Letos na Dářku jsme pozorovali hmyz/larvu o kterém netušíme zhola nic.
Uměl by někdo poradit?
Dravé, sedělo to na prádelní šňůře a zrovna žralo pavouka. Popis: velikost cca 3 - 4 cm, rezavě hnědé, měkké (částečně, viz dále), jakási kombinace housenky a kudlanky. Housenkovitá část cca 1/3 délky, s 4 páry hákovitých nohou, které měl zaklesnuté do podkladu - šňůry (pro stabilitu), i se jimi housenkovitě pohyboval (ovšem při žraní né). Ale - vztyčený zadeček, měkký, s párem dlouhých výstupků, s kterými hejbal: Máňa je viděla u sebe a zdálo se jí to jako kladélko, někdy ale taky byly do V, i s nima "střihal". Přední část evidentně tužší, pochopitelně taky vztyčená, s obrovskou hlavou, dozadu prodlouženou (proto "vetřelec") a dvěma páry delších (cca 1,5 cm) lapacích noh, bez kudlankovských ostnů, "jen" s broučími koncovými háčky. Ale, v okamžiku klidu = číhání je měl "sepnuté u hrudi", typicky kudlankovsky. Při vyrušení (setřást do krabičky nešlo, musel jsem ho zmermomocnit klací(č)kem) je nejprve do široka roztáhl, a pak výpady (lapací nohy "scvakávaly") se bránil proti agresorovi. Měl jsem co dělat, abych ho do krabičky dostal, možná jsem mu i ublížil... Do krabičky jsem mu přidal chycenou kobylku, živou a přemístil do Prahy. Předtím jsme ho s M. pilně fotili, ale to víte: malinkej objekt, Mobily, atd. (můj umí ostře A4 na celém snímku, tj. cca z 30 cm, ale bezpečnou nejmenší vzdálenost neznám) Po příjezdu jsem zjistil, že se kobylky nedotkl, ale hejbal se. Po návratu ze Soutic jsem ho našel mrtvého, a do dneška navíc vyschnul, úplně se scvrkl, kromě hlavy a předních nohou. Tak jsem oprášil svůj starej mikroskop (polarizační Meopta (1961), pomocí něhož jsem fotil aerosoly (i velikosti řádově desítky nanometrů)) a snažil se, ale není to jen tak - i nejmenší zvětšení (12x) bylo příliš pro ideální snímek. Ale viděl jsem kusadla, nejsou špičatá alebrž dlátovitá - čili asi žádnej jed, ale rovnou porcování...