Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Hyla cinerea - rosnička karolínská ( bělopruhá )

 

Články » Hyla cinerea - rosnička karolínská ( bělopruhá ) 

Hyla cinerea - rosnička karolínská ( bělopruhá )

Publikováno: 25.05.2011 • Autor: © Laudakia • Rubrika:

Hyla cinerea - Rosnička karolínská

 

Popis :

Krásně sytě zelená někdy i hnědá, záleží na prostředí, stromová žába.

Dorůstá do 5-8cm, samičky jsou výrazně větší než samečci.

Přísavné terčíky na prstech jí umožňují šplhání po skle i rostlinách, šplhat umějí výborně.

Jedná se o žabku s převážně noční aktivitou, ale jsou vidět i v průběhu dne.

Výskyt :

Bažinatá území Severní Ameriky.

Teplota a vlhkost :

Jedná se o žábu z mírného pásma, takže teplota postačuje  22-25´C ve dne a 19-21´C v noci.

V zimě je dobré snížit teplotu na 15´C po dobu 2-4 týdnů, aby se žabky zazimovaly.

Vlhkost je potřeba udržovat vyšší kolem 70-90%. V noci  je potřeba udržet vyšší vlhkost než přes den, aby do rána příliš neklesla. Toho lze docílit večerním vydatným porosením terária.

Chov :

Pro pár nebo skupinku jednoho samečka a několika samiček ( 2-3 ) zařídíme  hustě osázené terárium orientované na výšku, rozměrů např. 40x50x30 cm nebo 40x60x30 cm (délka x výška x šířka). Dno může tvořit směs rašeliny a písku pokryté mechem. 1/3 dna by měla zabírat nádoba s vodou, kterou žabky hojně využívají. Vodu měňte třikrát do týdne za čistou. Žáby mají velmi citlivou pokožku, která propouští vodu a spolu sní i vše v ní obsažené. Terárium doplníme kořeny a větvemi ( vybírejte však druhy dřeva, které jsou tvrdé a neplesniví ). Pro osázení terária se nejlépe hodí popínavé druhy rostlin jako je scindapsus sp., ficus pumila, philodendron sp., monstera sp., a další vlhkomilné pnoucí rostliny. Tyto druhy se výborně hodí na osázení zadní stěny. Pro osázení větví a kořenů se skvěle hodí rostlinu druhů bromelie sp., tillandsie sp., ale i některé druhy orchidejí. Jako zdroj tepla může sloužit i úsporná žárovka nebo zářivka. Pokud se rozhodnete pro použití klasických žárovek, vyvarujte se instalaci dovnitř terária, žabky se o ně mohou popálit a používejte zdroje o výkonu 15W-25W, Pro vyhřátí zmiňovaných terárií bohatě postačují. Zářivky spíše volte podle nároků pěstovaných rostlin, vzhledem ke způsobu života těchto žabek - většinu dne prospí na skle nebo na rostlinách. Nevyžadují proto příliš silné osvětlení.

Potrava :

Všechny druhy krmného hmyzu. Cvrčci, červi, šváby, menší sarančata, přes léto můžete krmit smýkaným hmyzem - milují luční zelené kobylky. Nikdy však potravu nechytejte v blízkosti silnic nebo dálnic, kvůli škodlivým látkám. Každou potravu je dobré obohacovat vitamínovými a minerálními přípravky. Mladé žabky krmte pokud možno každý den v malých dávkách nebo obden. Dospělé krmte dvakrát týdně v menších dávkách. Žáby mají sklon k tloustnutí, proto je nepřekrmujte.

Manipulace :

Se žabkamy manipulujte co možná nejméně. Do ruky je berte jen pokud je to nezbytné ( např. převoz k veterináři ). Nikdy žabky nechytejte, mají tenkou jemnou kůži, která se může lehce poranit, navíc se vám žabky budou snažit utéct skoky a výpady, při kterých se můžou sami poranit.

Závěr :

Je to velice krásná žabka, vhodná i pro začínající chovatele, která mu i nějaké drobné chyby "odpustí". Mějte však na paměti že to není "zvířátko" na mazlení. Takže pokud někdo čeká od zvířete kontakt, měl by se raději poohlédnout po něčem jiném. Jinak tento druh můžu všem doporučit, ať už začínajícímu, tak i zkušenému chovateli.

F

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 2x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 25.05.2011 Upraveno: 25.05.2011 Přečteno: 170x

Schválili: Rexik *** 17.11.13 • Rex *** 17.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
27.08.2011*****Pralesničky III - Dendrobates auratus197x
14.04.2009*****Jedovatost pralesniček1053x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
25.05.2011*****Laudakia stellio ( Linnaeus 1758 ) - agama hardún136x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/102-hyla-cinerea-rosnicka-karolinska-belopruha-