Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Pralesničky III - Dendrobates auratus

 

Články » Pralesničky III - Dendrobates auratus 

Pralesničky III - Dendrobates auratus

Publikováno: 27.08.2011 • Autor: © Janiska • Rubrika:

Dendrobates auratus – Pralesnička batiková

Dendrobates Auratus patří mezi nejčastěji chované druhy pralesniček v zajetí.  Vyznačují se svou nenáročností a pro své barevné mutace se řadí mezi oblíbené chovance.

 

Biotop:

D. auratus se vyskytuje od jižní Nikaragui, přes Panamu až do Kolumbie. Jedná se o velmi adaptabilní žábu a proto ji můžeme nalézt jak v panenské přírodě, tak v lokaci poznamenané lidskou činností. Většinou žijí v nížinných oblastech deštného pralesa, ale vyskytují se až do 1450 m.n.m – záleží na určité lokální mutaci – viz. níže. Obývají oblasti s vysokým množstvím srážek za rok:

Pro srovnání s Českou republikou:  cca 600 - 700 mm/rok.

V uvedených oblastech je většinou stálá celoroční teplota 25-26  ° C s nočním poklesem na o 1-2  ° C.

 

Aurátka v číslech:

Velikost: 2,8 – 5,5 cm

Délka života: 14 – 17 let

Pohlavní zralost: 12 – 15 měsíců

 

Chování:

Jedná se o klidné žabky, často žijící skrytě. V přírodě jsou aktivnější po dešti – to platí i pro život v zajetí – žabky jsou aktivnější po rosení a lze je snáze pozorovat. /Já např. porosím terárium a krmím – žabky si zvykly, že po rosení dostanou krmení a už se začínají shromažďovat v přední části terária/.

Pozor na možnou agresivitu mezi samečky. Pokud zjistíme, že jsou v chovné skupině boje mezi samci, je vhodné je oddělit.

 

Rozmnožování:

Pohlavně zralé žabky jsou schopny rozmnožování. Sameček vábí samičku svými hrdelními zvuky /viz. článek rozmnožování/ a následně dochází k páření a oplodnění vajec. Samotné páření je provázeno různými rituály, kdy se sameček různě dotýká samičky, zaujímá neobvyklé polohy. Páření může trvat až 2 hodiny.

Často se stává, zejména u mladých jedinců/, že vejce jsou neoplodněná a následně uhnijí, což může vést ke zklamání chovatele. Samice klade 5 – 8 vajec /některé karibské mutace až 12/ o velikosti 2,8 mm.

 

Harmonogram vývoje :

Během celé metamorfózy čerpají pulci živiny z ocásku, který se postupně ztrácí. Již během vývoje larev pulce krmíme a dodržujeme hygienu v chovných nádobách. Pulci d. auratus patří spolu s pulci d. tinctorius mezi největší z čeledi Dendrobatidae. Při správné výživě dosáhne délky až 40 mm. Některé zdroje uváději, že pulci bývají citliví a neměli by být příliš namáháni.

 

Barevné mutace:

Obecně můžeme rozlišit barvy:

Existují i další variace a zbarvení např.: Ancoon Hill, Microspot, Santa Fe, Kuna Yala,  El Cope.

Mají kresbu v podobě skvrn, pásků, linek či teček na černém, hnědém či bronzovém základu v závisosti na barevné mutaci.

Jednotlivé barevné mutace je nevhodné mezi sebou navzájem křížit.

Celkově vzato jsou d.auratus vhodné pro začátečníky. Nevyžadují zvláštní péči, krom pravidelného krmení a udržované teploty a vlhkosti v teráriu.

Závěrem:

Vypsala jsem zde hlavně čísla a fakta typické přesně pro aurátky. Platí pro ně totiž stejná pravidla chovu, která popisuji ve svých článcích Pralesničky  a Pralesničky II  – rozmnožování. Informace jsem čerpala ze zahraničních webových stránek.

Pokud se rozhodnete pro chov těchto žabek, na internetu si můžete vyhledat chovatele, kteří nabízejí metamorfované žabky, popř. se dají sehnat na terarijních burzách, jejich cena se většinou pohybuje okolo  400 – 500 Kč /rok 2011/ za blue či green, pokud zatoužíte po jiné mutaci, budete si muset o něco připlatit.

Pokud jste hračička, určitě si můžete nastudovat podrobněji biotop, kde tyto žabky žijí a podle něj zařídit terárium :-) Nezapomeňte ale, aby terárium splňovalo bezpečnostní podmínky a výběr dekorací a materiálů použitých ke stavbě nebyly pro žabky nebezpečné!

Jana

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 8x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 27.08.2011 Upraveno: 27.08.2011 Přečteno: 198x

Schválili: Rexik *** 17.11.13 • Rex *** 17.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
25.05.2011*****Hyla cinerea - rosnička karolínská ( bělopruhá )169x
14.04.2009*****Jedovatost pralesniček1053x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/113-pralesnicky-iii-dendrobates-auratus