Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

koupit další?

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
koupit další?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2012 23:57 Žena Vini [34] - SavciRe: Filda
Vyzkouším, teď má substrát nový tak ten je docela vlhký tak to zas ozkouším někdy jindy ;) :-P Potvora moje malá oranžová, snad jí to vyláká :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2012 21:21 Filda
Vini zkus navlhčit substrát a trochu ho rozhrnout :) bude to pro ní nezvykja začne si to prozkoumávat :) mám to vyzkoušené u těch mých potvůrek (krajty královské) potom napiš jak si dopadla :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2012 16:31 Žena Vini [34] - Savci – Nadměrný prostor?
Když už tu mluvíte o přikupování dalšího společníka - Nagi (moje užovka) má od srpna nové terárko, ale mám takový dojem že je na ni hodně velké, protože celé dny je jenom zahrabaná a poslední dobou už nevylézá ani v noci..ono je to u ní podle nálady, občas vyleze aby se zas přestšhovala někam za kytku nebo tak ale jinak je pořád zalezlá - teda teď zkoumá terárko protože jsem jí měnila substrát a má jinak umístěné kořeny uvnitř tak je zvědavá, ale jakmile si jej prohlédne tak bude zase celé dny jenom zakopaná v substrátu. Myslíš, že by bodl další společník? Teď si ho koupit nemohu poněvadž nemám finance, ty teď jdou do králíků a dárků k Vánocům ale příští rok by se to třeba dalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2012 20:41 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Larisa
Tak to u nás jednou rafnul Bublís pubertálního kočičáka rovnou do čenichu (když nepomohlo majznutí ocasem) a od té doby mají všichni ještěři klid. Ostatní kočky to totiž velmi dobře viděly :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 22:28 Žena Larisa [4] - JeštěřiRe: fajfmen
tak ja to "konzultovala" se svým stafbulikem,belgičanem, dvouma kočkama a asi to neprojde, nebudu to riskovat, jsou mírumilovní,ale jak píšeš, ty reakce se nedají stoprocentně předvídat. Kočky jsou od mala zvyklé na andulku (v kleci),ale jak andulák začne blbnout v kleci,tak to okamžitě naklopí uši a je vidět ta divokost v očích, když má andulák "letecký den" tak kočky řvou za zavřenými dveřmi smich smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 17:36 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Larisa
V tom případě ale bacha! Ne každý kočičák anebo pes dokáže takové zvíře vnímat jinak než jako potenciální kořist nebo hračku, nezřídka má v jejich chování predační instinkt hlavní slovo.
Kočky, co bydlí s námi, se do společné domácnosti s ještěry a želvami opouštějícími věčně otevřená terka dle libosti už většinou narodily anebo alespoň vyrostly od malinkých koťátek a pejsa (z útulku) je naštěstí tak vnímavá, že je okamžitě akceptovala jako starousedlíky (a spolubydlící se nejí :-D ). Že by ale již dospělá zvířata v pro ně nové situaci jednala vždycky stejně tolerantně, na to se fakt spoléhat nedá.
Nevím sice co máš za jiná zvířátka, jakékoli mezidruhové seznamování musíš ale bedlivě hlídat a postupovat velmi velmi opatrně. Inteligentní zvířata navíc dokáží i zahrát přesvědčivé divadýlko, pokud se jim to hodí - v jedné příručce pro začínající chovatele želv popisuje autor případ, kdy si kočka v přítomnosti svých lidí mladé želvy vůbec nevšímala, jakmile ale odešli z místnosti a číča si myslela že ji nikdo nesleduje, okamžitě želvu vytáhla packou z terária (pravděpodobně typ "želví stůl" s otevřeným stropem) a pinkala si s ní jako s míčkem... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 23:31 Žena Larisa [4] - JeštěřiRe: fajfmen
Uaaau, tak o této možnosti jsem pravda nepřemyšlela ale zní to fantasticky, musím to přiblížit našému zbytku zvěřince, co na to poví palec palec palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 20:55 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Larisa
Vůči skalním zastáncům chovu v uzavřených teráriích se teď sice budu strašlivě rouhat, vzhledem ale k vlastní dlouholeté zkušenosti jsem už dávno zjistil, že konkrétně tento druh lze s úspěchem chovat i docela navolno (dokonce za stálé přítomnosti psů a koček kteří/které je prostě vzaly na vědomí a nijak je neobtěžují ;-) ).
Za takových podmínek si jednotlivá zvířata najdou v bytě místa vyhovující jak potřebě přehledu po okolí tak i pocitu bezpečí, a tato zpravidla dlouhodobě neopouští (dále tam pak není problém namontovat např. UVB anebo výhřevky, pokud je jich třeba), tak i případné potřebě soukromí. Např. naše loni zesnulá samička Agátka bydlela několik let na akváriu v ložnici. Měla tam svůj klid, lampa jí poskytovala potřebné teplo a vyvýšené stanoviště dokonalý přehled po okolí. Po nástupu říje vždy sama napochodovala do pokoje obývaného Rudolfem (centrem jehož území je terárium, které ale mohou všichni ještěráci dle libosti opouštět a zas se do něj vracet), pár dnů spolu dováděli a jakmile už toho měla dost, odešla si zase na akvárko... :-)
Protože léto tráví většina mých plazů na dvorku/zahradě před domem, obývala pravidelně každý rok několik větví tam rostoucí borovice v cca třímetrové výšce, kam jsem jí pod čumák nosil po štaflích krmení :-D . Poté co mladá Alice dorostla dost na to abych ji mohl vpustit k dospělým (bez rizika sežrání), bydlely tam obě dvě a dnes je tohle místo Aliciným výsostným územím. Rudolf oproti tomu opanoval opačnou stranu pozemku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 18:57 Žena Larisa [4] - JeštěřiRe: Filda
na to abych chovala dvě agamy zvlášt nemám kapacitu v bytě :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 18:56 Žena Larisa [4] - JeštěřiRe: fajfmen
to jo,ale ja nemám možnost je pak separovat chovat zvlášt v případě nutnosti a dávat pak pryč zvíře taky nechci, když už jsem si ho pořídila. ale děkují za radyl- je mi té moji agamky, teda vlastně agamáka líto. musím to nějak vymyslet
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 17:02 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Larisa
Jen s jednou samicí by se to snadno mohlo stát. Sice existují vyjímky - od loňska mám z 1,2 pouze pár, ve kterém má ale rozhodující slovo paradoxně viditelně drobnější samička Alice a samec Rudolf ji dál nijak neobtěžuje, pokud se jeho dvoření nesetká s pozitivním ohlasem, to je ale spíš vyjímka na kterou se ve všeobecném měřítku rozhodně nedá spoléhat.
Možná bys ale mohla skusit chovat dvě agamy odděleně, jak psal Filda. Samozřejmě tak, aby na sebe obě zvířata dobře viděla a mohla spolu komunikovat. Přímý fyzický kontakt jim to sice nenahradí, je to pro ně ale lepší nežli nic. Podle mých zkušeností mají tito ještěři např. při možnosti výběhu beztak tendenci okamžitě se rozptýlit na poměrně velké ploše kde jednotlivci obsadí vyvýšená stanoviště a následně se věnují i několik dní právě jen té komunikaci "na dálku". Jen mladé samičky se drží permanentně v těsné blízkosti plně dospělých zkušených samic jejichž chování se snaží kopírovat, od kterých se učí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2012 13:02 Filda
Tak je poté oddělíš :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2012 09:41 Žena Larisa [4] - JeštěřiRe: fajfmen
uraženě jsem se fakt necítia, nejsem zas taková cíta, jen jsem chtěla vědět kde je problém,pro příště beru na vědomí a budu uvádět o jaký druh zvířete jde, platí? ;-) palec
Jinak děkují za radu,ale nakonec asi zůstane sám, protože to tedy vypadá na samce a dvě samice pořizovat nebudu a jednu by asi uštval :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 20:57 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Larisa
Mája, Emily, Rudolf, Alice, Bublís, Beruška, Fialka, Pruhovaná, Černá, Terezka, Kačka, Pišta nebo Puntík. A tak asi dvacet dalších zvířátek. Vyznáš se v tom? Už chápeš co je na tom nesrozumitelného? Co z toho je např. osobní jméno agamy? NEBO? (jak píšeš?)
Pochop, jak jsem níže napsal, že ne každý se ve STOVKÁCH zdejších prezentací podíval právě na tu Tvou, natož aby si pamatoval osobní jména chovaných zvířátek. To bych tu i já mohl založit vlákno: "Co mám dělat aby Ferda netloustl?" a pak se cítit uraženě, že někdo neví, kdo je Ferda a k jakému druhu zmiňovaný náleží ;-)

Jinak - samozřejmě druhou vousatku pořiď, jsou to společenská, komunikativní a kontaktní zvířata.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2012 12:38 Žena Larisa [4] - JeštěřiRe: fajfmen
nevím co je na tom nesrozumitelného? jméno agamy? nebo...? fakt nevím. Prostě se ptám zda ji pořídit partáka, nic vic. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2012 22:04 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Larisa
Teda, Lariso, kdyby mě hned nenapadlo si přes Tvůj profil dohledat bližší info, fakt by mi "nyny džab džab" připadalo jako dialekt svahilštiny odněkud z Džibuti anebo úplný blábol. Prezentací jsou zde stovky a ne každý všechny navštíví, natož aby si je pamatoval...
Vyjádři, prosím, svůj problém tak, aby byl srozumitelný každému už v tomto vláknu, jinak se takový dotaz stává okamžitě bezpředmětným X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2012 14:13 Žena Larisa [4] - Ještěři – koupit další?
Prosím o radu,nyny,kdy má džab džab hodně prostorné bydlení uvažujeme o další agamě. co myslíte? jít do toho? jak se asi snesou. Koupit mládě nebo odrostlou? potřebuje vůbec partáka?děkují za rady.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 297x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/899-koupit-dalsi