jen z knížky :-D ( tím nechci říct, že na teraporadně nejsou profíci - někteří jsou ), ale párkrát jsem tam podával "inkognito dotaz" na "banality" ze zvědavosti a čučel jsem co mi bylo porazeno :-D
Zkusím ty diskuze najít.
MMch, hořím zvědavostí, co u Tebe vyhrálo :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 21:49 Muž halaly [25] - Ještěři
Díky všem za odpovědi.
fajfmen: Určitě? To slyším poprvé a vlastně jsem to viděl u tebe v prezentaci poprvé. Zase jsem právě někde četl, že spodní ohřev je špatně, že v přírodě taky není zem teplá.

Na druhou stranu se vaše zkušenosti dost liší od zkušenosti lidí, kteří jsou na teraporadně. A popravdě vaše rady a zkušenosti mi vždy vyšly a pomohl - narozdíl od teraporadny.

Mimochodem už mám jedno zvíře zamluvené, nebudu prozrazovat. Uvidíte až příští neděli, jestli vše klapne. Potom sem dám fotky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 18:59 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: halaly
Ještě mě napadlo - určitě budeš potřebovat spodní výhřev (topný kabel přilepíš na dno a překryješ pískem), jinak by jim nefungovalo správně trávení. V části nádrže nech ale chladný kout :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 18:08 Muž HammerJoe [93] - Ještěři
Nemam trnorepy, ale měl jsem o ně jeden čas zájem(ne že bych už neměl) .... tak jsem se o ně celkem zajímal....Jde o to že to fakt chce super světla a fakt trošku větší tera....já osobně bych udělal tera 130/60/60....dal tam raptorku.... + 2 x 120 cm trubice T5 .... plus něco na docvícení já osobně bych použil iwasaki...tak jak píšeš kabely.nory a písek neřešim.... + samozřejmě zvířata. Cordyláci jsou taky super ....záleží jaký by jsi si představoval...buď "obyč" tropidosterny nebo beraducci .... nebo mě osobně se líbí mosambici...a pak celkem alespoň pro mě nedostupný cataphractusové nebo giganteové.... No jde jen o to nebát se zainvestovat....a pořídit alespoň fakt 1,2....

Na foru jsem četl, že import je dobré odčervit ihned po koupi, prostě s němi zajít hned k veterinářovi

To si nemyslím že je vždycky pravda....taky tím to zvíře můžeš hned ze startu oddělat...záleží na tom v jakym je stavu....

Odchov asi v Brně nebo na jižní Moravě neseženu.

To asi ne no...

Je toho tolik, že chci vlastně všecko

Taky si tak někdy připadam... tak pak napiš co jsi pořídil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 15:00 Muž halaly [25] - Ještěři
To já taky. Je toho tolik, že chci vlastně všecko. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 14:47 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: halaly
Určitě pak písni co vybereš, jsem zvědavej do čeho se pustíš ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 14:38 Muž halaly [25] - Ještěři
Heh, zajímavé. :)
Uvidíme, co budou ještě před burzou na ifauně nabízet a podle toho vyberu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 01:36 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: halaly
Zařiď terko jako pro vousatky, jen je udělej o malinko teplejší... a pak uvidíš. Mé čukvaly (literárně) vyžadují to samé co trnorepi, ba dokonce ještě víc, do uměle připravených vymazlených nor ale jaktěživo nevlezly :-D a vůbec se chovají tak, jako by důležité a "vědecky" nevyvratitelné údaje o sobě samých jaktěživo nečetly smich
Mmch. Beruška bude v nejbližších dnech zase snášet vajíčka (což dělá každoročně a ne jen jednou za dva až tři roky jako v přírodě), aniž by jí vadilo, ž bydlí v terku skoro polovičních rozměrů, než jako optimum udávají němečtí autoři a ještě se o ně dělí s párkem agam vousatých, které vzájemným chováním taky ignorují "odborné" příručky :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 19:22 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: halaly
Kdybys o ně měl faktický zájem a měl někdy cestu po královéhradecku, ozvi se, možná bych Ti nějaké sehnal, jsou sice z importu, ale nějaký rok už u nás, takže v pohodě ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 17:22 Muž halaly [25] - Ještěři
Děkuji za reakce.
HammerJ: Ty máš trnorepy?
Rád bych viděl i zařízená terária, co nejvíce zkušeností...
S investicí počítám. Terárium mám hotové, jen ho zařídit. Věci jako písek, nory, kameny to nepočítám.
Světla jak jsem psal... Jedno UVBčko - možná i výbojku bez předřadníku typu www.robimaus.cz/…
Dále jeden halogen nebo možná jen bodovku. Na strop bych chtěl dát buď trubici nebo LED žárovky o výkonu 8W. Mají dost velkou svítivost, ale nevím, jak by se líbily zvířatům. Počítám s investicí světel, kabelu apod. nejlépe do 2 tisíc, ale mohu nabídnout i více.
Na foru jsem četl, že import je dobré odčervit ihned po koupi, prostě s němi zajít hned k veterinářovi. Odchov asi v Brně nebo na jižní Moravě neseženu.
Ještě jsem přemýšlel o kruhochvostech. Jeden z těchto druhů chci a budu se jim snažit udělat podmínky takové, jaké chtějí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 12:21 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: halaly
Nevím, zda-li mám dát na tebe nebo na většinu nebo jestli vůbec začít s trnorepi.

Přesně tak počkej...až budeš mít ideální terarium,vše zařízené, neni to žádná sranda,celkem nároční ještěři na osvětlení...to je celkem investice a oni sami od sebe taky nejsou nejlevnější....taková skupinka 1,2 se zařízeným tera by tě mohla vyjít na nějakejch 10 táců.....a časem si je třeba pořiď....do importů bych se nepouštěl....občas jsou někde odchovy....u nás moc ne,ale v zahraničí určitě , ceny podle druhu trnorepů,je jich spousta...ale takový ty nejznámější 2-3 tisíce / ks..... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2012 23:41 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: halaly
Pokud se to zase nezměnilo, pak se klasicky registrují ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.04.2012 23:29 Muž halaly [25] - Ještěři
Dobře, s tím výběrem ještě počkám. Nechci udělat chybu hlavně u takto krásných a neobvyklých zvířat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2012 23:27 Muž halaly [25] - Ještěři
Jo a jak je to s CITES? Všichni druhy jsou chráněné a musí se registrovat na úřadě jako želvy? Jestliže ne, jak potom dostanu papír CITES na odchovy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2012 23:26 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: halaly
Tak ty nory vyzkoušej a uvidíš, já si jen myslim, že když se jim do nich bude lozit, tak si je moc neoblíbí. Navíc ve vlákně, které jsi posílal, se zmiňují, že pro pár je minimum 120-60cm ( což si myslím i já ), takže přemýšlet o pořízení páru či dokonce 1.2 do terárka rozměrů jaké uvádíš, je dost nezodpovědné - ještěráci se dřív nebo později servou, sám je musím čas od času oddělit či zkorigovat jejich šarvátku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2012 23:20 Muž halaly [25] - Ještěři
Díky za tvoje zkušenosti.
Já se dočetl kde co a asi koupím ještě literaturu od Robimausu.
Info jsem našel zde: www.ifauna.cz/… a že by byl nějaký problém s "nastěhováním" do nor jsem nevyčetl, nejspíš to funguje.
Našel jsem i něco zde: www.teraporadna.cz/…
Všude možně píšou, že nora mám mít 28-30°C a stále vlhká.
Nevím, zda-li mám dát na tebe nebo na většinu nebo jestli vůbec začít s trnorepi.
Ještě bych se chtěl zeptat. Jak se pohybuje cena trnorepů na burzách a většinou to jsou importy?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.04.2012 20:36 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: halaly
CHovám Trnorepy africké a asi toto - pokud budou mít "kontrolované" nory, když jim tam párkrát vlezeš, pak do nich chodit určitě nebudou.
Navíc do předem připravených nor, se přesně dle Murphyho zákonů nikdy nenastěhují.
Voda kapající do nory je dle mého taky nesmysl, navíc čidla od termostatu, topný kabel či hadičky apod. ti časem zlikvidují a budou se do nich motat.
30C v noře je moc, postačí "normální" teplota, jaká tam prostě bude.

Chovat párek je taky hazard, samci jsou dosti divocí a i skupina 1.2 je na hraně,...... Pro tři pak, se mi zdá terárium malé, sám mám tři v teráriu 120 na 60 a větší by bylo určo lepší.

Co se týče mých zkušeností ohledně jejich "nor", bohatě postačí jakási sklalka z opuky, pod ní hromada písku - na 2-š místech v teráriu, no a oni si už s tím poradí, neměj strach ;-) , no a jednou za dva, tři měsíce je odtud vyženeš, písek vyměníš, kameny omeješ a vrátíš zpět - tím je i občas zabavíš, že můžou začík "norníkovat" znova :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2012 17:05 Muž halaly [25] - Ještěři
Teď mě napadlo dát tam ještě místo trubice obyčejné LED žárovky, které mají kolem 6000K a svítí moc pěkně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2012 16:54 Muž halaly [25] - Ještěři – Trnorep - terárium
Fotka k příspěvku Jelikož mám v terarijní skříni jedno neobydlené terárium, rozhodl jsem se chovat trnorepy. Všude píšou, že je složitý chov, ale myslím si, že když zajistím vhodné podmínky, bude vše v cajku. Jaký druh trnorepa ještě nevím, ale chci určitě párek nebo 1,2 - taky podle ceny.
Terárium už mám jakš takš vymyšleno. Nory budou umístěny vlevo a to tolik nor, kolik bude repů. Nora bude složena z odpadní trubky průměru 80mm a boxu na potraviny požadované velikosti. Takhle by to měla mít každá nora. Nory budou vyhřívány asi 15W kabelem, v noře bude čidlo termostatu, které bude hlídat teplotu 30°C. Jen nevím, jak budu řešit vlhkost. Nory budou mít oddělávací víko kvůli kontrole. Možná budu vést hadičku do nory, která bude přiškrcená a permanentně bude kapat vodu do nory.
Terárium je velké 100x50x50. Bude osázeno různými kameny, břidlicemi, skalkami a konáry.
Vyhřívané bude UVB výbojkou zn. Solar Raptor (watáž zatím netuším), obyčejným halogenem hned vedle na kameni a po stropě bude vést trubicová zářivka.
Tak nějak si to představuju. Můžete mi sem prosím psát názory a zkušenosti s trnorepy a zařízením terária pro ně?
Děkuji
 

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 255x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/800-trnorep-terarium