U T. s. elegans jen od těch nemnohých chovatelů, kteří když si pořizovali rozkošná maličká pestrá miminka ve zverimexu tak před 15-ti a více lety, přesně věděli do čeho jdou a cíleně postupem času (např. výměnami nadbytečných samců za samice) sestavili chovné skupiny. Jenže takových je strašlivě málo, drtivá většina lidí chová jenom solitéry.
Jak přesně napsal elegans1, import do EU je zakázán - bohužel je totiž svět plný pitomců, kteří se postarali o zavlečení TSE do evropské přírody ve velkém, prostě přerostlé želvy vyhodili někde do rybníka nebo řeky, až se z nich zde stal početně nerozšířenější druh. V podmínkách ČR anebo většiny Německa se sice nerozmnožují (příliš krátké léto pro zdárnou inkubaci vajíček), ve středomořské oblasti s pro ně optimálními podmínkami už ale elegansky představují pro tamní druhy r. Mauremys či E. orbicularis obrovskou konkurenci, která je docela rychle vytlačuje... Ne že by je nějak fyzicky utlačovaly, ony jsou zkrátka jen vitálnější, odolnější a adaptabilnější
. V konečném důsledku to ale znamená totéž - vymizení endemitů.
Osobně chovám ve vzájemné izolaci 1,1 adultních T. scripta elegans, pokud máš o případné mládě opravdový zájem, můžeme se nějak výhledově domluvit
. Předběžně ale nemůžu nic slíbit. Dílem chci mít před připuštěním spolehlivé odběratele jisté (po Pogonovi jsi teprv druhý ve frontě), za další se mi moc nechce do rizika v rámci reprodukce zvířat která ke mě přišla až jako plně dospělá (někdo je vyhodil
). Naše Emily se sice loni pářila, snesla ale jen jediné vejce a to bylo dost atypické - normální vzhled je podlouhlé vajíčko tak 4x2 cm velké, to její byl ale doslova pikpongáč. To navíc naši kocouři našli dřív než já (hráli si s ním jako s míčkem a samozřejmě je rozsekali) a tak ani nevím, zda bylo schopné vývoje. Dokud mám pochyby o rozmnožovacích možnostech samičky (protože je to samozřejmě naše zlatíčko, nerad bych ji nějak ohrozil) a veterinární vyšetření něco stojí, budeš se aspoň u mě muset obrnit trpělivostí