Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Jaký obojživelník?

 

NápovědaFórum » Obojživelníci  

+ přidat příspěvek
Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Jaký obojživelník?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2019 13:46 Slavomir – mantela modronoha (Mantella Expectata)
Zdravim ma niekto osobne skusenosti s chovom Metelly Modrnohej (Mantella expectata) ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2017 19:01 Martina – Lezec obojživelný
Dobrý den, sháním lezce a nemohu je někde sehnat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2017 00:47 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Palka
Lezci (nejčastěji Periopthalmus barbarus) se čas od času v nabídkách objevují a nebývají ani drazí, i když jako obyvatelé brakických vod a přilehlých pláží či mangrovových porostů nepatří k běžnému sortimentu. Žádná legislativní omezení se na ně nevztahují.
Pokud si je chceš pořídit, počítej s co největším akvateráriem se skutečně velkorysou plochou dna a dostatkem optických bariér - dosahují vzrůstu okolo 25 cm a jsou v dospělosti teritoriální. Samečci obhajující poměrně velká území a v uzavřeném prostoru se nezřídka stávají silně nesnášenlivými. Nenech se mýlit jejich roztomilým vzhledem. Jsou vybaveni chrupem podobným piranímu (byť ve výrazně menším vydání), tzn. pokud se pustí do souboje, okamžitě si způsobí závažná zranění končící nezřídka smrtí obou rivalů. K tomu v přírodě nedochází, tam vystačí se vzájemným imponováním roztahováním ploutví na "území nikoho" takže slabší jedinec může odhopkat aniž by došlo ke střetu, v nádrži ale takovou možnost nemá a je silnějšímu neustále na očích...

Čili to asi vyhrála ta listovnice, že? S jejím chovem ale zkušenosti nemám, tady budou muset poradit kolegové ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2017 21:12 elegans1 Re: Palka
V chovu žab se nevyznám,nicméně lezec je ryby a k jeho chovu žádného povolení netřeba.Sehnat se dá celkem snadno z importů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2017 11:23 Palka – lezec
Ahoj,
přemýšlím nad zřízením si terária, kde jsem původně chtěla chovat lezce a listovnici. Dle vašich rad není dobré kombinovat víc druhů naráz. Otázka tedy zní: lezec nebo žabka? U lezce je třeba vyběhat si jeho chov na úřadech? Je z ČR vůbec prodejný? Vychází mi z toho, že bude lepší chov listovnic. Postačí terárko 75x60x40? Jaké mají mít žárovky? Postačí 0,5 nádobka s vodou nebo je třeba doplnit terárko o nějaké vlažení? Máte s nějakým dobré zkušenosti? Jaký je nejmenší doporučený počet pro chov listovnic? Vím, mohla jsem si tyto věci nastudovat, ale prošla jsem už x webů s různými doporučeními, že se raději ptám zde.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2013 15:05 Denir Re: poltergeist
díky za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2013 15:00 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníciRe: Denir
Obecně pro ocasaté obojživelníky není dobrá vysoká teplota. Takže voda 15-23°C ideální, krátkodobě nevadí ani vyšší. V pokoji pokud mu nebudeš přitápět teplejší vodu mít nebudeš. Mám několik akvárek a v horkých dnech se ta voda drží pořád stejně. Co se týká velikosti nádrže tak se jedná o velké obojživelníky a hloubka kolem 35 cm bude ideální s nádechem nebude problém. Ochlazování vody je zbytečnost, pouze v zimě pokud by jsi je chtěla množit je dobré snížit teplotu na 5-10°C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2013 00:55 Denir – žebrovník waltluv
Dobrý den, chtěla bych poprosit, pokud je tu nějaký zkušený chovatel těch to tvorečků? Chtěla jsem si to to zvíře pořídit ale po přečtení pár článků, jsem narazila na menší rozdíly:
1: různé rozdílné teploty, někde 15-23 nebo 15-26
2: velikost akvária je potřeba velmi velké, četla jsem hloubku 35, jinde že nižší, kvůli nádechu.
3: bylo mi porazeneno, že se voda má v horkých dnech ochlazovat, je to nutné?
Děkuji pokud mi někdo ty to menší neshody, vysvětlí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2012 21:36 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Nessy
Jakmile si vyběháš náležité dokumenty, neměly by, jak vidno, problémy nastat. Rozhodně s tím jen kvůli tomu nešvihni ;-)

elegans1 - máš pravdu, v takovém případě by ale mělo jít o fundovaného chovatele se snahou zapojit se např. do záchraného programu, ne jen nadšence pro držení pěkně zbarveného zvířátka. Nevím jak v Německu, v ČR se takováto povolení obvykle nerozdávají jen tak :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.12.2012 07:42 elegans1 Re: fajfmen
Není žádný problém chovat evropské druhy obojživelníků při dodržení legislativy. V Hammu se běžne prodávají evropské druhy žab,čolků,mloků atd z odchovů.Vše s náležitými dokumenty.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2012 07:25 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: fajfmen
Dík ;-)
Ale stejně jsem se na jiné diskuzi dost nevybíravým způsobem dozvěděla, že k sobě nepasují. Takže s těmito plány končím ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2012 21:51 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Nessy
Takhle - všechny druhy obojživelníků a plazů vyskytující se na území ČR jsou v Červené knize. Tuzemská legislativa jejich chov umožňuje pouze vyjímečně a to převážně vědeckým ústavům apod. Rozhodně ne soukromým chovatelům z řad hobbistů.
CITTES je oproti tomu pouze mezinárodní dohoda o obchodu divoce žijícími druhy zvířat a rostlin, a ač se to obecně neví, nemá s ochranou přírody naprosto nic společného.
Ohromné množství kriticky ohrožených zvířat např. vůbec není pod CITES uvedeno. Proč? Protože jsou kriticky ohrožená a na jakýkoli obchod jimi je uvaleno embargo ;-)
Spousta CITESových tvorů oproti tomu žádnou ochranu nepotřebuje: např. sklípkan Brachypelma vagans je v Mexiku všudypřítomný (asi jako u nás za skříněmi pokoutník) a z veleštíra Pandinus imperator si černoši běžně dělají špízy nebo polívku. Pod každým shnilým kusem dřeva jich na jihu Afriky najdeš ranec...CITES je kšeft. Nic víc, nic míň ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2012 06:58 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: fajfmen
fajfmen napsal:
Ostatní čolci (snad ještě krom krásného marmorata) jsou pod CITES a v Červené knize, jejich chov je tím pádem naprosto mimo soutěž ;-)


Aha. Myslela jsem čolka ohňobřichého nebo východního - tady nikde není psáno, že jsou pod cites. O listovnici jsem si přečetla, že se krmí cvrčky, a čolci žerou žížaly, nitěnky, larvy, takže jsem myslela, že by to nemusel být problém. Teplota by taky vyhovovala, když má čolek do 25°C a listovnice 24-28°C, dalo by se to zařídit topením žárovkou ze strany naproti vodě, tím pádem by byl jeden kout teplejší a druhý chladnější...
Díky za tvou odpověď (i za tu další ;-) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2012 01:07 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Nessy
No proč ne. Jen musíš zohlednit nároky této stromové žabičky versus nároky jejích jezírkových spolubydlících. A případnou predaci či potravní konkurenci...
Ne všechny druhy se k sobě hodí (i když pochází ze stejných míst), u jiných (i z odlišných kontinentů) by se o kombinaci možná dalo uvažovat...
Např. takový žebrovník waltlův ze Španělska se hodí všude, zatímco axolotl mexický bude mít problém, protože potřebuje studenou prokysličenou vodu, podobně jako pstruh, akorát narozdíl od něj stojatou ;-)

Ostatní čolci (snad ještě krom krásného marmorata) jsou pod CITES a v Červené knize, jejich chov je tím pádem naprosto mimo soutěž ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2012 08:40 Žena Nessy [124] - Ještěři – Čolci a listovnice
Napadlo mě spojení čolků a listovnice (řeším teď totiž stejnou otázku) - 2/3 zalít vodou, zbytek ostrůvek s kytkama a větve přes celé horní patro. V opačném rohu, než bude voda bych dala externí lampičku pro teplejší místo pro listovnici. Je to ale jen nápad a s danými druhy nemám zkušenosti, takže prosím ostatní o připomínky ;-) (A že jsem tak smělá - prosím jen normální reakce - přijde mi, že někteří uživatelé berou svou životní sílu ze zesměšňování nás nevědomých a nepřijde mi to jako dobrý způsob pro rady. stydim Děkuji love )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2012 20:38 Muž štuprt [0] - Ještěři
dekuju
palec palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2012 20:10 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: fajfmen
Přesně tak ano ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2012 20:05 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: štuprt
Radši to nekombinuj v jednom, ale udělej si sestavu dvou nádrží. Jednu s kuňkami a v druhé drápatky či něco dalšího ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2012 13:55 Muž štuprt [0] - Ještěři
a je mozne chovat kunku s jinou zabou např drapatkou
?
kdys budu jednou za týden mněnit vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2012 10:29 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: myslivec
No aj mne, som sa tesil ze sa tej zabke dari, ja len nechapem ako to dokazali. Alebo tiez vyliezt po skle cca 15 cm, nechapem no, niesu to rosnicky.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2012 07:29 myslivec Re: . : Hunter : .
To mi je lito
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2012 22:41 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
Ja som kombinoval drapatecku s zebrovnikmi :-D mali sa radi, spali vsetci na jednom mieste ... :-D len drapatecky mi skoro vsetky povyschinali, aj drapatky, z uplne zabezpeceneho akvarka, z akvarka kde bola len do polovice voda a nic po com sa da vyliezt, posledny uz celkom velky exemplar ( samec ) drapatky vodnej mi vyschol az na treti raz, pred tym som ho vzdy nasiel este ziveho :-( ale aspon povymetali prach zpoza skrin. Inak aj zelva stale vymysla ako zdrhnut, uz sa jej to neraz podarilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2012 21:33 Muž štuprt [0] - Ještěři
nepovidej ja cetl knížky ale chci se poradit raději i s chovateli? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2012 21:46 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: štuprt
Zrovna u kuňky hrozí, pokud se jí nemění dostatečně často voda a čas od času substrát, že se (v dlouhodobém efektu) otráví vlastními toxiny! (a i proto ji není vhodné kombinovat s čímkoli dalším) Ono se to lze dočíst v běžně dostupné teraristické literatuře už desítky let, jen by to chtělo kouknout se ve zveráčích do otočných stojanů s takovými těmi potištěnými věcičkami z papíru anebo navštívit knihkupectví - tam ty věci prodávají ve velkém.
Je to, pravda, trošku náročnější než namalovat devět otazníků do diskuse, chceš-li ovšem chovat živé tvory, musíš nutně projevit krapítek víc osobní invence. Fakt nečekej, že ti tu někdo naservíruje dokonalý návod chovu jak na stříbrném podnosu ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2012 20:37 Muž štuprt [0] - Ještěři
?????????
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2012 20:37 Muž štuprt [0] - Ještěři
takze kunku nemíchat s jiným obojzyvelnikem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2012 20:12 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: štuprt
Nemíchat hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2012 12:08 Muž štuprt [0] - Ještěři
je mozne chovat kunku s čolkem zelenavím ????
slišel jsem ze vypoustej toxiny mate nekdo skusenost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 18:58 Žena Janiska [6]
Ej, tady ma nekdo stejnou prezdivku jako ja :-O i kdyz taky uvazuju o zabkach, ale teprv shromazduju informace a finance, asi nejaka dvojnice hmm ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2009 21:10 Muž olwy [0] - Obojživelníci – Re: Miky53
tak to graguluji, že ještě žije. Asi to moc hrotim, ale jestli si pamatuju dobře, tak se má slunit, cpát vitamíny, mít souš... Jo, asi prostě něco koupím a budu se z toho radovat, dokud se tomu bude u mě dařit. Na youtube jsou videa i z horších nádrží, než jakou plánuji, tak dám čolky tam a bude. Díky
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2009 19:50 Miky53(Czesnek)
Abych se přiznal já vtom mém akvišku mám je polosuchy kámen vystrčený z akva nad kterým není žádná zářivka nebo tak něco a vživotě jsem ji na souši neviděl a ani se nepokouší z akva vylézt občas jí nechám proběhnout na suchu ale nic víc s krevetkami jsem ji dát nezkoušel protože je ani nechovám ale i kdyby tak bych to nezkoušel protože jednou zmnoha zložek potravy tvoří gamarus-sušené krevety takže nevím jak by to topadlo stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2009 00:41 Muž olwy [0] - Obojživelníci – Re: olwy
K té klapavce - podle videí na které jsem se díval skoro nepotřebuje souš. Je to tak? Zkoušel jste ji i s krevetkami? Jestli to přežijou i tyto, tak je to asi kouzelná želva :-) Děkuji za doporučení. Ale stejně jsem teď ve fázi, kdy by mě víc lákali čolci a žabky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2009 00:29 Muž olwy [0] - Obojživelníci – Re: Miky53
tak to jo. Literatury je málo, všechno je zaměřené na množení, ale chovu a vzájemné snášenlivosti se skoro nikdo nevěnuje. Tu kombinaci čolka a kuňky mi doporučoval jeden chovatel - údajně stačí měnit vodu jednou do týdne a je úplně v pohodě, ale nevím - proto jsem chtěl konzultovat tady. Jen, kromě Vás, není pořádně s kým. Druh jsme si ujasnili, děkuji za doporučení - zvážím to. Ale asi mě víc lákají obojživelníci.
Díky Petr palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2009 22:02 Miky53(Czesnek)
JO a ještě něco u čolka nevím ale Kuňka je jedovatá takže kdyby čolek kuňku napadl nebo by si to kuňka aspoň myslela mohla by ho otrávit :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2009 21:59 Miky53(Czesnek)
To olwy: já ale myslímpřímo klapavku pižmouvou menší ,kterou chovám ve společném akvišku s potěrem Gupek (pavích oček) a nikdy jsem neviděl že by na ně zaůtočila netvrdím že nepohrdne rybím masem nebo mrtvou rybou ,znám lidi kteří chovají klapavky pižmové (které jsou rozdílné pouze vtom že vyrostou 15 cm) a bravurně jim vychytaly všechny ryby v akvárku o ostatních klapavkách ani nemluvě
hmm takže doufám že jsme si ujasnily ,že jsem myslel specifický druh a mimochodem z tzv. odbornou literaturou taky nemám moc dobré skušenosti ;-)
Jo ta fotka na odkaz klapavky je moje :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2009 23:57 Muž olwy [0] - Obojživelníci – Re: olwy
z dosavadního studia se mi asi nejvíc líbí tito dva dohromady - nevíte jejich jméno česky. Udělám si to asi hodně podobně. Vidí v tom někdo něco špatně? Poraďte, prosím.
www.youtube.com/…
více videí na www.laughtoyourself.com/…
Doufám, že to půjde - 2 čolci a 2 žáby. Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2009 20:05 Muž olwy [0] - Obojživelníci – Re: Miky53
to Miky53: není. Klapavka, podle jiné literatury, chovatelů atd. rybičkou taky nepohrdne.
Moje vize ještě jednou pro všechny ochotné poradit:
Chci chovat čolky a žabky dohromady, ideálně co nejjednodušší pro chov, co se spolu snesou, pro začátečníka vhodné, co nejbarevnější, ať je radost se na to dívat. Akvárko, které mám je dlouhá nudle - d 70, š 20, v 35 cm. Ideálem by bylo paludárium, hodně členité a zelené. Nevím, co do něj dát za zvířata a jak jej upravit. Podle dosavadního zjištění by zde mohli fungovat 2 čolci rodu cynops (zřejmě orientalis) a kuňky východní - asi taky dvě. Zařízení: 20 cm vody plné větví, z polyuretanu nalepený břech na méně jak třetině plochy. Vlepené květináče pro něco zeleného (poraďte, co).
Toho, aby tam byla voda se klidně vzdám, když to bude barevnější. Děkuji moc za rady.
Petr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2009 15:57 Miky53(Czesnek)
rybicky.net/… da se chovat s rybičkama a ma jen 12cm -toto je to co hledaš ;-) ...
......snad :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2009 14:21 Petr Vlček – Děkuji - prosím víc nápadů
Dobrý den, o drápatečkách už přemýšlím, ale moc se mi nelíbí. Želvy nechci, leda by mi někdo zaručil, že to budou samci, co moc nevyrostou (max 15 cm. - MÁTE? coze ) Ještě přemýšlím nad čolkem čínským (cynops orientalis). Prosím, kdož sem zavítáte a znáte zvíře, které rádo běhá i plave, napište. Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2009 08:28 Vak. – Re: Petr
terarka.net/obojzivelnici/atlas/drapatecka_mala môže sa chovať s rybami, v zime sa ozýva zvukmi,ktoré ale nie sú hlučné...do 200l akvária by si mohol dať celú kolóniu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2009 00:08 Petr – Jaké zvířátko?
Dobrý den, rád bych se zeptal na Vaše rady ohledně možnosti obydlet 200 l. akvaterárko (120 x 50 x 48 cm). Ideálem je pro mě zvíře tiché (odpadají hlučné žáby), nenáročné na krmivo, nevelké (želvy, co dorostou přes 30 cm nechci) - takže tak do 15, max. 20 cm., co by v ideálním případě mohlo soužít s rybičkami. Existuje? Snažím se najít odpovídajícího obojživelníka či něco spíše vodního. Děkuji za odpověď ideálně na email olwycompany (at) gmail.com Petr - idealista potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2009 00:02 r
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.08.2009 20:27 Vak.
Presne tak a bacha ať tam nevleze moucha ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2009 19:46 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Jen čekám kdy skončí tyhle "skvělé" nápady rvát do takovýchto pidi terárek více druhů živočichů, bez zkušeností, prostoru, .... PROBOHA, TO JE TAK TĚŽKÉ NEJDŘÍV SI NĚCO O DANÉM ŽIVOČICHOVI NA NETU NASTUDOVAT A TEPRVE PAK ZAŘIZOVAT TERÁRIUM ???? S teráriem 2m krát 2m krát 2m si kombinujte jak kdo chcete, faunu se stejnými nároky na teplo, světlo, vlhko,.... rozzureny
Do 120litrového "hrníčku" si pořiď korálovku nebo gekončíky noční,.... hlabvně JEDEN druh a NEKOMBINOVAT :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2009 19:43 R Muž Pogona [762] - Ještěři
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2009 19:43 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Lezec obojživelný je agresivní teritoriální živočich, navíc potřebuje "bahno" v krabech se nevyznám, ale myslím, že naopak potřebují čisto, navíc pro pár lezců je potřeba nádrž minimálně 250l ( jsou velice čilí a nároční na pohyb ). Takže si myslím, že kombinovat tyto dva druhy v takovém mini terárku je více než stupidní tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2009 18:45 Janiska – obojživelník
š-80 v-50 h-30,měla bych představu nějaké lezce obojživelné a kraba?Má někdo zkušenosti?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2009 20:39 Muž jammes [12] - Ještěři – Re: l3nka
předělat to jde, ale je to náročnější než slepení novýho akva(nebo terárka či paludárka). Ale jak píšeš tak by to chtělo rozměry a případně foto
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2009 18:08 R Muž Pogona [762] - Ještěři
ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2009 12:43 Žena l3nka [4] - Hlodavci
s zivocichama ti vsichni poradi az kdyz reknes rozmery.. a z akvaria udelat paludarium asi neni jen tak ;-) takze pisni rozmery a mozna skus ho i vyfotit jestli to pujde

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Obojživelníci • Zobrazeno 2284x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/98-jaky-obojzivelnik